Hae äkkilähtöjä
hero taustakuva

Autoilijan opas Etelä-Afrikkaan – lue viisi käytännön vinkkiä

Flickr / atlanticstorm (Christopher_Griner) artikkelin kuva
Automatkailu
Etelä-Afrikka on suuri maa, jossa on paljon nähtävää. Helpoiten matka sujuu autoillen, mutta tietyt seikat on syytä pitää mielessä.
Teksti: Anni Moilanen
Päivitetty: 13.08.2015
facebook   whatsapp

Maa turvallisesti haltuun autoillen

Etelä-Afrikassa on runsaasti käymisen arvoisia kohteita. Edullisia lentoja on saatavilla suurten kaupunkien välillä ja linja-autoverkosto on kattava, mutta pinta-alaltaan suuressa maassa on helpointa vuokrata auto, jolla pääsee liikkumaan paikasta toiseen omien aikataulujen ja kiinnostuksenkohteiden mukaan.

Etelä-Afrikka on mainettaan turvallisempi matkakohde. Rikoksen kohteeksi joutuminen sekä liikenneonnettomuudet ovat kuitenkin mahdollisia ja siksi autonvuokraajan kannattaa ottaa huomioon tietyt perusasiat ja pitää maalaisjärki mukana, jotta lomasta voi nauttia huoletta. Lue tästä viisi vinkkiä autoiluun Etelä-Afrikassa.

1. Huomioi vasemmanpuoleinen liikenne

Suurin ero Suomessa autoiluun on varmasti Etelä-Afrikan vasemmanpuoleinen liikenne. Kokenut autoilija tottuu “väärällä” puolella tietä ajamiseen kuitenkin melko nopeasti. Myös ratti on auton oikealla puolella, joten hyvä perusniksi oikealla kaistalla pysymiseen on muistaa aina pitää tien keskiviiva kuljettajan puolella autoa.

Autovuokraamoissa suurin osa autoista on manuaalivaihteisia, mutta yleensä etenkin isoissa kansainvälisissä autovuokraamoissa, kuten Hertzissä ja Aviksessa, on tarjolla myös automaattivaihteisia menopelejä. Automaattivaihteisessa autossa on luonnollisestikin se etu, ettei ajamiseen itseensä tarvitse keskittyä samalla tavoin kuin manuaalivaihteita operoidessa. Huomion voi keskittää liikenteen seuraamiseen – vieraalla puolella tietä ajaessa se kun on melko tarpeellista.

2. Älä jätä arvoesineitä näkyville autoon

Kuten kaikkialla muuallakin matkustaessa, ei Etelä-Afrikassakaan arvoesineitä kannata jättää autoon näkyville ja ovat tulee aina lukita lähtiessään. Kaikki tavarat onkin paras säilyttää auton takakontissa, jota ei myöskään kannata autoa parkkiin jättäessään availla turhaan.

Erityisesti kaupunkien keskustojen sekä turistikohteiden parkkipaikoilla on usein pysäköinninvalvojat, jotka pitävät silmällä parkkiin jätettyjä autoja ja avustavat tarvittaessa pysäköimisessä. Pysäköinninvalvojat on helppo tunnistaa kirkkaanvärisistä huomioliiveistä. Heille kuuluu jättää pieni tippi parkkipaikalta lähtiessään.

3. Termistö ja etiketti haltuun

Etelä-Afrikassa on 11 virallista kieltä, joista yksi on englanti. Kaikkialla maassa pärjää mainiosti englannin kielellä, mutta eteläafrikkalainen aksentti ja sanasto poikkeaa hieman länsimaisista englannin varianteista. Autoilijan on hyödyllistä pitää mielessä, että paikallisen neuvoessa kääntymään vasemmalle robottien (robots) jälkeen, hän tarkoittaa robotilla liikennevaloja.

Hätävilkkuja käytetään monipuolisemmin kuin Suomessa – niitä käytetään sekä kiittämiseen tien antamisesta että viestittämään takana ajavalle, että ohittaminen on turvallista.

4. Suojaudu kaappareilta

Autokaappaukset ovat valitettavasti yleisiä Etelä-Afrikassa ja kauhutarinoita tapauksista liikkuu paljon. Yksinkertainen tapa välttää autokaappauksen uhriksi joutuminen on pitää aina ajaessaan auton ovet lukittuina ja kaupungeissa ajaessaan ikkunat kiinni. Myös vaatimattomamman auton valitseminen huomiota herättävän kalliin auton sijasta on järkevää.

Paikallisilla on tiettyjä erikoiskäytäntöjä pimeällä ajamisen suhteen. Jos poliisi yrittää pysäyttää auton pimeän aikaan, naiskuskien on sallittua heilauttaa kättään merkiksi ikkunasta ja ajaa pysähtymättä suoraan lähimmälle poliisi- tai huoltoasemalle. Pimeän aikaan ajamista kannattaa muutenkin välttää, sillä tielle hyppivät eläimet ovat todellinen turvallisuusriski autoilijoille. Myöskään onnettomuuspaikoille ei tarvitse jäädä auttamaan muita autoilijoita ohi ajaessaan.

5. Pidä pikkurahaa mukana

Autoillessaan ympäri Etelä-Afrikkaa kannattaa autossa tai taskussa pitää mukana pientä rahaa. Valtateillä on tietulleja, jotka maksavat noin kolmen euron verran ja läpi pääsee ajamaan huomattavasti nopeammin, mikäli mukana on tasaraha.

Pikkurahaa kannattaa pitää mukana myös tippejä varten. Paitsi pysäköinninvalvojia, myös bensa-asemien työntekijöitä kuuluu tipata muutamalla kolikolla, vaikka maksun voi hoitaa useimmiten myös luottokortilla.

Teksti: Anni Moilanen
Kuva: Flickr / atlanticstorm (Christopher_Griner)

Lue kommentit (0) Jätä kommentti

    Jätä kommentti

    Kommentoi nimimerkillä tai tai kirjaudu sisään. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.