hero taustakuva

Autoilija, tämä pieni teko voi pelastaa tai pilata koko matkasi

iStockphoto artikkelin kuva
Automatkailu
Vuoden valoisin aika asettaa omat haasteensa autoilijoille. Lue nämä kesäautoilijan tärkeät turvallisuusvinkit!
Teksti: Riikka Krenn
Päivitetty: 21.06.2015
facebook   whatsapp

Kesän kirkkaus voi yllättää vaarallisuudellaan

Kesäinen auringonpaiste ei ole liikenteessä pelkästään positiivinen asia. Vaikka valoisaan aikaan näkyvyys on pääsääntöisesti parempi kuin pimeässä, aiheuttaa suoraan tuulilasiin paistava aurinko usein ongelmia. Varsinkin, jos tuulilasi on likainen tai kulunut.

Autoliitto kehottaa pitämään tuulilasin puhtaana, sillä moni ei tule edes ajatelleeksi, kuinka tällä pienellä asialla voi olla yllättävän suuri merkitys liikenneturvallisuudelle. Likainen tai rikkonainen lasi on aina riski ja saattaa aiheuttaa jopa liikenneonnettomuuden.

– Tuulilasi pitää muistaa puhdistaa säännöllisesti niin ulkoa kuin sisältä. Vasta-aurinkoon ajettaessa likainen tuulilasi voi aiheuttaa niin pahoja heijastumia, ettei lasista näe lainkaan läpi. Jos tuulilasi on vanha ja kulunut, puhdistuskaan ei enää auta. Silloin lasi on syytä vaihtaa, vaikka siinä ei olisi edes halkeamia, Autoliiton koulutuspäällikkö Teppo Vesalainen toteaa.

Muista myös omien silmien suojaaminen

Myös hyvät aurinkolasit ovat erittäin tärkeä autoilijan varuste. Monissa autoissa on laseille oma lokero, jossa niitä on hyvä säilyttää. Yksien lasien säilyttäminen autossa varmistaa sen, että ne ovat aina tarpeen tullen käytettävissä. Aurinkolasit on tuulilasin tapaan pidettävä puhtaana.

– Vasta-aurinkoon ajaminen ja silmien siristely on erittäin rasittavaa. Aurinkolasit tekevät ajamisesta leppoisampaa ja kuljettajan vireystaso pysyy paremmin yllä, Vesalainen sanoo.

Kesälomamatkoilla ennen kotimatkalle lähtöä on muistettava levätä. Väsynyt kuljettaja on liikenteessä pahimmillaan yhtä vaarallinen kuin rattijuoppo. Matkalla pitää malttaa koukata kahvitauolle ennen kuin silmäluomet alkavat painaa. Jos auto alkaa vaellella kaistalla ja kuljettaja tekee kulmikkaita korjausliikkeitä, nukahtaminen on jo todella lähellä.

– Ennen matkalle lähtöä tai matkan aikana ei pidä syödä tukevaa ja rasvaista ateriaa. Myös raitis ja sopivan viileä ilma autossa torjuu väsymystä. Toimiva ilmastointilaite onkin paitsi mukavuus- myös turvavaruste, Vesalainen sanoo.

Pakkaa tavarat fiksusti

Matkalle pakataan usein runsaasti tavaraa mukaan. Auton kuormaamiseen kannattaa käyttää hetki aikaa, sillä väistössä, jarrutuksessa tai kolarissa irtonaiset tavarat saattavat aiheuttaa pahaa jälkeä.

– Auton turvallinen kuormaaminen ei ole mitään rakettitiedettä eikä vie aikaa juuri enempää kuin huolimaton kuormaaminen. Painavat esineet laitetaan tavaratilassa kiinni takaselkänojiin. Jos matkustamoon on pakko ottaa tavaroita, ne on kiinnitettävä esimerkiksi turvavöillä tai sidontaliinoilla, Vesalainen neuvoo.

Lähde: Autoliitto

Lue kommentit (0) Jätä kommentti

    Jätä kommentti

    Kommentoi nimimerkillä tai tai kirjaudu sisään. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.