Suomen suurin matkablogiyhteisö
Kokemuksia Thaimaan matkasta korona-aikaan

Vuosi 2022 alkoi Thaimaan matkalla – mitä ajatuksia herätti?

Matka Thaimaahan ja matkakohteena olivat Samui ja Koh Phangan. Tästä on todella pitkä aika, kun olen viimeksi käynyt kaukomailla, tarkemmin sanottuna tämä ihmeellisyys on tapahtunut vuonna 2019. Koronapandemian aikaan en ole matkustanut ulkomaille pahemmin, mutta nyt koin, että oli sen aika vihdoin ja viimein.

Millaisia ajatuksia Thaimaan matka herätti? Jätän varsinaiset matkavinkit tuleviin postauksiin (saa jättää kommenttikenttään toiveita) ja keskityn tässä vain lähinnä erilaisiin huomioihin ja tuntemuksiin. Matkan aikana tuntui, että koin kuin hyökyaaltona erilaisia tunteita.

1. Itkin lentokoneen nousun aikana Helsinki-Vantaalla


Joku varmaan koneessa luuli, että pelkäsin lentämistä, sillä itkin nousun aikana. Ehei, olin vain niin onnellinen. Sillä hetkellä, kun koneen pyörät lähtivät kiihdyttämään ja katselin hiljalleen taaksepäin jäävää Helsinkiä ja Suomea, liikutuin. Tätä matkaa on odotettu, suuniteltu ja säädetty niin paljon, että oikeasti nyt pääsimme lähtemään. Tämä kyseinen matka on ollut tiedossa kolme vuotta sitten jo, kun saimme ystävien häihin kutsun. Luonnollisesti sitä on myös muutamaan otteeseen siirretty vuosien varrella, eikä varmaan ollut kaukana, että tämäkin olisi taas siirtynyt.

Hetken aikaa lentokoneessa tuntui siltä, että elämä olisi pikkuhiljaa palautumassa takaisin normaaliin. En voi sanoa vanhaan – normaalinkin kirjoittaminen tuntuu oudolta. Eihän se tietenkään tule palautumaan sellaiseksi, mitä elämä oli ennen koronaa. Jo ihan pelkästään arvomaailma on muuttunut tässä parin vuoden aikana niin paljon, etten pystyisi enää palaamaan samanlaiseen matkustustahtiin esimerkiksi lentämisen suhteen. Sekä olemme ostaneet mökin, joten haluan sielläkin viettää vapaa-aikaani.

Olen sysännyt viimeisimpään nurkkaan aivoissani ulkomaan matkat sekä niistä haaveilut ja yrittänyt vain unohtaa miten siistiä se on. Selitellyt itselleni, että kyllä tämä kotimaan matkailu on tarpeeksi ihanaa. Ja onhan se, rakastan kotimaan matkailua ja meillä on ihan mielettömiä matkakohteita, mutta valitettavasti en koe sellaista tiettyä erilaisuuden ja uutuuden viehätystä Suomessa, jota täydellinen maisemanvaihdos ja vastakohdat antavat. Saatko ajatuksesta kiinni? Kotimaan matkailu on ollut koronapandemian aikaan itselle henkireikä ja onneksi olen rakastanut matkustaa ja liikkua luonnossa Suomessa paljon ennen koronaakin, niin olen sopeutunut tähän tilanteeseen enemmän kuin hyvin.

Toiset kyyneleet tirautin vielä, kun Bangkokista lähteneen potkurikoneen ikkunoista näkyi turkoosi meri ja meidän tuleva paratiisi hiekkarantoineen ja palmuineen. Oltiin vihdoin perillä.

 

Kokemuksia Thaimaan matkasta korona-aikaan

 

2. Koronan suhteen oli turvallisempi olo Thaimaassa, kuin Suomessa


Hassua kyllä, mutta tunsin oloni paljon turvallisemmaksi Thaimaassa, kuin Suomessa koronan suhteen. Kaikkialla oikeasti käytettiin maskeja, lämpötilaa mitattiin paljon ja tiesin, että lähes kaikkien turistien nokassa tikku on vieraillut moneen kertaan. Minun nenässä se kävi sen pakolliset kolme kertaa (72h ennen matkaa, saapuessa Samuille sekä 5. päivänä) + muutamat just in case testaukset tammikuussa Suomessa ennen matkaa.

Lentokentällä ja lentokoneessakin oli paljon vähemmän ihmisiä kuin Prismassa. Itse matkustaminen minua jännitti hieman, sillä olisi niin huonoa tuuria, jos koneessa olisi altistunut koronalle. Me olimme maassa test & go -ohjelmalla ja poikkeuksellisesti tammi-helmikuun vaihteessa maassa olevat joutuivat käymään yhdessä ekstratestissä 5. päivänä. Tuohon asti olin super tarkka kaikesta ja näin painajaisia öisin, että sain tartunnan ja jouduin karanteeniin Thaimaassa. Vasta viimeisen testin jälkeen uskalsi kunnolla rentoutua, kun oli täysin ’vapaa’.

Tämä Thaimaan matka myös ehkä antoi itselle nyt enemmän rohkeutta lähteä taas enemmän ulkomaille. En ole pelännyt koronaa missään vaiheessa varsinaisesti, mutta ei ole tuntunut vaan sopivalta käydä ulkomailla pahemmin. Ei koronapandemian aikaan matkustaminen olekaan hankalaa, pitää vaan ehkä asennoitua eri tavalla ja varata matkakassaan vähän enemmän rahaa. Toki kaikkiin kohteiisinhan ei edes tarvitse mitään koronatestejä ja muita toimenpiteitä. Ajatus ulkomaille matkustamisesta on tuntunut niin vieraalle käsitteelle, mutta ehkä se tästä nyt pikku hiljaa taas lähtee käyntiin.

 

 

3. Kaikesta näkyi, että turismista elävällä maalla on ollut hankalaa


Tuntui välillä todella raastavalle, sillä kaikesta näkyi, että ei ole ollut helppoa. Turismilla on valtava merkitys Thaimaan kaltaiselle maalle. Jotkut alueet olivat ihan autioita, turisteja ei näkynyt kuin hyppysellinen entiseen verrattuna ja paikkoja oli rajallinen määrä auki. Olin viimeksi käynyt Samuilla yhdeksän vuotta sitten ja silloin esimerkiksi Chawengin ranta oli aivan täynnä. Nyt siellä oli meidän seurueen lisäksi ihan muutamia ihmisiä siellä täällä.

Valokuvissa ei todellakaan tarvinnut sommitella kuvakulmaa siten, että rannat näyttäisivät esteettisesti kauniilta ilman muita turisteja, sillä sitä ne olivat. Vietettiin Jussin kanssa meidän hotellilla (The Beach Samui) biitsipäivää Thong Kutin kylässä ja oikeasti koko päivän aikana yksi turisti käveli meidän rannan poikki. Yksi. 

Näitä esimerkkejä voisin antaa lukuisia Thaimaan matkaltamme, mutta esimerkiksi juhlimiseen painottuneet alueet, kuten Chawengin pääkatu ja Phanganin fullmooneista kuuluisa Haad Rin olivat aivan autioita. Aivan kuin ydinpommi olisi räjähtänyt alueella. Putiikit, ravintolat, baarit ja majoituspaikat oli pitkälti kiinni ja valitettavasti päässeet ränsistymään. Erityisesti tämä korostui Haad Rinissä. Yksi maailman tunnetuimmista rannoista oli viimeksi minun käydessä aivan kuin sillisalaatti. Nyt siellä oli ehkä kymmenen ihmistä.

Totta kai tästä oli surullinen olo ja normaalisti Aasiassa matkaillessa olen tinkinyt ostoksistani. Tällä kertaa ei kyllä tullut pahemmin tingittyä, kuin ihan nimellinen summa. Samalla esimerkiksi rannoilla ja suosituilla turistikohteilla tuntui väärältä nauttia siitä, että täällä ei ollut ketään. Sai kyllä olla aivan omassa rauhassa, joka tuntui tietyllä tavalla paratiisilta tällaiselle omissa oloissa viihtyvälle suomalaiselle.

 

Kokemuksia Thaimaan matkasta korona-aikaan

 

4. Haaveet Kaakkois-Aasiaan muutosta syttyivät jälleen


Ainahan me ollaan siitä haaveiltu – muutosta lämpimään. Olen asunut hetken Malesiassa opiskelujen takia ja Jussin mukana olin Vietnamissa, kun hän oli vaihdossa. Rakastan Kaakkois-Aasiaa, täällä tunnen olevani kotona. Pientä esimakua ollaan siis saatu, mutta jotain pysyvämpää haaveiltiin ennen koronaa. Niistä unelmista ei olla keskusteltu pitkään aikaan, mutta kyllähän ne heräsi henkiin etenkin Phanganilla ollessa.

Koh Phanganilla korostui kyllä se, että miten moni teki etätöitä siellä selkeästi sekä yrittäjinä oli paljon ei-paikallisia. Taas meillä alkoi se erilaisten vaihtoehtojen punnitseminen Kaakkois-Aasian muuton suhteen. Miten työt? Miten omistusasunto? Miten mökki? Miten Kyösti saataisiin mukaan, sillä lentokoneeseen häntä ei laiteta? Miten ystävät? Miten perhe?

Samaan aikaan hassu kontrasti on se, että haaveilemme myös Lappiin muutosta. Kevyt 60 celsiusastetta ja 10 000 kilometriä välissä vain. Koita siinä nyt sitten päättää, minne asettua. Selkeästi se ei vaikuta, että Helsinki on meille se oikea paikka. 😀

 

 

5. Rakastan matkailua ja arvostus sitä kohtaan kasvoi entisestään


Tämä nyt ei varmaan kenellekään tullut yllätyksenä, mutta rakastan matkailua. Rakastan sitä tunnetta, kun olet jossain kaukana ja koet paljon uutta ja erilaista. Arjen murheet häviää ja kaikki ongelmat jää taka-alalle. Mieli on paljon virkeämpi ja hymy on herkässä.

Thaimaan matkan aikana arvostus matkailua kohtaan kasvoi entisestään. Matkailu ei ole ollut enää itsestäänselvyys ja on ollut pakkokin pysähtyä. Voisin luetella lukuisia pieniä hetkiä matkan ajalta, jolloin tunsin kiitollisuutta, onnea ja iloa, että ollaan päästy matkaan. Esimerkiksi jo pelkästään rantahiekalla kävely, kristallinkirkkaassa meressä uiminen, snorklausretken aikana nähdyt jännät kalat, ihmisten vieraanvaraisuus, uudet kulttuurit ja elämykset. Se, että päästiin pitkästä aikaa yhdessä Jussin kanssa maailmalle.

Tässä nyt muutamia huomioita, johon huomasin pysähtyväni matkan aikana. Ajattelin tässä lähiaikoina kirjoittaa yleisiä matkavinkkejä Samuille ja Phanganille, kertoa meidän majoituksista, ensikertalaisen kokemuksista businessluokassa ja mitä valmisteluja korona aiheutti meidän matkan suunnittelussa. Kannattaa myös Instagramista käydä katsomassa kohokohdat Samuille ja Phanganille sekä Tiktokiin oon tehnyt pari pätkää reissusta. 

 

 

Millaista sinun matkailu on ollut koronapandemian aikaan? Oletko matkustanut ’normaaliin’ tapaan vai mikä oli ’ensimmäinen’ matkasi koronapandemian aikaan? Millaisia tunteita se herätti sinussa?

 

Veera


Seuraa Aurinkorasvaa ja aloe Veeraa -matkablogia: 

InstagramTiktokFacebookBloglovin tai Blogit.fi

 

 

Previous Post Next Post

You Might Also Like

24 Comments

 • Reply EVELIINA / REISSUKUUME 13.2.2022 at 11:36

  Tää oli kiva ja ajatuksia herättävä postaus! Hauska nähdä, mitkä omat fiilikset on, kun vihdoin (toivottavasti) parin kuukauden päästä pääsee itsekin lentokoneeseen! Voin jo kuvitella itsenikin itkemässä onnesta 😀

  • Reply Sari / matkalla lähelle tai kauas 15.2.2022 at 20:02

   Kyllä maailmalla vielä on turistikatoa. Siitä kärsii kaikki. Silloin kun korona oli pahimmillaan, matkustin tyttären luo Hollantiin. Melko jäätävää oli lentokoneessa. Minulla oli maski ja kumihanskatkin kädessä….. Hollannissa oli ravintolat kiinni, kauppoihin pääsi tietty määrä jne.
   En saanut koronaa. Turhaa pelkäsin.
   Melkoisia muuttoaikeita teillä.

  • Reply VEERAPIRITA / Aurinkorasvaa ja aloe Veeraa 12.3.2022 at 07:47

   Kerro sitten Eveliina millaisia tunteita se herätti! 🙂

 • Reply Mari+/+Kodinvaihtaja 13.2.2022 at 19:46

  Vaikka en ole tihrustelija, niin muistan itkeneeni, kun olin ekaa kertaa koneessa syksyllä 21. Toki Norjassa kävin useasti 20-21, mutta vasta elokuussa 2021 lensin ekaa kertaa – syksyllä neljä kertaa eli kyllä pääsin takaisin vanhaan fiilikseen. En edes leiki, että arvomaailmani olisi mitenkään muuttunut matkustamisen suhteen. Mutta en jaksa stressata ja nähdä extravaivaa koronasta, joten 2022 pysyn Euroopassa. Haaveilen ja suunnittelen muualle maailmaan menemistä 2023..

  • Reply VEERAPIRITA / Aurinkorasvaa ja aloe Veeraa 12.3.2022 at 07:48

   Mielenkintoista kuulla Mari! Joo kyllähän tuo vähän ekstravaivaa tarvitsi meiltä, mutta sitten oli kyllä sen arvoinenkin, kun oli tehnyt kaiken. Mutta ymmärrän, jos osalle on liikaa. Onneksi Euroopassa on vaikka ja mitä ihanaa!

 • Reply Tanja for Takeoff 14.2.2022 at 02:38

  Tunnistan kyllä fiilikset enemmän kuin hyvin: En usko, että palaan enää aiempaan reissutahtiin, vaikka pysyttäisiinkin nomadielämässä. Reissuun pääseminen on nyt itkettävän ihanaa, mutta myös rasittavaa. Olen onnellinen siitä, että olen saanut matkustaa aiemmin enemmän kuin tarpeeksi. Aika näyttää miten jatkossa. Meillä on tarkoituksena vaihtaa asuinmaata tänä vuonna, mutta ihan lyhyille reissuille ei tee mieli lähteä. Silti syksyllä muutamaan reissuun päästessä just lennolla tuli se fiilis, että olen pitkästä aikaa kotona.
  Hyvä huomio muuten tuo, että missä tuntuu pandemian suhteen turvalliselta. Musta on tuntunut tiukkojen rajoitusten Manner-Euroopassa turvallisemmalta kuin Suomessa. Käytiin kyllä siellä syksyllä eka kerran kahteen vuoteen, mutta jotenkin tuntui oudolta, kun siellä hädin tuskin huomasi mitään poikkeustilaa.

  • Reply VEERAPIRITA / Aurinkorasvaa ja aloe Veeraa 12.3.2022 at 07:50

   Hyvää pohdintaa Tanja. Varmasti tämä pandemian aika on muuttanut ihmisiä ja heidän ajatuksiaan. Okei jännä myös Manner-Eurooppa vs. Suomi. Olen itse kokenut Suomen todella turvalliseksi koronan suhteen.

 • Reply Mikko / Matkalla Missä Milloinkin 14.2.2022 at 06:00

  Vuonna 2020 oltiin Keski-Euroopassa useita viikkoja kesäaikaan, mutta silloin ei ollut testejä, eikä itse asiassa monissa maissa koronaakaan. Sittemmin tilanne onkin ollut aika erilainen. Nyt rajoituksia on pikkuhiljaa alettu purkamaan, ja mekin uskaltauduimmme tekemään matkan Meksikoon. Sinnehän ei mitään testejä vaadittu. Tuo koronatestiasia minua edelleen matkustaessa stressaa, ei olisi mukava antaa positiivista testiä kohdemaassa. Mutta todennäköisesti tuollaiseenkin maahan tulee uskaltauduttua lähiaikoina.

  • Reply VEERAPIRITA / Aurinkorasvaa ja aloe Veeraa 12.3.2022 at 07:51

   Tuntuu, että pandemia aikaan monella Meksiko on ollut juuri se The kaukokohde. Ei siinä, ihana maa! Itse sain jotenkin turvan tunnetta siitä, että kaikki muut ovat myös tehneet koronatestin. Joskin se oli ’ärsyttävä’ lisäkulu matkassa. Milloin teillä on Meksikon matka suunnitteilla?

 • Reply Reissu-Jani 14.2.2022 at 07:17

  Aikoinaan (vuonna 2015) käynyt Samuilla ja Ko Phanganin saarilla kun ne olivat vielä täynnä turisteja ja erityisesti bilenuorisoa. Nyt on uusi normaali menossa, ja varmaankin tätä tulee vielä jatkumaan pari vuotta mikäli aikaisempien pandemioiden kestoja tarkastelee. Se on toki paikallisten yrittäjien kannalta huonoa että liiketoimintaa ei enää ole, mutta toisaalta näen tässä kääntöpuolen että ehkäpä nyt jatkossa mietitään kestävän kehityksen kannalta miten turistikohteet rakennetaan ja kuinka paljon turisteja kohde pystyy ”kantamaan”. Luonnolle varmaankin pari kolmen vuoden tauko tulee tarpeeseen vaikkakin esim. Thaimassa jo 80% koralliriutoista on tuhoutunut turismin takia. Se mitä olen vuoden aikana matkoja tehnyt (kolme kaukomatkaa ja kolme Euroopan matkaa), niin olen havainnut että väljää on kohteissa mutta tilanne näyttää olevan toipumassa. Hieman on ollut haastavampaa matkailu kaikkine testauksineen ja lomakkeiden täyttöjen kanssa – ja ainahan matkalle lähtiessä on ollut hieman pelkoa josko PCR testin tulos olisi positiivinen.

  • Reply VEERAPIRITA / Aurinkorasvaa ja aloe Veeraa 12.3.2022 at 07:53

   Kyllä, näen itsekin kääntöpuolena myös hyviä asioita, että paikat ovat tyhjentyneet Massaturismia nyt en kannata mihinkään kohteeseen ja matkakohteissa pitäisi mennä ehdottomasti paikallisen kantokyvyn mukaan.

 • Reply Pirkko / Meriharakka 14.2.2022 at 18:24

  Kesäisin (parempi tartuntatilanne) ja rokotukset saatuamme olemme pyrkineet jossain määrin normaaliin matkailuun, joka on tarkoittanut reissuja mm. Norjaan, Eurooppaan ja syksyllä jo ensimmäinen kaukomatkakin (Dominikaaninen ja Kolumbia). Alkuun rajana oli tartuntatilanne ja se, ettei tarvitsisi otattaa testejä. Nyt olemme ”nostaneet” rajan siihen, että lähtötestikin on vielä ok, sillä silloin riski karanteenista tarkoittaa vaan kotiin jäämistä. Tuohon Thaimaan testirumbaan en lähtisi, jos muitakin kohdevaihtoehtoja olisi – ja onhan niitä 🙂

  • Reply VEERAPIRITA / Aurinkorasvaa ja aloe Veeraa 12.3.2022 at 07:55

   Jep totta, hyvää pohdintaa Pirkko! Meillä ei tässä tilanteessa ollut muita vaihtoehtoja, sillä häät oli siellä. Ilman häitä tuskin oltaisiin matkustettu Thaimaahan. Toisaalta tämän reissun jälkeen tajusin myös sen, että muutama testi sinne tänne – ei se nyt niin iso vaiva kuitenkaan loppujen lopuksi ole. Jatkossa testien määrä ei tule rajoittamaan itseäni. Tavallaan, sehän tuo vain lisäturvaa, kun tietää että muutkin ovat samassa veneessä.

 • Reply Merja / Merjan matkassa 17.2.2022 at 18:20

  Virossa, Hollannissa ja Kap Verdellä on tullut reissattua. Minäkin odotin onnenkyyneleitä, kun kone nousi ilmaan, mutta silmänurkat pysyivät kuivina. Siitä huolimatta tunsin kutkuttavaa tunnetta vatsan pohjassa ja onnen tunnetta 🙂 Olihan se mahtavaa päästä pitkän tauon jälkeen reissuun. Thaimaa oli meilläkin yksi vaihtoehto vuoden vaihteen lomakohteeksi, mutta testausrumba ei kiinnostanut, joten jätimme sen väliin.

 • Reply Martta / Martan matkassa 19.2.2022 at 18:34

  Tervehdys myös täällä!
  En ole käynyt ollenkaan ulkomailla korona-aikaan. Tyttäreni tuli jouluksi kotiin kahden vuoden tauon jälkeen naureskelimme, että eihän sitä osaa enää ees matkustaa. Mitä siellä käsimatkoissa saikaan olla? Chec In? Lentokenttäkin oli aivan muuttunut. Toisaalta tällä hetkellä itselläni ei ole intoa matkailla, vaikka ikävöin sitä kovasti, lähinnä siksi, että kaikki paikat eivät ole avoinna ja rajoituksia vasta puretaan. Uskon, että muutama kyynel tirahtaa kun seuraavan kerran pääsen koneeseen…

 • Reply Sini+matkakuumeessa 20.2.2022 at 08:49

  En tietenkään normaaliin tapaan ole matkustanut. Viime vuonna liikennevalo -mallin mukaisiin vihreisiin maihin ja sittemmin sinne, mihin koronapassilla on päässyt kätevästi.
  Oli hienoa nähdä Islanti ilman turistimassoja. Se on jäänyt kyllä mieleen erilaisena reissuna.

 • Reply Anna K. - Kaukaa haettua 20.2.2022 at 15:28

  Ihan samat lähtöitkut tuli mulla lentokoneessa kesällä 2020, kun pääsin kuin pääsinkin Kreikkaan! Ja samoin se, että kohteessa (pienellä Symin saarella) oli paljon turvallisempi olo kuin kotona Helsingissä.
  Meitä on aivopesty pelkäämään matkailua, vaikka sitäkin voi tehdä ihan fiksusti näinä aikoina. Lanzaroten matka nyt tammikuussa tuntui kotona ”hengenvaaralliselta” ja perillä aivan normaalilta elämältä missä ei ollut mitään pelättävää, päinvastoin paljon nautittavaa.

 • Reply Elina / elinanmatkalaukussa 22.2.2022 at 21:06

  ”Olen sysännyt viimeisimpään nurkkaan aivoissani ulkomaan matkat sekä niistä haaveilut ja yrittänyt vain unohtaa miten siistiä se on. Selitellyt itselleni, että kyllä tämä kotimaan matkailu on tarpeeksi ihanaa. Ja onhan se, rakastan kotimaan matkailua ja meillä on ihan mielettömiä matkakohteita, mutta valitettavasti en koe sellaista tiettyä erilaisuuden ja uutuuden viehätystä Suomessa, jota täydellinen maisemanvaihdos ja vastakohdat antavat. Saatko ajatuksesta kiinni?”

  – pystyn samaistumaan tähän ajatukseen ihan 110 %. Oon heittänyt ihan aivojen viimeisimpään nurkkaan kaikki ajatukset matkailusta, kaikki ne jotka ennen oli siellä ihan ensimmäisinä. Oon jälkeenpäin ajatellut, että se on varmaan ollut jotain selviytymiskeinoa pandemiasta. En oo kyllä vieläkään antanut yhtään happea ulkomaanmatkoille 😀 Ehkä siinäkin on se, etten halua palata samaan matkustus tahtiin kuin mitä oli ennen koronaa ja jos nyt lähtisin niin avaisin jonkun pandoran lippaan taas, heh. Kyllä se matkustaminen vaan on veressä, eikä sieltä mihinkään lähde <3 Voin kuvitella tai no, ehken oikeastaan edes osaa kuvitella kuinka mahtavalta se ensimmäinen kaukomatka oikeasti tuntuu. Tasan 2 vuotta sitten ollut lentokoneessa viimeksi.

  • Reply VEERAPIRITA / Aurinkorasvaa ja aloe Veeraa 12.3.2022 at 07:58

   Jep kyllä! Itsellä ainakin ollut jonkinlaista selviytymmiskeinoa tästä pandemia-ajasta, kun ei edes hirveämmin yritä turhaan haaveilla. Allekirjoitan saman, etten halua enää matkustaa samalla tavalla eli lentää yhtä paljon kuin ennen.

  Leave a Reply