Mikkelin Kenkävero – aivan mieletön matkakohde Saimaalla

Tämän kesän ensimmäinen lähimatka mökiltä toteutettu – nimittäin upeaan Kenkäveroon, joka on vanha pappilamiljöö Mikkelissä. Kirjoitin aikaisemmin blogiin puutarhamatkakohteista Suomessa ja tuolloin päätin, että tänä kesänä pitää kyllä päästä katsastamaan Kenkävero paikan päältä ja upeahan se oli.

Kenkäveron historia ulottuu yli 550 vuoden taakse, jolloin 1400-luvun puolivälissä sinne rakennettiin ensimmäinen asumus papille. Viimeisen kerran Kenkävero toimi pappilana vuonna 1969 ja näin 2020-luvulla se palvelee etenkin matkailijoita ja toki myös paikallisia. Alueella on super mielenkiintoinen historia ja siihen voit tutustua laajemmin täältä.

Mikkelin keskustan kupeessa Saimaan rannalta löytyvästä Kenkäverosta löydät erilaisia putiikkeja, joissa on myynnissä paikallisia käsitöitä, herkkuja ja desginia. Tiesitkö muuten, että Saimaalla on oma D.O. Saimaa -tunnus, joka kertoo sinulle siitä että tuote täyttää laatukriteerit ja on tuotettu Saimaan alueella? 100% hyvää Saimaan seudulta siis.

 

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

 

 

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

 

D.O. Saimaa -merkkiä kannattaa suosia Saimaalla matkaillessa.

 

 

Kannattaa varata aikaa Kenkäveroon, meillä ainakin vierähti monta tuntia vanhassa pappilamiljöössä niin herkutellen, maisemia ihastellen kuin puutarhaa koluten. Satuttiin vierailemaan mitä parhaimpaan aikaan Kenkäverossa, sillä se on kuuluisa pioneistaan ja niitähän muuten on täällä. Rakastan pioneja yli kaiken – ne ovat niin kauniita.

Puutarha muutenkin oli kaunis ja sain paljon ideoita omaan puutarhaan sekä mahdollisesti myös mökkipuutarhaan, jonka perustaminen tulee eteen varmaankin ensi vuonna.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Kenkävero on tunnettu keskikesällä hehkuvissa väreissä kukkivista upeista pioneistaan. Puutarhassa kasvaa myös runsaasti erilaisia perinteisiä perennoja sekä yrtti-, rohdos- ja hyötykasveja. Tunnetko jo punaluppion, sinipiikkiputken tai koiruohon? Näihin ja satoihin muihin kasveihin pääset tutustumaan Kenkäveron puutarhassa. Kaikkiaan yli 100 pionia ja satoja erilaista kasvia levittävät Saimaan rannassa rehevällä maaperällä sijaitsevaan Kenkäveron puutarhaan tuoksua ja väriä varhaisesta keväästä syysmyöhään. – Kenkävero

 

 

 

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

 

 

Kenkävero on myös koiraystävällinen matkakohde, sillä Kyösti oli myös tervetullut. Ravintolan sisätiloihin ei saatu mennä Kyöstin kanssa, mutta kuka nyt sinne haluaisikaan kun voit syödä kesäbrunssia vaalenpunaisen upean puutalon parvekkeelta ja ihastella samalla puutarhaa? Arvottiin tovi kalakeiton ja kesäbrunssin välillä.

Ravintolamme ylpeys on huolella valikoidut lähialueen raaka-aineet, pappilan tyyliin sopivat ajanhenkiset, suomalaiseen makuun sopivat menut, omassa leipomossa käsin leivotut leivonnaiset ja ainutlaatuisen kaunis miljöö.

Testattiin tällä kertaa kesäbrunssit (25 €/hlö) ja voi vitsit mitä makuja saatiin vadille. Brunssi tarjoillaan siis joka päivä ja tuodaan pöytään vadille kauniisti aseteltuna Kenkäveron graavattua lohta, kalakontin savumuikkuja, ruustinnan raikasta kesäsalaattia, kevätsipuliperunasalaattia, erilaisia juustoja sekä Kenkäveron kummitushilloa, kananmunia Paunolan tilalta, maalaismakkaraa sekä Hauhalan hanhifarmin hanhipateeta. Tämän lisäksi pääruokana oli samettisen kermaisia gratinoituja kasviksia ja  yön yli kypsennettyä ylämaankarjaa Hyvätuuli Highland -tilalta. Syötiin kyllä lautaset tyhjäksi jokaista murua myöten – suosittelen lämpimästi.

 

 

 

 

 

Ravintolan lisäksi heillä on myös sympaattinen rantakahvila, joka on täydellinen paikka kahvitteluun. Jotkut olivat saapuneet tänne kanooteilla Saimaalta – aivan mahtava idea. Pappilamiljööstä löytyy myös kanala ja lampaita, joista etenkin varmasti perheen pienimmät on innoissaan. Kyösti myös vanhana paimenkoirana oli oikein innoissaan lampaista.

Itselle Kenkäverosta tuli paljon mieleen Tertin kartano. Miten on mahdollista, että Mikkelissä on kaksi hyvinkin samanlaista paikkaa: Kenkävero ja Tertin kartano? Molemmat aivan mielettömiä paikkoja. Nyt tulee jatkossa hankalaa päättää kummassa tulee käytyä. Jos siis hyvä ruoka, puutarhat ja rento tunnelma kiinnostaa, niin suosittelen tutustumaan vaikkapa molempiin. Tutustu täältä lisää Tertin kartanoon + kolmeen muuhun ihanaan majoitusvaihtoehtoon Saimaalla.

 

 

 

Mitä ihania kesäkohteita sinä suosittelet Suomesta?

 

Veera


Seuraa Aurinkorasvaa ja aloe Veeraa -matkablogia: 

Instagramin (@veerapirita) , Facebookin (@Aurinkorasvaa ja aloe Veeraa)Bloglovinin tai Blogit.fi:n kautta.

 

Previous Post Next Post

You Might Also Like

18 Comments

 • Reply Mikko / Matkalla Missä Milloinkin 1.7.2021 at 00:29

  Kenkävero (ja Tertin kartano) kiinnostaa kyllä. Olemme useaan kertaan ajaneet Mikkelin läpi ja pysähtyneet myös Syömässä, mutta kummassakaan paikassa ei olla käyty. Olen ajatellut, että ne vaatisivat kunnolla aikaa eikä pikainen pysähdys tekisi paikoille oikeutta ja niin tämänkin jutun perusteella kuulostaisi olevan. Aikaa kannattaa olla riittäväsit.

  • Reply VEERAPIRITA / Aurinkorasvaa ja aloe Veeraa 9.8.2021 at 17:22

   Jos pelkästään syödä haluaa, niin nopeampi stoppi riittää. Puutarhaihmisenä saisin vaikka tunteja kulutettua pihalla täällä. 🙂

 • Reply Minna Kristallikimarasta 4.7.2021 at 15:39

  Kaunis miljöö ja nuo pionit!! Ihania, mutta haastavia itselle kasvattaa:) Olen käynyt kerran tuolla Kenkäverossa vuosia sitten, matkalla Kolille. Ihana paikka ja taisimme siellä syödä munkkipossut ja kahvit ja vähän ennätin siellä pyörähtää ja koluta paikkoja, ennen matkan jatkumista. Tykkäsin,
  Olin alkuviikosta Ahvenanmaalla ja sitä suosittelen. Blogissa onkin juttua siitä:)

  • Reply VEERAPIRITA / Aurinkorasvaa ja aloe Veeraa 9.8.2021 at 17:22

   Pionit oli kyllä mielettömän kauniit!

 • Reply Ailajajuha 4.7.2021 at 16:01

  Oi mitä missasin kun viime viikolla ajoin Mikkelin kautta. Olisin varmasti ehtinyt edes sen verran, että olisin nähnyt nuo pionit. Rakastuin niihin kuvissasi. Aila

  • Reply VEERAPIRITA / Aurinkorasvaa ja aloe Veeraa 9.8.2021 at 17:23

   Niitä sitten ensi kesänä ihastelemaan Aila. 😉

 • Reply Pirkko / Meriharakka 4.7.2021 at 21:56

  Kävimme tuolla viime kesänä makrameenäyttelyn houkuttelemana, mutta olihan siellä tosiaan yhtä jos toista muutakin nähtävää ja koettavaa – ja mahtava puutarha!
  Tässä linkki viime kesän juttuun, jos sallit – tältä siellä silloin näytti: https://meriharakka.net/2020/08/08/mikkeli-kolme-kohdetta/

  • Reply VEERAPIRITA / Aurinkorasvaa ja aloe Veeraa 9.8.2021 at 17:23

   Mulla pisti silmään kanssa viime kesänä tuo makrameenäyttely, vaikutti mielenkiintoiselta. Olisinkohan itse asiassa lukenut juurikin asiasta sun blogin kautta, kenties?

 • Reply Sanna I Seven Seas 7.7.2021 at 15:14

  Sen tuhat ziljoona kertaa kun olen Mikkelin ohi ajanut ja nähnyt Kenkävero-kyltin koskaan pysähtymättä… Olipa siis kiva nyt tutustua paikkaan näin virtuaalisesti. Näyttipä se kivalta! Joku kerta täytyy kyllä nyt ihan painaa jarrua ja pistäytyä käymään. 🙂

  • Reply VEERAPIRITA / Aurinkorasvaa ja aloe Veeraa 9.8.2021 at 17:24

   No mulla on ollut sama aina, onneksi pysähdyin viimein! Suosittelen ehdottomasti käymään. 😉

 • Reply Stacy Siivonen 9.7.2021 at 14:32

  Minua kiinnostaisi hanhifarmi, mutta mitään hanhipateeta en kyllä syö. Kenkäverosta olen tietysti kuullut, vaan enpä ole tuolla käynyt. Vaikka olen yöpynyt hostellissa ja hotellissa Mikkelissä, tuntuu silti, että olisin vähän laiminlyönyt Mikkelin seutua. Se on sellainen Saimaan saarilabyrintti, että siellä kyllä helpostikin on paikkoja, jotka jäävät käymättä ja kokematta.

  • Reply VEERAPIRITA / Aurinkorasvaa ja aloe Veeraa 9.8.2021 at 17:24

   Näinpä! Saimaalla on vaikka mitä ihania matkakohteita. <3

 • Reply Merja / Merjan matkassa 9.7.2021 at 20:06

  Helatorstain aikaan kävin Mikkelissä ja myös Kenkäverossa. Hieno paikka ja olisi kiva mennä nyt kesällä uudestaan, koska keväällä ei kukkaloistoa vielä ollut eikä aitauksissa myöskään ollut eläimiä. Olimme myös ehtineet jo syödä, joten Kenkäveron ravintola jäi testaamatta. Viihtyisältä paikalta se vaikutti 🙂

  • Reply VEERAPIRITA / Aurinkorasvaa ja aloe Veeraa 9.8.2021 at 17:25

   Seuraavan kerran sitten paremmalla ajalla ja kesällä Merja. 🙂 😉

 • Reply Cilla Maria / From sunset last night to sunrise this morning 10.7.2021 at 21:40

  Kenkävero on kyllä hieno paikka. Vois käydä siellä joskus uudelleen, kun edelliskerrasta on jo niin pitkä aika. Tuo maistelulautanen näyttää herkulliselta. Siellä oli muutama tuttu tuottaja, kun asutaan täällä melko lähellä. Saimaan ja Savon seutu on kyllä saanut arvoistaan huomiota viimeisen parin vuoden aikana.

  • Reply VEERAPIRITA / Aurinkorasvaa ja aloe Veeraa 9.8.2021 at 17:25

   Oon niin samaa mieltä, Saimaa sekä Savo molemmat todella mielenkiintoisia matkakohteita ja ansainnut huomionsa!

 • Reply Teija / Lähdetään taas 13.7.2021 at 14:52

  Mikä ihana miljöö, ja brunssikin näyttää hyvältä! Nyt vasta olen huomannut, miten vähän sitä on tullut brunsseiltua – tietysti koronan takia – ja nyt olen sitten innostunut niistä taas ihan tosi paljon!

  • Reply VEERAPIRITA / Aurinkorasvaa ja aloe Veeraa 9.8.2021 at 17:26

   Se oli oikein herkullista, kannattaa testata!

  Leave a Reply