Suomen suurin matkablogiyhteisö

Moottorikelkkasafari Äkäslompolossa – mennään eikä meinata

Kaupallinen yhteistyö: Snow Fun Safaris

Ylläksen lumiloma on taputeltu, mutta taskuun jäi ikimuistoisia elämyksiä – moottorikelkkasafari Äkäslompolossa eli Ylläksen kyljessä on ehdottomasti yksi niistä. Snow Fun Safarin valikoimassa on paljon erilaisia hauskoja aktiviteetteja – kuten huskyja, pororekiä, pilkkiretkiä sekä tietenkin moottorikelkkasafareja. Me valitisimme seitsemän moottorikelkkasafarin valikoimasta taikamaille tunturien taakse -reitin.

Snow Fun Safaris on pieni perheyritys Äkäslompolon eli seitsemän tunturin kylällä. Heillä on käytössä uusia 600 ACE -nelitahti kelkkoja ja mikäli haluaa vauhdikkaamman safarin, lisämaksusta retkillä on myös käytettävissä 600-kuutioiset kaksitahti-endurokelkat. Minähän en tuosta äskeisestä lauseesta ymmärtänyt yhtään mitään jos ollaa rehellisiä, mutta ihan noilla meidän peruskelkoilla pääsi kyllä omaan makuuni riittävän kovaa. Jouduinkin pari kertaa avopuolisolle sanomaan, että höllentää kaasua.

Aluksi ajettiin vähemmillä tehoilla ja kun kelkat olivat tulleet tutuksi, meidän opas tuli kysymään halutaanko lisää tehoja/vauhtia ja väänsi jotain nappia ja sitten päästiinkiin aika vauhdilla eteenpäin. Ylläksen alueella on kaiken kaikkiaan 410 km merkittyjä moottorikelkkareittejä, joista 300 km on hoidettuja eli ajettavaa kyllä riittää kaiken tasoisille.

 

 

 

 

Korona-aikaan saimme ennakkoon ohjeistukset sähköpostilla Snow Fun Safarin koronatoimenpiteistä ja kuinka meidän tulee käyttäytyä. Retkillä käytettävät vaatteet ja moottorikelkkakypärät desinfioidaan joka käytön jälkeen ja varusteet otetaan uudelleen käyttöön kahden päivän kuluttua desinfioinnista. Kypärähuput pestään joka käyttökerran jälkeen sekä Snow Fun Safaris suosittelee omia hanskoja tai jos tarvitsee lainahanskat, niin alushanskoja löytyy heiltä. Taas todettakoon siis, että matkailla voi etenkin kotimaassa hyvinkin turvallisesti ja vastuullisesti korona-aikaan.

Mitä vaatteisiin tuli, niin ei muuten tullut edes kylmä vaikka lämpömittari näytti aamulla -20 astetta. En muista ihan hetkeen olleeni noin kovissa pakkasissa ja vähän jännitin tuleeko kylmä. Ehkä vähän takapuolessa tuntui kylmyys istuessa, mutta onneksi olin pakannut mukaan lämpöalusen joten laitoin sen moottorikelkan istuinosan päälle.

Snow Fun Safarit ovat paljon muuta kuin moottorikelkalla, pororeessä tai koiravaljakon kyydissä ajoa, tai lumikengillä kävelyä. Nuo kaikki ovat välineitä, joiden avulla pääsemme nauttimaan Ylläksen alueen mahtavasta luonnosta sekä tutustumaan biologian ohella paikalliseen historiaan ja kulttuuriin. Oppaan paikallistuntemus on se, mikä tekee tavallisesta safarista Snow Fun Safarin. – Snow Fun Safaris

 

 

Pysähdyimme myös Aurinkotuvalle katsomaan poroja.

 

Kuten jo tuossa alussa mainitsinkin, osallistuimme taikamaille tunturien taakse -kelkkasafarille, jonka pituus on 45 kilometriä ja kestoa retkellä on noin 3,5 tuntia. Meillä taisi mennä  4,5 tuntia. Hintaa tuolla on 140€/hlö jos kaksi on samassa kelkassa ja omilla kelkoilla 190€/hlö. Alkuperäinen reitti olisi mennyt Kuertunturin huipulle, mutta siellä ei ollut vielä tarpeeksi lunta kelkoille, joten tehtiin pieniä muutoksia reittiin. Onneksi kuitenkin Yllästunturin huipulle päästiin ja matka sinne olikin aika ikimuistoinen.

Muutama kelkka meni kumoon Yllästunturille noustessa haastavan kohdan vuoksi, mutta onneksi se ei ole vaarallista kelkkojen kanssa (vaikka aika hurjalta se kieltämättä näytti), sillä niissä on turvalliset metalliset jalkasijat jolloin jalat eivät jää puristuksiin kaatuessa. Ehdottomasti siisteimpiä kokemuksia reitiltä oli tuo haastava nousu sekä siihen yhdistettynä sumuisuus ja pieni tuisku – olo oli kuin suoraan jostain Antarktiselta. Aivan käsittämättömän siistiä.

 

 

 

 

 

Tällaisella pidemmällä kelkkasafarilla saa jo ihan erilaisen tuntumaan moottorikelkkailuun ja on kyllä jokaisen euron arvoinen. Ehdottomasti seuraavalla Lapin lomalla lähdemme uudestaan kelkkojen kanssa liikenteeseen. Avopuolisoni ei ollut koskaan ennen ajanut moottorikelkalla ja meikäläisen kokemukset sijoittuu Muonion mummolaan ysärille, jolloin ajoin moottorikelkalla suoraan lipputankoon ja se vielä katkesi. Oho.

Nyt meni huomattavasti paremmalla menestyksellä, sillä saatiin alkuun kattavat ajo-opetukset. Eli aikaisempaa kokemusta et tarvitse moottorikelkkasafarilla osallistuessa, mutta T-luokan ajokortti pitäisi vähintään olla ajaessa. Kannattaa tutkailla Snow Fun Safarisin viikko-ohjelmaa – räätälöidysti saa toki myös muinakin aikoina varmasti mieleisiä safareita ja sen perusteella eikun varailemaan omaa moottorikelkkasafaria.

Snow Fun Safarisin moottorikelkkasafareilla on varmasti hauskaa ja mennään eikä meinata. Kiitos tästä vauhdikkaasta elämyksestä.

 

Kiinnostaisiko sinua moottorikelkkasafari? Oletko mahdollisesti käynyt jo?

Veera


Seuraa Aurinkorasvaa ja aloe Veeraa -matkablogia: 

Instagramin (@veerapirita) , Facebookin (@Aurinkorasvaa ja aloe Veeraa)Bloglovinin tai Blogit.fi:n kautta.

 

Previous Post Next Post

You Might Also Like

8 Comments

 • Reply Mikko / Matkalla Missä Milloinkin 5.1.2021 at 19:06

  Kuulostaa hauskalta! Enpä ole aikaisemmin moottorikelkalla ajanut, mutta jos kerran ensikertalainenkin pärjää niin mikäs siinä. Marika ei todennäköisesti uskaltaisi kuitenkaan osallistua. Oli mukava kuulla, miten tuo desinfiointi on hoidettu. Joissain ravintoloissa asiassa on toivomisen varaa aika paljonkin, kun tuntuu että pöydät pyyhitään ja siinä se.

  • Reply VEERAPIRITA / Aurinkorasvaa ja aloe Veeraa 10.1.2021 at 08:39

   Vitsit, sitä tämä kyllä olikin. 😀 Suosittelen lämpimästi ja kyydissä oli oikein turvallista olla ja mentiin juuri niin rauhallisesti kuin rauhallisimmat kelkat halusi eli eikun rohkeasti vain Marika mukaan. 🙂

 • Reply Eveliina / Reissukuume 10.1.2021 at 15:30

  Kuulostaapa hauskalta! Istun juuri autossa matkalla Saariselälle. Mietimme myös moottorikelkkasafaria, ja tästä postauksesta innostuneena taidamme sinne mennä 😀

 • Reply Maapalloilija 10.1.2021 at 19:15

  Todella paljon kiinnostaa moottorikelkkasafari. Yhdestä kohteesta kyselin pohjoisessa, niin kuulemma koko kalusto on talven seisonnassa, kun ei ole asiakkaita… 🙁

  • Reply VEERAPIRITA / Aurinkorasvaa ja aloe Veeraa 17.1.2021 at 11:54

   No voihan! Tämä kausi on kyllä varmasti hyvin poikkeuksellinen monelle Lapin yrittäjälle. Ainakin Snow Fun Safaris järjestää ohjattuja safareita, toki kannattaa olla hyvissä ajoin liikenteessä ja kysyä heidän mahdollisuuksiaan. Heille suositus Ylläkselle! 🙂

 • Reply Pirkko / Meriharakka 13.1.2021 at 18:33

  Työvuosina osallistuin silloin tällöin reissuihin, joissa asiakkaita vietiin Lappiin ja silloin ohjelmassa oli myös moottorikelkkasafareita. Itse asiassa pidinkin moottorikelkalla ajalelusta, mutta viimeksi kun kävimme Lapissa omaan piikkiin emme viitsineet moisesta maksaa, olivat ainakin Kakslauttasessa niin arvokasta huvia, ettei innostanut, kun olimme kuitenkin ennenkin niillä ajelleet.

  • Reply VEERAPIRITA / Aurinkorasvaa ja aloe Veeraa 17.1.2021 at 11:55

   Tuo oli kyllä mukavaa puuhaa, meni todella nopeasti aika safarilla. 🙂 Mielestäni max. 150€ hujakoilla useamman tunnin safari on kyllä rahansa arvoinen, kun miettii että siihen saa lämpimät vaatteet, ohjaukset, ohjaajan (joka auttaa pois kaatuneesta kelkasta heh) ja itse moottorikelkan bensoineen.

  Leave a Reply