Suomen suurin matkablogiyhteisö

Upea Pieni karhunkierros sopii päiväretkeksi kuin myös telttailuun

Oulangan kansallispuistossa sijaitseva Pieni karhunkierros on yksi Suomen suosituimpia lyhyempiä patikointireittejä, josta olin itsekin haaveillut useamman vuoden. Käytiin tällä reitillä viime kesänä Lapin ja Lofoottien road tripin yhteydessä. Pieni karhunkierros soveltuu hyvin päiväretkikohteeksi, mutta me pakattiin rinkkaan teltta sekä makuupussit mukaan ja yövyttiin koskien kuohujen vieressä matkan varrella.

Vaellusreitti on vain 12 kilometriä pitkä, mutta se on keskivaativa korkeuserojen takia. Muutamilla pitkillä ja jyrkillä nousuosuuksilla rinkka selässä tuntui mukavasti, mutta muuten ei reitissä ollut mitään valittamista. Jos haluat kävellä Pienen karhunkierroksen päivässä, niin siihen menee nopeudesta riippuen noin 4-6 tuntia. Matkan varrella näkyi myös paljon lapsia, joten olettaisin reitin soveltuvan myös perheen pienimmille.

Pienellä karhunkierroksella käy vuosittain yli 60 000 retkeilijää, joista suurin osa käy kesäkuukausina vaikka se onkin ympärivuotinen retkeilykohde. Mielenkiintoinen yksityiskohta on se, että myös Lonely Planet on vuonna 2016 valinnut Oulangan kansallispuiston yhdeksi Euroopan parhaimmista.

 

 

Kyöstiä hieman jännitti ensimmäinen riippusilta, mutta käveli rohkeasti kuitenkin itse ylitse.

 

 

 

 

 

Pikkuretkeilijä piti ottaa rappusissa syliin, sillä lasku oli aika jyrkkä ja ei olisi tehnyt hyvää makkarakoiran selälle.

 

 

Meillä oli mukana Kyösti-corgi, joka myös urhoollisesti tassutteli meidän vierellä. Maasto soveltuu hyvin myös koiralle, ainoa missä otettiin Kyösti syliin oli pitkät ja jyrkät rappuset alaspäin – se olisi aivan turhaan rasittanut corgin mallista vartaloa. Sulan maan aikaan Pieni karhunkierros kuljetaan myötäpäivään ja tällöin nuo pitkät rappuset laskeudutaan. Kaiken kaikkiaan rappusia on 252, joten laskeuduttavaa on.

Jätimme auton yöksi Juuman pysäköintialueelle, jossa on myös pieni leirintäalue, vuokramökkejä, sauna, uimaranta ja kahvio. Leirintäalue ei näyttänyt kovin houkuttelevalle, koska kaikki retkeilijät Pienelle karhunkierrokselle kävelevät sen läpi. Eli jos sulla on tarkoitus yöpyä teltassa alueella, kannattaa tehdä se matkan varrella. Me yövyttiin Jyvärän suvannossa, jossa on myös autiotupa Siilastupa, tulentekopaikat ja vessat – Siilastupa oli tosin aivan täynnä ja muutenkin oma teltta houkutteli enemmän. Kesäkautena ei kannata laskea sen varaan, että noihin tupiin mahtuu nukkumaan sillä reitti on suosittu.

Maisemat Pienellä karhunkierroksella ovat todella upeat ja useampaan otteeseen pysähdyttiin ihastelemaan luonnon kauneutta. Reitin upeimmat näkymät koostuvat upeista koskista, lammista taukopaikkoineen, vesiputouksesta, useista riippusilloista, jylhistä kalliomaisemista ja upeasta metsämaisemasta.

Yksi hienoimmista kohdista on Myllykosken vanha mylly, jossa kannattaa hetki ihastella maisemia. Meidän kanssa samaan aikaan täällä oli aasialainen seurue ja heidän opas, päästiin osaksi heidän nokipannukahveja ja korvapuusteja. Opas tarjosi meille tuoreita korvapuusteja, kyllä muuten maistui hyvälle.

Toinen ikimuistoinen hetki tältä reissulta oli meidän yöpyminen tuolla Jyrävän suvannossa Siilastuvan läheisyydessä. Me pistettiin teltta pystyyn mahdollisimman lähelle jokea. Oli ihana heräillä uuteen aamuun, kun koski pauhasi niin upeasta. Jos on kovin herkkäuninen, niin tuo paikka saattaa olla aika meluisa. Hauskaa oli myös lukuisat vastaantulevat porot, joita kansallispuistossa oli paljon. Kyösti oli kieltämättä aika ihmeistään niistä.

 

Myllykosken vanha mylly on upealla paikalla. Täällä on myös taukotupa.

 

Myllyn ohi meni myös koskenlaskuporukka.

 

 

 

 

Maisemat teltasta.

 

 

Iltapalaa telttaleirissä.

 

Kiipeäminen tänne korkealle rinkka selässä oli maisemien arvoinen.

 

 

Täältä löydät myös hyvän reittikuvauksen Pieneltä karhunkierrokselta, jossa reitti on jaettu kolmeen osioon:

 • Juuma – Myllykoski – Pyöreälampi – Kallioportti, 2,5 km
 • Kallioportti – Harrisuvanto – Jyrävä, 4,5 km (tämä oli oma suosikkini)
 • Jyrävä – Myllykoski – Juuma, 3,5 km

Lämpimästi suosittelen patikkaretkeä Pienelle karhunkierrokselle. Veikkaan, että etenkin tänä vuonna kotimaan matkailu on aika kovassa nosteessa koronan takia. Yksi ikimuistoisimpia patikkaretkiä itsellä, etenkin tuo telttailu täällä teki siitä ikimuistoisen. Jos tulee liikuttua Oulangan kansallispuiston suunnilla ja tykkäät melonnasta, niin kannattaa lukea tämä postaus myös Oulankajoen melontaretkestä. Yövyimme myös täällä matkan varrella.

Aikalailla päivälleen tuli pidettyä kuukauden mittainen tauko täällä matkablogin puolella, teki ihan hyvää sillä olen siitä lähtien kun blogini perustanut 2016 tuottanut sisältöä aktiivisesti. Pieni loma blogista teki tässä koronakevään aikana hyvää. Nyt taas kohti matkajuttuja uudella innolla.

 

Mitä ikimuistoisia retkeilyhetkiä sulla on suositella Suomesta esimerkiksi tulevalle kesälle?

 

Veera


Seuraa Aurinkorasvaa ja aloe Veeraa -matkablogia: 

Facebookin (@Aurinkorasvaa ja aloe Veeraa)Instagramin (@veerapirita) Bloglovinin tai Blogit.fi:n kautta – olet lämpimästi tervetullut mukaan! <3

 

Previous Post Next Post

You Might Also Like

24 Comments

 • Reply Mikko / Matkalla Missä Milloinkin 13.5.2020 at 10:45

  Pieni karhunkierros kuulostaa upealta. Toivottavasti pääsisimme sinne syksyllä, kuten muutamaan muuhunkin läheiseen kansallispuistoon. Oliko reitillä paljon hyttysiä noin kesällä?

  Minä voisin suositella tulevalla kesälle piilokojuja. Paitsi että ovat uskomattoman hienoja kokemuksia niin samalla tulisi tuetuksi yrittäjää, jonka vieraat pääsääntöisesti ovat ulkomaalaisia.

  • Reply VEERAPIRITA / Aurinkorasvaa ja aloe Veeraa 23.5.2020 at 08:57

   Sitä se kyllä on, upea. Kieltämättä olihan siellä hyttysiä, sen takia tuo meidän majoittuminen Siilastuvan läheisyydessä oli hyvä kun niistä koskista tuli hyvin tuulta, niin oltiin koko leirintäyö ilman hyttysen hyttystä. Muuten niitä kyllä oli ihan kiitettävästi, mutta meillä oli Thermacellin hyttyskarkotin käytössä muilla pysähdyksillä. Ihan kultaakin kalliimpi vempele tuolla suunnilla. 😀

   Hetkonen, mikäs toi piilokoju siis on? Googlettamalla löysin nopeasti vain jotain kuvaukseen liittyviä kojuja. Onks ne siis jotain muutakin lisäksi?

   • Reply Mikko / Matkalla Missä Milloinkin 25.5.2020 at 17:14

    Mä inhoan hyttysiä ihan tosi paljon. Muutoin tulisi retkeiltyä vielä enemmän. Toistaiseksi onkin ollut niin, että tulee retkeiltyä lähinnä keväisin ennen hyttysten ilmestymistä ja toisaalta syksyllä, kun hyttysiä ei enää ole. Kiva kuulla, jos tuo Thermacell toimii. Olen ajatellut ostaa sellaisen terassille, mutta ilmeisesti se siis soveltuu myös retkeilyyn?

    Joo, siis piilokojuilla tarkoitin nimenomaan noita kuvaus-/ katselukojuja. Juuri oltiin katsomassa teerien soidinmenoja ja kokemus oli kyllä vertaansa vailla. Uskomatonta katsella näyttävien lintujen soidinmenoja parhaillaan ihan parin metrin etäisyydeltä. Seuraavana yönä metsojen kanssa ei ollut yhtä hyvä tuuri, mutta yksi yksittäinen metso kyllä näkyi. Sellaisista kojuissa useimmat Suomessa kuvatut luontofilmit on kuvattu.

    • Reply VEERAPIRITA / Aurinkorasvaa ja aloe Veeraa 2.6.2020 at 12:44

     Joo ne on kyllä aivan super ärsyttäviä, inhoan myös niitä – niihin onneksi tottuu ja nykyisin on aika hyviä karkotteita olemassa. Soveltuu Thermacell hyvin retkeilyyn myös, sitä varten me itseasiassa hommattiin koko härveli.

     Okei, hyvä tietää. Laitetaan korvan taakse piilokojut!

 • Reply EVELIINA / REISSUKUUME 17.5.2020 at 15:51

  Tosi kiva lukea kotimaan kohteista 🙂 Reitti kuulostaa (ja näyttää) upealta! Täytyy varmaan viimeistään kesälomalla sulloa mäyräkoira kantokassiin ja suunnata auton nokka kohti Oulankaa. Varsinkin toi riippusilta näytti kivalta! 😀

  • Reply VEERAPIRITA / Aurinkorasvaa ja aloe Veeraa 23.5.2020 at 08:58

   Niistä on myös ihana kirjoittaa aina. <3 Pieni Karhunkierros on kyllä upea, joten ehdottomasti mäyris kantokassiin ja Oulankaan päin. Riippusillat oli kyllä kivoja, niitä taisi olla kolme tai neljä kaiken kaikkiaan.

 • Reply Taina 17.5.2020 at 23:42

  Karhunkierros on kiinnostanut kyllä jo kauan! Maisemat näyttää aika mielettömiltä. Ja tuo Kyösti on kyllä aivan mahdottoman kuvauksellinen <3

 • Reply Siiri 18.5.2020 at 15:45

  Vaikuttaa hienolta reitiltä. Pitää päästä joskus itse kokemaan. Ihana koira teillä 😍

 • Reply reetaeevi 19.5.2020 at 07:46

  Oulangan kansallispuisto on itselle tuttu jo lapsuudesta, silloin käytiin jo Myllykoskea ihastelemassa kesälomareissuilla. Vasta aikuisiällä olen pariin kertaan kiertänyt Pienen Karhunkierroksen, jonka maisemat ovat kyllä upeita. Viimeksi kävin reitin viime kesänä ja meillä oli mukana siskon lapset iältään 10-15 vuotiaita, tottuneita retkeilijöitä.
  Koillismaan alueella ja lähistöllä on paljon nähtävää. Valtavaaralla ja ja Konttaisella pääsee kapuamaan ylös-alas ja Kiutaköngäs on upea paikka. Samoin Riisitunturi Posion puolella.
  Itsellä on haaveissa myös iso Karhunkierros lähivuosille,

  • Reply VEERAPIRITA / Aurinkorasvaa ja aloe Veeraa 23.5.2020 at 09:03

   Oi kiva kuulla, että paikkaan liittyy ihania lapsuudenmuistoja. Ne tekee yleensä paikasta vielä mieleisemmän. Iso Karhunkierros olisi kyllä aika kiva tulevaisuuteen!

 • Reply Emilia/Merkintöjä maailmasta 20.5.2020 at 21:30

  Suomessa on kyllä niin kaunista <3 Tätä oli inspiroiva lukea, meillä on juuri mietinnässä, minne suuntaisimme kesällä, kun alkuperäiset suunnitelmat menivät uusiksi.
  Me ei olla ainakaan vielä kovin kokeneita telttailijoita, mutta nämä kokemukset luonnon keskellä nukkumisesta kosken läheisyydessä innostavat kyllä kokeilemaan:)
  Ihania kuvia myös ja en kestä, Kyösti vaikuttaa niin symppikseltä<3

  • Reply VEERAPIRITA / Aurinkorasvaa ja aloe Veeraa 23.5.2020 at 09:04

   Niimpää, niin kaunista! <3 Telttailu on kyllä yllättävän mukavaa, kunhan pitää huolen ettei tule öisin kylmä jos on yhtään viluinen. Mulla on sellainen makuupussi joka on tarkoitettu myös pakkasille, mutta nukun tyytyväisenä noin +15 asteessakin sillä. Rohkeasti vaan telttailemaan!

 • Reply Annemaria/Samppanjaa muovimukista 21.5.2020 at 08:04

  Hieno reitti, joka on ollut itselläni ajatusasteella, mutta jäänyt vielä kokematta. Tämän perusteella pitäisi ehdottomasti kulkea. Hauska kuulla, että joku muukin rakastaa nukkua teltassa kosken rannalla. Maailman parasta unimusiikkia 🙂

 • Reply Johanna V. 21.5.2020 at 14:11

  Voi miten söpö pikkuretkeilijä! Kummasti tullut lähiaikoina myös tutustuttua ihan uudella innolla näihin kotimaanmatkakohteisiin. Oulangan kansallispuisto lienee kyllä yksi hehkutetuimmista. Hiukan kaukana omasta näkökulmastani, mutta näyttää ja kuulostaa kyllä todella houkuttelevalta.

 • Reply Kohteena maailma / Rami 24.5.2020 at 09:47

  Itse olen kiertänyt pikkukarhun muutaman kerran, myös kevättalvella lumien aikaan. Todella mukavaa maastoa, tietysti myös isokarhu. Just suunnitelmissa kesän osalta, mentäisiinkö isokarhu vai joku muu pidempi reitti pohjoisesta. Tästä tuli taas hyvää nostetta patikointiin!

 • Reply Anna | TÄMÄ MATKA 24.5.2020 at 09:52

  Tuo on kiva kierros. Itse olen sen useasti kävellyt läpi ja sopii siis lapsillekin, jotka aikanaan oli mukana. Nuorempi oli myös rippikoululeirillä, jossa vaelsivat tuon läpi.

  Ihana Kyösti.

 • Reply Ella 24.8.2020 at 14:43

  Hei ollaan suuntamassa huomenissa pienelle karhunkierrokselle niin oliko siellä juomakelpoista vettä saatavilla vai pitääkö raahata mahdollisimman paljon nestettä mukana? 😊 Yritin googletella mutta ei oikein löytynyt vastausta mistään☹️

  • Reply VEERAPIRITA / Aurinkorasvaa ja aloe Veeraa 24.8.2020 at 22:26

   Meillä oli omaa vettä pulloissa mukana jonkun verran ja sit oli niitä tabletteja millä pystyi puhdistaa veden juomakelpoiseksi. En muista ainakaan, että olis ollut juotavaa vettä valmiina. 🧐

  Leave a Reply