Suomen suurin matkablogiyhteisö

Vapaaehtoistyö Etelä-Afrikkaan lähenee: valmistelu ja kestävä matkailu

Matka toteutuu yhteistyössä: Ekomatkaajat

Kävimme tällä viikolla partner in crimen eli Miran kanssa Ekomatkaajien järjestemässä matkaillassa Töölön kirjastolla, jossa esiteltiin heidän matkakohteitaan. Syy miksi me ilmoittauduttiin mukaan oli se, että ensi kuussa vapaaehtoistyö Etelä-Afrikkaan Marakelen kansallispuistoon kutsuu ja haluan tietää kaiken mahdollisen tulevasta.

Voin kertoa, että en ole ihan hetkeen odottanut mitään matkaa näin paljon. Yllättävän helpolla ollaan päästy matkajärjestelyissä, mutta etenkin varustepuolta on pitänyt päivittää. Ekomatkaajat ovat hoitaneet kaiken yhteydenpidon Leo-organisaation kanssa – kannattaa käydä katsomassa Leon Instagram, erityisesti tallennetut stoorit antaa hyvin kuvaa siitä miltä meidän kaksi tulee näyttämään. Eli meidän ei ole tarvinnut tehdä mitään varauksia majoituksen tai vapaaehtoishakemuksen suhteen.

Käytännössä ollaan ostettu vain lennot ja luvattu ilmestyä lentokentälle saapuvien aulaan tiistaina 24.3. klo 11 kuljetusta varten. Organisaatio tuo ja vie vapaaehtoiset aina tiistaisin, joten lennot pitää katsoa sen mukaan. Lennetään edeltävänä päivänä ja ollaan lentokentän yhteydessä olevassa Marriott-hotellissa, sillä ei haluta lähteä omatoimisesti liikkumaan turvallisuussyistä Johannesburgiin. En ole koskaan päässyt näin helpolla matkajärjestelyissä, joten iso kiitos tästä Ekomatkaajille.

Tsekkasin, että kaikki matkailijan perusrokotteet on kunnossa. Marakelen kansallispuistoon ei tarvitse malarialääkkeitä, mikä on iso plussa. En oo hetkeen syönyt niitä, mutta mulla on pieni muistikuva ettei ne kovin hyvin sopinut minulle.

Koska tosissaan ollaan keskellä upeaa luontoa se kaksi viikkoa, asumme Marakelen kansallispuistossa sekä päivän aikana käymme sekä aamulla ja iltapäivällä jeepin kanssa useamman tunnin ajelulla. Eli on sanomattakin selvää, että eläimiä nähdään ja paljon.

Tämän takia kävin Rajalassa hakemassa Olympuksen M.Zuiko 75-300mm objektiivin. Tai no, kävin maksamassa sen ja nyt odotan kuumeisesti milloin se saapuu Helsinkiin varastoon. Objektiiville tulee varmasti käyttöä jatkossakin, odotan innolla että pääsen tutustumaan tähän objektiiviin tarkemmin. 

Yksi iso osa meidän vapaaehtoistyöstä on nimenomaan valokuvien ottaminen eläimistä, joten haluisin tämänkin takia että oma kalusto on siihen sopiva. Pakollista ei tietenkään ole – olen kuitenkin 110% varma, että kyseiselle objektiiville tulee jatkoa myös Etelä-Afrikan jälkeen.

Ekomatkaajien sivuilta löydät lisätietoa millainen meidän kaksi viikkoa suurin piirtein tulee olemaan.

Keväällä Ekomatkaajat järjestää myös matkaillan, jossa olemme Miran kanssa kertomassa käytännössä kaiken mahdollisen (ja mahdottoman 😀 ) Etelä-Afrikan vapaaehtoistyöstä. Ilmoitan tästä varmasti sitten lähempänä.

 

 

Kestävän matkaajan varusteet, jotka aion pakata myös vapaaehtoistyöhön


Olen tässä vuosien varrella kiinnittänyt paljon enemmän huomiota kestävään matkailuun (sekä totta kai myös arjessa) niin teoissa, ajatuksissa kuin hankinnoissa. Vapaaehtoistyön infomateriaaleissa kehoitetaan myös välttämään kertakäyttötuotteita ja esimerkiksi muovipussia ei sais tuoda ollenkaan koko organisaation tiloihin. Tämän takia ajattelin vinkata tähän muutamia hyviä kestäviä valintoja matkailijalle erityisesti siinä mielessä mitä kannattaa pakata mukaan, joita minulta itseltäni löytyy:

There is no planet B!

Kestopullo – säästät luontoa ja rahaa. Oon ihan rakastunut SIGG-juomapulloihin ja niissä iso plussa on myös se, että lämpimässä kohteessa vesi maistuu silti viileältä. Maria vinkkasi, että Marakeleen kannattaa ottaa useampi pullo tai yksi iso, sillä päivät safarilla jeepin kyydissä on pitkiä.

Kestovanulaput – mulla on pitkään ollut mielessä, että pitäisi hommata kestovanulaput, sillä käytän näitä joka aamu sekä ilta eli noin 700 kappaletta vuodessa. Jäätävän iso määrä. Olin viime kuussa Punavuoressa Kaarna Living putiikissa ja siellä törmäsin näihin luomupuuvillasta valmistettuihin kestovanulappuihin, joten kotiutin välittömästi kolme itselleni. Tuo putiikki on muutenkin super ihana, siellä on vaikka mitä kestäviä tuotteita etsivälle.

Pehmeämpi puoli lapusta sopii puhdistusmaidon tai -öljyn kanssa, toinen puoli kasvoveden kanssa käytettäväksi. Vanulaput voi pestä koneessa 40-60 asteessa huoletta.

 

Käytän itse yhtä vanulappua useamman kerran eri kulmista, niin ei tarvitse olla koko ajan pesemässä.

 

Kestokassit – mulla on lähes aina repussa mukana pieni kestokassi ja matkoilla on kanssa eri tilanteisiin sopivia kasseja. Marakeleen ei saa tuoda edes muovipussia, jottei se vahingossakaan päädy luontoon.

Lushin tuorekosmetiikkatuotteet – oi Lushin tuotteet on vienyt mun sydämen kyllä. Heidän valikoima koostuu tuoreesta käsintehdystä kosmetiikasta, joista 80% on vegaanisia ja 100% vegetaarisia. Raaka-aineet ovat eettisesti valittuja. Lush on voimakkaasti myös eläinkokeita vastaan: he eivät testaa mitään tuotteitaan tai raaka-aineitaan eläimillä sekä Lush ei kuluta yhtään rahaa yrityksiin, jotka tekevät eläinkokeita.

Erityisesti Godiva-shampoopala, jossa on myös hoitoaine samassa on ihan mun all time favourite. Toinen suositus on etenkin reissun päällä Coalface-kasvosaippua.

Lisää reissukosmetiikkasuosituksia Lushilta voit lukea vanhemmasta postauksestani.

 

Keltainen on Godivan-shampoopala ja musta on Coalface-kasvosaippua.

 

Kesto ’vanupuikot’ – kaikki kunnia tästä Inkalle eli Archie gone Lebanon -matkablogille, jonka Instasta bongasin nämä LastSwapin tuotteet viime kuussa (?). Silloin päätin, että lähiaikoina pitää kotiuttaa nämä sillä vanulappujen lailla käytän kaksi vanupuikkoja joka päivä eli taas toiset 700 kertakäyttöistä tuotetta vuoteen.

Hyi minä.

Ongelma ratkaistiin tällä viikolla, kun ihan vahingossa Stockmannilla törmäsin näihin ja nappasin heti mukaan. Vanupuikkoja on siis kahta erilaista: sileä on tarkoitettu meikin ehostukseen ja toinen missä on tuollaisia nyppylöitä on tarkoitettu korvien puhdistukseen. Puikot tulee omassa rasiassa, joten niitä on hygieenistä, säilyttää myös matkoilla. Puhdistus on simppeliä eli saippuan kanssa.

 

 

Muhkurainen ’vanupuikko’ on tarkoitettu korvien puhdistukseen.

 

Sileä ’vanupuikko’ on tarkoitettu esimerkiksi meikin ehostukseen.

 

 

Ekohammasharja – kotona käytän aina sähköhammasharjaa, mutta matkoja varten olen löytänyt Ruohonjuuresta Humblen ekohammasharjan, jonka varsi on 100 % biohajoavaa bambua. Bambu on maapallon nopeimmin kasvava materiaali. Se on luonnostaan antibakteerista, eikä sen viljelyssä tarvita lannoitteita tai torjunta-aineita. Hammasharjan varreksi bambu sopii loistavasti, sillä se on luonnostaan luistamatonta materiaalia.

Ennakkoluuloisena ajattelin, että ei tuolla tule puhdasta jälkeä. Toisin kävi, sillä olen paljon tyytyväisempi tuohon, kuin tavalliseen hammasharjaan.

Syömiseen liittyvät asiat: eväsrasia, kestopilli, mukit ja ruokailuvälineet – Marakeleen meidän pitää pakata myös ovat mukit, eväsrasiat sekä ruokailuvälineet. Toki organisaation tiloissa varmaan on oikeat astiat, mutta nuo on varmaan tarkoitettu pitkiin päiviin jeepin kyydissä sekä perjantaisin lähdetään kylille syömään.

Tähän tarkoitukseen Partioaitta on ihan paras valinta: heidän retkeilyvarusteet on aina super laadukkaita sekä tietenkin vastuullisia. Olethan jo klubilainen, jolla kerrytät myös Ympäristöbonusta? Klubilaisena pääset mukaan tekemään hyvää ilman lisämaksua, sillä kerrytät ostoillasi Ympäristöbonusta. Partioaitta lahjoittaa yhden prosentin ostoistasi vuosittain vaihtuviin kohteisiin, jotka voivat olla ympäristöön, lapsiin, nuoriin, vanhuksiin tai yhteisvastuuseen liittyviä kohteita.

Vuodelta 2019 Ympäristöbonusta kertyi reilu 110 000€ ja siitä 50% meni Luonnonperintösäätiölle, 30% John Nurmisen Säätiölle ja 20% Ympäristökasvatusjärjestö FEE Suomelle.

.. Sun vuoro vinkkaa – mitä kestäviä tarvikkeita listalla voisi noiden lisäksi olla?

 

 

Mitkä on sun top 3 vastuullisen matkaajan matkavinkkiä?

 

Veera


Seuraa Aurinkorasvaa ja aloe Veeraa -matkablogia: 

Facebookin (@Aurinkorasvaa ja aloe Veeraa)Instagramin (@veerapirita) Bloglovinin tai Blogit.fi:n kautta – olet lämpimästi tervetullut mukaan! <3

 

Previous Post Next Post

You Might Also Like

18 Comments

 • Reply Teija / Lähdetään Taas 16.2.2020 at 14:48

  No onpa ihanan helppoa! Niin pidän matkoista, jotka joku toinen hoitaa puolestani, eikä itse tarvitse tosiaan kuin ilmestyä paikalle.
  Mutta oletpa kyllä tehnyt valtavasti muuta suunnittelutyötä senkin edestä. Kiitos siis noista eko-vinkeistä. En ollut itse kuullutkaan noista kestovanupuikoista. Olen vaan itse vaihtanut ne muoviversiot niihin, missä se puikko-osa on paperia.

  • Reply VEERAPIRITA / Aurinkorasvaa ja aloe Veeraa 23.2.2020 at 21:33

   Tämä on kyllä ollut ihan mukavaa vaihtelua, kun normaalisti oon sellainen ’minä itte’. 😀 Kestovanupuikot oli kyllä tervetullut lisä itselle, sillä en yksinkertaisesti pystyisi elämään ilman niitä ja nyt niitä ei mee roskiin joka päivä.

 • Reply Mikko / Matkalla Missä Milloinkin 16.2.2020 at 18:24

  Se on aina todella positiivista, että malaria lääkettä ei tarvita. Sellainen vinkki kuitenkin niihin liittyen, että niiden ostamisessa ei kannata säästää, ja jos ei malaria-alueella kuukausitolkulla ole, niin Malarone-lääke on järkevin valinta. Siitä ei pitäisi tulla sivuoireita toisin kuin muista Suomessa myynnissä olevista estolääkkeistä.

  • Reply VEERAPIRITA / Aurinkorasvaa ja aloe Veeraa 23.2.2020 at 21:34

   Jep eikö, mun keho ei hirveästi tykkää malarialääkkeistä joten iso plussa ettei Marakelen kansallispuisto kuulu malaria-alueeseen. Mulle on tullut myös noista Malaroneista sivuoireita, ei niin pahoja kuin niistä muista mutta kuitenkin.

 • Reply Eveliina / Reissukuume 16.2.2020 at 18:40

  Oi, kuulostaa kyllä huikealta reissulta! Ja ihanaa, että kaikki on noin hyvin järjestetty – tarvitsee vaan ilmestyä paikalle 😉 innolla jään odottamaan jatkopostauksia!

 • Reply Anna | TÄMÄ MATKA 16.2.2020 at 21:56

  Mielenkiinnolla seuraan. Just itse palasin Etelä-Afrikasta.

  Olen erittäin ekologinen ; – ) En käytä lainkaan vanulappuja tai ”tops-tikkuja”. Eli mun vinkkelistä katsoen noi kaikki on ihan pelleilyä. Naamasta lähtee meikit pois sillä saippualla, mikä on pesualtaan vieressä ilman mitään lappuja. Korvia ei tarvitse kaivaa. Korvalääkärikin sanoi, että korvaan ei tule tunkea mitään kyynerpäätä pienempää. Muutenkin hieman epäilen, miten ihmiset tuollaisia kestolappuja ja kestopuikkoja jaksaa/kykenee reissussa pesemään. Mahtavat olla aika bakteeripesiä, jos vesihanan alla niitä vain välillä huljuttelee? Suomessa kestovanulaput tietty peseytyy pyykkikoneessa hyvin.

  Kestokassia taas olen kantanut mukanani jo paljon ennen kuin siitä tuli trendikästä. Lushin palasaippuoihin en koske. Sain niistä ihan järkyttävän hilseen päähäni. Pesen Redkenin kunnon shampoolla ja kierrätän pullon. Jos pullo tyhjenee reissussa, en tosiaankaan jätä sitä mihinkään, vaan tuon takaisin Suomeen.

  Eli 3 vinkkiä:

  Ei mitään erikoisjuttuja naamaan tai kehoon. Vesi ja saippua ja perusrasva riittää. Päähän voi laittaa tököttejä, kunhan kantaa purkit takaisin himaan kierrätykseen.
  Kanna roskat kotiin takaisin, älä jätä kehitysmaahan. Ts. tietty roskaroskat roskikseen, mutta muovipurkit, patterit ym. Suomeen, missä kierrätys hoituu.
  Älä osta mitään uutta matkaa varten. Tutki varastosi tai lainaa. Jos kuitenkin erehdyt ostamaan jotain, osta se kallein ja parhain. Se luultavasti kestää mukana kaikista pisimpään.

  Ja yksi ei matkailuvinkki. Hämmästyin tajutessani, että ihmiset heittävät tiskiharjan pois, jos se esim. värjääntyy, vaikka onkin muuten vielä harjaksiltaan kunnossa. Tiskiharjan voi laittaa huoleti astianpesukoneeseen peseytymään, kuten myös esim. hiusharjat.

  • Reply VEERAPIRITA / Aurinkorasvaa ja aloe Veeraa 23.2.2020 at 21:39

   Niin no, mielipiteitä ja tapoja on yhtä monta maailmassa kuin myös ihmisiä. Henkilökohtaisesti itsellä ei lähde pelkällä saippualla vedenkestävä ripsari ja sen takia tarvitsen noita vanulappuja. Oon käyttänyt yhtä lappua melkein 1,5 viikkoa (ne on tosi isoja ja käyttää yhtä kulmaa aina kerrallaan) ja kun niitä on kolme niin niillä pärjää hyvin kuukauden reissussa. Ja jos pitää pestä, niin ei oo heittää kuin muun pyykin joukkoon. Noi kestovanulaput peseytyy 10 sekunnissa saippualla hanan alla ja niin kiire ei itsellä ole omassa reissussa ettenkö niitä viitsisi pestä. 🙂 Hyvä toki jos voit olla ilman ja pärjäät saippualla, ei sillä!

   Tuo tiskiharja niksi on myös itsellä käytössä, saa hyvin lisäikää!

 • Reply Jenni | Boarding Time 16.2.2020 at 23:23

  Komppaan Annaa, minäkään en mitään lappuja, puikkoja tms. käytä. Siinä mielessä siis ekomatkaaja itsekin. Ja ehkä yllättävästi monessa muussakin asiassa, vaikka en näitä niin korosta, ja moni varmasti näkee vain lentokilometrini.

  Safaria aloittelen itse paraikaa tässä, ja en voi muuta kuin upeaa sellaista sulle ja Miralle toivottaa. Varmasti tulee olemaan huikea kokemus!

  • Reply VEERAPIRITA / Aurinkorasvaa ja aloe Veeraa 23.2.2020 at 21:42

   Hyvä jos pärjää kokonaan ilman, mä oon kyllä niin pakkomielteinen vanulapuilla vedenpitävän ripsarin poistamiseen ja topsipuikoilla silmänalusten korjailuun + korvien puhdistukseen eli siitä näkökulmasta mulle nämä oli super hyvä löytö. 😀

   Toivottavasti on ollut ihana safari! 🙂

 • Reply Heidi - Maailman äärellä 17.2.2020 at 09:26

  Toi teidän tuleva reissu kuulostaa niin hienolta! Luin juuri lehdestäkin artikkelin vapaaehtoistyöstä Afrikassa, ja koska tämä Afrikka-kuumeeni ei ota laantuakseen, olen itsekin ruvennut miettimään myös tällaista vapaaehtoistyötä. Jään mielenkiinnolla odottamaan, millaiseksi teidän matka muotoutuu!
  Onneksi omakin Afrikan-reissu on ihan muutaman päivän päässä odottamassa <3.

 • Reply Katja 18.2.2020 at 12:31

  oi että, mä oon samaisia ekomatkaajien reissuja katsellut mutta en oo saanut ketään innostumaan lähtemään mukaan ja en oo yksin reissaavaa tyyppiä… jään innolla odottamaan sun postauksia sieltä!
  Ja kiitos myös vinkkivitosista, en ollut kuullutkaan kestovanupuikoista!

  • Reply VEERAPIRITA / Aurinkorasvaa ja aloe Veeraa 23.2.2020 at 21:44

   Meidän mukana tulee myös yksin matkustava nainen ja vapaaehtoiskohteissa on varmasti aina myös muita eli periatteessa kun selviät kohteen lentokentälle, niin sillä pääsee jo pitkälle. Marialta voi Ekomatkaajilta varmasti kysellä lisää vinkkejä esimerkiksi jos joku vapaaehtoistyömatka heidän valikoimastaan kiinnostaa, jos sinne olisi lähdössä muita suomalaisia. 🙂

 • Reply Periaatteen Nainen 21.2.2020 at 22:03

  Tuleva matka kuulostaa mielettömältä! Odotan myös innolla kamerakokemuksia, tässä on omat valinnat tulevalle Nepalin reissulle niin vaiheessa zoomin osalta.
  Ja kiitos topsipuikko vinkistä – olen neuroottinen korvien putsaaja (joo joo, ei saisi, kyllä tiedän), toimiiko se yhtä hyvin kuin perusvanupuikko?

  • Reply VEERAPIRITA / Aurinkorasvaa ja aloe Veeraa 23.2.2020 at 21:46

   No niimpäää! <3 Mikä kamera sulla on? Rajalassa sain kyllä super hyvää ja asiantuntevaa palvelua, kannattaa kysyä ammattilaisten ehdotuksia niin varmasti löytyy mieleisiä.

   Mitä puikkoihin tulee, niin itseasiassa jopa paremmin mun mielestä kuin kertakäyttöinen. Oon ihan myyty näille.

 • Reply Veera Bianca 22.2.2020 at 13:53

  Oon nyt jo niin myötäelänyt tätä teidän tulevaa reissua, että vähänkö stalkkaan teidän stooreja kun ootte tuolla! <3

 • Leave a Reply