Suomen suurin matkablogiyhteisö

Hiihtovaellus, vapaaehtoistyö, soolomatka.. Mitä kaikkea vuonna 2020?

Vuodelle 2020 on jo jonkin verran ehtinyt suunnitella tulevia reissuja, joista osa on jo lyöty lukkoon ja osa on vielä kysymysmerkillä. Tuntuu, että joka vuosi matkat vaan paranee ja nyt alkuvuodelle etenkin on luvassa pari pidempiaikaista haavetta, jotka vihdoin toteutuu.

Ensimmäistä kertaa elämässä oon tosissaan harkinnut pitäisikö päivätyön tunteja vähentää vaikka. Teen tällä hetkellä noin kolmekymmentäseitsemän tuntia viikkoon, mutta en panisi yhtään pahakseni jos se tippuisi kolmeenkymmeneen. Toki tämä tarkottaisi palkan pienentymistä, mutta toisaalta onko omaa vapaa-aika ja hyvinvointi rahalla mitattavissa etenkin jos pienemälläkin tulisi toimeen? Mitä mieltä itse olet?

Nyt niihin matkoihin eli tällaisia suunnitelmia on reissuvuodelle 2020:

Majatalosta majataloon -hiihtovaellus


Yksi erikoisimmista matkoistani mitä olen toteuttamassa eli majatalosta majataloon hiihtovaellukselle pitäisi suunnata ensi kuussa viikoksi Pohjois-Karjalaan. Kuulin tästä hiihtovaelluksesta viime vuonna ensimmäisen kerran ja yritimme päästä sinne avopuolison kanssa, mutta sehän oli jo loppuunmyyty. Tälle talvelle olin hyvissä ajoin liikenteessä ja sovittiin meidän matka loppukesästä, joka toteutuu yhteistyössä majatalojen kanssa eli Äksyt Ämmät matkatoimiston kanssa.

Olemme itse asiassa mukana kansanvälisellä lähdöllä, sillä se sopi aikatauluihin paremmin ja odotan kyllä innolla millaisia meidän seurueen muut hiihtäjät on. Jotenkin en jaksa uskoa, että Saksasta ja Briteistä (meidän lisäksi tulee vain noista kahdesta maasta) tulevat hiihtäjät ovat mitään leppoisia sunnuntaihiihtäjiä, vaan kunnon vauhtikiitäjiä. Varmistelin onneksi, että saadaanhan me hiihtää omaa tahtia ja pysähtyä ottamaan vaikka kuvia ja videoit, koska totta kai niitä pitää ottamaan myös hiihtäessä. 😀

Tervetuloa hiihtämään puhtaille hangille, nauttimaan kevätauringosta ja ulkoilun riemusta. Lähes sadan kilometrin pituinen hiihtolatu Puukarista Männikkölän Pirtille kulkee vaihtelevassa maastossa metsissä ja järven jäällä. Päivämatkat ovat 15-30 km, omaan tahtiin leppoisasti hiihdellen.

Hiihdon jälkeen maistuu Karelia á la carte lähiruoka. Hiihtovaelluksella pääset maistamaan mm. erilaisia karjalaisia piirakoita. Majatalosta majataloon -retket on valittu Suomen parhaaksi ruokamatkailutuotteeksi 2015! – Äksyt Ämmät

Hiihtomatka on tosissaan päivästä riippuen sen 15-30 kilometriä ja illalla odottaa pohjoiskarjalaiset herkut sitten. Kyllä karjalanpiirakat silmissä jaksaa lykkiä tasatyönnöin vai mitä? Parasta on, että vaelluksen illat on sitten kunnon hemmottelua: löytyy majatalosta riippuen perinteistä saunaa, savusaunaa, hierontaa, pohjoiskarjalaista ruokaa sekä sain neuvoteltua Jussille myös karjalanpiirakkakoulun. En malta odottaa, että näen hänet rypyttämässä kielei keskellä suuta karjalanpiirakoita.

Hiihtovaelluksesta kerron enemmän sitten ensi kuussa reissun jälkeen, mutta täältä löytyy aika kattavasti nyt jo tietoa jos jäi vielä kiinnostamaan.

Ja nyt jos siellä on joku joka on käynyt joskus hiihtovaelluksella, niin kaikki vinkit erityisesti varusteista on enemmän kuin tervetulleita. Oon aivan varma, että unohdan jotain oleellista.

 

 

Etelä-Afrikkaan vapaaehtoistyöhön


Vuoden himotuimmasta lomasta hiihtovaelluksen kanssa kamppailee myös vapaaehtoistyö Marakelen kansallispuistossa Etelä-Afrikassa, jonne lähdetään Viitasalon viinimatkojen ja Kinnusen aktiivilomien toisen puoliskon eli Miran kanssa tällä kertaa yhteistyössä Ekomatkaajien kanssa. Olen pidemmän aikaa haaveillut matkasta, jolla olisi joku syvällisempi ja tärkempi merkitys ja tässä kohtaa Ekomatkaajat astui kuvioihin.

Lähdemme siis maaliskuussa kahdeksi viikoksi Marakelen kansallispuistoon lähelle Botswanan rajaa, jossa asumme projektiorganisaation talossa muiden vapaaehtoisten (maksimissaan 10) kanssa. Erityisesti odotan täydenkuun öitä, sillä silloin nukutaan keskellä kansallispuistoa Jeepin katolla makuupussissa.

Toteuta unelmasi lähteä Etelä-Afrikkaan katsomaan norsuja vastuullisesti. Työ Marakelen kansallispuistossa on Ekomatkaajien tarkoin valituista projekteista kaikkein monipuolisin. Työpäivät ovat pitkiä ja työtä on paljon, mutta työ ei tunnu raskaalta. Suurin osa päivästä istutaan jeepissä, mutta työtä tehdään myös jalan. Työtehtäviin kuuluu leijonien, leopardien ja hyeenojen saalistamisen ja ruokailun seuranta ja tietopakettien laatiminen näiden tietojen pohjalta. Tärkeä osa työstä on norsujen määrän, terveydentilan ja liikkuvuuden tarkkailu sekä tietopakettien laatiminen.

Kaikki havainnot uhanalaisista eläimistä kirjataan ylös ja pääset ottamaan kuvia, joiden avulla rakennetaan kattavia tietopakettia eri lajeista. Työtä tehdään ensin jeepistä käsin ja sen jälkeen projektiorganisaation toimistolla, jossa tiedot ja kuvat käydään tarkasti läpi. – Ekomatkaajat

Tässä nyt ei varmaan sen enempää tarvitse edes todistella, että kyseessä tulee olemaan yksi elämäni tärkeimmistä, ikimuistoisimmista ja odotetuimmista matkoista?

En ole koskaan käynyt Afrikassa tai no Egyptissä, mutta siis sellaisessa Afrikassa jollaiseksi sen miellän eli juuri tällaisiin upeisiin luontokohteisiin, jossa on mahdollista nähdä legendaarinen big five. Oon ihan varma, että ruudun sillä puolen on useampi safarilla käynyt ja tässäkin kohtaa kysyn varustevinkkejä. Mitä sinä ehdottomasti pakkaisit mukaan Afrikkaan kansallispuistoon? Kuulen myös mielellään kokemuksia vapaaehtoistyöstä!

 

 

Ensikertalaisen Pariisi


Keväällä Pariisiin hyvän ystäväni, kanssa joka on entinen kämppikseni, koulukaverini ja henkilö kenen kanssa muutettiin reilu kuusi vuotta sitten yhdessä Helsinkiin. Eli luvassa on täydellinen tyttöjen irtiotto arjesta! Ollaan matkailtu paljon aikoinaan yhdessä: vapaa-ajan matkat sekä vaihto-opiskelut Malesiassa ja työharjoittelut Maltalla, joten on ihana päästä pitkästä aikaa yhdessä reissuun. Viimeisimmästä yhteisestä ulkomaanmatkasta on varmaan viisi (!!) vuotta.

Haaveissa on kliseisesti hotellihuone, jonka ikkunasta olisi näkymät Eiffel-torniin. Tämän lisäksi aiotaan koluta paljon erilaisia second hand -putiikkeja ja nauttia herkullista ruokaa. Saattaa olla, että päästään myös verestämään meidän ranskankielen taitoja, jota opiskeltiin Malesiassa. Meidän opettaja oli super kannustava: hän sanoi meille, ettei koskaan ole kuullut niin kamalaa ranskankielen lausuntaa kuin meiltä kahdelta. 😀

Eli myös Pariisi-vinkit on erittäin tervetulleita ja jos pienen matkan (noin tunti) päässä on jotain hurmaavia ranskalaiskyliä, niin sellainen vinkki olisi aika bueno. 

 

 

Ensimmäisenä soolomatka – mukavuusalueelta pois


En varsinaisesti koskaan ole mennyt yksin minnekään, joten tämä on yksi asia mitä haluaisin tänä vuonna kokeilla. Tässä ehkä päällimmäisenä syynä on astua pois omalta mukavuusalueelta ja testata miten viihdyn itseni kanssa. En tiedä vielä kohdetta, mutta mietin joko:

a) joku helppo ei-niin-tuttu kotimaan kaupunki, josta pääsen maitojunalla helposti kotiin eli vaikka Jyväskylä, Rovaniemi tai Tampere.

b) jos lähtisin ulkomaille, niin sen pitäisi olla joku Euroopan kaupunkikohde – rantalomalla yksin kyllästyisin kuoliaaksi. Vaihtoehto voisi olla Kööpenhamina, Lissabon, Krakova, Ljubljana tai Amsterdam. Tykkään ajatuksesta, että matkakohde olisi suhteellisen iso, niin voisin helposti hukkua massaan.

c) joku kansallispuisto Suomessa, jonne lähtisin 1-2 yön telttareissulle Kyöstin kanssa. Tai ehkä mökkimajoitus, mun mielikuvitus saattaisi saada liikaa valtaa teltassa pimeässä yksin.

d) Holiday Clubin kylpyläloma – laatikosta löytyy lahjakortti Holiday Clubille, joten sen voisi mahdollisesti käyttää minälomaan hyvinvoinnin ja rentoutumisen merkeissä. Saimaan kylpylä vaikutti tähän tarkoitukseen parhaimmalta. Vai onks se liian outoa mennä kylpylään yksin? 😀

 

 

Parkano & Joensuu tour


Toinen Viitasalon viinimatkojen ja Kinnusen aktiivilomien matka, sillä matkat meidän juurille: Miran luokse Parkanoon ja minun juurille Pohjois-Karjalaan Joensuuhun ja Outokumpuun. Tämä ei voi olla muuta kuin super hauska reissu.

Omilla kotikulmilla haluaisin viedä Miran Kolin kansallispuistoon ainakin Huippujen kierrokselle ja Koli Relax Spa -kylpylään. Joensuussa haluaisin viedä Miran mun suosikkiravintolaan Local Bistroon sekä totta kai Marttakahvioon torille. Ohjelmaan kuuluu myös Joensuun hurjaakin hurjemman yöelämän esittely eli varmaan karaokebaarit kutsuisi. Outokummussa veisin Miran Vanhalle kaivokselle (täällä on btw kuvattu myös Sorjosen kolmatta tuotantokautta) sekä Särkiselälle jollekin luontohetkelle.

Siinäpä oli kaikki matkat, jotka näillä näkymin pitäisi toteutua. Isolla kysymysmerkillä on vielä itse kesäloma joka voisi mahdollisesti olla Saariston rengastietä, Saimaan mökkireissua tai Urho Kekkosen kansallispuistoa. Jotain sellaista minne voidaan nappaa myös meidän Kyösti-corgi mukaan. Egypti ja Irlanti on myös alustavissa suunnitelmissa tälle vuodelle, mutta katsotaan niiden kohtaloa sitten kun sen aika on.

 

Kuva: Inka Khanji / Archie gone Lebanon

 

Ihanaa reissun täyteistä vuotta myös sinne! Minne sulla on suunnitteilla lähteä tänä vuonna?

 

Veera


Seuraa Aurinkorasvaa ja aloe Veeraa -matkablogia: 

Facebookin (@Aurinkorasvaa ja aloe Veeraa)Instagramin (@veerapirita) Bloglovinin tai Blogit.fi:n kautta – olet lämpimästi tervetullut mukaan! <3

 

Previous Post Next Post

You Might Also Like

27 Comments

 • Reply Noora / Seikkailumielellä 25.1.2020 at 11:46

  Täältä lämmin suositus ja rohkaisu soolomatkalle! Etenkin Krakova kuulostaa mun korvaan hyvältä soolokohteelta. Ja Tampere nyt on aina hyvä vaihtoehto, jos haluaa Suomessa pysyä.

  Täällä lyötiin juuri ekojen matkavarausten merkeissä lukkoon reilun kahden viikon reili Briteissä heinä-elokuussa. Tästä reissusta oon haaveillut jo niin kauan! Voisi sanoa, että ainakin yksi iso matkahaave toteutuu siis täälläkin 🙂

  • Reply VEERAPIRITA / Aurinkorasvaa ja aloe Veeraa 25.1.2020 at 11:54

   No pitäisi yrittää kyllä nyt rohkaistua ja lähteä reissuun yksin, jotenkin pelkään että mulla tulee tylsää yksin. 😀 Krakova on pidemmän aikaa kiinnostanut ja se olisi yksin hyvä kohde siitä, että majoitus tms on suht edullista kun ei ole toista puolittamassa kustannuksia. Tamperetta tai tota Saimaan Holiday Clubia mietin eniten täältä kotimaasta sitten. Saa nähdä mihin sitä nyt sit tulee päädyttyä. Toisaalta Tampereella halausin kyllä Helin (Drama on the road) paikallisoppaaksi Pispalaan, ku se sitä niin kehuu aina. 🙂

   Oioi, aika upea matka sullakin Noora tiedossa! Tulee varmasti olemaan aika upea. Missä hinnoissa reililippu pyörii tuolla?

   • Reply Noora / Seikkailumielellä 26.1.2020 at 19:40

    Noin 300e hujakoilla pyörii lippu, johon sisältyy 8 matkustuspäivää kuukauden sisällä. Sen pitäisi riittää, kun ei kuitenkaan joka päivä ole tarkoitus vaihtaa paikkaa 🙂

 • Reply Anna-Katri / Adalmina's Adventures 25.1.2020 at 12:27

  Ilmoittaudun mukaan tuleville Viitasalon viinimatkojen ja Kinnusen aktiivilomien yhdistelmäreissuille! Hep! Ja soolomatkalle hyvä vaihtoehto voisi myös olla Riika, sopivan kompakti ja lähellä. 🙂

  • Reply VEERAPIRITA / Aurinkorasvaa ja aloe Veeraa 25.1.2020 at 13:10

   Tervetuloa Parkanoon ja Joesuuhun meidän kanssa! 😀 Vois yrittää tota Egyptiä kyllä yhdessä, jos se nyt ikinä tulee toteutumaan. Se voisi olla hyvinkin mielenkiintoinen meidän kokoonpanolla.

   Hei Riika voisi myös toimia, kiitos vinkistä. <3

 • Reply eija 26.1.2020 at 02:37

  Hei

  Sama suunta, saman suuntaisia asioita. Kaksi viikkoa, niin palaan takaisin Afrikkaan.
  Perustin hyväntekeväisyysyhdistyksen noin 2v. sitten. Meidän koulun pitäisi avautua pian. Jos innostut, ota yhteyttä 🙂
  Terkuin Eija
  http://www.facebook.com/finlandgambia

 • Reply eija 26.1.2020 at 02:40

  Siis kaikille, mikäli Länsi-Afrikka kiinnostaa tai yhdistystoiminta,
  [email protected]
  Eija
  http://www.facebook.com/finlandgambia

 • Reply Veera Bianca 26.1.2020 at 16:41

  Vitsit mä oon jo kuukausia fanittanut teidän tulevaa Etelä-Afrikan reissua, ootan jo innolla että pääsen stalkkaamaan teitä <3

 • Reply Mikko / Matkalla Missä Milloinkin 27.1.2020 at 17:27

  Safareilla on tosiaan tullut käytyä enemmänkin. Vaikka me yleensä käydäänkin safareilla kuivalla kaudella eli enemmän tai vähemmän paikalliseen talviaikaan, ei yöt sadekauden lopullakaan kovin lämpimiä ole. Eli mun vinkki matkasta nauttimisen lisäksi on, että kannattaa ottaa myös lämmintä vaatetta mukaan. 🙂 Jos kuvia tykkää ottaa, niin kamera sekä vähintään yksi vara-akku voisi olla hyvä idea.

  Mukavia matkoja!

  • Reply VEERAPIRITA / Aurinkorasvaa ja aloe Veeraa 28.1.2020 at 10:21

   Kiitos vinkeistä Mikko, pitää pakata lämpöistä vaatetta ehdottomasti myös mukaan. Oon vielä aikamoinen vilukissa, joten lämmitys pitää toimia. 😀

   Mukavia matkoja myös sinne!

 • Reply Päivi/ Kelvästä kartalle 28.1.2020 at 11:48

  Tuo hiihtovaellus kuulostaa kyllä mielenkiintoiselta, ihan näin pohjoiskarjalaisenakin 😀 Täytyy muistaa käydä lukemassa sitten, miten teillä meni! Toivottavasti tänne iloiseen Itä-Suomeen vaan tulee vielä lisää lunta, että maisemat ja luisto on kohdillaan. Kannattaa ottaa riittävästi eri keleille vaihtovaatetta mukaan, kun tänä talvena näemmä vuorokaudessa sää voi vaihdella plussakelistä napakkaan pakkaseen. Hyviä sukkia unohtamatta; mulla ainakin rakot varpaisiin on riesana kun useamman päivän hiihtää pidempiä matkoja, vaikkei monot hierräkään.

  Krakovalle myös täältä pisteet soolomatkalle, sinne jopa minäkin uskaltaisin matkustaa yksin. Peukutus Kazimerzin alueelle, se on Krakovassa ehdottomasti mielenkiintoisin. Tuo yllävinkattu Riika on meilläkin suunnitteilla jo kevätreissun kohteeksi, muut reissut on vielä vallan pohtimatta.

  • Reply VEERAPIRITA / Aurinkorasvaa ja aloe Veeraa 4.2.2020 at 09:41

   Siistiä! No mutta loppukuusta varmasti löytyy hiihtovaelluksesta sitten enemmänkin. Lunta pitäisi löytyä, mutta järjestäjät pohti vielä että näinköhän pääsee jääosuuksille hiihtämään ollenkaan. Saa nähdä tuleeko kiertoreitti. Sama homma, helposti tulee rakkoja hiihtäessä – kävin ostaa just parit ekstraparit hiihtosukkia nimenomaan. Oon kerran saanut jäätävät rakot keskellä Pielistä ja se oli niin tuskaa hiihtää takaisin rantaan. 😅 Kiitos Krakovan vinkeistä!

 • Reply Merja / Merjan matkassa 28.1.2020 at 19:50

  Afrikan safarimatkat on ihania! Omasta on jo seitsemän vuotta aikaa ja se oli yksi upeimmista reissuista minkä olen tehnyt. Kilimanjaro oli kyllä silloin pääosassa, mutta safari olihan se safarikin ihan supermahtava. Muistan ostaneeni sinne mekon, jossa oli joku uv-suoja 🙂 Tein reissun lokakuussa ja silloin oli vielä tosi lämmin. En muista, että illallakaan olisi kovin kylmä ollut. Soolomatkalle myös iso peukku. Tein oman ekan sooloreissun viime maaliskuussa Vilnaan. Mullakin oli just ajatuksena mennä jonnekin lähelle. Hyvät fiilikset jäi ja lähden varmasti joskus uudestaan.

  • Reply VEERAPIRITA / Aurinkorasvaa ja aloe Veeraa 4.2.2020 at 09:42

   Voin vaan kuvitella miten ihania! Joudun varmaan koka päivä nipistelemään itseäni siellä kansallispuistossa. Kiva kuulla kokemuksia Vilnan sooloilusta, veikkaan että itsellekin jää kivat fiilikset. ☺️

 • Reply Sandra 28.1.2020 at 23:03

  Vo mitä mahtavia ideoita. Jos mulla olisi kaveri, joka olisi jostain toiselta paikkakunnalta kotoisin, ehdottomasti toteuttaisin tuon kotipitäjäkierroksen!

  Ja mitä tulee työnteon vähentämiseen, niin ehkä voit kokeilla sitä väliaikaisesti? Vaikka työaika ja palkka putoaa, niin verotus kevenee siinä samalla myös. En itse asiassa tiedä, mitä teet työksesi, mutta ehkä olisi myös mahdollisuus neuvotella osittaisesta etätyöstä. Se meinaan tuntuu melkein kuin vapaalta, kun saa tehdä töitä omalta sohvalta yövaatteissa.

  Summa summarum, mahtavia suunnitelmia!!

  • Reply VEERAPIRITA / Aurinkorasvaa ja aloe Veeraa 4.2.2020 at 09:43

   Heh, joo pitäähän sitä nyt kaverin kotikulmille lähteä tutustumaan. Etenkin kun niistä niin usein puhutaan ja vitsaillaan. 🙈 Kiitti vinkeistä työrintamalla Sandra!

 • Reply Sofia / Project Forever 30.1.2020 at 12:30

  Upealta kuulostaa etenkin tuo Afrikan matka! Jotain vastaavaa haluaisin itsekin joskus toteuttaa! 🙂 Ja tuosta työtuntien vähentämisestä, olen itse monesti miettinyt samaa! Viimeisenä kahtena vuotena olen kuitenkin tullut siihen lopputulokseen että jatkan täysipäiväisenä mutta otan omaa lomaa kuukauden tai pari per vuosi jolloin pääsen pidemmäksi aikaa reissuun. Sen yhteyteen voi kätevästi yhdistää myös palkalliset vuosilomat jolloin sapattivapaa pitenee entisestään. Toissavuonna teimme maailmanympärimatkan ja viime vuonna reppureissun Etelä-Amerikkaan. Tänä vuonna haaveilen että loppuvuodesta palattaisiin kuukaudeksi Aasian suosikkikohteisiini vain chillailemaan.

  • Reply VEERAPIRITA / Aurinkorasvaa ja aloe Veeraa 4.2.2020 at 09:45

   No niimpäää, pääsisipä jo sinne! ❤️ Omat lomat on kyllä täälläkin ollut arjen pelastus, ei tulisi mitään jos pitäisi olla vain ’pakollisilla lomilla’. Oi maailmanympärimatka ja Etelä-Amerikka on ollut itselläkin pitkäaikaisia haaveita, ehkä minäkin vielä jonain päivänä!

 • Reply Cilla Maria / From sunset last night to sunrise this morning 1.2.2020 at 12:00

  Jään odottelemaan tota sun Etelä-Afrikka-seikkailua, kuulostaa tosi hienolta ja lupaavalta!
  Ja rohkeasti vaan matkaan sooloilemaan. Totta on, ettei se kaikille sovi, mutta ei siinä toisaalta mitään menetäkään. Tuleepahan sentään kokeiltua. Ja voihan se myös olla, että viihdytkin tosi hyvin yksinäs. Suosittelin siinä sun kyselylomakkeessa aiemmin Krakovaa, mutta vahvana vaihtoehtona on myös Amsterdam, jos haluat hukkua massaan. Oon käyny Damissa kolmesti ja sieltä löytää aina jotain uutta ihmeteltävää 🙂

  • Reply VEERAPIRITA / Aurinkorasvaa ja aloe Veeraa 4.2.2020 at 09:46

   Sitä sen on kyllä pakko olla! Näin juuri, jos en jostain syystä viihdy yksin matkassa niin en siinä mitään menetä. Pari päivää elämästäni, mutta sitten on ainakin kokeiltu ja todettu ettei ollut minun pala kakkua. Krakova olisi kyllä itselle mieluinen kohde.

 • Reply Jenna / Citylights & Sunsets 1.2.2020 at 21:09

  Vau mitä juttuja sulla tiedossa! Etelä-Afrikka etenkin kuulostaa aika eeppiseltä.
  Mulla on tällä hetkellä tiedossa ja varattuna vaan yksi reissu – maaliskuussa Islantiin. Sitäkin kyllä innolla odotan 🙂

 • Reply Sini matkakuumeessa 2.2.2020 at 13:40

  Tuo Afrikka -juttu kuulostaa huikean jännittävältä.

 • Leave a Reply