Suomen suurin matkablogiyhteisö

Lofoottien ja Lapin loma halpako – mitä maksoi 3 viikon road trip?

Reilu kolmen viikon kustannukset Lapissa ja Lofooteilla on nyt ynnätty yhteen ja matkakustannukset kahden hengen ja koiran matkalle autolla ja (pääosin) teltalla oli yhteensä 1790€. Kuka enää tämän jälkeen voi sanoa, että kotimaan matkailu tai Norja on kallis maa matkailla? Toki molempiin saa euroja tuhlattua lisää, mutta muutamilla valinnoilla saa säästettyä pitkän pennin ja kaupan päälle saa unohtumattomia kokemuksia.

Ihan kaikista pienimpiä ostoksia en listannut ylös, mutta uskaltaisin väittää että laskuissa on 95% meidän menoista. Musta on super mielenkiintoista pitää kevyttä kirjanpitoa reissussa, sillä kulutusta voi vertailla muihin matkoihin sekä nähdä konkreettisesti mihin kaikki meidän rahat aina menee.

Kirjaimellisesti kaikki. 😀

En myöskään laskenut budjettiin tarvikehankintoja, joita tehtiin ennen tätä matkaa pitkin kevättä ja kesää. Päätettiin upgradeta meidän retkeilyyn liittyviä välineitä, joten periaatteessa tähän budjettiin voisi laskea mukaan varmaan noin tonnin verran. Meillä on kuitenkin tarkoitus jatkossa retkeillä paljon enemmän kuin ennen, niin ajateltiin että paremmat retkeilyvarusteet on ennemmin sijoitus kuin menoerä. Ostettiin siis muun muassa parempi teltta ja makuualustat, mulle lämpimänpi makuupussi, lamppu sekä erilaisia retkeilyvaatteita.

Laskin Lapin ja Lofoottien budjettiin viisi eri kategoriaa: majoitus, polttoainen, ruoka, aktiviteetit ja ostokset. Budjetti olisi hurjasti enemmän, jos oltaisiin oltu kolme viikkoa hotelleissa tai vastaavissa. Toisaalta budjetti olisi voinut olla vähemmän, jos olisi halunnut enemmän pihistää ruuassa.

 

 

Majoitus


Kaiken kaikkiaan Helsingistä oltiin poissa päivää vaille kuukausi, mutta laskin että itse Norjaan ja Lappiin meillä meni kolmisen viikkoa – muuten me vietettiin perheeni luona aikaa Pohjois-Karjalassa ennen ja jälkeen road tripin.

Matkan aikana olimme kaksi yötä Break Sokos Hotel Levillä (mulla oli kaksi Sokos Hotelsien lahjakorttia, joten maksoimme vain 120€ kahdelta yöltä, sillä halusin parempaan huoneluokkaan eli saunallisen superior-huoneen sekä Kyöstistä piti maksaa lemmikkilisä), kaksi tätini mökillä Kerässiepissä Pallas-Yllästunturin kansallispuiston kupeessa.

Paluumatkalla Norjasta mulla oli heikko hetki sateisen sään takia ja päätin, ettei me vietetä vikaa yötä ennen Joensuuta kaatosateessa telttaillen märän koiran kanssa, vaan otamme mökin Muoniosta illan hämärtyessä.

Meillähän kävi siis super hyvä tuuri sään kanssa, sillä me säästyttiin sateilta käytännössä kokonaan. Vikalle yölle oltaisiin jouduttu sateeseen, kun tultiin takaisin Suomen puolelle ja Kilpisjärvestä eteenpäin alkoi satamaan paljon. Aika hyvin, että illalla yhdeksän aikaan löysin vielä mökin meille netistä.

 

Tädin mökillä pari yötä säästi hyvin budjetissa.

 

 

Muut yöt ilman yllä mainittuja vietettiin teltassa ja näistä vain neljä yötä maksullisilla leirintäalueilla. Aika hyvin vai mitä? Okei, myönnän että jollekin (ellei jopa valtaosalle) kolme viikkoa lähes kokonaan teltassa olisi hirvein loma ikinä, mutta mun mielestä se on Elämys isolla E:llä.

Toki muutamia heikkoja hetkiä oli väsymyksen, pakkaamisten ja purkamisten myötä, mutta en silti vaihtaisi päivääkään. Pahoittelut vielä Jussille, kun Lofooteilla yhtenä iltana kiukkuttelin aika roimasti ja haukuin meidän lomaa paskimmaksi ikinä ja etten enää ikinä lähtisi telttailemaan. En oikeasti tarkoittanut sitä.

Sanotaan, että Norja on kallis maa. Plussaa kuitenkin telttailijalle, sillä leirintäalueet lähes kaikkialla on edullisempia kuin Suomessa. Hintahaarukka leirintäalueissa on  yleensä 15-25€ välillä. Olisin halunnut viettää 1-2 yötä norjalaisessa rorbussa, mutta ne oli yksinkertaisesti niin kalliita (180-400€/yö) ettei raaskittu varata sellaista sekä kun katsottiin niitä Booking.comista, niin lähes kaikki oli jo ehditty varata loppuun.

Kolmen viikon majoitukset tulivat siis maksamaan meille 270€.

 

Teltailussa parasta oli se, että sait yöpyä aivan todella upeiden maisemien äärellä ja herätä niihin joka aamu.

 

Polttoaine


Polttoaineeseen meni yllättävän paljon rahaa, vaikka toki yli 5000 kilometriä myös hörppää polttoainetta jo ihan kivasti. Tankattiin auto täyteen Suomen puolella, sillä Norjassa on vähän kalliimpaa. Meillä oli alla meidän oma Volvo V40,  joka on suhteellisen vähän dieseliä kuluttava (keskikulutus noin 4,5l/100km) henkilöauto.

Parkkimaksuja ei käytännössä ollut ollenkaan, ihan muutamissa paikoissa kuten Tromssassa maksoimme Easyparkilla muutamien eurojen parkkimaksuja. Lofooteilla siellä täällä on maksullisia parkkeja, mutta me ei lähes ikinä jätetty autoa niihin, koska ’pääparkkipaikkojen’ vieressä pystyi jättämään tien poskeen auton.

Polttoaineeseen meillä meni 280€ (tästä saattaa puuttua muutamat pienemmät tankkaukset, sillä tankattiin Norjassa autoa useasti vaikka tankki 3/4 täynnä) ja matkaa kertyi noin 5500 kilometriä. 

 

Auto pakattuna ja tankki täynnä valmiina lähtöön.

 

Ruoka


Ruuassa säästettiin myös iso osa sillä, että tehtiin paljon itse ruokaa trangialla ja oltiin ostettu Suomen puolelta ruokaa. Tehtiin ’pääruokaostokset’ Joensuussa eli ostettiin kaikki pussiruokia, kahvit, kauramaidot – kaikki mahdollinen mikä säilyy autossa ja niihin ostoksiin meni 150€. Kilpisjärvellä lastattiin auto vielä täyteen ruokaa ennen Norjaan siirtymistä.

Mua hirvitti meidän ruokaostokset Norjan puolella, koska se oli ihan hemmetin kallista. Näin jälkikäteen olisi pitänyt ostaa enemmän tuorejuttuja Suomesta, jotka säilyy pidemmänkin aikaa. Nimimerkillä maksettiin KAHDESTA sipulista 3,5€. Summa itsessään ei siis ole paljoa, mutta kun ostat jo ihan muutaman pikkujutun niin huomaat, että kassalla pienet ostokset tekee 50 euroa.

 

 

Ravintolan aamupala Tromssassa maksoi noin 15 euroa.

 

Omat kokkailut ja ruuat Suomesta säästi pitkän pennin Norjassa.

 

Vinkki myös koiran kanssa matkaaville: kannattaa laskea, että koiran evästä tulee myös tarpeeksi mukaan. Lofoottien suunnalla ei ole Musteja ja Mirrejä, joten jouduttiin ostamaan Kyöstille ’markettiruokaa’, joka oli kaiken lisäksi superkallista.

Syötiin useampaan otteeseen myös ravintolassa ja myös hyvissä sellaisissa, mutta katsottiin aina edullisimpia vaihtoehtoja esimerkiksi Lonely Planetin kirjasta, jossa oli €-€€€ paikkoja vinkattuna ja siis jos jäi epäselväksi niin käytiin vain yhden €:n paikoissa. Ravintolakäynnit näissä maksoi noin 50-60 euroa kahdelta.

Korvapuusteihin meni yllättävän iso summa, sillä mulla iski joku pullamania Norjassa ja lähes joka päivä piti saada pulla. Korvapuustit+kahvit kahdelle maksoi yleensä 15-20 euron luokkaa ja ehkä ihan kaikkia meidän pullamanioita en oo laskenut budjettiin mukaan.

Ruuat (kaupat ja ravintolat) maksoivat 670€ kolmelta viikolta.

 

 

Aktiviteetit


Me ei tehty paljoa mitään maksullisia aktiviteettejä reissussa, sillä Norjassa parasta oli trekkailut ja sehän on täysin ilmaista iloa. Meillä meni 100€ Oulangan kansallispuistossa, kun vuokrattiin yön yli reissulle kanootti sekä kuljetus Oulankojoen alajuoksulta takaisin lähtöpaikkaan.

Levillä meni 16 euroja maisemahissiin, joka oli aivan turha ostos. Levitunturille olisi päässyt myös autolla kesäaikaan. Ei haluttu lähteä kiipeämään tuolloin jalkaisin ylös, sillä oli todella kuuma hellepäivä ja ei haluttu laittaa Kyöstiä sporttailee huipulle.

Norjan puolella Nusfjordiin piti maksaa 10 euron pääsymaksut molemmilta. Lisäksi Andoya saarella Stave Campingissa hemmoteltiin kahtena iltana paljussa sekä saunassa merimaisemin. Tämä lysti oli tavallaan vähän hintavaa (100€), mutta täysin sen arvoista.

Maksulliset aktiviteetit maksoi kolmelta viikolta 235€.

 

Kanoottireissulla Oulankajoella.

 

Pikku-Köpi kanootissa.

 

Ostokset


Alun perin mun ei ollut tarkoitus laskea ostoksiin mun Levin ’heräteostosta’ eli pinkkiäkin pinkimpää Peakin untuvatakkia, koska se oli tarkoitus tulla käyttöön vasta talvella. Ostin takin, koska super lämmin 400 euron takki oli PUOLEEN hintaan, mikä löytö!

Onni onnettomuudessa, että ostin tuon takin sillä Kilpisjärvellä ei oltu ihan kaukana pakkasen puolelta sekä iltaisin Lofooteilla oli kiva istuksia retkituolissa lämpimässä untuvatakissa. Tämän takia kun takki tuli lähes päivittäiseen käyttöön reissussa, laskin sen budjettiin mukaan.

Mitä opimme tästä? Jos oot yhtään vilukissa, niin ota talvitakki mukaan vaikka lähtisit kesälomalle Norjaan.

Muita ostoksia oli Lofotottien ’hiking-kartta’, emalimuki sekä poronlihaa tuliaisiksi kotipuoleen. Toinen vinkki lämpimän talvitakin lisäksi on, että ennen kuin lähdet Lappiin ja et halua nähdä hyttysiä, niin hommaa tarpeeksi Thermocelin hyttyskarkottimeen tarpeeksi niitä tyynyjä ja sitä pirun kaasua.

Niitä tyynyjä ja kaasuja ei ihan joka nurkalla loju Lapissa ja me käytiin muun muassa varmaan kaikki Kuusamon Prismat, Tokmannit, K-Raudat ja Cittarit läpi sekä soittelin viereisiin kaupunkeihin. Onneksi Levinjärven Tokmannille oli tullut pieni erä juuri sinä aamuna ja he laittoivat mulle sivuun niitä. Ehkä maailman tärkein matkatavara Lappiin. 😀

Ostoksiin meni 335€.

 

Tää pinkki untuvatakki oli paras ostos ikinä.

 

Tää muki oli kyllä kanssa aika kiva ostos.

 

Kaiken kaikkiaan meidän kolmen viikon road trip Lapissa ja Norjassa maksoi kahdelta hengeltä siis 1790€ eli päiväbudjettimme oli 85€ luokkaa. Oli monia juttuja, jossa olisi voinut panostaa mutta myös pihistämisen paikkoja olisi ollut. Jokainen voi itse päättää, onko omaan budjettiin 1790€ paljon kun ollaan kuitenkin Lapissa ja Norjassa. Mun mielestä selvittiin todella, todella edullisesti.

Meillä on ollut vähän vastaavanlainen reissu toissa kesänä, jolloin oltiin Balkanilla vuokra-autolla telttaillen (budjettipostaus). Tuolloin kahden viikon loma maksoi 1600€ kahdelta yhteensä ja tähän kuului myös lennot Kroatiaan sekä vuokra-auto Enterpriseltä – kannattaa muuten välttää Europcarin autovuokraamoa kuin ruttoa btw. Siihen verrattuna toki tämän kesän reissu oli paljon kalliimpi, koska budjettiin ei kuulunut lentoja ja vuokra-autoa. Toisaalta Norjan ja Lapin loma oli myös viikon pidempi tänä vuonna.

 

 

Mitä mieltä oot – onko 1790 euroa kolmen viikon Lapin ja Norjan reissusta halpaa kuin saippua myös siusta? Mistä sä pihistäisit / mihin panostaisit enemmän?

 

Veera


Seuraa Aurinkorasvaa ja aloe Veeraa -matkablogia:

Facebookin (@Aurinkorasvaa ja aloe Veeraa), Instagramin (@veerapirita) , Bloglovinin tai Blogit.fi:n kautta – olet lämpimästi tervetullut mukaan! <3

Previous Post Next Post

You Might Also Like

18 Comments

 • Reply Anna | Muuttolintu 23.9.2019 at 02:46

  No ei paha hinta, ottaen huomioon hintatason sielläpäin. Samanlaisen reissun haluaisin joskus tehdä itsekin. Osan matkasta voisin viettää teltassa, mutta tuskin kokonaista kolmea viikkoa. 🙂

 • Reply Katja 23.9.2019 at 08:21

  Ei mikään hurja hinta kyllä! Itsekin tykkään pitää kirjanpitoa menoista reissunpäällä, ja useamman (jenkki) roadtripin tehneenä oon haaveillut tekeväni yhteenvedon näistä reissuista että onko menot jakaantunut suunnilleen samanlailla joka reissulla.
  Ens vuonna saadaan meidän jenkkikaveri kylään ja tarkoitus on kiertää paitsi Lapissa niin myös Lofooteilla, kun hän ihastui niin ikihyviksi mun kuviin sieltä viime vuodelta. Saa nähdä millainen reissu saadaan hahmoteltua kun aikaa on hyvin rajoitetusti, todennäköisesti vain 7, max 9 päivää.

  • Reply VEERAPIRITA / Aurinkorasvaa ja aloe Veeraa 23.9.2019 at 18:02

   Ei todellakaan! Toi olis muuten aika mielenkiintoinen jatkumo yksittäisillä budjeteille. Hyvä idea! 7-9 päivässä saa varmasti todella kiva reissun Lappiin ja Lofooteille.

 • Reply Sandra / Terveiset päiväntasaajalta 24.9.2019 at 14:57

  Itsekin yleensä pitelen kirjaa menoista, mutta harvemmin julkaisen niitä sitten kuitenkaan. 😀 Färsaarilta ja Islannista taisin tehdä vähän tarkemmat rustaukset. Tuolla telttailulla saa mukavasti hintaa alaspäin ja pitäisi kyllä itsekin tuonne suunnatessa tehdä se ratkaisu. En vain oikein tiedä vielä millainen telttailija olen ja tulisiko useasti sitten itselle se heikko hetki ja varaisin mökin vain jostain. 😀 Ihana reissu teillä ollut kyllä!

  • Reply VEERAPIRITA / Aurinkorasvaa ja aloe Veeraa 27.9.2019 at 12:32

   Telttaillen säästää kyllä tosi ison budjetin jos se sopii omalle mukavuusalueelle. ☺️ Kannattaa ehdottomasti antaa mahdollisuus! Kyllä mäkin hajoilin pari kertaa ja kerran otettiin mökki kun oltaisiin jouduttu kylmään ja sateeseen. 😅

 • Reply Katja 25.9.2019 at 09:26

  No ei hirveän paha hinta, kaikki on tuolla seudulla niin kovin kallista. Majoitus taitaa olla yksi suurimmista millä voi itse vaikuttaa!

  Katja
  http://www.optimismiajaenergiaa.fi

 • Reply Pirkko / Meriharakka 25.9.2019 at 10:08

  Tämä on taas yksi hyvä esimerkki siitä miten kustannuksia on tosi vaikea vertailla 🙂
  Tai pitäisi olla jotain kategorioita: telttamajoituksessa itse ruuat tehden, hotellimajoituksessa ravintoloissa kaikki ateriat ja sitten vielä eri tähtiluokan hotellit. Ja esimerkiksi Lofootteja ajatellen: itse omalla autolla ajellen Suomen ja Ruotsin halki vai lentäen Norjaan ja vuokra-autolla. Kustannuksille löytynee aika isoja eroja laidasta laitaan laskettuna – me saimme viikossa kulumaan (kahdelta) 3 600 euroa, eikä se edes sisältänyt ruokailuja. Mutta muutamia ihania hotelleja kyllä ja siis vuokra-auton ja mennen tullen lentäen Norjaan. Kävimme myös muutamalla maksullisella veneretkellä.

  • Reply VEERAPIRITA / Aurinkorasvaa ja aloe Veeraa 27.9.2019 at 12:35

   Hyvä ehdotus. Periaatteessa tuon olisin voinut tehdä koska kaikki eurot on ylhäällä ja paikat mihin on kulutettu. 3600€ budjettiin saa kyllä todella kivoja hotelleja varmasti sekä nuo veneretket! Oltaisiin haluttu sellaisella, mutta ne oli yksinkertaisesti liikaa meidän budjettiin. Tais olla noin 100€ luokkaa henkeä kohden. Mutta tässä näkee hyvin miten Norjakin taittuu moneen eri budjettiin. ☺️

 • Reply Jenna / Citylights & Sunsets 26.9.2019 at 17:21

  Ei paha ollenkaan noin pitkäksi reissuksi! Tietty teltassa yöpymällä säästää melkoisesti. Me oltiin Pohjois-Norjassa ja Lofooteilla vaan viikko, enkä kyllä kovin tarkkaan laskenut kustannuksia. Kaksi yötä oltiin hotellissa ja siitä tuli isoin yksittäinen menoerä, ~230e yhteensä. Ravintolassakin käytiin vaan pari kertaa koko reissun aikana ja syötiin enimmäkseen Suomesta raahattuja ruokia. Dieseliä meni 3 tankillista eli 240e. Oli kyllä edullinen reissu moneen muuhun matkaan verrattuna.

  ps. Pakko kyllä nostaa hattua noin monelle telttayölle, mä olin ihan kypsä siihen tavaroiden roudaamiseen ja ulkosalla olemiseen jo neljän telttayön jälkeen, vaikka välissä oltiin hotellissakin.. Telttailu on kyllä oikeasti ihanaa, mutta oon aina sitä mieltä, että kannattaa lopettaa silloin kun on vielä hauskaa 😀

  • Reply VEERAPIRITA / Aurinkorasvaa ja aloe Veeraa 27.9.2019 at 12:36

   Teltalla säästi pitkän pennin! Haha noo kyllä mäkin olin välillä kypsä, mut sit oltiin useampi yö samassa paikassa niin ei tarvinnut pakata ja purkaa joka yö. ☺️

 • Reply Johanna V. 28.9.2019 at 11:56

  Mukavan edullisesti selvisitte kyllä! Hirvittää kyllä tuo hintataso, mutta maisemat ja kokemukset ovat varmasti joka pennin väärtejä. Toisaalta esimerkkiänne seuraamalla ja hyvällä etukäteen suunnittelulla voi varmasti säästää ”turhista” kuluista 🙂 Ihana tuo emalimuki!

 • Reply Periaatteen Nainen 28.9.2019 at 21:33

  Hintaan en osaa ottaa kantaa (en ole reissannut pohjoisessa, ja summat kuulosti jotenkin sellaiselta mitä odottaisinkin tuolla päin) mutta hitto tää oli hauskasti kirjoitettu asiapostaus 🙂 Pullamania!

 • Reply Sini 29.9.2019 at 09:23

  Eihän tuo pahalta kuulosta kolmesta viikosta. Onhan noita kalliita kohteita enemmänkin ja järkevällä rahankäytöllä, missä vaan voi säästää (paitsi Bhutanissa).

 • Leave a Reply