Suomen suurin matkablogiyhteisö

Pari kesää se vei: vihdoinkin Vallisaareen

Oon nyt kolmatta kesää haaveillut Vallisaaren päiväretkestä ja Kyöstin 1-vuotis synttäripäivänä haluttiin tehdä joku pieni synttäriretki. Päädyimme ottamaan Kauppatorilta venekyydin Vallisaareen eli Suomenlinnan naapuriin. Vallisaaressa pääset tutustumaan satoja vuosia vanhaan sotahistoriaan sekä Helsingin saariston monimuotoisimpaan luontoon.

Kauppatorilta pääsee Vallisaareen muun muassa JT-linen kyydillä ja meno-paluu maksaa 10€. Samalla lipulla voit pysähtyä myös vaikkapa Lonnassa tai Suomenlinnassa. Käsittämätöntä, että 20 minuutissa pääset villin luonnon keskelle Kauppatorilta. Vallisaari on avattu retkeilijöille vasta pari kesää sitten. Vuonna 2013 Metsähallituksen luontopalvelut alkoi valmistella saarien avaamista retkeilijöille. Ainutlaatuinen luontomatkailukohde avattiin vuonna 2016.

Vallisaaressa saat liikkua vain merkityillä reiteillä sekä siellä tulee kunnioittaa luontoa.  Sallitut reitit ovat Aleksanterin kierros (3 km) sekä Kuninkaansaaren kierros (2,5 km). Pysy reiteillä, sillä niiden ulkopuolella on vaarallisia rakenteita, jyrkänteitä ja paikkoja, jotka uhkaavat sortua. Lisäksi reittien ulkopuolella on herkkää luontoa, jota suojellaan. Pidäthän erityisesti huolta lapsista sekä koirat on pidettävä kytkettynä.

 

 

 

Kyösti ja Jussi JT-linen kyydissä, jossa rappuset oli Köpille vähän haasteellisia kun on nii töppöjalat.

 

Me kierrettiin Aleksanterin kierros ja päätettiin jättää seuraavalle kerralle Kuninkaansaaren kierros. Kierroksen kohokohta on Aleksanterin patteri, joka on Vallisaaren tunnetuin nähtävyys ja sitä sanotaan Vallisaaren sydämeksi. Se on historiallisesti hyvin merkittävä kasemattipatteri, mutta itseeni teki enemmän vaikutuksen sen päälle rakennettu näköalatasanne, josta on  upeat merimaisemat pitkälle horisonttiin.

Lampia Vallisaaresta löytyy kolme: Vallisaaren lampi, Kluuvilampi sekä yksi tekolampi. Vallisaarta kutsuttiin keskiajalla Lampisaareksi, sillä merenkulkijat hakivat sen lammista juomavettä saaren ollessa yksi ainoista laivareittien varrella olevista saarista, jossa juotavaksi kelpaavaa vettä oli yltäkyllin.

1950-luvulla saaren ollessa asutettu, lampi oli varsinainen virkistäytymiskeidas: siellä uitiin, hypättiin hyppytornista, otettiin aurinkoa, pestiin pyykkiä ja pumpattiin pesuvettä. Nykyisin uiminen on Vallisaaren lammessa kielletty, sillä lammen pohja on täynnä romua – uimari voi tarttua siihen vaarallisesti.

 

 

 

 

 

 

 

Aleksanterin patteristoa

 

Luonto oli täällä kuitenkin itselleni se kaikista kiinnostavin asia ja etenkin valliniityt olivat makuuni. Tiesitkö, että Vallisaari tunnetaan lehtipuu- ja lehtovaltaisena, villinä ja luonnontilaisena luontokohteena? Tykkipatterien valliniityt ja kalliokedot ovat Vallisaaren jopa 1000 perhoslajin kotiseutua. Niistä yli 100 on uhanalaisia tai harvinaisia.

Vallisaari toimii astinkivenä eteläisille perhoslajeille, joille saaren lämpimät niityt ja jalopuumetsiköt tarjoavat keskieurooppalaiset elinolot. Me bongattiin vain parit erilaiset perhoset, joten aika paljon jäi vielä nähtävää. Kyöstikin näytti tykkäävän perhosista, sillä se meinasi lähteä jokaisen perhosen perään. 😀

Perhosten lisäksi Vallisaaressa voit bongata myös lepakkoja: pohjanlepakko, viiksisiippa/isoviiksisiippa, vesisiippa, korvayökkö ja pikkulepakko. Ne ovat kaikki rauhoitettuja.

 

 

 

Väsynyt synttärisankari

 

 

 

Palvelut Vallisaaressa


Palveluita parannetaan koko ajan Vallisaaressa ja yllätyin mitä kaikkea sieltä löytyikään: useampi kahvila/ravintola (Satamakahvila, Luotsipihan kahvila, Myrsky-baari, Jäätelökahvila Paja ja Torpedolahden ravintola), todella siistit kuivakäymälät, vesipisteitä, retkipaikkoja omien eväiden syömiseen sekä näköalatasanteita. Bongattiin jopa minigolf-ratakin!

Vallisaaressa voit myös yöpyä Tentsile EcoCampissa, jonne olisi kyllä niin siistiä lähteä joku kesä. 1-2 hengen majoitus puussa autenttisesti ja pienellä hiilijalanjäljellä maksaa 180 euroa yöltä. Pitää ehdottomasti laittaa tää korvan taakse tulevaisuuteen, varmasti ikimuistoinen ja rentouttava elämys.

Kaiken kaikkiaan Vallisaari oli tosi kiva päiväretkikohde Helsingissä, jossa kyllä jokaisen täällä asuvan kannattaa käydä ja miksei myös Helsingissä matkaajankin.

 

 

 

 

Ootko käynyt Helsingin Vallisaaressa tai Helsingin saaristossa ylipäätään? Mikä on sun suosikki?

 

Veera


Seuraa Aurinkorasvaa ja aloe Veeraa -matkablogia:

Facebookin (@Aurinkorasvaa ja aloe Veeraa), Instagramin (@veerapirita) , Bloglovinin tai Blogit.fi:n kautta – olet lämpimästi tervetullut mukaan! <3

Previous Post Next Post

You Might Also Like

6 Comments

 • Reply Reason for Season 26.5.2019 at 15:35

  Viime kesänä kävin Vallisaaressa ensimmäisen kerran ja se on kyllä todellakin kaunis paikka <3. Haluan kyllä ehdottomasti lähteä sinne retkelle taas mahdollisimman pian. En osaa sanoa, mikä saarista olisi suosikki, koska ovat niin erilaisia, mutta joka tapauksessa on mahtavaa, että tällaisia saaria Helsingin edustalta löytyy!

  • Reply VEERAPIRITA / Aurinkorasvaa ja aloe Veeraa 26.5.2019 at 19:23

   Allekirjoitan kyllä niin tuon lopun, että on niin mahtavaa millaisia saaria meiltä täältä Helsingistä löytyy. Mie haluaisin seuraavaksi käydä siellä Pihlajasaaressa, se vaikuttaa myös lupaavalle.

 • Reply INDIVUE 29.5.2019 at 11:22

  Hih, otsikkosi tuntui niin omalta. Olen itsekin tehnyt jo pari kesää lähtöä kuvausreissulle Vallisaareen. Seurasaari, Tervasaari ja Vuosaari ovat jotenkin helpommat, kun niihin pääsee maateitse. Tämä postaus kyllä inspiroi ottamaan Vallisaaren mukaan tämän kesän ohjelmaan.

 • Reply Anni | Rajatapaukset 31.5.2019 at 17:43

  Hirveän usein ei tule Helsingissä heiluttua, mutta viime kesänä kävi hyvä tuuri kun kaveri halusi lähteä käymään Vallisaareen. Minä en ollut sillon koko saaresta kuullutkaan 😀 Mutta aivan ihana paikkahan se oli. Olin yllättynyt siitä miten paljon sieltä löytyi ravintoloitakin.
  Bongasin myös nuo telttamajoitukset, mutta täytyy sanoa että tuohon hintaan jää ehkä meikäläiseltä käymättä vaikka kokemus varmasti olisikin erityinen 🙂

 • Reply Tuula 15.11.2019 at 14:21

  Pitäisi itsekin käydä tuolla, sillä tykkään perhosista. Ja muutenkin näyttää tuo Vallisaari kauniilta. On varmasti paljon nähtävää.

 • Leave a Reply