Suomen suurin matkablogiyhteisö

Kotimaassa reissaaja: matkustathan myös Suomessa vastuullisesti

Tämän postauksen inspiraationa on *Rantapallo ja *Sokos Hotels. Osallistun tällä tekstillä kirjoituskilpailuun vastuullisesta kotimaan matkailusta ja unelmien staycationista. 

Vastuullisuus sekä kotimaan matkailu on molemmat asioita, joita olen halunnut tuoda enemmän näkyviin täällä ja toivonkin, että se on välittynyt myös ruudun sille puolen. Vielä pari vuotta sitten ei olisi käynyt mielessäkään, että voisin korvata jonkun siistin ulkomaan kohteen lentomatkan päästä kotimaan matkailuun, mutta näin sitä seikkailijatarkin muuttaa mieltymyksiään ja mielipiteitään. Suurin herätys tälle on ollut isosti esille oleva ilmastonmuutos ja tämä on yksi oma keinoni kantaa korteni yhteiseen ’ilmastokekoon’.

Tästä konkreettisena esimerkkinä se, että vajaan kuukauden mittainen kesäloma toteutetaan tänä vuonna ilman lomalentoja lämpimään. Luvassa on siis road trip Lappiin ja Norjaan, jossa majoitumme suurimman osan ekologisesti (ja budjetilla) telttaillen. Toki aiomme tälläkin reissulla hemmotella muutamilla yksittäisillä hotelliyöpymisillä, sillä valehtelisin jos väittäisin etteikö hotellin pehmeisiin lakanoihin olisi ihana pujahtaa välillä tai nauttia hitaasta aamusta hotellin aamupalalla. Eikä siis iso osa Suomen hotelleista ole edes epäekologisia, kun kiinnität huomiota valinnassa esimerkiksi Green Key -ympäristöohjelmaan.

Onko ilmastonmuutos vaikuttanut sun tapaan matkailla? Tuntuuko susta välillä, että olet täysi pahis kun matkailet? Itse ainakin allekirjoitan nuo fiilikset. Matkailu ei varmasti ole loppumassa maailmasta, mutta sitä miten me matkaillaan, voidaan muuttaa. Omien matkatapojen muuttamisen lisäksi kannattaa myös miettiä, että omilla arjen valinnoilla on myös iso merkitys.

Täältä löydät minun kymmenen ilmastolupaustani. Tee siekin omasi, jos et oo tehnyt vielä!

 

Break Sokos Hotel Koli kuuluu myös Green Key -ympäristöohjelmaan

 

Monesti puhutaan vastuullisesta matkustamisesta ulkomaille, mutta täysin sama idea pätee myös Suomessa. Toisaalta joillekin ne ovat enemmän itsestäänselvyyksiä täällä (ainakin toivon niin), joita ei välttämättä tule ajateltua edes sen tarkemmin ja tulee ’vahingossa’ matkailua helposti vastuullisesti kotimaassa. Näin huomaan ainakin käyvän itselleni ja ajattelin koota tähän kymmenen kohdan muistilistan vastuulliseen matkailuun kotimaassa:

1. Matkaile sesongin ulkopuolella. Tällöin voit tasoittaa ympäristönkuormituksen ja taloudellisen hyödyn jakautumista matkakohteessa. Voitko ajoittaa matkasi yleisten lomien ulkopuolelle? Entä jos lähtisit Lappiin kesällä talven sijaan? Juhannuksena tyyliin kaikki karkaa mökeille, entä jos viettäisit kaupunkiloman silloin?

2. Muista kierrätys myös matkoilla. Oli ihana huomata esimerkiksi Break Sokos Hotel Kolilla viime kesänä, kun hotellihuoneeseen oli tullut myös bioroskikset. Tästä voisi ottaa kaikki hotellit mallia.

3. Älä jätä mitään luontoon mikä sinne ei kuulu. Arvosta luontoa, meillä on vain yksi maapallo. Jos esimerkiksi poltat tupakkaa, niin ethän heitä tumppia luontoon tai veteen, vaan otat sen talteen ja laitat myöhemmin roskikseen. Jos menet retkelle luontoon, niin muistathan ottaa tyhjät makkarapakkaukset ja vastaavat myös mukaasi.

 

 

4. Suosi kävelyä, polkupyörää ja julkisia. Voitko liikkua vesistöissä ilman moottoria esimerkiksi soutuveneellä, SUP-laudalla tai kajakilla?

5. Kotimaan sisäiset lennot on lähes aina turhia. Meillä on kuitenkin suhteellisen pienet välimatkat ja nopeat kulkupelit: sitä varten on autot (suosi kimppakyytejä), bussit ja junat.

Jos kuitenkin lennät, niin yhtä tärkeää on hyvittää päästöt kotimaan matkoilla kuin ulkomaan. Esimerkiksi Finnairin Push For Change -ohjelmalla yhden kotimaan lennon päästöjen hyvittäminen maksaa euron JA siihen päälle kannattaa ostaa myös kymmenellä eurolla biopolttoainetta kotimaan lennon verran eli vaivaiset 11 euroa ja maapallo kiittää edes vähän. Tiesitkö, että biopolttoaine vähentää lennon CO2-päästöjä 60-80 prosenttia?

6. Tue paikallisia palveluntuottajia ja suosi suomalaista. Löysitkö jonkun herkullisen paikallisen ravintolan tai sympaattisen bed&breakfastin? Anna rahasi enemmin pienille yrityksille ja vältä kansainvälisiä jättiyrityksiä – näin jätät paremmin matkailun tuotot Suomeen ja työllistät meitä suomalaisia. Jaa kokemuksiasi eli ’löytöjäsi’ myös muille, sillä esimerkiksi Vuokatissa HAAPALA:n kaltaiset paikat todellakin ansaitsevat tulla matkailijan löydettäväksi.

 

 

7. Puuttuuko sinulta joku väline tai tarvike matkaa ajatellen? Tarvitseko välttämättä nurkkiisi pyörimään lumikenkiä, jos meinaat käyttää niitä kerran talvessa jos sitäkään tai reissuun tarvitset suksiboksia katolle? Kannattaa tutustua Kuinoma -palveluun, josta voit vuokrata yksityisiltä ihmisiltä tavaroita esimerkiksi matkailuun, ulkoiluun ja urheiluun.

Jos tuote on sellainen, jota tarvitset useamminkin, niin panosta laatuun, koska niillä on lähes aina pidempi käyttöikä. Aina ei kannata mennä periaatteella ’ostin, kun halvalla sain’ sekä äitini on antanut hyvän elämänohjeen: köyhän ei kannata ostaa halpaa – korjaamiseen tai uuden ostamiseen menee helposti enemmän rahaa kuin, että ostaisit kerralla hyvän.

8. Vältä kertakäyttötuotteita. Kanna mukana omia juomapulloja – meillä on maailman parasta hanavettä. Pakkaa matkaan myös oma keep cup kahville tai teelle – ainakin musta on paljon kivempaa juoda kahvi omasta mukista myös reissussa, kuin pahvikiposta. Retkelle voit ottaa retkiastiaston kertakäyttöisten sijaan. Maistuu kahvikin paljon paremmalle kuksasta kuin pahvimukista.

9. Kunnioita paikallista kulttuuria sekä tutustu ennen matkaa paikallisten tapoihin myös Suomessa. Esimerkiksi Suomessa on laadittu eettiset ohjeet saamelaismatkailuun, joka on tarkoitettu enemmän saamelaiskulttuurin ulkopuolisille matkailualan toimijoille, mutta antaa myös varmasti aihetta ajatteluun matkailijan näkökulmastakin.

10. Mieti vastuullisuutta majoitusta etsiessä. Suosi hotelleja, jotka kuuluvat Green Key -ympäristöohjelmaan, joka on esimerkiksi kaikilla Sokos Hotel -ketjun hotelleilla.

 

Break Sokos Hotel Kolin näkymät ikkunasta – keskellä kansallispuistoa.

 

Staycation hotellihaaveita, jotka kuuluvat Green Key -ympäristöohjelmaan


Green Key Finland -ympäristöohjelmaan kuuluu paljon hotelleja Suomessa ja ajattelin kertoa omia hotellihaaveita tällä hetkellä trendikkääseen staycationiin sopien, sillä innostuin siitä todellakin tämän kuun alussa, kun käytiin juhlistamassa meidän vuosipäivää Helsingissä staycationin merkeissä. Välillä ei aina jaksa, ehdi tai edes halua lähteä minnekään kauas lomalle, tähän löytyy vastauksena helppo staycation.

Täältä voit lukea lisää vuosipäivän kunniaksi tehdystä staycationista Radisson Blu Aleksanterissa.

Jos jollekin termi on vielä uusi, niin staycation tarkoittaa lähilomailua omassa kotikaupungissa tai lähiseudulla. Lähiseutu tarkoittaa mulle maksimissaan parin tunnin matkustusaikaa. Staycationin on samalla vastuullista matkailua, sillä lentokilometrejä kertyy tasan nolla.

 

Break Sokos Hotel Flamingon JOY-sviitti olisi täydellinen staycationiin.

 

Break Sokos Hotel Flamingon JOY-sviitin sauna on upea

 

Minne haluaisin staycationille?

 1. Break Sokos Hotel Flamingo, Vantaa (Joy-kerroksen saunallinen sviitti – näen susta märkiä unia öisin sekä Flamingo Span aikuisten puoli on jotain niin rentouttavaa)
 2. Radisson Blu Plaza, Helsinki (olimme juuri staycationilla Aleksanterissa ja nyt Plaza testaaminen houkuttaisi)
 3. Original Sokos Hotel Wiklund, Turku (tyttöjen viikonloppu Turkuun tulossa toukokuussa ja uusittu Wiklund sopi täydellisesti meidän tarpeisiin)
 4. Solo Sokos Hotel Torni, Tampere (tästä olen haaveillut siitä lähtien, kun Torni aukaisi ovensa vuonna 2014)
 5. Hawkhill, Nuuksio (luksus mökkiloma lähellä Helsinkiä Nuuksiossa luonnon keskellä)
 6. Break Sokos Hotel Koli (ylivoimainen suosikkihotellini Suomesta, johon rakastun joka kerta uudelleen ja uudelleen)
 7. Break Sokos Hotel Bomba, Nurmes (kerroin teille viime kuussa matkahaaveista Pohjois-Karjalaan ja Bomba on yksi niistä)

Saatatte vähän pohtia miksi laitoin Kolin ja Bomban staycationiin, vaikka asutaan Helsingissä. Etenkin Koli on meille Suomen käytetyin staycation paikka. Käydään paljon kotiseudullani Pohjois-Karjalassa ja Joensuusta Kolille on vain tunnin ajomatka, joten olemme käyneet Kolilla niin monta kertaa irtoutumassa ’pakollisisten’ sukulointien ja ystävien näkemisten lomassa. Myös Bomba on lyhyen ajomatkan päässä Joensuusta, joten lisäsin sen kanssa listaan.

Täältä löydät listan kaikista hotelleista Suomessa, jotka kuuluvat Green Key -ympäristöohjelmaan. Green Key -sertifioitujen majoituskohteiden päivittäiseen ympäristö työhön kuuluvat esimerkiksi säästeliäs energian ja veden kulutus, jätteiden vähentäminen ja kierrätys, lähi-, kasvis- ja luomutuotteiden tarjoaminen, ympäristömerkittyjen pesu- ja puhdistusaineiden sekä paperien käyttö sekä asiakkaiden ekologisen liikkumisen ja luontomatkailun mahdollistaminen.

 

Staycation on hyvä lomamuoto omassa kotikaupungissa tai lähiseuduilla. Oman kaupungin näkee ihan eri näkökulmasta.

 

Vastuullinen matkailu on tärkeää – niin kotimaassa kuin ulkomailla. Siitä ei voi koskaan puhua liikaa. Millaisia vinkkejä sie lisäisit vastuullisen kotimaan matkailijan muistilistalle? Minne Green Key -ympäristöohjelmaan kuuluvaan hotelliin sinä lähtisit staycationille?

 

Veera


Seuraa Aurinkorasvaa ja aloe Veeraa -matkablogia:

Facebookin (@Aurinkorasvaa ja aloe Veeraa), Instagramin (@veerapirita) , Bloglovinin tai Blogit.fi:n kautta – olet lämpimästi tervetullut mukaan! <3

Previous Post Next Post

You Might Also Like

14 Comments

 • Reply Anna | Muuttolintu 21.4.2019 at 09:23

  Suomessa matkaillessa ei ole tosiaan yhtä paljon tullut mietittyä vastuullisuutta, vaikka totta sekin, että monet asiat on täällä itsestäänselvyyksiä verrattuna joissain kaukomailla matkailuun. Löysin tästä hyviä vinkkejä, Green Key ei ollut ennen tuttu, ja täytyy tsekata tuo Kuinoma -palvelu. Näin kun harvoin tulee Suomessa käytyä niin ei välttämättä ole aina urheiluvälineitä saatavilla. Lähtisin staycationille ehkä tuonne Bombaan 🙂

  • Reply VEERAPIRITA / Aurinkorasvaa ja aloe Veeraa 22.4.2019 at 09:50

   Jep totta, ei tuu välttämättä lähellekään niin paljoa mietittyä kotimaan matkailussa vastuullisuutta – vaikka niin puolivahingossa saattaa toimiakin. Hyvä niin, että tulee automaattisesti toivottavasti suurimmalle osalle. ☺️ Toi Green Key on tullut super tutuksi, kun lähes aina kotimaassa majoitun Sokos Hotelseissa ja kaikki niiden hotellit kuuluu kyseiseen ohjelmaan. Toi Kuinoma -palvelu on kyll kätevä just urheiluvälineiden vuokraamiseen hyvä – ei tarvii kaikkea ostaa tai vuokrata jotain vuokraamosta super kalliilla. Oi, Bomba olis kyll kova!

 • Reply espanjaan 21.4.2019 at 14:51

  Hyviä pointteja. Suomessa matkaillessa usein kuvittelee, että kaikki on varmasti vastuullista, ilman että sitä ajattelee erikseen. Mutta ilmeisesti aina pitää kotimaassakin uhrata ajatus vastuullisuudelle ja perustella omat valintansa.

 • Reply Sanna // From Lapland To South 24.4.2019 at 17:12

  Hyviä näkökulmia vastuulliseen matkailuun! Teidän tuleva kesälomareissu Lappiin Norjaan kuulostaa mahtavalta, ette varmasti tule pettymään! 🙂

 • Reply Kohteena maailma / Rami 25.4.2019 at 09:59

  Todella hyvä ja aiheellinen postaus! Näiden asioiden pitäisi olla kaikille itsestään selvyyksiä, mutta ei ole 🙁 Olen listasta muuten samaa mieltä, paitsi kohdasta viisi. Suomessa etäisyydet ovat nimittäin todella pitkiä ja täällä joudun työn puolesta turvautumaan lentokoneeseen turhan usein. Bussi- ja junayhteydet eivät riitä työmatkoihin kovinkaan usein, tietyihin kohteisiin juna kyllä käy. Toisaalta sitten Tampereelta käsin esim. Kemi, Joensuu ja Raahe ovat sellaisia kohteita työmatkoissa, että ensiksi on mentävä Helsinki-Vantaalle ja sitten lentokoneella perillä -> Raaheen vielä sitten taksilla Oulusta (kentältä kimppakuljetus). Vapaa-ajan matkoihin tällaista ongelmaa ei suoraan ole, koska silloin on aikaa käytössä, mutta työmatkailussa ei. Toisaalta sitten jos haluaisi lähteä Lappiin neljäksi päiväksi, niin lento ja vuokra-auto perillä on hyvä ratkaisu, toinen vaihtoehto on yöjunalla auto mukana. Junalla & autolla menee muuten reissusta kaksi päivää siirtymiin. Vertailun vuoksi Helsingistä on n. saman verran matkaa Kööpenhaminaan kuin Rovaniemelle ja vastaavasti Varsovaan saman verran kuin Ivaloon. Eli ”jos kritisoidaan Lappiin lentoja”, niin pitäisi kritisoida samassa suhteessa lentoja Belgiaan, Hollantiin, Pohjois-Saksaan, Puolaan jne. Eli tässä perustelut sille, että Suomessa on pitkät välimatkat 🙂

  • Reply VEERAPIRITA / Aurinkorasvaa ja aloe Veeraa 28.4.2019 at 07:09

   Jep totta! Ei valitettavasti ole kaikille. Välimatkat on pitkiä Suomessa totta ja ehkä jonkun työmatkoissa on ihan ymmärrettävää miksi joskus pitäisi lentää, koska työmatkoilla on usein paljon rajallisempi aika. Itse jotenkin koen ettei Suomi ole niiiiin iso, ettenkö lomamatkojani voisi toteuttaa vain junalla tai autolla. Yhden kerran lensin Joensuuhun Helsingistä testimielessä ja tuntui, että kaiken kaikkiaan en säästänyt edes hirveästi aikaa, kun lasketaan matka-aika Helsingin kotiovelta äidin ovelle Joensuuhun. Jotenkin kun on koko elämän matkustanut pitkiä välimatkoja Suomessa ja tämän takia esim 400-600 kilometriä autolla ei ole itselle matka eikä mikään. Toki kaikilla ei oo autoa käytössä ja junat ei kulje kaikkialle. Kotimaassa matkustaminen on helpompaa kuin esimerkiksi, että täältä lähtisin autolla Kööpenhaminaan. Ei ole rajanylityksiä, ei mitään paperitöitä auton suhteen tai eikä tarvii ottaa selvää asioista joita mahdollisesti pitäisi ottaa huomioon. Hyvä huomio Rami kuitenkin nuo välimatka vertailut ulkomaan kohteisiin. Kaikissa on puolensa ja on hyvä tuoda omia mielipiteitä esiin! Sulla oli muuten hyvä vinkki blogissa se Lappiin yöjunalla auton kanssa, ei tule niin paljon ajettavaa ja olisi joskus hauskaa testata yöjuna. 🙂

 • Reply Marttiina | Onioni.fi 27.4.2019 at 04:05

  Hyviä vinkkejä ja pohdintaa – Suomessa on kyllä valtavasti nähtävää ja mahdollisuuksia kotimaan matkoihin. Täältä kaukaa käsin niitä on alkanut arvostaa vielä ihan uudessa valossa, etenkin suomalaista luontoa. Siihen nähden nuo vastuullisuuskohdat olivat myös hyviä. Odotan kyllä innolla teidän kesän roadtrip-kertomuksia!😍 Matkailuun liittyviä ilmastoasioita on tullut pohdittua paljonkin, ja mitä on näitä Aasian maateitse matkustamisen mahdollisuuksia tutkinut niin myös positiivisesti yllättänyt monien vaihtoehtojen suhteen. Toki se vie aina enemmän aikaa, mutta eipä sitä nyt joka paikkaan tarvitse ehtiäkään.

  • Reply VEERAPIRITA / Aurinkorasvaa ja aloe Veeraa 14.5.2019 at 14:34

   Niin on, meidän kotimaassa on niiiiin paljon potentiaalia. <3 Niitä kertomuksia on varmasti tulossa, saat varmaan yliannostuksen sitten loppukesästä. 😀 Aasiassa on yllättävänkin helppoa matkustaa maateitse, Malesian vaihtari aikoina tuli reissattua tosi usein busseilla ja junilla siellä. Hyvin sanottu ettei sitä joka paikkaan tarviikkaan ehtiä. 🙂

 • Reply Lilja Lumilla 27.4.2019 at 18:59

  Kiva postaus ja paljon hyviä pointteja! Minäkään en ennestään tiennyt Green Key -ohjelmasta – ja ilmeisesti tämä on myös kansainvälinen juttu? En koskaan ole miettinyt hotellien ekologisuutta sen kummemmin, vaikka olenkin aina arvostanut esimerkiksi sitä, että esim pyyhkeitä ja lakanoita ei vaihdeta joka päivä ellei siihen ole erikseen tarvetta. Kiitos kun puhut tärkeästä ympäristöaiheesta!

  • Reply VEERAPIRITA / Aurinkorasvaa ja aloe Veeraa 14.5.2019 at 14:31

   Kiitos Lilja! 🙂 Itsellä pistänyt monta kertaa silmään Sokos Hotelleissa tuo tunnus ja sen kautta tullut tutuksi. Joo kansainvälisestä jutusta on kyse eli löytyy muualtakin kuin SUomesta. Pyyhkeiden ja lakonoiden vaihtaminen on kyllä niin turhaa lyhyillä lomilla. Ei mitään järkeä.

 • Reply Noora / Seikkailumielellä 29.4.2019 at 22:40

  Hyviä vinkkejä, joita pitää mielessä niin kotimaassa kuin ulkomailla matkaillessa! Tuo vuokrauspalvelu olikin mulle uusi tuttavuus, täytyypä tutustua siihen. Kesällä olisi tarkoitus lähteä pienelle eräretkelle johonkin kansallispuistoon, mutta varustepuolelta uupuu vielä yhtä sun toista 🙂

  • Reply VEERAPIRITA / Aurinkorasvaa ja aloe Veeraa 5.5.2019 at 08:30

   Jep täällä sama homma! Muutamia oleellisia varusteita puuttuu, niin saa nähdä vuokrataanko ne tuon kautta tai sit pohtia, tuleeko tavaroille jatkokäyttöä tulevaisuudessa ja silloin voitaisin käydä ostamassa omat. Mut tosi kätevä palvelu just johonkin yksittäisiin välineisiin – esim kuinka moni tarvitsee usein lumikenkiä tms? 🧐

  Leave a Reply