Suomen suurin matkablogiyhteisö

Mitä maksoi kolme viikkoa Filippiineillä?

Yksi suosikki yhteenveto-postaus reissuista on budjettipostaukset omasta mielestäni, sillä näitä on todella mielenkiintoinen kirjata reissun aikana ylös sekä laskea jälkikäteen todelliset summat. Harvoin reissussa mietitään tarkemmin kulutusta (toki järkevissä määrin, kalliimpia asioita harkitaan kyllä), joten yhteenveto matkan todellisista kuluista tulee vähän jälkijunassa. Nyt on vuorossa Filippiinit eli mitä kolme viikkoa Filippiineillä maksoi kahdelta ihmiseltä.

Meidän reissun pituus oli kolme viikkoa ja halusimme nähdä useamman paikan maasta, joten kävimme viidellä eri saarella. Reittimme oli seuraavanlainen: Manila-Palawan (Port Barton, El Nido, Puerto Princesa)-Cebu-Bohol-Camiguin-Bohol-Manila.

Näin jälkikäteen ajateltuna en tekisi mitään muuta toisin, kuin että olisin maksanut ehkä sittenkin kalliimmat lennot Palawanilta suoraan Boholille, sillä Cebuun mennessä meillä meni käytännössä vuorokausi hukkaan, kun emme mahtuneet ensimmäisiin lauttoihin Boholille. Lisäksi Bohol olisi ansainnut enemmän kuin kolme päivää.

Kirjasin kolmelta viikolta kaiken muun (majoitukset, lennot, nähtävyydet ja retket, kuljetukset ja muut kustannukset) ylös, paitsi ruoka- ja juomakustannukset. Söimme ja joimme hyvin, karkella arvioinnilla meillä meni noin 30 euroa vuorokaudessa eli noin 600 euroa suuhun.

 

 

Lennot Filippiineillä


Yhteensä meidän kaikkiin lentoihin meni 1 232€ eli reilusti isoin siivu budjetista meni lentoihin. Ostettiin joulukuun alussa lennot Manilaan ja lensimme Qatar Airwaysilla. Meillä oli molempiin suuntiin vaihdot Dohassa, sillä Filippiineille ei ole suoria lentoja. Toinen vaihtoehto olisi ollut lentää Cebuun, mutta halusimme nähdä myös Filippiininen pääkaupungin Manilan sekä lennot Manilaan oli noin 100 euroa edullisemmat henkeä kohden. Lentoajat olivat mielestäni hyvin kohtuulliset näinkin kauas: noin 18 tuntia.

Kahden hengen kaukolennot Helsinki-Manila-Helsinki maksoi 970€, johon kuului matkatavarat ruumaan. 

Filippiinit koostuvat yli 7 000 saaresta sekä halusimme nähdä monipuolisesti Filippiinejä, joten jouduimme ostamaan myös muutamat sisäiset lennot Manilasta Palawanille, Palawanilta Cebuun ja Boholilta Manilaan – muiden saarien välit kuljimme lautoilla.

Lensimme Air Asialla sekä Cebu Pasific Airilla Filippiineillä. Ostimme myös kaikkiin lentoihin ruumaan menevät matkatavarat, sillä ei jaksettu alkaa säästämään nesteillä ja en halunnut mietitä kilorajoituksia, jos sattuisikin löytymään jotain painavampaa ostettavaa kotiin.

Kolmet Filippiininen sisäiset lennot maksoivat 262€ kahdelta hengeltä, johon oli ostettu matkatavarat ruumaan.

 

 

Majoitukset Filippiineillä


Olimme Filippiineillä tammi-helmikuun vaihteessa, johon ajoittui myös kiinalainen uusivuosi eli tämä on varmasti vaikuttanut hotellihuoneiden hintaan ja saatavuuteen. Rupesimme varaamaan majoituksia noin 1,5 kuukautta aikaisemmin ja etenkin El Nidosta tai sen läheisyydestä oli tosi hankala löytää kohtuuhintaista majoitusta, joka olisi siisti ja meren lähellä.

Tällä reissulla meillä meni normaalia enemmän majoitukseen, sillä El Nidossa ja Camiguinilla meillä oli huomattavasti kalliimmat majoitukset kuin normaalisti. El Nidossa neljän yön majoitus maksoi 328€ ja Camiguinilla kolmen yön majoitus 305€ eli yhden viikon majoituimme selkeästi paremmin ja niihin meni 633€.

Kaksi viikkoa Filippiineillä meni enemmän meille tavallisemmissa majoituksissa ja ne maksoivat vain 329€ eli keskimäärin noin 24€ yöltä. Eikä edelleenkään siis yövytty missään rotanloukuissa, vaan perustasoisissa majoituksissa.

Kolmen viikon majoitus Filippiineillä maksoi 962€ eli keskiarvo yötä kohden oli 45€.

 

Glambingia Filippiineillä

 

Kuljetukset Filippiineillä


Kuljetuksiin meni jälkikäteen ajateltuna yllättävän paljon rahaa. Budjettia nosti meidän laiskuus ja ajankäyttö, sillä Boholilla otettiin molempiin suuntiin Camiguinin lautalle oma kuljettaja (66€ yhteensä). Lautat Camiguinille lähti Jagnasta eli ihan toiselta puolen saarta, jossa majoituttiin. Ajomatka henkilöautolla oli 1,5 tuntia ja julksilla se olisi ollut paljon enemmän sekä se kuulosti aivan liian säädöltä. Lauttoihin meillä meni 22€ eli Cebu-Bohol, Bohol-Camiguin ja Camiguin-Bohol.

Muut saarien sisäiset kuljetukset taittui taksilla, tuktukeilla tai pakettiautoilla sekä muutaman kerran vuokrattiin myös skootteri. Taksit oli meidän mielestä täysin turvallisia, jotkut vähän pelotteli etukäteen meitä Manilan ja Cebun takseista. Toki käytimme vähän aikaa taksin valintaan, emmekä ottaneet yleensä huonoimman näköistä taksia.

Kuljetukset kolmelta viikolta maksoi yhteensä 203€. 

 

 

Nähtävyydet ja pääsymaksut


Toinen yllättäjä tällä reissulla oli nähtävyydet ja pääsymaksut, sillä budjettia nostatti kolme snorklausreissua El Nidossa ja Port Bartonilla. Snorklausretkien hinnat olivat 40-50 euron luokkaa. Noita retkiä olisin voinut helposti ottaa vielä pari lisää, sillä Filippiininen vedenalainen maailma on ihan käsittämätön.

Muut maksut koostuivat erilaisista pääsymaksuista vesiputouksille, lähteille, nähtävyyksille ja vastaaville. Lisäksi Palawanin saarella piti maksaa pieniä ekomaksuja matkakohteeseen saavuttaessa.

Nähtävyydet (retket) ja pääsymaksut maksoivat yhteensä 223€. 

 

 

Muut kustannukset


Tähän kategoriaan kuuluvat kaikki erilaiset palvelut ja ostokset, kuten esimerkiksi hieronnat, snorkalausvälineet (ostettiin mullekin omat tulevia reissuja ajatellen). Lisäksi Jussi joutui käymään sairaalassa Palawanilla, joten se nostatti tätä osuutta aika roimasti. Kiitos matkavakuutukselle, sillä se korvasi kaikki maksut jälkikäteen.

Muut kustannukset olivat yhteensä 250€. 

 

 

Yhteenvetona Filippiininen matkasta: 2 870€ on kolmelta viikolta todella kohtuullinen, sillä 1 435€ näin upeista asioista on tosi alhainen omaan makuuni. Äitini juuri tällä viikolla kysyi, etteikö mua harmita kun menee noin paljon rahaa ’hukkaan’ tai että harmitellaanko jälkeen päin matkojen kustannuksia.

Omasta mielestäni meidän tekemiä reissuja ei voi mitata rahassa. Mielummin otan itselleni upeita kokemuksia ja elämyksiä, kuin ostan turhia vaatteita, käyn useammin syömässä ulkona arkena tai säästäisin (okei, no kyllä me säästetään mutta kai sitä vielä enemmän voisi säästää). Pakko toistaa vielä: matkustamisen tuomia elämyksiä ei voi mitata rahassa. 

 

 

Millaisisissa budjeteissa liikutaan yleensä sun matkoilla?

 

Veera


Seuraa Aurinkorasvaa ja aloe Veeraa -matkablogia:

Facebookin (@Aurinkorasvaa ja aloe Veeraa), Instagramin (@veerapirita) , Bloglovinin tai Blogit.fi:n kautta – olet lämpimästi tervetullut mukaan! <3

 

Previous Post Next Post

You Might Also Like

24 Comments

 • Reply Piyya 28.3.2019 at 20:45

  Nämä budjettipostaukset on kyllä kivoja !
  Niistä saa vertailukohtaa itselle, vaikka jokainen matkustaakin omalla tavallaan ja haluaa matkaltaan erilaisia asioita. Sanoisin, että aika lailla samoissa summissa mennään.
  Oma Aasian runsaan kahden viikon seikkailuni maksoi saman kuin pari vuotta sitten tehty Helsinki- Rooma-Pariisi-Helsinki matkani, jonka kesto oli vain viikon ja Rooma – Pariisi lento maksoi vain 9,99 € !!!
  Totesin siis Aasian edullisuuden matkallani !

  • Reply VEERAPIRITA / Aurinkorasvaa ja aloe Veeraa 2.4.2019 at 05:34

   Kiva jos tykkäät! Voin niin samaistua noihin budjetteihin: Aasia ja Rooma/Pariisi tulee helposti saman hintaiseksi. Majoitukset ja yleisesti muu eläminen on super paljon kalliimpaa Euroopassa.

 • Reply Anni | Rajatapaukset 29.3.2019 at 10:19

  Kyllähän näitä budjettijuttuja on aina kiinnostavaa lukea. Filippiinit ei nyt ole matkasuunnitelmissa ihan lähitulevaisuudessa, mutta kyllä joskus vielä! Aina helpottaa suunnittelua kun tietää vähän missä summissa liikutaan 🙂
  En tyypillisesti tee mitään sikahintaisia matkoja, mutta en ole kyllä koskaan surkutellut matkailuun laitettuja rahoja. Niille on aina saanut valtavasti vastinetta.

 • Reply Jenna / Citylights & Sunsets 31.3.2019 at 17:43

  Budjettipostaukset on aina mielenkiintoisia! Itse olen vaan huono pitämään tarkkaa kirjaa kuluista – elän suht säästeliäästi Suomessa, mutta reissussa oon lomalla ja joka pennistä ei jaksa niuhottaa, sitä haluaa vaan panostaa niihin elämyksiin ja nautiskeluun.

  Oon tismalleen samoilla linjoilla sun kanssa tuosta, että matkustelun tuomia kokemuksia ei voi mitata rahassa. Kovin tutulta kuulostaa tuo äidin voivottelu reissuihin uppoavista rahoista, sitä saan itsekin kuulla melkein aina 😀 Sitten vaan saa muistuttaa, että itse en ostele harva se kuukausi uusia kolttuja, shoppaile milloin mitäkin, käy hieronnoissa ja kampaamossa jne, lista on loputon. Toinen saa iloa niistä arjen pikkujutuista ja materiasta, toinen taas saa rauhan sielulleen vaan maailmaa näkemällä. 🙂 Yhtäkään reissua en ole eläissäni katunut, vaikka rahaa on mennyt!

  • Reply VEERAPIRITA / Aurinkorasvaa ja aloe Veeraa 7.4.2019 at 16:47

   Siun kanssa samaa mieltä budjettipostauksista! Mulla tekee välillä tiukkaa pitää kirjaa ja yleensä tuleekin kerralla kirjattua useamman päivän menot – sen takia en koskaan merkitse ruokia näihin, sillä en ikinä jaksaisi pitää kirjaa päivittäin. 😀

   Näinpä juuri! Täälläkin ostellaan aika harvoin mitään vaatteita, hemmotellaan hieronnoilla tai ylipäätään laitellaan pakollisten juttujen lisäksi itseensä euroja. Mielummin maailmalle ne rahat.

 • Reply Jaakko / Lomalla viimeinkin 31.3.2019 at 18:16

  Budjetit kiinnostaa kyllä, mutta itselle monesti riittää tieto omista kokonaiskuluista. Lennot tosiaan muodostaa ison osan kuluista, varsinkin kun matkustaa maihin, joissa majoitus ja ruoka edullista. Cebu Pasific on kanssa itselle tuttu 😀

  • Reply VEERAPIRITA / Aurinkorasvaa ja aloe Veeraa 7.4.2019 at 16:48

   Lentoihin saa kyllä aina niin ison siivun menemään, etenkin nyt Filippiininen lomaan meni normaalia enemmän, kun oli ’pakko’ ostaa myös noita maan sisäisiä lentoja pitkien välimatkojen takia.

 • Reply Jenna / Huge passion for life 1.4.2019 at 13:49

  Ei kuulostaan yhtään pahalta budjetilta 3 viikon reissulle ja erityisesti kuulostaa tuo 2 viikon majoituksen budjetti ihanan (Aasia-)edulliselta. Budjettipostaukset ovat kyllä aina kiinnostavia. Musta tuntuu, että reissaan nykyisin vaan överikalliissa maissa, kuten Sveitsissä ja Norjassa. Pitäisi joskus avata niiden reissujen budjetit.

  • Reply VEERAPIRITA / Aurinkorasvaa ja aloe Veeraa 7.4.2019 at 16:48

   Oikein kohtuuhintainen myös mun mielestä! 🙂 Norjaan ja Sveitsiin saa varmaan kulumaan aika huolella helposti. Mielenkiinnolla odotan kesän ensimmäistä reissua Norjaan, jolloin ensimmäistä kertaa elämässäni matkaan selkeästi Suomea kalliimpaan maahan.

 • Reply Mikko / Matkalla Missä Milloinkin 1.4.2019 at 20:41

  Riku Rantala totesi joskus aika kivasti, että raha ei tuo onnea….paitsi, jos sillä ostaa matkan!

 • Reply Asko Leppilampi 3.4.2019 at 08:01

  Kiitos todella mielenkiintoisesta postauksesta. Filippiinit ovat usein olleet kohdevaihtoehtona, mutta toistaiseksi emme ole sinne vielä päätyneet. Eri tahoilta tulee niin monenkirjavaa palautetta saarista, että panee miettimään. Tuosta matkakertomuksestanne saa kyllä nyt tärkeää tietoa ja toki tällaista ”luksusta, mutta halvalla” -matkailijaa kiinnostavat aina hinnat. Tuo on siinä mielessä erinomainen kattaus. Ja halvalla saitte tuon reissun. Jos teitä kiinnostaa vaihtoehtoinen saariryhmä, kannattaa käydä lukemassa tuoreet Seychellien postaukseni, joita on aika monta. Teen vielä koosteen, jossa revin kustannukset auki vaikka niitä on kyllä kerrottu jo näissäkin jutuissa jonkin verran. Perästä näkyy…
  https://appamatkustaa.fi/category/afrikka/afrikka-seychellit/

  • Reply VEERAPIRITA / Aurinkorasvaa ja aloe Veeraa 7.4.2019 at 16:51

   Ole hyvä Asko, toivottavasti pääsit lähemmäksi valitsemaan Filippiinit tulevaisuudessa matkakohteeksi. Filippiinit on oiva kohde ’luksusta, mutta halvalla’ -matkailijalle! Seychellit ovat kiinnostaneet kovin pitkään, joskus olisi super mielenkiintoista nähdä maa.

 • Reply Heli / Drama On The Road 3.4.2019 at 13:41

  JES. Raha-asiat on niin tärkeitä, ja reissuun lähtiessä on mahdoton tietää oikeasti paljonko siellä sitä fyffee menee. Siksi nää postaukset on niin tärkeitä. Eli KIITOS!! Nyt tietää itsekin vähän, mitä pitää saada säästöön Filippiinejä varten.

  Jännä toi sun äidin kommentti. Mulle on isoäiti ja vanhemmat aina hokenut, että ”matkustaminen on kuin laittaisi rahaa pankkiin”. Eli täysin eri katsanto 😀 Toki, ollaan reissattu koko lapsuus ja samoin isoäiti reissannut koko elämänsä Etelä-Amerikkaan ja Kiinaan asti, taitaa olla käynyt 26 maassa. Mikä 1937-syntyneelle on melko harvinaista, kun matkustaminen oli hänen työelämänsä aikana melko hinnoissaan 😀 Nyt tämä 81v käy enää lähinnä Virossa, mutta 75v lähti Sloveniaan ja Itävaltaan vaeltamaan vuorille. Koska miksipä ei 😀

 • Reply Merja / Merjan matkassa 3.4.2019 at 18:31

  Budjettipostauksista saa aina hyvän kuvan kohdemaan hintatasosta. Ennen tämän postauksen lukemista, en olisi yhtään osannut sanoa paljonko kolme viikkoa Filippiineillä maksaisi. Minusta kokonaiskulut eivät kuulostaneet yhtään pahalta kolmen viikon reissuksi. Aasia on ihana edullinen kun vertaa vaikkapa Jenkkeihin, jossa käytiin viime kesänä. Silloin rahaa paloi aika paljon, mutta se oli once in the lifetime reissu niin ei haluttu joka kohdassa säästellä 🙂

  • Reply VEERAPIRITA / Aurinkorasvaa ja aloe Veeraa 7.4.2019 at 16:52

   Totta, antaa vähän osviittaa oman reissun suunnitteluun. Samaa mieltä sun kanssa, kokonaissummasta tuli kovinkin edullinen kolmen viikon lomaksi. Voin vain kuvitella miten paljon rahaa paloi jenkkeihin.

 • Reply Terhi 5.4.2019 at 13:09

  Tuosta meillä aina kotona keskustellaan. eli kannattaako laittaa rahansa matkaelämyksiin vaiko ostella esim autoja tai veneitä. Minusta matkusteluun käytetty raha menee aina oikeaan osoitteeseen.
  Tuo teidän budjettinne on mielestäni hyvä, Aasiassa on halpaa, mutta lennot ovat kalliita. Kuulostaa siltä, että tuhlattu ei ole, muttei pihisteltykään.

 • Reply Anna | Muuttolintu 6.4.2019 at 01:29

  Aasiassa reissaamisessa on se hyvä puoli, että paikan päällä on halpaa. Vaikka reissuja ei todellakaan voi mitata rahassa. Meitä taas polttelee Filippiinit, mutta toisaalta ollaan jo siellä seikkailtu, ja maailmassa on niin paljon nähtävää…

 • Reply Jenni 6.4.2019 at 15:25

  No ei todellakaan ollut kallis reissu mun mielestä! Olen monesti miettinyt vastaavien budjettipostauksien tekemistä, mutta jossain kohtaa lomaa se kulujen kirjaaminen kyllästyttää ja jää sitten kesken – mutta ehkä vielä joskus. Toukokuussa luvassa reilu viikko Sveitsissa – en edes uskalla ajatella sen budjetin looputulemaa 😛

  • Reply VEERAPIRITA / Aurinkorasvaa ja aloe Veeraa 7.4.2019 at 16:54

   Ei kyllä! Hyvinkin kohtuuhintainen myös omasta mielestäni. Mulla on vinkki tähän: kirjaa kaikki muu paitsi ruokakustannukset, muissa kuluissa on helpompi pysyä kartalla. Oi Sveitsin viikon loman hintalappu on varmaan aika korkea, mutta varmasti myös super ihana reissu tiedossa!

  Leave a Reply