Kotiseudulle Pohjois-Karjalaan ja elämyksiä joita haluaisin kokea

Terveisiä Pohjois-Karjalasta! Tultiin viikoksi miun kotikulmille Joensuuhun ja lueskelin keskiviikkoaamuna paikallista sanomalehteä Karjalaista, jossa käsiteltiin matkailua täällä. Pohjois-Karjala koostuu neljästätoista eri kunnasta ja lehtijutussa oli ehdotettu jotain tekemistä jokaisesta kunnasta. Iso osa noista olikin jo entuudestaan tuttuja itselleni, mutta ajattelin kerätä tänne neljätoista omaa mielenkiinnon kohdettani, joita haluaisin näkeä tai kokea kotikulmilta.

Joskus joku kysyi multa, että miten jaksan ravata niin usein Pohjois-Karjalassa. No jaksaahan sitä, sillä täällä on miun juuret sekä täällä on aina jotain kivaa tekemistä – erityisesti luontomatkailu ja hyvä ruoka kiinnostaa. Pohjois-Karjalalla on erittäin hyvät eväät näihin. Eli näihin pohjautuu myös moni mun seuraavista mielenkiinnon kohteista, jotka haluaisin joskus vielä kokea täällä:

 

1. Herajärven kierros / Kolin kansallispuisto


Herajärven kierros tuli kunnolla vasta mun reissuhaaveisiin viime kesänä Kolilla (joka on muuten ihan mun ylivoimainen suosikkipaikka Suomessa) sekä meidän kaveri kävi kyseisen kierroksen pari kesää sitten ja kehui todella paljon Herajärven kierrosta. Hän vinkkasi, että paras lopetus kierrokselle oli yö Break Sokos Hotel Kolilla sekä rentoutuminen Koli Relax Spassa.

Oon tehnyt kaikkea mahdollista ja mahdotonta Kolilla, mutta tällainen monen päivän vaellus puuttuu vielä listalta. Reitti koostuu kahdesta rengasreitistä ja vaihtoehtoina voit valita 61 km, 35 km tai 30 km reitit. Kyösti kuuluisi ehdottomasti meidän vaellustiimiin – kaikkia vinkkejä koiran kanssa vaeltamisesta otetaan vastaan, sillä niitä on luvassa viimeistään kesän Lappi & Norja road tripillä.

 

 

2. Koskenlasku Ruunaalla / Lieksa


Ruunaan kosket ovat pidemmän aikaan kuumottaneet ja monena kesänä ne ovat olleet vaihtoehtoina Pohjois-Karjalassa, joskus pitää kyllä oikeasti päästä laskemaan nuo kosket! Oon ulkomailla laskenut useampaan otteeseen koskia, mutta Suomessa oon aivan neitsyt tämän suhteen.

Koskenlasku Ruunaalla kumiveneellä maksaa 49€ (sisältää erälounaan)

 

3. Erä-Eeron kanssa katselemaan Suomen suurpetoja / Lieksa


Itä-Suomi on yksi Suomen parhaimpia paikkoja tarkkailla suurpetoja ja siihen yksi kuuluisin vaihtoehto on Erä-Eero. Tänne tullaan katsomaan erityisestiä ahmaa, mutta hyvin todennäköisesti voit nähdä myös karhuja. Erä-Eeron vaihtoehdoissa on villieläinten katselut sekä valokuvaukset ja pakettiin voit ostaa myös yöpymisen katselukämpässä.

Sri Lankan norsusafarin jälkeen kiinnostus heräsi safareita kohtaan ja sitten tajusin myös, että miten hienoja eläimiä meillä on jo täällä Suomessa, joten ehdottomasti olisi hienoa päästä luontoon näkemään esimerkiksi ahma ja karhu.

Erä-Eeron hinnat alkaen 150€ + siihen päälle majoitukset, lounas, suihku 75€. Mahdollisuus myös savusaunaan!

 

4. Potkurilla pitkin Pielisen pintoo Koli Activin kanssa / Kolin kansallispuisto


Lapsuuteni suosituin kulkuväline eli potkuri on ollut taka-alalla viimeiset 19 vuotta, joten olisi korkea aika muistella vanhoja. Outokummussa asuessa (elämäni ensimmäiset 9 vuotta) potkuri oli talvisin se menopeli, millä kuljin kouluun, kavereille ja Irman kioskille. Joku ryökäle varasti vuonna 1999 mun tuliterän potkurin koulun pihalta ja sen jälkeen en saanutkaan enää uutta potkuria.

Kolilla toimiva ohjelmapalveluyritys Koli Activ vuokraa potkukelkkoja sekä heiltä löytyy myös 3-4 tunnin yhteisiä retkiä, johon haluaisin osallistua pelkästään jo fiiliksen takia: heidän retkillään on ollut aina ihan super hauska ja rento tunnelma (kiitos Mikan), joten potkuriretki ei varmasti tekisi poikkeusta.

Potkurilla pitkin Pielisen pintoo -retki 45€ / pelkkä vuokraus 15€ 1h + 5€ jokainen lisätunti

 

 

5. Patvinsuon kansallispuisto / Ilomantsi ja Lieksa


Patvinsuon kansallispuistoon voisi tehdä joskus päiväretken Joensuusta käsin, sanotaan että Patvinsuo yksi maamme erämaisimmista kansallispuistoista. Suomunjärveltä löytyy 34 kilometriä rantaviivaa, aarniometsiä, soita, pitkospuita ja karpaloita sekä lakkaa. Tänne voisi ajoittaa retken lakka-aikaan, joten hyvällä tuurilla olisi jotain kotiin tuotavaa.

 

6. Bomban kylpylälomalle Bombaan / Nurmes


Lapsuuden klassikko eli Bomban kylpylä. Kylpylä on saanut remontin tässä lähi vuosina ja sen jälkeen on alkanut kiinnostamaan, olisi siistiä lähteä joskus vaikka viikonlopuksi Bomballe ja plussaa siitä, että se on k18 pe-la klo 20-22. Kylpylästä löydät kuuman, kylmän ja lasten altaat, ulko- ja sisäporealtaat sekä pääaltaan, josta löytyy erilaisia hierontasuihkuja. Lisäksi kylpylässä on saunamaailma, josta löytyy kolme erilaista saunaa sekä elämyssuihkuja, suihkuja sekä jalkakylpyaltaita

Samalla reissulla haluaisin käydä myös Toivontornin luontopolulla, jossa avautuu maisemat Pieliselle 85 metrin korkeudessa.

Break Sokos Hotel Bomban kylpylän liput 23€ / 19€ s-etukortilla, hotellin asukkaille 15€. 

 

Koli Relax Spa on ihan klassikko, joten olisi kiva testata myös Bomban kylpylä.

 

7. Veneillen Valamon luostariin


Lapsuudessa meidän joka kesäinen kohde oli Valamon luostari veneillen ja meinattiin viime kesänä lähteä Varislahdesta veneellä tuonne, mutta sitten tajuttiin ettei luostarin alueelle saa ottaa koiraa mukaan sekä Kyösti oli vielä niin pieni, että sitä ei olisi voinut jättää hetkeksikään yksin veneeseen. Ehkä siis tulevana kesänä, sillä nyt Kyösti on jo vähän isompi ja ehkä meitä olisi mukana nyt enemmän porukkaa, niin voitaisiin käydä vuorotellen tutustumassa Valamon luostariin ja joku voisi olla Kyöstin kanssa satamassa.

Valamon luostariin voi tulla myös yöksi, jonka ideana on tulla rauhoittumaan. Täältä et löydä esimerkiksi telkkaria tai radiota. Yöpyä voit luostarihotellissa, opistohotellissa tai askeettisissa vierasmajoissa, joista toinen on palvellut aiemmin munkkien asuinrakennuksena ja toinen kartanon kärryliiterinä.

Valamon luostarista kannattaa ehdottomasti ostaa kotiin mallasleipää, se on hirmu hyvää!

 

8. Majatalosta majataloon hiihtovaellus sekä meloen ja polkien


Majatalosta majataloon -retket olivat ihan uusi tuttavuus Pohjois-Karjalassa ennen kuin aloin tekemään tätä postausta, aivan mahtava idea. Tiesittekö, että ne on valittu Suomen parhaaksi ruokamatkailutuotteeksi 2015?

Eli viisi majataloa Nurmeksessa, Valtimolla ja Rääkkylässä majoittaa matkailijan ja välimatkat kuljetaan retken teeman mukaisesti – ideana on ekologisia tuotteita rakkaudesta luontoon. Urheilullisina vaihtoehtoina on muun muassa hiihto, melonta ja pyöräily. Retket ovat täyden palvelun reissuja ja niihin kuuluvat siis majoitukset, aamiainen, päivälliset sekä saunat. Lisäksi he kuljettavat matkatavarat majatalosta seuraavaan, joten niistä ei tarvitse stressata.

Oon näin lähellä jo, että varaan ennakkoon 2020 hiihtovaellukselle lähdöt mulle, Jussille ja Kyöstille (saa ottaa myös koiran mukaan) -kuulostaa niin siistille. Hiihtoa on enimmillään 30 kilometriä päivässä (5 päivän reissu) ja maasto kuulosti miellyttävältä eli ei mitään hulluja nousuja ja laskuja koko ajan.

Hiihtovaelluksen hinta on 135€/vrk ja retken pituus ilmeisesti on 3-4 päivää, mutta tässä voit ostaa myös yksittäisiä päiviä.

Myös tuo yhdistetty pyörä- ja melontaretki majatalosta majataloon vaikuttaa erittäin mielenkiintoiselle. Kuuden päivän ohjelmassa kuljetaan majatalojen välit välillä meloen, välillä pyörällä kulkien. Pyöräilyä on kaiken kaikkiaan vajaa 100 kilometriä (heiltä saa myös pyöriä vuokrattua eli ei tarvitse raahata omaa Helsingistä asti) ja melontaa 35 kilometriä.

Melonta- ja pyöräretken hinta 725€ (voi ostaa myös yksittäisinä vuorokausina) + pyöränvuokraus 55€. 

 

 

9. Maastoratsastus Kolilla – allergikko-Veera kiittää


En ole varmaan viitentoista vuoteen koskenut hevosiin, sillä pienenä mulle puhkesi tosi raju allergia hevosia kohtaan. Joka kerta Kolilla käydessä Paimentuvan ohi ajaessa mietin, että pitäisi kokeilla kestäisinkö hevosia pitkästä aikaa allergialääkkeiden voimin. Maastoratsastus Kolin kansallismaisemissa ei voi olla muuta kuin upea (ja ehkä vähän pelottava, koska hevoset on niiiiin isoja) elämys.

1,5h maastoratsastus (eka aloitus kentällä) maksaa 45€. 

 

10. Saunajoogaa + riippumattomajoitus Kolin Keitaalla


Muutamaa mökkireissua lukuun ottamatta Kolilla tulee majoituttua Break Sokos Hotel Kolilla. Kolin Keidas tarjoaisi erikoisen vaihtoehdon majoittumiselle, sillä heillä on tarjolla riippumattomajoitusta. Kuulostaa hauskalta. Kolin Keidas vaikuttaa vähän niin kuin Balin Ubudilta, sillä heidän valikoimastaan löytyy kaiken maailman hyvinvoinnin aktiviteettejä. Valikoimassa on sauna- ja metsäjoogaa, shindo-venyttelyä, viisi tiibetiläistä riittiä, rumpurentoutusta, tarot-korttien tulkintaa,

Riippumattomajoitus 25€ ja saunajooga 20€. 

 

 

11. 12 järven melontakierros ja laavussa yöpyminen


Viime kesän päivän melontaretki Outokummussa oli niin siisti, että haluamme ehdottomasti kokea tämän 12 järven kierroksen uudestaan joku kesä (mahdollisesti jo tulevana). Tällä kertaa haluamme yöpyä jossain matkan varrella olevista laavuista ja totta kai Kyösti kuuluu tähän diiliin kanssa. Kävimme itse asiassa eilen yhden järven rannalla laavulla paistamassa makkaraa ja hiihtämässä. Tuli kyllä hirveä ikävä kesään!

Lue täältä lisää viime kesän 12 järven melontareitin kokemuksista.

 

12. Karjalanpiirakoita Joensuun marttojen kanssa piirakkakoulussa


Mistä tietää, että karjalanpiirakan kuori on riittävän ohut? Entä tiedätkö mitä tarkoittaa rypyttäminen ja mitä tehdään piirakkapulikalla? Joensuun Martat järjestävät piirakkakoulua lapsille ja aikusille, jossa opitaan kaikki oleellinen karjalanpiirakoiden valmistamisesta.

Olisi kiva viedä Jussi piirakkakouluun sekä en itsekään mikään mestari ole, joten voisin päivittää hyvin myös omaa osaamistani Joensuun torilla, Marttakahviossa.

Avoimia piirakkakouluja järjestetään piirakkapajalla heinäkuussa tiistaisin ja torstaisin sekä isommille ryhmille tilauksesta Marttakeskuksessa.

 

 

13. Moottorikelkkasafari Ruunaan koskien maisemissa


Sain nuorempana pienet traumat moottorikelkasta mummolassa Kerässiepissä, sillä olin pienessä moottorikelkkaonnettomuudessa, jossa myös mun hengen lähtö olisi voinut olla hyvin lähellä. Onneksi selvittiin vain ruhjeilla sekä meillä oli isosti tuuria mukana ja nyt olisi pitkästä aikaa aika nousta satulaan uudestaan. Ruunaan koskilla on kuulemma yhdet Suomen hienoimmat kelkkareitit koskikierroksella ja opastettu kelkkasafari on varmasti elämys.

Kolmen tunnin safari (45 km) hinta 150 €/ hlö, toinen kyydissä 75 €/ hlö.

 

14. Karu survivalin erä- ja selviytymisikurssi


Eräpirkko täältä hei! Eli Karu Survival on Itä-Suomen johtava erä- ja selviytymistaitojen sekä pienryhmäjohtamisen opetukseen erikoistunut yritys, joten olisi tosi mielenkiintoista ja opettavaista lähteä ammattilaisten oppiin, sillä en todellakaan koe olevani kuin kala vedessä erähommissa.

Heillä on valikoimassa erikseen naisille suunnattuja erätaito -kursseja, jonne olisi kiva lähteä jonkun kaverin kanssa. Kurssilla harjoitellaan kirveen, sahan ja puukon käsittely, tulen tekeminen ja erilaiset nuotiomallit, tilapäismajoitteet, suunnituksen perusteet, ruoan valmistusavotulella, kenttähygienia ja ensiapu. Kiinnostuiko joku naispuolinen ruudun sillä puolen? Lähde mun kanssa oppimaan uutta. 😀

Karun valikoimassa on myös erilaisia retkiä ja vaelluksia, joista ainakin itselle hurjimmalta kuulosti Karu koukkaus kaukopartio hengessä -erämaahiihtovaellus sekä rajaseutuvaellus, joista molemmat toteutetaan talvella. Olisipa jännä nukkua taivasalla talvella. Molemmat ovat viikon mittaisia vaelluksia.

Tutustu Karu erätaitoihin -naisten kurssi maksaa 150 euroa ja on yhden yön reissu.

 

 

Mikä näistä neljästoista vaihtoehdosta Pohjois-Karjalassa olisi eniten sun mieleen? Vai olisiko sulla kenties hyvä idea vinkata Pohjois-Karjalaan? Mitä elämyksiä haluaisit kokea maakunnasta, josta itse olet lähtöisin?

 

Veera


Seuraa Aurinkorasvaa ja aloe Veeraa -matkablogia:

Facebookin (@Aurinkorasvaa ja aloe Veeraa), Instagramin (@veerapirita) , Bloglovinin tai Blogit.fi:n kautta – olet lämpimästi tervetullut mukaan! <3

 

Previous Post Next Post

You Might Also Like

12 Comments

 • Reply Anskubansku86 22.3.2019 at 15:17

  Paimentupaa en voi kuin kehua. Ne issikat on niin autopilotteja, ettei todellakaan tarvii pelätä vaikkei olis paljoo hevosen selässä ollut! Toki nuorempiakin löytyy rämäpäisemmille ratsastajille! 😉 Ohjaaja Markus on mitä parhain tyyppi! Ja ne maisemat ❤️ noh.. Mikä parempaa kuin kaunis kesäpäivä, hevosen tuoksu ja Kolin metsät. Kerran oltiin niin varhain kesällä liikenteessä, että saatiin kyytötkin innostumaan ravaamaan aidan toisella puolella meidän kanssa.. Heillä oli vähän kevättä rinnassa alkaneen peltokauden kunniaksi 😉

  • Reply VEERAPIRITA / Aurinkorasvaa ja aloe Veeraa 24.3.2019 at 09:15

   Joo viimeisimmästä hevosen selästä on vierähtänyt tyyliin kaksi vuosikymmentä, joten aikamoinen autopilotti saisi olla kyseessä. 😅 Kiitos kehuista ja vinkeistä, pitää muistaa Paimentupa tyyliin ensi kesänä!

 • Reply Virpi/Hätälasku matkablogi 24.3.2019 at 10:13

  Itse ihastuin tuohon sinun kotiseutuusi viime kesänä. Ja hitsi, en ollenkaan tajunnut, että Valamon luostari on noin lähellä. Kyllähän tässä nyt vain vahvistuu, että tulevana kesänä olisi pakko päästä uudelleen Pohjois-Karjalaan. 🙂 Viime kesänä mulla muuten oli aikomus majoittua tuolla Kolin Keitaassa, (ei kylläkään riippumatossa, koska pelkään huonon selkäni olevan sen jälkeen vielä huonompi)mutta ainakin viime kesänä he olivat yhden päivän viikossa kiinni ja se päivä osui juuri minun matkapäiviin ja halusin sitten olla molemmat yöt, jotka Kolilla vietin samassa majoituspaikassa niin tuo jäi viime kesältä kokematta.

  • Reply VEERAPIRITA / Aurinkorasvaa ja aloe Veeraa 27.3.2019 at 16:35

   Pohjois-Karjala on kyllä ihastumisen arvoinen, ihana kuulla Virpi! <3 Oli kyllä kiva lukea sun kokemuksia Kolista, se on niin upea paikka että. Joo tuo Kolin Keitaan riippumatot ei ehkä oo paras vaihtoehto huonolle selälle. Harmi ettette päässeet silloin tuonne, ensi kerralla sitten. 🙂

 • Reply Kastehelmib 24.3.2019 at 17:06

  Mahtava tarjonta tekemistä. Enpä muuten olisi kaikkea tiennyt. Nyt täytyy alkaa suunnittelemaan reissua Pohjois-Karjalaan. Kesällä viimeistään täytyy tutustua näihin upeisiin paikkoihin. Kiitos sinulle ja aurinkoa päiviisi.

 • Reply Pia / Lyhyenä hetkenä 26.3.2019 at 15:50

  Mä ilmoittaudun heti vapaaehtoiseksi eräilyoppilaaksi, koska mennään?? Mies on kotoisin samoilta kulmilta, mutta tutustuminen paikallisiin elämyksiin (Kolia lukuunottamatta) on kyllä jäänyt lapsenkenkiin. Tässä täytyy selvästi nyt tsempata. Tuota majalta majalle vaellusta suunnittelin heti, kun palkinto heille rapsahti, mutta se(kin) jäi suunnitteluasteelle. Kiitos siis muistuksesta!

 • Reply Katja / Lähtöselvitetty 27.3.2019 at 21:40

  Minä pistäisin ensimmäisenä listalle visiitin Bombassa. Se kuului lapsuuden autoreissuihin ja pysähdyttiin siellä useamman kerran. Mulla on edelleen jossain tallella Bomba-tarra – niitä tarroja kun piti kerätä aina joka paikasta. Pohjois-Karjala on mulle yllättävän vieras paikka, vaikka vietän paljon aikaa Kaakkois-Suomessa. On siitä toki tullut läpi ajettua useasti näin aikuisenakin, mutta harvoin on ollut sitten kuitenkaan aikaa pysähtyä.

 • Reply Heli / Drama On The Road 3.4.2019 at 12:39

  Koli, koskenlasku, Erä-Eero ja maastoratsastus kuulostaa niiiiiin mun jutuilta!! Oon pitkään halunnu takas Kolille (käynyt kerran lapsena perhematkalla), ja tänä vuonna kun yksi ulkomaanmatka muuttuu kotimaanmatkaksi oon miettinyt juurikin Kolia. Ihania vinkkejä, palaan näihin varmasti kun on ajankohtasempaa!

 • Leave a Reply