Suomen suurin matkablogiyhteisö

5x mikä yllätti Filippiineillä

Filippiinit vaihtui eilen loskaiseen Helsinkiin ja 18 tunnin lennon aikana ehdin paljon miettiä kuluneita viikkoja matkakohteesta, josta olen haaveillut viimeiset viisi vuotta hyvinkin aktiivisesti. Filippiinit vastasi paljon odotuksiani, mutta muutama asia silti yllätti reissunaisen.

Filippiinit oli kyllä kaikkien näiden vuosien odottamisen arvoinen. Vaikka kuinka olin suunnitellut ja lukenut etukäteen Filippiineistä, se tarjosi silti useamman yllättäjän. Kirjoitin alle viisi seikkaa, jotka yllätti miut.

1. Kuka sanoi että Filippiineillä ruoka olisi pahaa?


Aasiassa matkailussa yksi parhaimmista asioista on ruoka, sillä aasialainen keittiö on vain niin hyvää yksinkertaisesti. Etukäteen luin filippiiniläisestä keittiöstä ja törmäsin useampaan otteeseen mielipiteeseen, että Filippiineillä ruoka on pahaa.

Pyh ja pah. Tuoreita kasviksia, hedelmiä ja mereneläviä. Soijaa ja balsamicoa erilaisissa kastikkeissa pohjina. Paljon possua – paljon. Paikallinen keittiö ei ole ehkä perinteisin aasialainen keittiö, vaan se on ottanut myös jonkun verran vaikutteita espanjalaisesta ja meksikolaisesta keittiöstä.

 

 

 

 

Kolmen viikon reissuun mahtui vain yksi huono ruoka ja muuten kolme viikkoa oli yhtä makujen sinfoniaa. Erityisesti curryt, nuudeliannokset, smoothiebowlit, salaatit, tuoreet hedelmät (erityisesti mango) ja merenelävät oli omaan makuuni. Eli ei tarvinnut olla nälässä, vaikka alun perin ajattelin ettei mitään erikoista ruokaa ole luvassa.

Pakko vielä hehkuttaa paria ravintolaa tähän lopppuun, joita ei kannata jättää väliin jos olet kyseisillä paikoilla. Bohol Bee Farm Boholilla, Gorgonzola Port Bartonilla sekä Guerrera Camiguinilla. Halleluja. Lisäksi jos oot Manilassa viikonloppuna, niin kannattaa ehdottomasti suunnata ruokamarketeille. Makatin alueelta löytyy itse asiassa kaksi erillistä ja tosi herkullista ruokamarkettia.

 

 

 

 

 

 

2. Voiko missään enää olla näin huonoja nettiyhteyksiä


Mua nyt vähän edes huvittaa kirjoittaa tämä tänne, mutta asia kuitenkin yllätti miut joten kirjoitan sen. Manilan ulkopuolella oli siis käsittämättömän huonot nettiyhteydet. Joo, joku voi ajatella että eihän sitä lomalla tarvitse, mutta matkabloggajana olisi kuitenkin kiva jakaa kokemuksia myös reissun päältä eikä vain jälkikäteen kotona. Jopa Myanmarissa oli paremmat yhteydet pari-kolme vuotta sitten, vaikka luulin ettei huonompia enää voisi olla.

Ostettiin myös paikallinen puhelinliittymä, johon ladattiin nettiä mutta sekin toimi paikka paikoin vain. Ainoa missä meillä oli oikeasti edes jollain tapaa hyvä netti, oli meidän Camiguinin oman villan nettiyhteys. Tuotti siis suomeksi sanottuna erittäin paljon haasteita palkallisessa sisällöntuotannossa. Tulipahan opittua kantapään kautta eli siis läppärillä työskenteleville Filippiinit ei välttämättä olisi se parhain kohde.

 

 

3. Rannat on oikeasti kuin postikorteista


Filippiineiltä odotin eniten rantoja ja niitähän riitti 7 000 saaren maassa. Silti ne yllätti, sillä ne olivat käsittämättömän kauniita. Vielä hienompia mitä postikorteissa. Palawanin saari erityisesti oli rantojen puolesta kaikista paras, mutta samaan aikaan myös kaikista ruuhkaisin – erityisesti El Nidon alue.

Osasin El Nidosta odottaa turistien täytteistä fiilistä ja erityisesti iltaisin se korostui, kun kaikki olivat palanneet päivän veneretkiltä tukikohtaan. Se ei kuitenkaan haitannut, sillä ne veneretket (tarjolla on neljä erilaista vaihtoehtoa) ja jos on aikaa, niin suosittelen käymään vaikka kaikki läpi.

Me käytiin kahdella ja tunnen edelleen täällä kotisohvalla wow-fiiliksiä ja kylmiä väreitä, kun mietin muutamia paikkoja El Nidon saaristosta. Erityisesti Big Lagoon oli jotain niin käsittämätöntä. Olin aivan sanaton sen edessä.

 

 

 

 

4. Manilan köyhyys


Oon ennenkin kohdannut köyhyyttä matkoilla, erityisesti Aasiassa. Filippiineillä suurin osa väestöstä elää köyhyydessä ja tämä näkyi erityisesti Manilassa. En tiedä, olenko kulkenut muualla maailmalla jotenkin laput silmillä vai onko köyhyys jotenkin enemmän vain näkyvissä Manilassa?

Manilassa olimme kaiken kaikkiaan neljä yötä (kaksi reissun alussa, kaksi reissun lopussa) ja tämän aikana näimme varmaan parisen sataa koditonta nukkumassa öitään kaduilla. Lapsia, aikuisia ja vanhuksia. Todella huonossa kunnossa olevia sekä ihan sellaisia ’tavallisia’, joihin en kiinnittäisi katukuvassa mitään huomiota, jos kävelisi vastaan.

Tämä toi myös epämiellyttävän reaktion Manilassa, joka tuntui välillä osittain myös turvattomalta, sillä kaduilla tuli paljon (tai no paljon ja paljon – about 10-20 kaiken kaikkiaan) vastaan lapsia, jotka kerjäsi rahaa hyvinkin agressiivisesti ja he tuli välillä iholle hyvinkin voimakkaasti. Kannattaa pitää huolta tavaroistaan, sillä taskuvarkaudet ovat hyvin yleinen ongelma Manilassa.

Köyhyyden kohtaaminen tuntui pahalta ja tunsin oloni hyvin avuttomaksi näin ison ongelman edessä. Eikä siinäkään ole mitään järkeä antaa suoraan rahaa, sillä välttämättä raha ei mene edes kyseiselle henkilölle.

 

 

Camiguinilla meidän ranskalainen hotellinpitäjä suositteli tutustumaan Manilan slummeihin Smokey Toursin kautta omien kokemuksien perusteella. Tutkin organisaatiota ja heidän toimintaa, joiden voitto menee 100 prosenttisesti Manilan yhden suurimman slummin (Basecco) tukemiseen. Tätä kautta pystyttiin siis oikeasti auttamaan apua tarvitsevia.

Esimerkiksi he ylläpitää terveyskeskusta Baseccossa, antavat päivittäiseen elämään tärkeitä asioita kuten kenkiä lapsille sekä auttavat taifuunien jälkeisien tuhojen ja niiden ehkäisemisen kanssa. Eli kyseessä ei ole siis mikään turistien hupijuttu / nähtävyys, vaan opettavainen ja silmiä avaava kokemus, jonka kautta voit oikeasti auttaa heitä.

Köyhyydestä huolimatta oli jotenkin lämmittävää kuitenkin nähdä, että Baseccon asukkaat näyttivät olevan yleisesti kuitenkin todella onnellisia ja iloisia elämäänsä vaikka totta kai heidän asiansa voisivat olla sata kertaa paremmin. Eli tämä on yksi vaihtoehto sinulle, jos haluat auttaa jotenkin sekä samalla koet jotain silmiä aukaisevaa sekä pystyt ymmärtämään paikallista elämää, sosiaalista tilannetta ja kulttuuria paremmin.

Tästä tutustumisesta mulla ei ole laittaa tähän mitään kuvaa, sillä siellä oli ehdoton valokuvauskielto. Ryhmäkoko on maksimissaan 6 hlö/päivä ja hinta oli about 25 euroa.

 

 

5. Camiguin – miten niin pieneen saareen mahtuu niin paljon


En ollut kuullut Camiguinin saaresta ennen kuin sain siitä suosituksia entisiltä filippiiniläisiltä työkavereiltani (tiesittekö muuten, että yli 10 prosenttia maan asukkaista asuu ja työskentelee ulkomailla). Kiinnostuin heti tästä pienestä saaresta Boholin ja Mindanaon välissä, joka on tuliperäinen saari sen neljän tulivuoren takia.

Saarelta löytyy siis neljä tulivuorta, useampi kuuma tai kylmä lähde, soodavesiallas sekä lukuisia vesiputouksia. Hienoja rantoja (ei kuitenkaan El Nidon kaltaisia) sekä rauhaa. Camiguin oli reilusti koskemattomin paikka missä me oltiin reissun aikana. Camiguin oli siis reissumme isoin yllättäjä matkakohteena, sillä se oli jotain niin upeaa ja monipuolista.

Matka tänne oli kaiken sen vaivan arvoinen: lennettiin Palawanilta Cebulle, josta otettiin lautta Boholille pariksi yöksi sekä siitä vielä yksi lautta Camiguinille. Camiguinilla on myös oma lentokenttä, mutta lentojen hinnat oli huomattavasti korkeammat, joten menolento Cebulle ja paluulento Boholilta Manilaan oli reilusti edullisempi vaihtoehto.

 

 

 

Millaisia ajatuksia Filippiinit herättää siussa?

 

Veera


Seuraa Aurinkorasvaa ja aloe Veeraa -matkablogia:

Facebookin (@Aurinkorasvaa ja aloe Veeraa), Instagramin (@veerapirita) , Bloglovinin tai Blogit.fi:n kautta – olet lämpimästi tervetullut mukaan! <3

 

Previous Post Next Post

You Might Also Like

25 Comments

 • Reply J 20.2.2019 at 10:12

  Mä olin lukenut, että ruoka on Filippiineillä huonoa ja sitä se kyllä meidän mielestä olikin 😀 Ei paljon smoothie bowleja näkynyt, tai sitten ollaan kuljettu jotkut laput silmillä. Syötiin tosi paljon riisiä ja kasviksia tai riisiä ja nuudeleita, mikä johtui kyllä siitäkin, et sairastettiin aika ärhäkkä ruokamyrkytys ja sen jälkeen kuumotti monet ruuat 😀 Etenkin paikoissa, jossa ei ollut koko ajan sähköjä, niin mietitytti ruuan kylmäsäilytys. Nettiyhteydet olivat lähes olemattomat, mutta oon seuraavaksi lähdössä Kuubaan ja siellä siellä ne varmaan vasta surkeat onkin.

  • Reply VEERAPIRITA / Aurinkorasvaa ja aloe Veeraa 21.2.2019 at 05:19

   Okei, pakko myöntää siis että otettiin lähes kaikki ruokapaikat suosituksien perusteella, oltaisiinko tyyliin viidessä paikassa käyty ihan vain fiiliksien perusteella. Se saattoi vähän vaikuttaa siihen, miksi meidän ruuat olivat niin onnistuneet. Ruokamyrkytykset on ikäviä reissussa, allekirjoittanut oli myös kanveesissa Palawanilla pari päivää. Okei, no Kuuba tarjoilee varmasti vähintään (ja varmaan vähän ekstraa) yhtä huonot nettiyhteydet kuin Filippiinit. Kivaa reissua!

 • Reply Elina | Vaihda vapaalle 20.2.2019 at 14:57

  Hyvältä näyttää ja kuulostaa. Paitsi huonot nettiyhteydet ja Manilan alueen köyhyys ja kerjäävät lapset. 🙁 Mosambikissa oli ihan järkyttävän köyhää, mutta silti siellä paikallinen liittymä toimi suunnilleen paremmin kuin Telia Suomessa.

  Mulla on Filippiineistä jäänyt jotenkin sellainen käsitys, että liikkuminen siellä on tosi hankalaa. Kun pitää juuri lentää, mennä lautalla ja veneellä ja vielä viimeinen etappi tyyliin jollain yksipyöräisellä mopolla ja härkävankkureilla. Miltä se liikkuminen paikasta toiseen tuntui?

  • Reply VEERAPIRITA / Aurinkorasvaa ja aloe Veeraa 21.2.2019 at 05:35

   Mulla oli täysin samat ajatukset Filippiineistä ja sen liikkumisen hankaluudesta. Sen takia en oo aikaisemmin tullut tänne, sillä mulla on ollut ehtona että vähintään 3 viikkoa haluan olla Filippiineillä ennen kuin ’viitsin’ sinne lähteä – etenkin kun haluan käydä useammalla saarella enkö vain yhdellä.

   Liikkuminen osoittautui välillä hankalaksi, mutta yleisesti se oli aika samaa tasoa kuin muualla Aasiassa. Me siirryttiin kolme kertaa lentokoneella (pidemmät matkat) ja saarien sisäiset privaatti autolla, taksilla, paikallisilla tuktukeilla tai vaneilla. Läheisille saarille mentiin lautoilla.

   Hankalinta oli ehkä nuo lentämiset, sillä check-in tiskeille jonottaminen kesti ikuisuuden. Me oltiin esimerkiksi Boholilla hyvissä ajoin kentällä, mutta päästiin turvatarkastukseen vasta 15 minuuttia ennen lennon lähtöä. Onneksi oltiin Aasiassa eli kaikki lähtee myöhässä. Myös suosituimmat lautat (Cebu-Bohol) oli todella tukossa ja todella tyhmästi järjestelty eli siihen kannattaa varata myös aikaa ja hermoja. Osittain omaa tyhmyyttä ei päästy kahteen ensimmäiseen lauttaan, joten odoteltiin terminaalissa.

   Isommissa kaupungeissa kannattaa puolestaan varata aikaa liikkumiseen, etenkin Manila ja Cebu oli yhtä autossa istumista. Esimerkiksi taksi Cebun kentältä kesti melkein kaksi tuntia (!!) hotellille, vaikka kilometrit olivat varmaan noin 15-20.

   Eli ehkä ei kannata liian minuuttiaikataululla lähteä Filippiineille tai ainakin löysätä vähän nutturaa. 😅🤷‍♀️

   • Reply Elina | Vaihda vapaalle 23.2.2019 at 10:00

    Kuulostaa kyllä tosiaan siltä, että nuttura pitää olla tosi väljästi kiinni, ettei kehitysmaaraivarit iske. 😀 Ja tosiaan se kolme viikkoa on varmaan aika pakollinen, jos haluaa useampia paikkoja nähdä.

    • Reply VEERAPIRITA / Aurinkorasvaa ja aloe Veeraa 25.2.2019 at 05:33

     Hahah, okei. Ehkä oon vaan jo niin tottunut Aasian tyyliin että oon valmiiks jo aika löysällä nutturalla Helsinki-Vantaalla. En osaa edes haaveilla paremmasta, sillä oikeastaan kaikki kaukomatkat kohdistuneet Aasiaan. 😅😅

 • Reply Jenna / Citylights & Sunsets 24.2.2019 at 21:41

  En ikinä pääse yli siitä näystä, kun näkee kerjääviä ja kodittomia lapsia. Niin sydäntä raastavaa 🙁 Tuollaiset asiat veisi helposti itseltä fiilikset, mutta eipä se silmien sulkeminenkaan niitä asioita poista.
  Haluaisin ehdottomasti käydä Filippiineillä joskus, mutta ainakaan lähivuosina se ei ole vielä kiikarissa. Kauniita maisemia ja kuvia!

  • Reply VEERAPIRITA / Aurinkorasvaa ja aloe Veeraa 25.2.2019 at 05:40

   Niin on kyllä, joka kerta tuntuu pahalle. Samalla sitä arvostaa entistä enemmän sitä, miten onni on ollut syntyä juuri Suomeen. Asiat voisi olla paljon huonomminkin. Totta, silmien sulkeminen ei poista asioita ja sen takia haluttiinkin päästä pintaa syvemmälle ja auttaa jollain tapaa edes heitä ton Smokey Toursin kautta. Mitä Filippiineihin yleisesti tulee, niin isoakin isompi suositus maalle!

 • Reply Stacy Siivonen 25.2.2019 at 17:30

  Aasia ei ole kutsunut minua mitenkään, mutta kun Intiassa ollut vuori kutsui, niin kävin Intiassa ja sitä kautta tutustuin aasialaiseen keittiöön. Ystävällisten ihmisten ohella se onkin suunnilleen parasta Aasiassa. Joo, köyhyyttä on kaikkialla, missä on kapitalismi. Yksittäinen turakainen voi tehdä valintoja jo ihan härmässä niin ettei omin toimin ole lisäämässä sitä. Intiassa meikäläisen yksi ainoa ateria maksoi enemmän kuin mitä oli kaupan työntekijän kuukausipalkka. On se kyllä mykistävää. Rahat tuskin siitäkään köyhää näkevät, vaan menevät jollekulle massiruhtinaalle.
  Filippiinit tunnen lähinnä kidnappauksista, joita muslimiterroristit harrastavat.

 • Reply Sofia / Project Forever 26.2.2019 at 11:19

  Filippiinit vaikuttaa yhä mielenkiintoisemmalta matkakohteelta tämän teidän reissun jälkeen! Palawan on ollut mielessä jo joitain vuosia, mutta toistaiseksi emme ole vielä Filippiineille päässeet. Ainakaan tänä vuonna matka Filippiineille ei ole vielä realistista, mutta toivottavasti lähivuosina! 🙂

 • Reply Heli / Drama On The Road 26.2.2019 at 16:14

  Itsellä kun tosiaan ne filippiiniläiset kaverit, joiden tiedän säästävän joka kuun kuluista ja lähettävän rahaa elämiseen perheelleen jonnekin päin Filippiinejä, niin tuo köyhyys ei tulisi itselle yllätyksenä kaikkien kuulemieni tarinoiden jälkeen. Mutta yllätyin kyllä lukiessani tätä – siis onko joku sanonut, että Filippiiniläinen ruoka on pahaa?? Itse lähden Damiin kavereiden luo vuosittain ihan vain, että pääsen kaverin patojen ääreen ja opettelen joka kerta eri safkoja joista on tullut oman arkikeittiöni kulmakivi. Filippiiniläinen shrimp paste on varmasti maailman ällöttävin mutta samalla herkullisin asia 😀 Ja jännää myös se, että he käyttävät paljon kurpitsaa keittiöissään. Tämän toivat amerikkalaiset sotilaat aikoinaan, ja muistaakseni Filippiineillä samat keltaiset kurpitsat mihin ollaan totuttu muualla, ovatkin vihreitä ulkoa – mutta sisältä samaa kamaa! Tosi outoo.

  • Reply VEERAPIRITA / Aurinkorasvaa ja aloe Veeraa 3.3.2019 at 07:11

   Joo sama homma mun filippiiniläisilla tutuilla, yksi heistä laittoi joka kuukausia 1/3 palkastaan perheelleen kotimaahansa. Silti se köyhyys (tai no sen laajuus) tuli yllätyksenä Manilassa, vaikka kuinka köyhyyttä nähnyt aikaisemmin maailmalla. Mitä tuohon ruokaan tulee, niin kyllä! Etsin tietoa ja vinkkejä netistä maahan liittyen, niin useampaan otteeseen törmäsin johon blogipostaukseen / matkasivuun, jossa ei kyllä ylistetty paikallista keittiötä. Joo tuota kurpitsaa oli tosi paljon myynnissä just kaikilla toreilla ja vastaavilla.

 • Reply Paula - Viinilaakson viemää 28.2.2019 at 01:19

  Siis nuo rannat… aivan mielettömiä! Jotenkin tuo turkoosi merivesi vaan iskee suomalaiseen. Itse en ole koskaan kuullut että ruoka siellä olisi pahaa, mutta toisaalta, en ole myöskään kuullut sitä suuresti kehuttavankaan. Mielenkiintoisia pointteja tässä Filippiineille matkaaville.

  • Reply VEERAPIRITA / Aurinkorasvaa ja aloe Veeraa 3.3.2019 at 07:14

   No niimpä!! Filippiinien rannat oli kyllä käsittämättömiä ja pisteet siitä, ettei ne ollut kauhean aallokkoisia kuten vaikka Sri Lankassa. Tällainen nössökin uskalsi kunnolla uida. 😅

 • Reply Katja 28.2.2019 at 22:12

  Ihania kuvia! Houkuttelevan näköinen toi hedelmäkärry, nam!
  Tuo köyhyys on kyllä varmasti yksi ikävimmistä asioista matkoilla. Onneksi en ole vielä etsi niin pahasti siihen matkoilla törmännyt kun kohteet olleet sellaisia, mutta varmasti ennemmin tai myöhemmin tuo on edessä.
  Täällä Suomen lintukodossa kun on kasvanut niin ei sitä osaa edes oikein kuvitella.

 • Reply Kohteena maailma / Rami 3.3.2019 at 10:12

  Itsellä on sellainen mielikuva, että Filippiineillä saisi hyvää ruokaa ja onneksi tämä ei osoittautunut lukiessa vääräksi. Nuo rannat kyllä näyttää huikeita, että kyllä on lomalla siltäkin osin ollut puitteet kunnossa 🙂

 • Reply Emma 21.3.2019 at 05:45

  Moikka! Suunnittelen 3viikon reissua Filippiineille ja kiinnostaisi tietää, paljonko teillä meni rahaa tuohon reissuun? 🙂

  • Reply VEERAPIRITA / Aurinkorasvaa ja aloe Veeraa 21.3.2019 at 08:29

   Moikka Emma! Just eilen keskusteltiin about määriä mitä meillä meni ja ilman laskemista veikattiin että kahden hengen 3vko reissu maksoi noin 300-3500€. Mulla on tulossa tarkka budjettipostaus tyyliin ensi viikon aikana, joten silloin osaan kertoa tarkat summat.

 • Reply Teresa 27.1.2020 at 16:31

  Olipa mielenkiintoista luettavaa. Pohdimme juuri voisiko Filippiinit olla seuraava matkakohteemme, päätös pitäisi tehdä pian sillä reissu olisi jo maalis/huhtikuussa, 2 viikkoa. Mitä esim kahta kohdetta suosittelisit omien kokemustesi perusteella. Emme reppureissaa vaan ihan resort tyylillä mennään, silti meille tärkeää ettei ihan massa turisti paikka olisi. Kauniita rantoja, näkemistä, kokemista ja retkiä toivotaan. Kiitos!

 • Reply Heli 23.2.2020 at 20:35

  Lähdetään toukokuussa Filippiineille. Lennetään Cebuun, jossa ollaa yksi yö ja sen jälkeen lautalla Boholiin.

  Osaisiko joku vinkata, mistä alueelta Cebussa kannattaa varata hotellihuone? Joku sellainen alue, jossa voi kulkea iltaisin ilman pelkoa siitä, että heti hotellin ovella ryöstetään.

  Ha entä mistä satamasta laivat Boholiin lähtevät? Ja osaisiko joku suositella jotain sellaista laivafirmaa, joiden kalusto on suht kunnossa? Entä pystyykö laivalippuja ostamaan etukäteen netistä?

  • Reply VEERAPIRITA / Aurinkorasvaa ja aloe Veeraa 23.2.2020 at 21:27

   Heippa! 🙂 Öö apua, nyt en kyllä osaa oikein sanoa mitään Cebun majoitukseen liittyen. Meillä oli joku random-majoitus sieltä, sillä saavuttiin sinne illalla ja lähdettiin ihan aamusta. Meillä oli NS Roayl Hotel Cebussa ja se oli ihan tosi perus ja seutu oli sellaista mitä nyt Filippiinien suurkaupungissa voi olla eli en lähtisi välttämättä pimeille kaduille yksin kävelemään. Mutta sijainti yleisesti oli ihan turvallisen oloinen eli ainakin tuota hotellia voin suositella.

   Me ei saatu ostettua laivalippuja etukäteen, mentiin aikaisin aamulla satamaan ja siellä oli monta eri vaihtoehtoa yrityksistä ja otettiin se mikä lähtee ensimmäisenä. En muista enää yrityksen nimeä, mutta sen ainoan myyntitiskin vasemmanpuoleisin koju oli se mikä me otettiin ja ilmeisesti myös isoin laivafirma. Oli ihan turvallisen oloinen, vaikka ulkonäkö nyt ei ole kovin moderni. 🙂

 • Reply Mie itte 1.2.2022 at 13:40

  Olin pari kuukautta Manilassa ,reilun viikon Cebussa ja kuukauden Mindanaolla. Ruoka oli hyvää .Ei tullut vatsatautia vaikka söin mitä eteen tuli. Kukaan ei kerjännyt .Kadulla asuvia en juuri nähnyt. Muutama paikallaan oleva kerjäläinen oli muutamassa kadunkulmassa. Asuin hostellin tapaisessa paikallisten seassa.
  Manilassa liikuin enimmäkseen kävelemällä joka on paikallisista oikein hauskaa kun he eivät juuri kävele.
  Ylesikuva oli positiivinen ja oikein mukavaa viettää aikaa Manilassa. Cebussa oli Hukad niminen ravintola joka on oikeasti kokemisen arvoinen.Se on Cebun suurimmassa ostarissa jonka nimeä en nyt muista. Kertakaikkiaan hieno maa ja mahtavat ihmiset. Lechon on myös kokemisen arvoinen. Siis kokonaisena paistettu sika:)

 • Leave a Reply