Suomen suurin matkablogiyhteisö

Kotimaan matkailua parhaimmillaan: viikon (lumi)loma Vuokatissa

Joulukuun alussa suuntasin viikoksi Vuokattiin Kainuuseen, jonne ajomatkaa Helsingistä kertyi vajaa 600 kilometriä. Aluksi ajomatka vähän hirvitti, mutta se menikin oikein leppoisasti. Vuokatti oli itselleni tuttu lapsuudesta, jolloin asuin muutaman vuoden Kajaanissa. Nyt oli aika mennä muistelemaan vanhoja kulmia, sillä ystäväni bongasi edullisen viikko-osakkeen Holiday Club Katinkullasta – mielestäni kahdeksan hengen mökki 400 eurolla oli erittäinkin kohtuullinen vai mitä?

Vuokatti sijaitsee 10 000 asukkaan Sotkamon kunnassa – puolen tunnin ajomatkan päässä Kajaanista. Tutkailin vähän matkustajamääriä Vuokatin matkailualueelta ja selvisi, että siellä on rekisteröityjä yöpymisvuorokausia yli 630 000 vuodessa. Siinä on jo ihan kiva määrä ja silti omaa tilaa on hyvin – ei tarvitse vieri vieressä olla.

Me lähdimme Vuokattiin lumiloman perässä, mutta ihan täysin ei joulukuun alussa päästy nauttimaan lumesta. Veikkaan, että nyt jo olisi parempi tilanne. Viikon viimeisinä päivinä onneksi pääsimme hiihtämään vihdoin ja viimein, joten lumiloman viimeiset tavoitteet oltiin tavoitettu.

Vuokatti on ympärivuotinen matkakohde, joista itseäni on kiinnostanut aina eniten talviset aktiviteetit. Meidän viikon jälkeen kiinnostuin kyllä kieltämättä myös kesäaktiviteeteista ja pohdittiinkin, että joku kesä olisi kiva tulla Vuokattiin.

Eniten viikon aikana minut yllätti se, miten paljon erilaisia urheilumahdollisuuksia Vuokatissa on. En ole koskaan aikaisemmin ollut puhtaasti ’urheilulomalla’, mutta täällä se alkoi siltä tuntumaan. Ei hätää tosin – tasapainoitettiin ruokavaliolla urheilut, ettei nyt liian terveelliseksi mennyt meininki. 😀

 

Holiday Club Vuokatin ’mökkialue’

 

 

 

Urheilupuolen laajuutta kun rupesin loppulomasta miettimään tarkemmin, tajusin että sehän on aivan selvää. Vuokatti on sportti- ja luontoloman paratiisi. Täältä löydät monipuoliset Vuokatinrinteet (tosin meidän aikaan oli avattu vain yksi kunnon rinne vasta, sillä oltiin niin talvikauden alussa täällä – kaiken kaikkiaan rinteitä on 13), yli 150 kilometriä hiihtolatuja (+ Suomen ensimmäinen hiihtoputki sekä ensilumenlatu, jossa pääsee jo lokakuussa hiihtämään ulkoilmassa) sekä paljon kaikkea muuta urheiluun liittyvää.

Täältä löydät Vuokatin alueen ulkoilualuekartan, josta löytyy muun muassa hiihtoladut.

Meitä olisi kovasti kiinnostanut myös lumikenkäily, luistelu jäällä sekä huskysafari. Sen verran etuajassa (tai sitten talvi on myöhässä?) oltiin, ettei näihin oikein ollut vielä mahdollisuuksia. Bongasin myös, että Vuokatissa myytiin revontuliseikkailuja, jotka vaikutti kanssa mielenkiintoisille.

Jouduttiinkin osittaisen lumettomuuden takia keksimään aktiviteettejä sisätiloissa ja sen perusteella voinkin nyt suositella myös Katinkullan kuntosalia (8€) sekä SuperPark Vuokattia (19€). Oltiin varmaan SuperParkin ainoat aikuiset ilman lapsia, mutta ei se meidän menoa haitannut. Meno kävi itse asiassa jopa niin villiksi, että Jussi nyrjäytti nilkkansa ensimmäisen viidentoista minuutin aikana ja loppulomasta ei sitten enää lasketeltukaan.

Lisäksi jos kansallispuistot kiinnostaa, niin 50 kilometrin päässä Vuokatista sijaitsee Hiidenportin kansallispuisto. Tämän paikan erikoisuutena on Hiidenportin rotko, joka kuuluu koko maakunnan huomattavimpiin luonnonnähtävyyksiin. Kansallispuiston kallioseinämät ovat jopa 20 metriä korkeat.

 

 

Katinkullan kuntosali ja ahkera Noora juoksemassa

 

Itsenäisyyspäivänä katsottiin linnan juhlia

 

Urheilun lisäksi voit rentoutua monella tapaa Vuokatissa


Vuokatissa voi vaikka myös opiskella urheiluun liittyviä tutkintoja Vuokatin Urheiluopistosta – me käytettiin heidän palveluitaan myös hyödyksi opiskelijahierontojen kautta, joka oli todella ammattitaitoinen ja rentouttava lepopäivä sporttipäivien välissä. Kannattaa varata hieronta etukäteen, sillä meillä oli erittäin rajalliset vaihtoehdot kolmen hengen hierontaan parin päivän varoitusajalla. Hieronnat oli todella suosittuja täällä. Oli jotenkin todella hellyyttävää kuulla muun muassa noin 70-vuotiaan naisen hartiakivuista, jotka ovat syntyneet neulomisesta. Ihana mummu. <3

Hierojia löytyy paljon Vuokatista googlettamalla, sillä täällä toimii tosissaan tuo hierojakoulu. Holiday Club Katinkullassa oli myös Harmony spa, mutta se hinnat olivat myös sen mukaiset. Toisaalta, spa olisi varmasti ollut ihana hemmotteluhoito.

Vaikkei hierontoja tai kauneushoitoja otettu Holiday Club Katinkullassa, käytiin heidän kylpylässä. Silloin kun asuin Kajaanissa, kävimme monia kertoja vuodessa täällä pulikoimassa. Mielenkiinnosta lähdin testaamaan onko aika kullannut muistoja – ei ollut, sillä kylpylä oli todella rentouttava kokemus!

Holiday Club Katinkullan kylpylästä löytyy yli 20 erillistä allasta, joista mieleisimmät itselle oli palju ja erilaiset poreammeet. Saunamaailma on kyllä ihan paras täällä, sieltä löytyi muun muassa höyrysauna sekä saunaluola. Katinkullan kylpylän erikoisuus ehdottomasti on savusauna ja pieni lampi (?), jossa voi käydä pulahtamassa savusaunan ohella – näihin en olekaan törmännyt missään muissa kylpylöissä Suomessa. Meillä oli keskustelua kylpylässä siitä, että kiva kun kylpylälipun hinta oli kohtuullinen (22€), sillä oltaisiin kaikki oltu valmiita maksamaan enemmän kylpylästä.

 

 

Holiday Club Katinkullassa on laajat urheilumahdollisuudet

 

3x kainuulaisia ruokaelämyksiä


Kainuun antimet ansaitsevat ihan oman esittelynsä muutamasta paikasta, sillä ruokatarjonta yllätti meidät positiivisesti. Kajaanilaisen ystäväni suositusten perusteella ajettiin Kajaaniin Anorak -ravintolaan, jota hän on kehunut useampaan otteeseen. Ravintola sijaitsee joen varrella upeassa hirsitalossa ja se oli todella tunnelmallinen paikka. Me käytiin täällä maanantaina, joilloin oli supistettu ruokalista. Tämä ei haitannut, sillä tarjolla oli silti chef’s menu jonka perässä tänne ajettiin.

Ravintola Anorak yhdessä R-Collectionin kanssa tarjoaa elämyksiä saman katon alla historiallisessa hirsitalomiljöössä Kajaanin keskustassa. Myymälän puolella tehtyjen ostosten jälkeen on helppoa siirtyä ravintolaan ja helliä makuhermoja pohjoismaisen keittiön herkuilla tai nauttia vaikkapa lasi kuohuvaa. Ammattitaidolla valmistettu tuote ja persoonallinen palvelu ovat toimintamme periaatteet niin ravintolassa kuin myymälässäkin. -Anorak

Ravintolan lisäksi samasta hirsitalosta löytyy sisustus-lifestylemyymälä, jossa on muun muassa R-collectionin tuotteita sekä paljon kaikkia sööttejä sisustusjuttuja. Lupaan, että kuulette tästä ravintolasta myöhemmin lisää oman postauksen verran  – sen Anorak ansaitsee!

 

Anorak

 

Kanttarelli bruchetta

 

Anorakin myymälä

 

Juttelin Anorakin työntekijöiden kanssa muun muassa siitä, että ollaan Vuokatissa lomailemassa viikko. He suosittelivat käymään myös Sotkamon keskutassa Makea Cafe+Delissä ja ei tarvinnut pettyä. Ruoka, kahvi ja miljöö oli todella kiva. Ruistaskulle pisteet, se oli todella herkullinen! Kuinka moni olisi arvannut, että Sotkamon kokoisesta kylästä (vai kaupungista – hmm?) saa oikeaoppisesti tehtyä flatwhitea. En mie ainakaan ennen kun käytiin täällä.

Makea Cafe & Deli on tunnelmallinen käsityöläis kahvila-konditoria keskellä Sotkamoa, ihan siinä torin laidalla. Meiltä löytyy herkkuja nautittavaksi paikan päällä sekä mukaan vietäväksi. Herkkusuille on artesaanityönä valmistettuja näyttäviä kakkuja sekä leivoksia, suolaisia paloja unohtamatta. -Makea Cafe+Deli

 

Sotkamon keskusta olikin yllättävän iso – älkää siis odottako mitään metropolia. Sieltä löytyi kuitenkin kaikki tarpeellinen sekä muutamia kivoja sisustusputiikkeja, Intersport, Alko, divari ja leipomo. Kannattaa kävellä vähän ympäriinsä siinä ihan keskustassa, ties vaikka löydät myös tuliaisia kotiin.

 

Makea Cafe+Deli

 

Makea Cafe+Deli

 

Makea Cafe+Delin ruistasku

 

Kolman mainitsemisen (ja ehkä eniten oma suosikkini) arvoinen paikka on Haapala, joka sijaitsee myös Sotkamossa. Noin viiden minuutin ajomatkan päässä Vuokatin ’ytimestä’. Haapalan tilalta löytyy panimo, ravintola ja majoitus. Toistan, panimo. Rakastin kyllä kaikkea täällä mitä silmäni näki ja suuni maistoi. Miljöö oli jo puolet kokemusta. Haapala toimii siis vanhassa hirsitalossa (näytti joltain maatilan navetalta ulkoa päin – korjatkaa jos olen väärässä) ja se on täysin entisöity sisältä – vanhaa kunnioittaen kuitenkin.

Siellä missä itä kohtaa lännen ja pohjoinen etelän. Siellä missä vaarat kohoavat korkeuksiin ja vesi virtaa vapaana. Siellä voi utelias mieli kohdata jotain uutta. Antaa ajatuksille aikaa ja toteuttaa tahtoaan.

Sieltä löytyy tienoo vailla vertaa, palanen puhdasta luontoa ja aitoja elämyksiä. Tila täynnä toimeliasta porukkaa ja paikka, johon on aina mukava matkustaa. Koska välillä on hyvä vaihtaa maisemaa.

H A A P A L A – Ihmisten tekemää, aidosti omasta maasta – Haapala

 

Haapalan ravintola

 

Meille valikoitu kyyttöburger, hirviburger sekä poronkäristys – kaikki oli todella hyviä

 

 

Ravintolasta näki isojen lasisten ikkunoiden läpi Haapalan panimon puolelle, jossa järjestetään myös opastettuja kierroksia sekä olut tastingeja (35€). Voitte kuvitella, miten mua ärsytti kun ollut tajunut bookata sellaista meille. Valitettavasti seuraavana aamuna oli lähtö takaisin Helsinkiin ja olut tastingit jäi maistammatta.

Onneksi pääsin maistelemaan kolmea heidän oluttaan törkeän hyvän illallisen yhteydessä, sillä heillä sai oluita 0,2l kokoisina. Omien kokemuksien perusteella erityisesti heidän Riuskasti Rukiinen Ruis IPA sekä Korpikuusen Kerkkä Pale Ale jäi mielen, nam. Heidän oluitaan voi ostaa myös kotiin ja voitte vain kuvitella, että tuliaisia Helsinkiin ostettiin mukaan.

Haapalasta teen myöhemmin ihan oman postauksen, sen tämäkin paikka ansaitsee. Iso suositus!

Meidän viikon loman perusteella voin kyllä lämpimästi suositella Vuokattia hyväksi vaihtoehdoksi kotimaan matkailussa. Puhdasta luontoa, rauhaa, urheilua, rentoutumista ja hyvää ruokaa. Mitä muuta sitä nyt voisi tarvitakaan.

 

Heillä oli tosi kivat puiset lasinaluset

 

 

Ootko käynyt Vuokatissa? Mitä mieltä olet? Mitä muita vastaavia matkakohteita sulle tulee Suomessa mieleen, jossa yhdistyy luonto, urheilu ja hyvä ruoka?

 

Veera


Seuraa Aurinkorasvaa ja aloe Veeraa -matkablogia:

Facebookin (@Aurinkorasvaa ja aloe Veeraa), Instagramin (@veerapirita) , Bloglovinin tai Blogit.fi:n kautta – olet lämpimästi tervetullut mukaan! <3

 

Previous Post Next Post

You Might Also Like

4 Comments

  • Reply Anni | Rajatapaukset 14.12.2018 at 15:18

    Tässä oli just sellaista tunnelmaa mitä toivon helmikuun Rukan reissulta. Ollaan lähdössä porukalla liikenteeseen ja ekaa kertaa Lappiin, olen todella täpinöissäni! Oon varannut jo kirjastosta lainaan lumikengät, täytyy vaan toivoa että siellä on myös sitä lunta! 😀

  • Reply Jenni / Unelmatrippi 16.12.2018 at 16:34

    Mullakin on hyviä muistoja Vuokatista, vaikka en mikään talvilomaihminen olekaan. Oltiin joskus viisi vuotta sitten siellä kivassa mökissä sukulaisten kanssa. Käytiin laskettelemassa, hiihtämässä (en ollut hiihtänyt ainakaan kymmeneen vuoteen!) ja kylpylässä. Oli tosi rentouttava loma! Ruokapaikoista ei tullut sillä reissulla kokemuksia, koska kokkailtiin mökillä, mutta se oli ihan hauskaa niin.

  • Reply Jenna / Huge passion for life 19.12.2018 at 12:46

    Ihanan lupsakka loma! Mä olen haaveillut matkasta Kolille, mutta ihan hyvin voisi lähteä hiihtämään Vuokattiin. Siitä on vuosia, kun on tuolla viimeksi ollut. Täältä etelästä vaan tosiaan kertyy noita kilsoja herkästi tuonne, ettei ihan viikonlopun takia viitsi lähteä. 🙂

  • Leave a Reply