Suomen suurin matkablogiyhteisö

Ilmastoahdistusta ja kymmenen ilmastolupausta

Ei ole varmaan yhtäkään ihmistä, jolle ei ole pistänyt silmään tällä hetkellä ’kaikkien’ huulilla oleva IPPC:n ilmastoraportti, jonka yhtenä keskeisimpänä sisältönä on se, että maapallon lämpeneminen pitäisi pysäyttää 1,5 asteeseen. Itselleni on kaikkien näiden ilmastokeskusteluiden jälkeen noussut järkyttävän korkea ilmastoahdistus ja tuntuu, että minulla – siis yhdellä pienellä ihmisellä reilun 7,5 miljardin ihmisen joukosta, ei ole mitään väliä mitä teen.

Mutta kun on. Vaikkei kaikki reilu 7,5 miljardia ihmistä muutakaan tapojaan, on sillä merkitystä että valtaosa niin tekee sekä erityisesti siihen puuttuu myös yritykset ja isommat päättäjät. Uskoa muhun loi viime viikolla muun muassa lukemani Adalmina’s Adventuresin ”Lentomatkailun päästöt – ja mitä niille tulisi tehdä” -postaus ja tuntui, ettei pyyhettä kannatta heittää kehään matkabloggaajana vielä vaikka hiilijalanjälkeni on suuri. Kannattaa käydä lukemassa kyseinen teksti, sillä Anna-Katri on lyönyt kunnolla faktoja pöytään sekä antanut hyviä konkreettisia työkaluja mitä sie voit tehdä.

Sitran Elämäntapatestin mukaan hiilijalanjälkeni on 12 400 kg CO₂e, kun keskiverto testin tekijän se on 7 300 kg CO₂e. Auts. Matkailu on yksi rakkaimmista asioista itselleni, etten vain yksinkertaisesti pysty jättämään sitä pois. Olen ilmeisesti itsekäs. Tämän takia ajattelin osallistua Live now – dream later -matkablogin ”Ota vastaan arjen ilmastohaaste: 10 ilmastolupausta paremman huomisen puolesta” -haasteeseen ja etsiä itselleni keinoja miten voin osallistua ilmastotalkoisiin paremmin ja kompensoida matkailun aiheuttamia päästöjä.

Pyöriikö maailma napasi ympärillä? Pyöriihän se. Nimittäin sillä, mitä valitset – miten asut, syöt ja liikut – on välitön vaikutus ympäristöön. Sinä ja koko maapallo hyödytte fiksummista teoista ja elämäntavoista.  -Sitra

Tein myös Ilmastodieetti.fi:ssä myös laskurin ilmastovaikutuksistani, jossa pääsin paljon tarkemmin syöttämään tietojani. Täältä sain tulokseksi 11 475 kg CO₂e eli aika samoissa tuloksissa pyöritään niin täällä kuin Sitrassakin.

 

 

Kymmenen ilmastolupaustani


Useammassa matkablogissa kiertää tällä hetkellä kymmenen ilmastolupausta -haaste, jonka bongasin Live now – dream later -matkablogista. Päätin tarttua haasteeseen ja luvata itselleni kymmenen pientä arjen tekoa, jotka muutan pysyvästi. Toivon, että jos sie et ole tarttunut haasteeseen vielä tähän mennessä, teet sen viimeistään nyt.

Tässä olisi minun kymmenen ilmastolupaustani:

1. Parantaa tulevan kotimme energiankulutusta

Teimme tänään kaupat paritalon puolikkaasta ja meillä kotona on ollut yksi kuumimmista aiheista miten voimme pienentää talon energiankulutusta.

Lämpötilan laskeminen minimiin, ilmalämpönpumpun asentaminen on suunniteltu ensi vuoden alkuun sekä ikkunoiden tiivisteiden uusiminen. Suihkussa emme läträä muutenkaan kuin ihan pakolliset minuutit per kerta, mutta suihkun suunnittelimme vaihtaa vettä säästävämpään versioon sekä Jussi pohti, että alkaisi selvittämään veden paineen alentamista asuntoon (tästä en ihan tarkalleen osaa sanoa miten tämä toimii). Tässä vain muutama esimerkki mitä ollaan suunniteltu toteutettaviksi – vinkkejä otetaan vastaan!

 

2. Muovin vähentäminen

Meillä on kestokassit käytössä ruokakauppaa varten ja nyt muistutus itselle: muista ottaa joka kerta mukaan myös kestopussit hedelmiä ja vihanneksia varten. Se on jäänyt niin pirun monta kertaa kotiin.

Suosimme muutenkin ostoksissa tuotteita, joita ei ole pakattu muoviin. Aina mietimme kaupassa, että miksi ihmeessä etenkin monet luomutuotteet on pakattu muoviin kun ne voisi ihan hyvin olla ilman pakkauksia hyllyssä?

 

 

3. Kierrättämisen tärkeys

Kierrätämme paljon jo kotona – bio, muovi, lasi, metalli, paperi ja pahvi. Viemme vanhoja vaatteita Recciin, jotka kierrättävät ne. Pitäisi panostaa vielä enemmän kierrättämiseen, jotta meidän talouden jäte pienentyisi vielä enemmän.

Meidän uudessa kodissa ei tainnut olla muita kierrätysmahdollisuuksia kuin sekajäte ja bio, joten jatkossa meidän pitää kierrättää niillä yleisellä kierrätyspisteillä – onneksi yksi sellainen on aivan meidän vieressä. Meidän tulevan kodin taloyhtiö koostuu neljästä paritalosta ja jokaisesta asunnosta pitäisi tulla yksi jäsen hallitukseen ja Jussin tehtävänä olisi ehdottaa meidän taloyhtiöön paremmat kierrätysmahdollisuudet.

 

4. Maitotuotteille korvaavia tuotteita ja lihattomia päiviä viikkoon (jaksoin tai en)

Maitotuotteet ovat paheeni – tykkään jogurteista, rahkoista, juustoista ja maidoista. Kahvin sentään juon kauramaidolla, onhan se trendikästä – ei vaan, oikeasti paremman makuista. Pyrin vähentämään maitotuotteita vähintään puolella ja kokeilevani rohkeammin vegaanisia vaihtoehtoja (en kiellä sitä, etteikö vegaaninen juusto kuulosta pelottavalta).

Syömme melkein päivittäin lihaa ja voisimme alkaa suunnittelemaan viikon ruokia etukäteen siten, että viikossa oli 2-3 vegeruokaa lihan sijaan. Käymme kaupassa kerran viikoon suurin piirtein sen takia koska a) ei ole aikaa käydä pikkukaupassa useita kertoja b) säästämme rahaa c) ei tule niin paljoa ruokahävikkiä, kun on suunnitellut viikon ruokia etukäteen. Mitä ruokahävikkiin tulee, niin hallelujah ResQ Club -hävikkisovellukselle.

Oikeasti nykyisin on todella hyviä vaihtoehtoja kehitelty lihalle, ne on tähän asti ollut lähinnä vain omaa laiskuutta ettei niitä ole tullut kokeiluun omaan keittiöön. Eli lihattomia päiviä viikkoon enemmän – jaksoin tai en.

 

 

5. Lentoyhtiöt tarkempaan syyniin lentolippuja ostaessa

Aion syynätä tarkemmin tulevia lentoja ja heidän kalustoa eli valitsen ennemmin sellaisen lentoyhtiön, jossa lennetään vähemmän kuluttavalla lentokalustolle enkä valitse kaksikymppiä halvempaa lentoa vain takia, että se on edullisempi.

Näytän vihreää valoa lentopäästöverolle sekä aion tästä eteenpäin maksaa omista lennoista päästöhyvitystä. Anna-Katri suositteli tekemään päästöhyvityksen YK:n Climate Neutral Now -palvelun kautta, sillä se on läpinäkyvä ja sertifioinnilla on varmistettu suora päästökompensaatio.

Jotta voit käyttää YK:n Climate Neutral Now palvelua lentopäästöjen kompensaatioon, laske ensin kansainvälisen siviili-ilmailujärjestön ICAOn laskurinavulla esimerkiksi koko vuoden aikana toteuttamiesi lentojen päästöt yhteensä. Esimerkiksi jos vuoden aikana on toteuttanut Helsingistä meno-paluulennot Tallinnaan, Ouluun, Tukholmaan, Muncheniin, Lontooseen, Pariisiin, Istanbuliin, Roomaan, Madridiin, New Yorkiin, Tokioon, Bangkokiin ja Singaporeen, tulee päästöjä yhteensä noin 11 tonnia (CO2), mikä on suurin piirtein saman verran kuin keskivertosuomalaisen hiilijalanjälki. Kompensaatio tälle koko päästömäärälle maksaisi YK:n Climate Neutral Now palvelussa halvimmillaan hieman yli 3 € ja kalleimmillaan noin 77 € riippuen valitusta projektista.  – Adalmina’s Adventures / Anna-Katri

Olemme varmaan ensi viikolla ostamassa lentoja Filippiineille, joten voin kertoa käyttökokemuksia tuosta päästöhyvityksen tekemisestä.

 

 

6. Enemmän lähimatkailua, vähemmän kaukomatkoja

Tämä vuosi on muutenkin ollut itselleni lähimatkailun sekä luontomatkailun vuosi ja haluan jatkaa sillä myös jatkossakin. Kotimaan matkailu on nostattanut suosiota meidän taloudessa kovasti. Haluan pohtia esimerkiksi tulevalle kesälle sellaisia matkakohteita, jonne voimme mennä omatoimisesti autolla ilman lentämistä sekä telttamatkailu alkoi kiinnostaa meitä kahden viikon Balkanin telttaretken jälkeen. Meidän haaveissa olisikin esimerkiksi road trip Norjaan ja Lappiin teltan kanssa.

Toisin kuin aikaisimpana vuosina, tänä vuonna olen tehnyt yhden meno-paluu kaukolennon. Ajattelin, että tällä taktiikalla voitaisiin yrittää myös ensi vuosi eli käytännössä Filippiinit alkuvuodesta olisi ainoa kaukokohde meidän taloudessa. En ole koskaan tykännyt lyhyistä pyrähdyksistä ulkomaille, joten yritän entistä paremmin pidentää matka-aikaa kohteessa.

 

7. Vertailen majoituksia ja menen vihreämmän perässä

Tästä eteenpäin aion valita mahdollisimman vihreän valinnan myös majoituksen suhteen. Siihen kategoriaan ainakin tuo telttailu Norjan vuonoilla menee ja helposti. Hotelleissa en koskaan vaihdata pyyhkeitä, lakanoita ja vastaavia muutenkaan, mutta voisin enemmän tarkkailla heidän ympäristötekojaan.

 

 

8. Kestävämpää kulutusta

En tee vaateostoksia paljoa nykyisin, mutta jatkossa kun teen, pyrin valitsemaan kestävämmän ja laadukkaamman vaihtoehdon – vaikka ne nyt maksaakin vähän enemmän. Pieni heikkouteni on tosin kodin sisustaminen, joten tälle puolelle erityisesti tarvitsen tarkkaavaisuutta. Toisaalta, tykkään laadukkaista ja kotimaisista/skandinaavisista sisustusasioista usein, joten vähän vahingossa olen noudattanut tätä lupausta.

 

9. Enemmän kirpputoreja

Rakastan kirpputoreja, käytettyjä tavaraoita ja Kallio kierrättää -ryhmä on ihan paras. Hyvin usein kun tarvitsen jotakin, kysyn aina ensiksi Kallio kierrättää -ryhmästä. Meillä on kotona vitsi ”se mitä ei Kallio kierrättäästä löydä, sitä ei tarvitse”.

Esimerkiksi nyt kun meillä vaihtuu asunto, lähtee isot ikkunalaudat pois ja mistäs muualtakaan sain unelmien kukkapöydän kuin kyseisestä Facebook -ryhmästä. Pitää siis muistaa entistä enemmän katsastaa vaihtoehdot käytettynä kuin uutena – näihin on hyviä juuri kirpparit, erilaiset ryhmät sosiaalisessa mediassa sekä Tori.fi.

 

10. Aion toimia mahdollisimman esimerkillisesti ja tuoda ilmastatalkoiden tärkeyttä lähipiiriini

Vaikka matkustelen, lennän ja meillä on auto – yritän toimia arjessani mahdollisimman mallikelpoisesti ja aion seisoa sanojeni takana. En kirjoittanut tätä postausta sen takia, että se on nyt ’trendikästä’ (enkä väitä että muutkaan tekisi), vaan olen oikeasti ajatellut asiaa ja päättänyt, että minunkin teoilla on merkitystä.

Lähipiirissäni on useampia ihmisiä, jotka eivät välttämättä välitä tästä maapallosta niin paljoa kuin itse ja aionkin tehdä tästä eteenpäin pientä ’aivopesua’ heille ja kertoa parempia ratkaisuja, kun sellaiseen näen mahdollisuuden.

+ yksi bonus: teen vuosittain hiilijalanlaskurin ja vertailen niitä aikaisemman vuoden tuloksiin. Synninpäästöni tulee blogiin vuosittain tammikuussa. Aloitin tekemään synninpäästöä kyllä itse asiassa jo vuodenvaihteessa Archie gone Lebanon -matkablogin innoittamana.

 

 

Millaisia ilmastolupauksia sinä olet tehnyt ja tunnetko samanlaista ilmastoahdistusta?

 

Veera


Seuraa Aurinkorasvaa ja aloe Veeraa -matkablogia:

Facebookin (@Aurinkorasvaa ja aloe Veeraa), Instagramin (@veerapirita) , Bloglovinin tai Blogit.fi:n kautta – olet lämpimästi tervetullut mukaan! <3

Previous Post Next Post

You Might Also Like

18 Comments

 • Reply Anna | Muuttolintu 25.11.2018 at 11:48

  Tässä viime aikojen painostavassa ilmapiirissä on vähän vaikea ollut olla tuntematta ilmastoahdistusta! Tää oli kiva juttu, ei yhtä syyllistävä kuin jotkut muut. Ai että ärsyttääkin kaupassa, miten monet tuotteet on ihan turhaan kääritty muoviin!!

  Oon tähän asti vähän vältellyt tarttumasta tähän ilmastoaiheeseen, ehkä suureksi osaksi siksi että en ajatellut lähiaikoina vähentää lentämistäni. Tai vaikka aionkin ensi vuonna lentää paljon vähemmän, olisi aika tekopyhää väittää että se päätös olisi ilmaston inspiroima 🙂 Mutta toisaalta jotain sanottavaa kyllä löytyisi, eli täytyy miettiä jos alkaisi jotain juttua luonnostelemaan.

 • Reply Eeva / Eevagamunda-blogi 25.11.2018 at 22:22

  Tartuitpa positiivisella tavalla hankalaan aiheeseen. Itse sain tästä pari uutta ideaa arkeeni eli kortta kannettavaksi omaan pienenpieneen ilmastonpelastus-kekooni. Nuo lentoyhtiöiden kalustot ja niiden kulutukset menevät syyniin.

 • Reply Pirkko / Meriharakka 27.11.2018 at 16:36

  Enpä ole erityisiä lupauksia tehnyt, mutta lennot olemme jo pitkään valinneet aina suorina jos vaan mahdollista, hinnasta riippumatta. Meidän, seniorien, osalta matkailuun on enää käytettävissä rajallinen määrä vuosia emmekä ajatelleet ruveta sitä nyt vähentämään. Toisaalta mehän emme aikoinaan juuri matkailleet 20- tai 30-kymppisinä, joten elämänmittaisena saldona ehkei lopputulos osaltamme olisikaan niin paha.
  Eniten vaikutusta ilmastoon lienee sittenkin niillä päätöksillä mitä yhteiskunta tekee, eli ympäristölupaus voisi olla äänestää seuraavissa vaaleissa järkeviä toimia lupaavaa puoluetta.

  • Reply VEERAPIRITA / Aurinkorasvaa ja aloe Veeraa 2.12.2018 at 14:59

   Toi on kyllä kiva kun voit lentää suorilla lennoilla – hinnasta riippumatta. Itse joudun kyllä ihan taloudellisista syistä välillä ottamaan vaihtojen kanssa (kaukolennot siis, ei Eurooppaa) jos hintaero alkaa olla jotain +200 luokkaa.

   Erittäin hyvä vinkki toi äänestäminen – pitäisi kyllä painottaa tätä seikkaa tulevissa vaaleissa, jotta oikeasti saataisiin muutoksia oikeaan suuntaan aikaiseksi tulevaisuudessa.

 • Reply Terhi 29.11.2018 at 15:40

  Itse asiassa olen lentänyt aika vähän tänä vuonna ja käyttänyt enemmän laivoja ja busseja. Ehkä tämä on oikea suunta kauheasti kun en pysty enää elintapojani muuttamasn ne kun ovat jo muotoutuneet luontoa ja ilmastoa säästäviksi niin pitkälle kuin mahdollista (paitsi se lentäminen). Tuo lentokaluston valinta olisi tietysti asia jota en ole tullut ajatelleeksi.

  • Reply VEERAPIRITA / Aurinkorasvaa ja aloe Veeraa 2.12.2018 at 15:01

   Busseilla on kyllä kätevä liikkua! Lentokaluston nykyaikaisuudella käsittääkseni on erittäinkin suuri merkitys – juuri eilen ostettiin lennot Filippiineillä ja oli tarkassa syynissä meidän vaihtoehtojen lentokalusto.

 • Reply Anni | Rajatapaukset 29.11.2018 at 15:41

  Hyviä yksilötason päätöksiä ja tuttuja ajatuksia myös omasta päästäni 🙂
  Itsestäni tosin tuntuu siltä että oikeiden muutosten aikaansaamiseen todellakin tarvittaisiin myös rakenteellisia muutoksia ja niihin on yhden ihmisen vaikea vaikuttaa muuten kuin äänestämällä, niin kuin Pirkkokin tuossa toteaa.

 • Reply Sanni/Revontulia repussa 30.11.2018 at 20:25

  Kiva postausidea, jokaisella on näissä asioissa parantamisen varaa ja itseään voi mielestäni haastaa aina tekemään lisää ilmaston hyväksi! Itelle voisin ottaa haasteeksi lyhyiden automatkojen vähetämisen (liian usein tulee ihan vaan laiskuutta lähdettyä kauppaan autolla) sekä samaten tuon liha- ja maitotuotteiden vähentämisen!

  • Reply VEERAPIRITA / Aurinkorasvaa ja aloe Veeraa 2.12.2018 at 15:03

   Kiitti Sanni – tartu ihmeessä haasteeseen myös! 🙂 Jep aivan totta, varmasti jokaisella on parantamisen varaa – itse ainakin tätä tehdessä huomasin miten paljon omilla teiolla voi vaikuttaa asiaan, kun vain niin päättää. Kotona on kyllä ollu totuttelu tuohon, että lämpötila on laskenut +18 asteeseen.

   Nappaat ensi kerralla Sanni nyt vaikka pyörän tai hyvät kävelykengät kauppamatkalle! 😉

 • Reply Periaatteen Nainen 1.12.2018 at 10:59

  Hyvä alku 🙂 Tässä itsekin kiemurtelen kun elämäntyyli (ulkosuomalaisuus, lasten toinen vanhempi eri maassa) vaatii lentämistä ainakin vielä jonkin aikaa, ja sen päälle olisi niin ihana matkustaa… Huoh! Onneksi arjessa on helppo ekoilla kun asuu todella tiiviisti, ei syö lihaa eikä kulje autolla. Tsemppiä kaikkeen!

  • Reply VEERAPIRITA / Aurinkorasvaa ja aloe Veeraa 2.12.2018 at 15:05

   Eikö – tästä on hyvä lähteä eteenpäin! 🙂 Ulkosuomalaisuus ja eri maat kyllä vaikuttaa varmasti elämäntyyliin – onneksi sitäkin voi sitten kompensoida arjen ekotekoilla, tuohon lihattomuuteen pitäisi kyllä itsekin tarttua.

 • Reply Emilia 1.12.2018 at 13:03

  Tsemppiä näiden toteuttamiseen! Luomuvihannekset kääritään muoviin niiden säilyvyyden vuoksi – esimerkiksi kurkku säilyy monta kertaa pidempään kun siinä on muovi päällä. Tällä estetään ruokahävikkiä, jonka ilmastovaikutus onkin sitten ihan huomattavasti suurempi kun sen muovikääreen. Suomessa pitää muistaa, että muovi ei ole pahasta kun sen muistaa kierrättää. 🙂

  • Reply VEERAPIRITA / Aurinkorasvaa ja aloe Veeraa 2.12.2018 at 15:06

   Joo näin vähän oon aatellutkin, että sen on pakko liittyä jotenkin siihen säilyvyyteen. Toisaalta, eikö sille muoville voisi keksiä jotain muuta ratkaisua tai vaikka edes biohajoavaa muovia. Toki meillä täällä Suomessa voi kierrättää vaivatta, mutta mites sitten jossain muussa maassa jossa muovin kierrättäminen ei ole yhtä helppoa kuin meillä?

 • Reply Emilia / Merkintöjä maailmasta 1.12.2018 at 23:27

  Mielenkiintoinen ja hyvä kirjoitus! Välittyi toimeen tarttuva ja positiivinen asenne. Sain tästä itsellekin hyviä lisävinkkejä, kiitos! 🙂

 • Reply Heinekainen 15.12.2018 at 17:43

  Lentämällä matkustaminen saastuttaa erittäin paljon ja onkin hyvä, että ihmisten tietoisuus asiasta on lisääntynyt. Matkabloggaajana sinulla on erinomaiset mahdollisuudet lisätä ihmisten tietoisuutta matkustamisen ympäristöhaitoista.

  Hienoa että olet lupautunut tekemään ilmastolupauksia. Monesti törmää juuri tuohon ajatteluun, että mitä yksi ihminen muka voi tehdä, mutta itse ajattelen asian niin että jostain se on aloitettava. Pieniltäkin asioilta tuntuvilla asioilla, kuten ympäristöystävällisempien tuotteiden valitsemisella on pidemmällä juoksulla suurikin vaikutus, kun tarpeeksi moni ihminen saadaan tekemään niitä.

  Samalla tavalla muut valtiotkin varmasti alkavat ajastaan parantaa ympäristöasioitaan, kun tietotaito siirtyy sinne ja ympäristöystävällinen toiminta on käytännössä mahdollista.

  Tuli mieleen että kasvisruokia valitessa on hyvä muistaa tarkastaa tuotteiden alkuperämaa. Suomalainen liha ei välttämättä häviä paljoa esimerkiksi eksoottisille hedelmille kuljetusmatkojen ja viljelykeinojen vuoksi. Huomasin myös kalaruokien ystävänä, ettet maininnut kalaa lainkaan. Kotimaisten luonnonkalojen kulutus ei ole pelkästään logistisesti ympäristöystävällistä, vaan myös poistaa vesistöjen ravinteita, mikä edistää lähiympäristön kuntoa. Tietenkin kirjaimellinen makuasia tulee tässä monille vastaan kuten myös mahdolliset allergiat 😀

 • Leave a Reply