Matkavinkit Napoliin

Ennen Napolin matkaa mielikuvissa oli vain kaaottinen liikenne, likaisuus, rosoisuus ja mafia. Jälkikäteen parhaiten mielessä on ystävälliset ihmiset, ajokulttuuri jonka seassa oli vain hauska seikkailla, kiinnostava historia, mahtavat päiväretkikohteet, merellinen tunnelma, maailman paras pitsa ja kauniit vanhat mukulakivikadut. Olen myyty nainen, Napoli oli upea.

Napoli eli ”Uusi Kaupunki” on yksi Italian isoimmista ja vanhimmista (470 eaa) kaupungeista. Kaupunki ei ole ole massaturistien tietoisuudessa samalla tavalla kuten vaikkapa Rooma, Firenze ja Venetsia. Napoli on vasta tässä lähivuosien aikana kohottanut kasvojaan ja alkanut kiinnostamaan myös matkailijoita.

Napolilla on vähän huono maine, sillä täältä tulee yksi Italian vanhimmista ja pahamaineisimmasta mafioista: Camorra. Lisäksi kaupungin jätteenhuolto on aivan retuperällä ja joillekin matkailijoille Napoli voi olla liian likainen. Itseäni asia ei niinkään häirinnyt, sillä tiedossa oli ettei olla puhtaimpaan kaupunkiin menossa. Ero oli aika iso Napolin jälkeen matkata puhtoiseen Roomaan.

 

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

 

 

La Campagnolan lihapullat

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

 

 

 

Autolla Napoliin – uhmattiin kehotuksia olla menemättä autolla kaupunkiin

Napolin liikennettä sanotaan Euroopan kauheimmaksi ja suositellaan, ettei autolla mentäisi Napoliin. Useampi ihmetteli, kun kumosin näitä väitteitä somen puolella. Odotin paljon pahempaa ja yllätys olikin erittäin positiivinen. Meidän pikkuruisella vuokra-autolla oli helppo puikkelehtia kapeilla kaduilla, toki välillä se vaati hermoja kun tuntui, ettei liikenteessä ollut mitään logiikkaa. Ruuhkissakaan emme joutuneet paljoa kökkimään ja kikkailtiin itsemme ruuhkaisilta kaduilta muualle.

Parkkipaikkoja kadun reunassa on suhteellisen niukasti ja lisäksi se on aika kallista. Meillä oli Airbnb-kämppä, jonka omistaja opasti meidät läheiseen parkkihalliin, jossa pysäköinti maksoi kymmenen euroa yöltä. Parkkihalleja on useampi siellä täällä, joten suosittelen käyttämään niitä. Lisäksi auto on siellä paremmin turvassa italialaiselta taskuparkkeeraukselta, jossa lommoja tulee varmasti.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Vinkkini Napolin liikenteeseen ja siellä selviämiseen on se, että unohdat täysin suomalaiset liikennesäännöt ja menet paikallisten tavoilla eteenpäin. Tässä huomasi taas sen, että kaksi kuukautta Vietnamissa laittaa kaaottisen liikenteen uusiin mittakaavoihin ja sen jälkeen mikään ei ole enää tuntunut pahalta. Rohkeasti vain Napoliin!

Lue täältä lisää vinkkejä autonvuokraukseen ulkomailla.

 

Italiassa on hyvin tyypillistä, että autot on täynnä kolhuja

 

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

 

Pitsa on syntynyt Napolissa

Olisi suorastaan rikos olla syömättä pitsaa Napolissa, periaatteessa sillä eläisi vaikka koko loman. Viime vuonna napolilainen pizzanvalmistusperinne lisättiin Unescon maailmanperinkökohteeksi, sillä Napolia pidetään pitsan kotikaupunkina ja napolilaiseen tyyliin valmistettu pitsa on tarkkaan vaalittu taitolaji.

Perinteistä napolilaista pitsaa harjoittaa noin kolmetuhatta pizzaiuolia eli pitsantekijää, joiden taidot siirtyvät sukupolvelta toiselle kisällimenetelmällä. Napolilaisen pitsanvalmistusperinne siis yhdistää ja edistää sukupolvien välistä kanssakäymistä.

Napolilaisen pitsan on täytettävä tarkat vaatimukset liittyen raaka-aineisiin, valmistukseen ja kypsennykseen ennen kuin sitä voi sanoa aidoksi napolilaiseksi pitsaksi. Esimerkiksi pohja ei saisi olla kolmea millimetriä paksumpi, jauhojen on oltava italialaisia – eikä missään nimessä durum-vehnää. Pitsaperinnettä vaaliva Associazione Verace Pizza Napoletana on itse asiassa laatinut tarkat ohjeistukset oikeaan napolilaiseen pitsaan, aika montaa kohtaa on siis huomioitava.

Kaksi pitsavinkkiä Napoliin, jota ei kannata jättää välistä:  Di Matteon ja Da Michelen pitsat on testattava. 

 

Di Matteon pitsat

 

Napoli on kompakti paketti ja viikonlopun aikana ehtii paljon

Vaikka Napoli on Etelä-Italian pääkaupunki ja yksi maan suurimmista kaupungeista, siellä ehtii hyvin nähdä kaikki ”pakollinen” viikonlopun aikana. Helpoin tapa kokea Napoli on yksinkertaisesti kävellä siellä ympäriinsä eli hyvät lenkkarit jalkaan ja vesipullo mukaan (pulloa voit täyttää melkein missä vain ja säästät luontoa, kun et osta pullovettä), parempaa vinkkiä en siulle voi suositella.

Napolissa kulkee hyvin myös julkiset, mutta meidän asunnon sijainti (Via Duomo 167) oli yksinkertaisesti niin hyvä ettei julkisille ollut tarvetta.

 

 

 

 

La Campagnolan vongelepasta

 

 

Castel Saint Elmon vierestä näköalatasanteelta aukeaa kauniit maisemat Napolin ylitse.

 

Tällä kyydillä pääsee Castel Saint Elmolle, jos kävely huipulle ei kiinnosta.

 

Tässä olisi muutama täsmävinkki Napoliin, jossa kannattaa käydä:

 • Quartieri Spagnoli eli espanjalainen kortteli. Vähän niinkuin Rooman Trastevere – täältä löydät palan tunnelmallisinta Napolia ja paljon erilaisia ravintoloita.
 • Ostoskatu Via Toledo, jonka varrelta (ja pikkukujilta) löydät kaiken oleellisen. Toledolta kannattaa kävellä myös Piazza Plebiscitolle.
 • Castel Sant Elmo ja näköalatasanteet avaa upeat maisemat Napoliin ja Vesuviuksen tulivuorelle. Me lähdettiin kiipeämään kohti Castel Sant Elmoa espanjalaisesta korttelista (kaduilla on kylttejä ”Panorama” ja seurattiin niitä aluksi ja päädyttiin sitten vielä tänne huipulle asti). Kiipeämistä oli reilusti ja hiki tuli, mutta matkan varrella oli todella upeita maisemia. Tultiin alas sitten ratikalla (se ehkä kuvaa parhaiten tätä hiihtohissin näköistä härpäkettä), mutta jos kunto ei kestä niin tällä pääsee myös ylös Montesantosta.
 • Maanalaista Napolia suositeltaan myös paljon, muttei meillä ollut siihen aikaa. Kaupungin alla menee siis iso verkosto, johon turistit pääsevät tutustumaan kierroksille.
 • Syö pitsaa hyvällä omatunnolla vaikka koko loma. Älä jätä väliin Di Matteota tai Da Micheleä.
 • Dei Vergini kadulta löytyy joka aamu paikalliset markkinat, josta paikalliset käy tekemässä ruokaostoksia.
 • Castel Dell’Ovon linna sataman vieressä, täältä aukeaa myös kauniit maisemat Vesuviukselle ja merelle. Kannattaa kävellä myös linnan alla satamassa, jossa on tosi kivoja paikkoja pysähtyä vaikka aperolille.
 • Casa Infanten gelatot, löytyy useampi eri ympäri Napolia.
 • La Campagnola oli meidän reissun paras ravintola, tämä oli kyllä aivan törkeän herkullinen paikka. Ravintolassa ei ole ruokalistoja, vaan kaikki annokset lukee liitutaululla.
 • Käytiin päiväreissulla myös Vesuviuksella ja Pompeissa, mutta näistä sitten myöhemmin lisää.

 

Marketit on värikkäitä Napolissa

 

 

Napolin satamaa

 

Vesuvius näkyy taustalla

 

Oletko käynyt jo Napolissa – mikä siusta oli parasta siellä? Jos olet vasta menossa ensimmäistä kertaa Napoliin, niin mitä odotat eniten?

PS. Pahoittelut kesäkuun alun hiljaisuudesta, pidin pienen ”kesäloman” myös blogin puolella. I’m back!

 

Veera


Seuraa AURINKORASVAA JA ALOE VEERAA -matkablogia:

Facebookin (@Aurinkorasvaa ja aloe Veeraa), Instagramin (@veerapirita), Twitterin, Bloglovinin, Blogipolun tai Blogit.fi:n kautta – olet lämpimästi tervetullut mukaan! <3

Previous Post Next Post

You Might Also Like

33 Comments

 • Reply Piyya 14.6.2018 at 07:50

  Napoli on vielä valloittamatta. Sinne pääsee onneksi kätevästi junalla Roomasta, joten kyllä sen aika vielä koittaa ?
  Kivoja kuvia ja kokemuksia, otetaanpa nämäkin vinkit tulevaa varten talteen.

  • Reply VEERAPIRITA / AURINKORASVAA & ALOE VEERAA 15.6.2018 at 14:31

   Sinne valloittamaan siis! Joo aika kätevästi ja nopeasti kuulemma tuo junakin tulee Napoli-Rooma väliä, jos meitä olisi pienempi porukka ollut niin varmasti mekin oltaisiin junalla matkustettu. Toivottavasti sait vinkkejä tulevaisuutee tästä! 🙂

 • Reply Janni / Lentopelko 14.6.2018 at 11:03

  Ihanan värikkään näköinen paikka! Italiaan pitäisi päästä uudestaan, Milanossa oon käynyt joskus 10 vuotta sitten. Napoli kuulostais tosi mielenkiintoiselta, eikä vähiten siksi että siellä saa hyvää pitsaa.

  • Reply VEERAPIRITA / AURINKORASVAA & ALOE VEERAA 15.6.2018 at 14:32

   Väriä kyllä kaupungista löytyi joka puolelta. Pitsa on kyllä jo erittäin hyvä syy matkustaa Napoliin, herran jestas mitä herkkuja. <3

 • Reply Reissausta ja ruokaa 14.6.2018 at 13:19

  Pitää ottaa nuo vierailuvinkkisi muistiin. Jatkuvasti mietin, että lähtisin Napoliin käymään lyhyelle reissulle ihan vain pitsan takia. Miten voikaan pitsa pelkällä tomaattikastikkeella, valkosipulilla, yrteillä ja öljyllä olla niin hyvää! Kannatan ajatusta, ettei Napolin lomalla tarvitse muuta ajatella edes syövänsä.

  • Reply VEERAPIRITA / AURINKORASVAA & ALOE VEERAA 15.6.2018 at 14:33

   Napolissa riittää hyvin vaikka (pidennetty) viikonloppu ja siinä saa hyvän tuntuman maailman pitsakaupunkiin. En kyllä käsitä miten se voi olla niin hyvää, kotona kun yrittää samanlaista niin ei kyllä oo samalta planeetalta kotoisin minun ja napolilaisten pitsat. :’D

 • Reply E 15.6.2018 at 14:01

  Kävimme Napolissa pari vuotta sitten ja vietimme muutamia päiviä Napolin lähistöllä. Ihana kaupunki ja ihanaa seutua muutenkin. Paha oli, että kun sitä oikeaa napolilaista pizzaa maistoi, niin eipä nämä kotoiset pizzat ole kovin kaksisia olleet sen jälkeen. Eli varoitus tuosta, jos on luullut ennen syövänsä hyvää pizzaa. Toista matkaa olemme suunnittelmassa lokakuulle ihan vain sen pizzan vuoksi… 🙂

  • Reply VEERAPIRITA / AURINKORASVAA & ALOE VEERAA 15.6.2018 at 14:33

   Joo ei kyllä varmaan itselläkään ole paluuta enää ’tavalliseen’ pitsaan Napolin jälkeen. :’D

 • Reply Heidi - Delux-Retkiperhe 17.6.2018 at 11:11

  Tämä olikin hyödyllinen postaus, sillä olemme menossa Välimeren risteilylle ensi vuonna ja yksi pysähdyspaikka on Napoli. Vanhempani ovat parhaillaan samalla reitillä ja isäni kertoi vain ne negatiiviset puolet eli likainen kaupunki, kamala paikka. Jännästi se vaikuttaa sitten omiin mielikuviin. Tästä saa vähän perspektiiviä ja voi suhtautua Napoliin avoimin silmin 🙂

  • Reply VEERAPIRITA / AURINKORASVAA & ALOE VEERAA 17.6.2018 at 12:06

   Jännä, että itsekin oon törmännyt ennen matkaa vain noihin negatiivisiin. Oli todella iloinen yllätys, miten viehkeä kaupunki Napoli oli kuitenkin sen sotkun seasta. Eikä siellä miun mielestä niin sotkuista ole kuin esimerkiksi jossain Aasiassa. Teille tulee varmasti ihan Välimeren risteily!

 • Reply Jenna / Enemmän kuin äiti 17.6.2018 at 14:57

  Ihanan tunnelmallisia kuvia! Muakin miellyttää pieni rosoisuus kaupungeissa. Ja Italia nyt on vaan muutenkin mun lempimaa numero uno! <3

  • Reply VEERAPIRITA / AURINKORASVAA & ALOE VEERAA 18.6.2018 at 16:32

   Eikö ookki, Napoli on niiiiin tunnelmallinen kaupunki. <3 Italia kyllä alkaa olemaan täälläkin päässä yksi lemppareista Euroopassa. Meillä on hyvä maku Jenna! 😉

 • Reply Martina 17.6.2018 at 16:40

  Olipa kiva lukea Napolista. En tiedä kuinka kauan mekin ollaan puhuttu siitä, että Napoli pitäisi nähdä, mutta jotenkin mielikuvat likaisesta ja turvattomasta etelän mafiakaupungista elävät liian vahvoina mielessä eikä Napoli ole vielä onnistunut houkuttelemaan meitä luokseen. Niin moni on sitä kuitenkin kehunut, että täytyy ihan todella pistää Napoli vakavaan harkintaan. Pitäähän tällaisten ruoka- ja Italia-fanien käydä syömässä napolilaista pizzaa! Myös lähikohteet kuten Vesuvius, Pompeiji, Capri, Procida ja Ischia kiinnostavat, joten tuolle alueelle pitäisi varata vähän enemmänkin aikaa että ehtisi nähdä kaiken oleellisen.

  • Reply VEERAPIRITA / AURINKORASVAA & ALOE VEERAA 18.6.2018 at 16:34

   Teille ruokamatkailijoina ehdottomasti käydä joskus Napolissa, se on kyllä 100 prosenttisesti teidän juttu! Noi saaret olisi kyllä kiinnostanut täälläkin päässä, mutta oli vain kolme yötä aikaa tuolla ja halusin syödä mahdollisimman paljon pitsaa Napolissa. :’D

 • Reply Elsa 17.6.2018 at 20:42

  Voi että kun tuli nälkä postausta lukiessa? Jonkun verran olen Italiassa reissannut, mutta Napoli on parin muun bucket listillä olevan kaupungin lisäksi toistaseksi valloittamatta. Eikun uutta matkaa vain siis suunnittelemaan!

  • Reply VEERAPIRITA / AURINKORASVAA & ALOE VEERAA 18.6.2018 at 16:34

   Todellakin, uutta matkaa suunnittelemaan pitsataivaaseen! 😉

 • Reply espanjaan 17.6.2018 at 21:42

  Värikäs ja mielenkiintoinen paikka. Ehkä joskus vielä? Taidan olla jotenkin tietyllä tavalla turvallisuushakuinen, kun Napoli herättää vähän pelottaviakin mielikuvia. Kiitos kirjoituksesta!

  • Reply VEERAPIRITA / AURINKORASVAA & ALOE VEERAA 18.6.2018 at 16:35

   Ole hyvä! 🙂 Napoli oli kyllä kiva ja ainakaan henkilökohtaisesti en kohdannut mitään pelottavaa, paitsi ajatuksen siitä etten ehkä tule missään muualla maistamaan näin hyvää pitsaa. Rohkeasti vain Napoliin.

 • Reply Liisa 17.6.2018 at 23:18

  Kiva kuulla, että tykkäsitte – Napoli on mielestäni yksi Italian aliarvostetuimmista kaupungeista, vaikka se onkin viime vuosina saanut paljon julkisuutta etenkin Elena Ferranten ansiosta. Itse olen käynyt nyt viitisen kertaa, ja suosikkipuuhaani on edelleen yleisen kaupunkifiilistelyn ja pizzanmaistelun lisäksi eri kaupunginosiin tutustuminen. Suosittelen ehdottomasti käymään ensi kerralla myös maanalaisessa Napolissa, tosi jännittävä ja kaunis nähtävyys supermielenkiintoisella historialla!

 • Reply Virpi/Hätälasku matkablogi 18.6.2018 at 18:43

  Napoli on houkutellut pidemmän aikaa ja hitusen nyt haaveissa vielä tällekin vuotta, mutta katsotaan mistä sitä taas itsensä löytää. 🙂 Tässä tuli kyllä paljon hyviä Napoli-vinkkejä, joiden pariin täytyy ehdottomasti palata sitten kun reissu joskus on ajankohtainen.

  • Reply VEERAPIRITA / AURINKORASVAA & ALOE VEERAA 20.6.2018 at 05:34

   Nonni sehän kuullostaa hyvältä, toivottavasti päädyt vielä Napoliin! 🙂

 • Reply Eija 19.6.2018 at 10:34

  Hei. Kävimme ystäväni kanssa viime huhtikuussa Napolissa.Menimme junalla Rooman lentokentältä,vaihto termiinillä ja menoksi. Otimme huoneiston Vacuna Pleasant Rooms, suosittelen ,hyvä ja edullinen,täydellinen. ,joka oli metron lähellä. Kätevä kulkea ja päivälippu,joka maksoi 4.50 . Napoli oli minusta siisti ja turvallinen kaupunki. Liikenne kyllä aikas kaoottinen,kadun ylitys oli hieman haastavaa .Sieltä paluu Roomaan junalla1t10 min ja perillä.Roomassa vietimme 4 päivää.Napoli oli kylllä kiva paikka.

  • Reply VEERAPIRITA / AURINKORASVAA & ALOE VEERAA 20.6.2018 at 05:36

   Totta, Napoli on kyllä kiva paikka. Tuo juna on myös yksi hyvä vaihtoehto matkustaa Napoliin.

 • Reply Jaakko / Lomalla viimeinkin 19.6.2018 at 15:47

  Napoli on siis mainettaan parempi ? tuo pizza perinne kiinnostaa kyllä ja kaupunki muutenkin. Varmasti edullinen kohde.

  • Reply VEERAPIRITA / AURINKORASVAA & ALOE VEERAA 20.6.2018 at 05:36

   Todellakin on! Napoli oli kyllä edullinen, oli aika iso ero kun seuraavaksi matkattiin Roomaan ja kaikki oli kalliimpaa.

 • Reply Annemaria/Samppanjaa muovimukista 19.6.2018 at 21:47

  Mulla on paha tapa olla ennakkoluulojeni vanki. Niin on Napolinkin suhteen. Ei ole kuulunut unissakaan matkasuunnitelmiini. Tää sun postaus antoi kyllä ihan toisenlaisen kuvan kaupungista ja voisin siirtää Napolin ehkäkohteisiin. Mutta ilman autoa 🙂

  • Reply VEERAPIRITA / AURINKORASVAA & ALOE VEERAA 20.6.2018 at 05:40

   Jee kiva, jos sain luotua siulle paremman mielikuvan Napolista. Suosittelen siirtämään sen sinne ehdottomasti kohteisiin. :’ D

 • Reply Anna-Katri / Adalmina's Adventures 24.6.2018 at 08:28

  Italiasta kyllä löytyy niin paljon kiehtovia ja tunnelmallisia paikkoja, että siellä voisi reissata varmaan loputtomiin näistä kaupungeista ja kylistä toiseen. 🙂 Ja Napolissa jos missä on pakko herkutella pizzalla! 😀

  • Reply VEERAPIRITA / AURINKORASVAA & ALOE VEERAA 25.6.2018 at 20:07

   Eikö! 🙂 Todellakin on pakko herkutella pizzalla.

 • Reply Anna | TÄMÄ MATKA 24.6.2018 at 09:16

  Itse pidän Napolista ja kuten taisin johonkin jo aiemmin kirjoittaa, niin autoilu Napolissa tosiaan on ihan mahdollista, peloitteluista huolimatta 😉

  • Reply VEERAPIRITA / AURINKORASVAA & ALOE VEERAA 25.6.2018 at 20:09

   Kyllä, näin miekin ajattelin ettei se nyt oikeasti voi mahdoton olla. :’D

 • Reply Riitta Lajolinna 7.5.2019 at 11:23

  Lähdössä parin päivän kuluttua Napolin. Aikaa viikko. Kannattaako olla koko aika Napolissa vai osa ajasta jossain muualla. Roomassa käynyt 3 kertaa, sinne en nyt halua. Asunto, Airbnb tai hotelli, miltä suunnalta? Tarkoitus kävellä paljon.

  • Reply VEERAPIRITA / Aurinkorasvaa ja aloe Veeraa 10.5.2019 at 05:40

   Moi Riitta! Vitsit Napoliin, miten siistiä. Siinähän on myös kivoja saaria Napolin edustalla ja Pompei/Vesuvius missä ainakin kannattaa käydä. Jos oot Roomassa ollut useamman kerran, niin sinne ei ainakaan kannata mennä, vaan olla ennemmin Napolissa viikko. Meillä oli airbnb-asunto keskustasta, en kyllä muista tarkkaa sijaintia ollenkaan. 🙂

  Leave a Reply