Kesälomien kesäloma – milloin pääsen uudestaan Balkanille

Kesälomakausi alkaa olla ihan kulman takana ja muistelen kyllä niin rakkaudella meidän viime kesän Balkanin road trippiä. Kroatia, Montenegro, Bosnia-Hertsegovina ja Albania, teitä on todella kova ikävä.

Muistan niin hyvin sen tunteen viime elokuussa, miten odotukset olivat korkealla ja samaan vatsasta vähän nipisti, sillä tulevasta matkasta ei ollut mitään varmaa mistä löydämme itsemme. Luvassa oli kaksi viikkoa vuokra-auton ja teltan kanssa, mitään majoituksia ei oltu varattu, mitään ei oltu lyöty lukkoon. Suunnitelmia oltiin kirjoitettu ylös, missä olisi kiva käydä ja suurin osa niistä haaveista toteutui reilun kahden viikon aikana.

Tämä kesäloma poikkesi kyllä kaikista meidän matkoista oikeastaan kaikilla mahdollisilla muodoilla. En ole koskaan vuokrannut autoa päiväreissua pidemmäksi ajaksi. En ole koskaan yöpynyt teltassa Pohjois-Karjalan ulkopuolella – saati sitten ulkomailla. En ole koskaan ollut mikään erityinen eräjorma ja voin kertoa, että retkikeittimien ja makuupussien maailmassa matkailu oli hyvin erilaista. En ole koskaan ennen matkustanut Euroopassa ilman, että majoitukset olisi varattu etukäteen. En ole koskaan matkustellut Balkanilla Splitiä kaemmaksi.

Ei vitsit, Balkan on täynnä ihania matkakohteita.

Edessä oli oikeasti kaikkea uutta, erilaista ja kiehtovaa. Vähän astumista oman mukavuusalueen ulkopuolelle, sillä pakkohan se nyt on todeta – ei se kaksi viikkoa teltassa mitään maailman mukavinta ollut koko ajan kolmenkymmenen asteen helteessä. Silti en vaihtaisi tuota kokemusta mihinkään, vaikka jos oltaisiin saatu ilmaiset viiden tähden majoitukset.

Lue täältä lisää kokemuksia Balkanilla telttailusta.

 

 

 

Kauhuissani odotin pelotteluja erityisesti Balkanin ajokulttuurista ja Albanista. Pötypuhetta, sillä Balkanin ajokulttuuri ei edes ollut niin paha mitä osasin odottaa. Vai liekkö Aasia opettanut jo? Kunhan ei lähde ajamaan yhtä hurjapäisesti kuin paikalliset sekä osaa ajaa itsevarmasti, niin sillä pärjää jo pitkälle Balkanille. Mitä Albaniaan tulee, niin voi että mua naurattaa jälkeenpäin.

”Mitää, oletteko te oikeasti menossa Albaniaan? Teidäthän ryöstetään siellä heti.”

”Tervetuloa Enterpriselle, minne olette suuntaamassa vuokra-autolla? Ai Albaniaan, tarvitsette paljon onnea matkaan.”

”Albanian tiet ovat kauheassa kunnossa, tiessä on Pielisen kokoisia reikiä.”

”Älkää jättäkö mitään autoon, se tyhjennetään sekunissa, kun käännätte selän.”

”Älkää pysähtykö koskaan liikennevaloihin, teidät ryöstetään aseella heti.”

Kumoan nämä kaikki väitteet ja totean, että älkää välittäkö muiden pelotteluista. Toki tervettä järkeä mukaan, mutta nuo väitteet ovat menneet jo ’parasta ennen -päiväyksen’ ohi.

Lue täältä lisää Balkanin ajokulttuurista.

 

 

 

 

Parasta tuossa kahdessa viikolla oli vapaus. Oma auto ja majoituskamppeet takakontissa toi uskomattoman vapauden edetä omaan tahtiin. Jos joku paikka ei miellyttänyt, pystyi vain nostamaan kytkintä ja lähteä. Osa paikoista oli erityisen ihania ja niihin pystyi sitten jäämään suunniteltua pidempään.

Durmitorin kansallispuisto oli ehdottomasti yksi suurimmista rakkauksista Balkanilla. Skutarijärvi. Kotor. Tara-kanjoni. Gjirokastra. Dubrovnik. Ei vitsit, Balkan on täynnä ihania matkakohteita.

Balkanin kesäloma on itselleni sellainen matka, jonne voisin palata takaisin milloin vain. Niin paljon jäi näkemättä noilta seuduilta. Kysymys kuuluukin – milloin pääsen uudestaan Balkanille?

 

 

 

 

 

Mikä on sun kesälomien kesäloma?

Balkanin parhaimmat löydät täältä. 

 

Tämä blogikirjoitus on osa Instagram Travel Thursday -tempausta, jonka järjestäjinä toimivat Travellover ja Vagabonda.

Veera


AURINKORASVAA JA ALOE VEERAA-blogiani voit seurata Facebookin, Instagramin (@veerapirita), TwitterinBloglovinin, Blogipolun tai Blogit.fi:n kautta – olet lämpimästi tervetullut mukaan! <3

Previous Post Next Post

You Might Also Like

12 Comments

 • Reply Jossus Travelpics 3.5.2018 at 14:56

  Minäkin haluan takaisin Balkanille. Kiinostaa rantaloma Kroatiassa ja nähdä Bosnian ja Serbian pääkaupungit.

 • Reply sari/ matkalla lähelle tai kauas 3.5.2018 at 22:20

  Me oltiin samoissa maisemissa viime kesänä. Paitsi me kuljimme eri maissa bussilla. Tuo autolla kiertely on varmasti tuonut matkaan ihan eri ulottuvuuden ja varsinkin telttailu. Meidänkin kesälomamatka oli melkoinen mutta silti vielä kesälomien kesäloma minulle on ollut reilun kahden viikon Italian matka 2016.

  • Reply VEERAPIRITA / AURINKORASVAA & ALOE VEERAA 4.5.2018 at 20:21

   On kyllä, ne toi todella kivasti vapautta mennä täysin mihin tahtiin itse halusi. Telttapaikkoja oli aivan kaikkialla, joten ei ollut väliä miten myöhään saapui paikalle. Kaksi viikkoa Italiassa kyllä maistuisi! Saisin varmaan pasta yliannostuksen. :’D

 • Reply Travelloverin Annika 6.5.2018 at 22:12

  Minä niin oletin, että puhuisit Vietnamista tai Sri Lankasta! Balkanissa on kyllä paljon rakastettavaa. Pitäisikin taas palata sinnekin. Jotenkin kuitenkin taas päädyin kesäksi varaamaan reissun Aasiaan.

  • Reply VEERAPIRITA / AURINKORASVAA & ALOE VEERAA 7.5.2018 at 09:43

   Heh, ajattelin yllättää tällä kertaa. :’D Jos olisin kirjoittanut kaikista matkakohteista ilman tarkeempaa rajausta, niin taatusti olisi Vietnam (ja ehkä Sri Lanka myös) kekkuloinut sijalla yksi. Oon niin paljon fiilistellyt tulevaa kesää, niin päätin lähestyä tämän kuukauden IGTT aihetta kesälomakohteistani. Voi että, Balkan on ihana. Sun Aasian reissusuunnitelmat kyllä kuulosti kanssa upeilta Annika.

 • Reply Noora | Kerran poistuin kotoa 8.5.2018 at 05:39

  Vähän samalta kuulostaa kuin meidän road trippailu Uudessa-Seelannissa! Tosin me yövyttiin autossa eikä teltassa, mutta siinäkin oli opettelemista retkikeittimen kanssa kokkailusta ja majapaikan valitsemisesta vähän lennossa. Mutta oli kyllä ihanaa tuo matkanteon vapaus ja se pieni jännitys kun aamulla ei yleensä vielä ollut mitään tietoa siitä, mitä seuraava päivä ja tulevan yön majoitus toisi tullessaan. Pitää kyllä road trippailla jatkossa enemmänkin, vaikka sitten Balkanilla 🙂

  • Reply VEERAPIRITA / AURINKORASVAA & ALOE VEERAA 8.5.2018 at 10:56

   Road trippialu Uudessa-Seelanissa, vautsi! Balkan saattaa jäädä kakkoseksi maisemien puolesta vaikka ne oli todella upeat sielläkin. Mie haaveilen autossa nukkumisesta, suunniteltiin useampaan otteeseen että voisi muokkailla pakettiautoa silleen, että se soveltuisi reissukodiksi.

 • Reply Terhi | VAGABONDA 11.5.2018 at 11:40

  Uuh, Albaniassa autoilu – ei koskaan enää! Hyvä juttu, että teistä siellä ajaminen ei ollut kamalaa, mutta meistä kyllä oli, etenkin Dürresin ja Tiranan seudulla. Eikä edes kaksi vuotta Aasiassa asumista ja autoilua vaikuttanut asiaan millään lailla, vaan sain puristaa kauhukahvaa sydän kurkussa (itse en olisi suostunut Albaniassa ajamaan, vaikka koenkin olevani suht kokenut kuski). Albaniaan voisin kyllä mennä uudestaan, mutta en enää autolla 😀

  • Reply VEERAPIRITA / AURINKORASVAA & ALOE VEERAA 12.5.2018 at 08:37

   Hah voi että. :’D Onkohan meillä sitten jotkut ruuvit löysällä kun se ei ollut meistä niin paha? Tai sitten meillä oli ennakko-odotukset aivan taivaissa ja sitten kun se ei ollutkaan niin paha, niin meille jäi hyvä kokemus. Eihän sitä liikennettä toki voi Suomeen verrata, mutta oikein hyvin itsekin ratissa pärjäsin. Mun mielestä Aasiassa taas ois hirveämpää ajaa autolla. 😀

 • Reply Paula - Viinilaakson viemää 7.6.2018 at 01:23

  Balkanin road trip olisi kyllä aivan mahtavaa toteuttaa joskus! Niin monta paikkaa siellä olisi joissa olisi hienoa käydä ja pysähdellä. Vähän kyllä jänskättäisi tuo autoilu maissa joissa ei ole ennen käynyt mutta eiköhän siitä jotenkin suoriuduta. Ihania kuvia!

 • Leave a Reply