Älä hölmöile vaan matkusta turvallisesti

Puhutaan tärkeästä asiasta, nimittäin matkustamisen turvallisuudesta ja sen tärkeydestä. Jos lähtee soitellen sotaan, pahimmassa tapauksessa uutta matkaa ei tule. Ota tästä talteen siis vinkkejä turvalliseen matkailuun!

Idean tähän postaukseen sain aikaisemmin tässä kuussa, kun järkättiin Archie gone Lebanon -matkablogin Inkan kanssa reissumimmien itsepuolustusilta. Tai no sanotaanko näin, että Inka piti puolustusillan ja minä hoidin meille terveelliset tarjoilut SIS. Deli+Cafélta. Inkalla on yhden teini-ikäisen verran kokemusta kamppailulajeista, joten voin ylpeästi todeta, että meillä oli alan ammattilainen asialla.

Aikaisemmin olen kirjoittanut blogiini matkailijan terveydestä ja hyvinvoinnista, josta osa liittyy oleellisesti myös matkailijan turvallisuuteen. Voit lukea koko postauksen täältä.

 

4 x m kuntoon ennen matkaa

Mitkäs ne neljä ”ämmää” olikaan? Matkustustiedote, matkustusilmoitus, matkavakuutus ja matkustusasiakirja.

Tulevaan matkakohteeseen kannattaa tutustua myös 1)  matkustustiedotteen muodossa, sillä sitä kautta pysyt hyvin kärryillä, mitä matkakohteessa tapahtuu. Löydät tietoa esimerkiksi maan poliittisesta tilanteesta, paikoista joita kannattaa vältellä, levottomuuksista, liikenteestä ja kulttuurieroista.

Erityisesti ennen matkustamista riskialttiille alueelle kannattaa täyttää 2) matkustusilmoitus. Voit pelata varman päälle ja täyttää sen aina, kun lähdet reissuun. Tämä on ulkoministeriön palvelu, jonne annat matka- ja yhteystietosi ja kriisitilanteessa ulkoministeriö saa yhteyden matkustusilmoituksen tehneisiin – parhaimmassa tapauksessa pelastaa sinut.

Sitten se 3) matkavakuutus, jota ilman en lähde minnekään. Älä lähde sinäkään. Matkalla voi tapahtua ihan mitä vain, missä vain. Pidä siis huoli, ettet lähde matkaan ilman matkavakuutusta. Matkavakuutus sisältää matkustaja- ja matkavakuutuksen, joka korvaa yleensä vähintään sinuun kohdistuvat onnettomuudet ja sairaudet sekä matkatavaroihin kohdistuvat vahingot ja varkaudet.

Ilman asianmukaisia 4) matkustusasiakirjoja ei toinna lähteä edes Tallinnaan, ellet huonolla tuurilla halua jäädä rannalle ruikuttamaan. Varmista siis, että passisi on ehjä, se on voimassa tarvittavan ajan sekä mahdollinen viisumi on hommattu ajoissa – jotkut viisumit pitää hommata etukäteen, jotkut saat esimerkiksi lentokentältä. Kannattaa tarkistaa siis hyvin miten omassa matkakohteessa kannattaa toimia. Pakkaan matkalaukkuun mukaan lisäksi kopion passista, toinen hyvä vaihtoehto on lähettää passista kopio ja muista tärkeistä papereista esimerkiksi sähköpostiin.

 

 

Käytä tervettä järkeä

Sanomattakin selvää, että ei kannata lähteä yksin kävelemään epämääräisille pimeille kujille tai asettaa ylipäätään itseään uhkaaviin tilanteisiin. Yksi parhaimmista neuvoista minkä Inkalta sain oli se, että jos joudut uhkaavaan tilanteeseen – run, Forrest, run! Eli poistu paikalta mahdollisimman vaivihkaan jos se on mahdollista. Pelkästään vaikka tien toiselle puolelle vaihtaminen on hyvä idea, jos yksin naisena kävelet kadulla ja vastaan sinua tulee humalainen miesporukka.

Reissussa kannattaa sopivasti pitää koko ajan tutka päällä ja tarkkailla mitä ympärillä tapahtuu. Ollenkaan huono idea ei myöskään ole vilkaista hotelliin saapuessa varauloskäyntien sijainnit.

Väkijoukossa kannattaa pitää erityisen hyvää huolta tavaroista, juuri Roomassa mietin Trevin suihkulähteellä (jossa muuten oli porukkaa), että tämähän on taskuvarkaan paratiisi.

 

Ota selvää paikallisesta kulttuurista

Otan aina selvää etukäteen matkakohteeni kulttuurista ja uskonnoista. Reissun päällä pukeudu asiallisesti maan kulttuurin mukaan sekä kunnioita paikallisia tapoja – muslimimaassa ei kannata kulkea puolialastomana, jota valitettavasti näkee usein tai joissakin maissa ei ole soveliasta kiehnätä ja pussailla kumppanin kanssa julkisesti. Vinkkinä tähän, Arabiemiraatit ei ole paras paikka häämatkalle.

 

 

Varkauden sattuessa anna vain kaikki – vakuutus kyllä korvaa omaisuutesi

Jos tulet ryöstön kohteeksi, älä leiki sankaria vaan anna omaisuutesi suosiolla. Vaikka nyt passi, puhelin, luottokortti, korut ja vastaavat saisivat uuden kodin, uutta elämää et saa. Koska et matkusta koskaan ilman matkavakuutusta, niin maallisen omaisuuden kyllä saa korvattua. Ota yhteyttä poliisiin ja vakuutusyhtiöön sekä tee rikosilmoitus.

Etenkin pidemmän reissun aikana kannattaa välillä ilmoitella kotipuoleen missä menet sekä tallentaa puhelimeen ICE-kontakti. Lyhenne tulee sanoista in case of emergency, joka auttaa tunnistamaan henkilöllisyytesi ja tavoittamaan sinun läheiset paremmin esimerkiksi onnettomuuden sattuessa.

 

Ei ole ollenkaan huono idea opetella puolustamaan itseään

Henkilökohtaisesti koin todella hyödylliseksi Inkan neuvot, joita saatiin illan aikana. Ehdottomasti voin suositella teille myös jonkinlaista itsepuolustuskurssia, jotta on edes pieni haju mitä uhkaavissa tilanteissa kannattaa tehdä. Tai ihan vaikka opetella kaatumaan oikein, ainakin tämä tumpelo olisi monta kertaa tarvinnut tätä harjoitusta.

Vaikken nyt todellakaan voi sanoa olevani mikään ammattilainen, niin mulle jäi kuitenkin pieni muistijälki miten toimia, jos joku esimerkiksi yrittää pitää kiinni minusta tai kuristaa ja mitkä on niitä parhaimpia paikkoja kehossa, johon iskeä. Oon vuosia ollut kiinnostunut kamppailulajeista ja taas  tuli sellainen olo, että haluaisin kyllä viedä bodycompatin ulkopuolelle tätä mun kamppailua.

Turvallisuutta matkaan tuo myös erilaiset laitteet, kuten matkahälytin. Tällaista ei vielä itselläni ole, mutta tätä suositeltiin kovasti meidän itsepuolustusillassa. Todellakin hankin tämän lähiaikoina. Inkan blogista löytyy Viisi syytä miksi jokaisen (reissaajan) kannattaisi harrastaa kamppailulajia -postaus, joka kannattaa käydä lukemassa.

 

 

Miten sinä huomioit turvallisuutesi reissun päällä ja mitä omia vinkkejä sulla on?

Turvallistaa matkaa kaikille.

 

Veera


Psssst! AURINKORASVAA JA ALOE VEERAA-blogiani voit seurata Facebookin, Instagramin (@veerapirita), Bloglovinin, Blogipolun tai Blogit.fi:n kautta – olet lämpimästi tervetullut mukaan! <3

Previous Post Next Post

You Might Also Like

19 Comments

 • Reply miraorvokki 28.4.2018 at 10:38

  Nämä oli tosi hyviä vinkkejä ja allekirjoitan kaiken! Sillä kuuluisalla ”maalaisjärjellä” pääsee pitkälle, mutta tässä postauksessa oli kyllä loistavasti kerrottu, mitä kaikkea pientä muutakin voi konkreettisesti tehdä sen turvallisuuden eteen. Hyvä postaus Veera, kiitos.

  • Reply VEERAPIRITA / AURINKORASVAA & ALOE VEERAA 28.4.2018 at 21:18

   Maalaisjärjellä kyllä pötkii pitkälle, odotan kyllä innolla miten meidän maalaisjärjet toimii yhdessä tulevalla reissulla! 😉 Pienillä teiolla voi olla kyllä yllättävänkin iso vaikutus, ihan jo vaikka missä kulmassa yrität saada kätesi pois toisen otteesta. Kiva jos oli hyötyä ja apua Mira.

 • Reply Piyya 28.4.2018 at 15:08

  Hyvin samanlaisilla vinkeillä ja asenteella matkustan minäkin. Terveellä järjellä, toisen ihmisen ja kulttuurin kunnioittamiselle pääsee pitkälle ja kuitenkin aina voi sattua ja tapahtua. Tuo neljän ämmmän muistisääntö on todella hyvä.
  Matkustakaamme jatkossakin turvallisesti.

 • Reply Noora | Kerran poistuin kotoa 28.4.2018 at 21:30

  Paljon yksin matkaavana naisena olen kaikesta samaa mieltä. Ainoa mitä oman kokemuksen perusteella sanoisin on se, että kannattaa vähän suodattaa matkustustiedotteiden sisältöä. Toki niissä on myös paljon hyvää ja faktoja, jotka kannattaa tietää, mutta mielestäni suomenkielisissä tiedotteissa maalataan monesta kohteesta ylivaarallinen kuva. Terkkuja Quitosta, jossa ulkoministeriön mukaan mut olisi jo ryöstetty, kidnapattu ja uhattu aseella, mutta päiväsaikaan täällä on todella turvallisen oloista, kun vaan pitää järjen päässä. Ja ihmiset on superystävällisiä. 🙂

  • Reply VEERAPIRITA / AURINKORASVAA & ALOE VEERAA 29.4.2018 at 14:00

   Joo toki noissa ehkä vähän liioitellaan tilanteita välillä, mutta mielummin niin päin. Etenkin päiväsaikaan ei välttämättä juuri niitä levottumuuksia näy, mutta ilta-aikaan tulee ainakin itse vähän katsottua missä sitä liikkuu. 🙂

 • Reply Frida Ingrid 29.4.2018 at 17:40

  Hyviä vinkkejä! 🙂 Pakko sanoa, että en montaa pelottavaa tilannetta muista miltään reissuiltani, ja on tullut kuitenkin pyörittyä ympäri palloa. Suomessa olen ehdottomasti mm. viikonloppuöisin jossain snägäri- tai taksitolpilla pelännyt enemmän aggressiivisia humalaisia kuin yhteensä kaikilla reissuillani yhtään mitään.

  Aina kun minulta kysytään, että onko siellä ja täällä turvallista reissata, vastaan, että (melkein) kaikkialla on turvallista jos ei juo alkoholia (ainakaan näkyvään humalaan) eikä liity huumeisiin tai prostituutioon mitenkään, eikä mitään näistä varsinkaan yöaikaan. Kaikista tärkein mielestäni on kuitenkin nöyrä ja kunnioittava asenne muita ja erityisesti paikallisia kohtaan. Sillä säästyy jo monelta harmilta, kun ei törttöile eikä käyttäydy ylimielisesti. Sota-alueet, huono tuuri jne. ovat tietysti asia erikseen.

  Minä ajattelen juuri noin, että jos vaikka aseellinen ryöstö tulisi eteen niin en rupea mitään panttaamaan. Joskus olen kyllä miettinyt, että jos kamera varastettaisiin, niin kehtaisiko pyytää kuitenkin muistikortin itselleen 😀 Tiedän tapauksen, jossa varas antoi muistikortin nimittäin ryöstämälleen henkilölle takaisin, haha.

  https://www.rantapallo.fi/fridaingrid/

  • Reply VEERAPIRITA / AURINKORASVAA & ALOE VEERAA 30.4.2018 at 07:20

   Toi on kyllä hyvä pointti tai ylipäätään sulla tuli kyllä monta tosi hyvää esimerkkiä tässä. Nyt kun rupesin itse miettimään, niin kyllä itsellekin ne pelottavimmat tilanteet löytyy ihan täältä Suomesta. Alkoholin kanssa löträämisellä on iso merkitys kyllä, me jouduttiin melkein varkauden kohteeksi Balilla kun oltiin iltaa istumassa Kutalla ja lähdettiin yön pikkutunneilla kävelemään hotellille. Tien toiselta puolen juoksi iso joukko lapsia ja aikuisia meidän luokse, huomasimme heti että he yrittävät varastaa vain meidän omaisuutta. Onneksi olimme olleet ihan yksillä niin ei meidän tavaratkaan lähteneet mukaan. Eri tilanne olisi ollut, jos yhdet olisi muuttuneet kunnon juhlimiseen.

   • Reply Kaisa 1.5.2018 at 19:49

    Tähän keskusteluun jatkona: siskoni asui monta vuotta Pietarissa ja monet aina kyseli että eikö siellä Venäjällä ole vaarallista ja pelottavaa. Hänen mielipiteensä oli, että isossa kaupungissa kuten Pietarissa on aina ihmisiä kaduilla ja jos jotain tapahtuu, aina on ihmisiä kuulo- tai näköetäisyydellä. Se luo turvallisuuden tunnetta. Toisin on esimerkiksi Suomessa monissa paikoissa. Siskoni sanoi, että kun asui Porvoossa, oli todella pelottavaa kävellä kotiin yöllä baarista tyhjien puistojen ja katujen läpi. Häntä on enemmän pelottanut Porvoossa kuin Pietarissa 😀
    Tämä ei toki poista sitä faktaa, että aina pitää käyttää omaa järkeään.

    • Reply VEERAPIRITA / AURINKORASVAA & ALOE VEERAA 2.5.2018 at 07:32

     Hyvä pointti Kaisa, turvallisemman tunteen tuo väkipaljous. Silloin on aina silmäpareja näkemässä tai korvia kuulemassa, jos jotain uhkaavaa tapahtuu. Mua kanssa pelottaa kävellä yksin yöllä ja välttelen kaikkia pimeitä puistoja ja oikoreittejä – esimerkiksi Kaisaniemen puiston läpi en oikaise koskaan enää tyyliin yhdeksän jälkeen.

  • Reply VEERAPIRITA / AURINKORASVAA & ALOE VEERAA 30.4.2018 at 07:21

   .. Ja pitää laittaa tuo muistikortti pyyntö korvan taakse, jos joskus joudun ryöstön uhriksi. Kameran kuitenkin saa vakuutuksesta, kuvia ei. :’DD

 • Reply Inka 1.5.2018 at 16:58

  Jes, hyvä Veera!! Kiva kun koostit illan herättämät ajatukset vielä postaukseen saakka, oli kiva lukea että mitä juttuja jäikään ekana mieleen. Kiitti vielä järjestelyavusta, oli tosi kivaa! <3

 • Reply Anna | Muuttolintu.com 3.5.2018 at 06:04

  Hyvä vinkkipaketti ja muistutus itsellekin vaikka onkin tullut reissattua. Matkavakuutus varsinkin, sille on tullut tarvetta enkä ikinä matkustaisi ilman. Terveellä järjellä ja omia vaistoja seuraamalla pärjää yleensä aika hyvin. Välttää pimeitä kujia ja vetämästä naamoja yms. Ryöstöjen varalta kaikkia rahoja ja kortteja ei kannata pitää samassa paikassa, ja kallisarvoiset muistot eli kuvat kannattaa olla myös jossain pilvessä tallessa. Mutta täytyy sanoa niin kuin tuossa edellä, että itselläkin ne pelottavimmat tapaukset on tapahtuneet Suomessa, eli turhaan ei kannata pelätä!

  • Reply VEERAPIRITA / AURINKORASVAA & ALOE VEERAA 4.5.2018 at 20:16

   Tää on ollut kyllä jännä huomata, miten moni meistä tuntee olonsa turvattomaksi juuri Suomessa. Vaikka voisi kuvitella juuri päin vastoin. Hyviä pointteja Anna sulla tässä!

 • Reply Merja / Merjan matkassa 3.5.2018 at 22:01

  Matkavakuutus on kaiken a ja o. Onneksi se on jatkuvasti voimassa. Maalaisjärjellä pärjää myös. Pimeitä kujia kannattaa välttää eikä pidä arvoesineitä mukana. Venezuelaan en ottanut edes vihkisormusta mukaan, koska olin kuullut että korut voidaan repiä kaulasta ja sormista väkisin. Naapurihotellin vanhemmalta naiselta kultaketju revittiin kaulasta keskellä kirkasta päivää. Vain mustelmat jäi jäljelle ja onneksi myös henki säästyi. Itse pakkasin mukaan vain rihkamakoruja.

  • Reply VEERAPIRITA / AURINKORASVAA & ALOE VEERAA 4.5.2018 at 20:20

   Näin on, a ja o! Mulla on kanssa jatkuva matkavakuutus, silloin ei tarvitse murehtia koskaan. Toi on kyllä hyvä idea ollut, ettei ota Venezuelaan vihkisormusta. Ikävä olisi, jos itselle todennäköisesti kaikista tärkein koru lähtisi voron mukaan. :c

 • Reply Karoliina / Lotta Karoliina -blogi 5.5.2018 at 09:25

  Hyvä vinkkipaketti, näillä varmasti pärjää ensikertalainenkin matkallaan 🙂 Tuo yllä mainittu on myös hyvä, ettei kannata niitä arvokorujaan kantaa Vnezuelan kaltaisissa paikoissa, turha väkisin itselleen riskejä tuputtaa 🙂

  • Reply VEERAPIRITA / AURINKORASVAA & ALOE VEERAA 5.5.2018 at 22:47

   Samaa mieltä, hyvä vinkki. Onneksi itselle ei oo pelkoa arvokkaista koruista kun tyyliin en käytä edes koruja. :’D Mutta hyvä vinkki oli, jota ei välttämättä tulisi ajateltua heti.

  Leave a Reply