Suomen suurin matkablogiyhteisö

Kysymyksiä ja vastauksia Vietnamista

Kyselin tuossa taannoin teiltä, että onko teillä jotain Vietnamiin ja siellä matkailuun liittyviä kysymyksiä mielessä. Kysymyksiä tuli kivasti ja poimin tämän lisäksi tähän postaukseen muutaman vanhan kysymyksen, joista on tasaiseen tahtiin kyselty.

Vietnam-ekspertiksi minnuu ei voi kutsua, mutta sanotaanko näin että se on varmaan kaikista maailman maista sellainen, josta osaan kertoa eniten ja jossa olen matkaillut eniten. Mun sisällä syttyy aina pieni kipinä, kun pääsen juttelemaan Vietnamista – varo vaan, jos joudut joskus mun uhriksi! 😀

Vietnam alkaa olla aika suosittu matkakohde meille suomalaisille, mutta samaan aikaan se myös jakaa mielipiteitä. Se kaaottisuus mitä maassa on aistittavissa välillä ei ole kaikkien juttu välttämättä, mutta meidän kenen se on – niin Vietnam varmasti vie sydämen.

 

10x kysymyksiä ja vastauksia Vietnamista

 

1. Millä konsteilla järjestit kahvikuljetuksen Suomeen? Mistä kannattaa kahvit ostaa ettei joudu maksamaan turistihintaa? 

Vietnam on yksi maailman suurimpia kahvin viljelymaita ja sieltä kannattaakin tuoda kotiin herkullista kahvia. Sen ilmasto ja maaperä sopii hyvin kahvin viljelyyn sillä viljelyalueen korkeudella meren pintaan on nähden merkitystä muun muassa kahvin aromiin liittyen. Mitä korkeammalla kahvi kasvaa, sitä aromaattisempaa ja maukkaampaa kahvi yleensä on.

Me ostettiin vähän arvokkaampaa luomukahvia (yksi paketti oli siis huikeat 4 euroa) paikallisten suosimasta supermarketista Huesta ja laitettiin suurin osa kahvista ja paljon muutakin roinaa postilla tulemaan takaisin Suomeen, sillä jatkettiin matkaa vielä Laosiin, Thaimaaseen ja Myanmariin eikä haluttu kantaa niin paljoa kahvia rinkassa. Supermarketeista (me nimettiin meidän marketti Prismaksi 😀 ) saa myös paljon edullisemmin vietnamilaisia ”kahvinkeittimiä” kuin vaikkapa jostain turistimarketeilta.

Toinen hyvä vaihtoehto, jos oikeasti haluaa kunnolla tuoda kahvia Suomeen, niin ottaisin yhteyttä johonkin kahviviljelijään tai vaikkapa kahvilaan, josta varmasti saa myös ostettua kahvia mukaan.

Lue lisää herkullisesta vietnamilaisesta kahvista täältä. 

 

 

2. Voiko Hoi Anissa sataa koko ajan joulu-tammikuussa? Voitko suositella jotain majoitusta Hoi Anista?

Oman elämäni Pekka Poutana en heittäisi lusikoita täysin nurkkaan, mutta huonon tuurin sattuessa pitkätkin sadekaudet on mahdollisia Keski-Vietnamissa.

Meillä oli tosi kehnot säät Huessa eli reilun 100 kilometrin päässä Hoi Anista: kaksi viikkoa satoi aivan kaatamalla tauotta marras-joulukuun vaihteessa Huessa ja sade oli jatkunut vielä viikon-pari meidän lähtömme jälkeen, näin ainakin meidän Huessa asuvat kaverit kertoi ja onnitteli, että lähdettiin pois huonosta säästä.

En ehkä kuitenkaan jättäisi Hoi Ania välistä, sillä meillä nyt oikeasti oli vain tosi huono tuuri ja Hoi An on niin kaunis kaupunki ettei maailman huonoinkaan sää voi pilata sen kauneutta. Yleensä sadekausi näkyy vain kerran-pari päivässä hetkittäisellä rankkasateella, jonka jälkeen on taas aurinkoista.

Lue lisää Vietnamin kauneimmasta kaupungista Hoi Anista täältä.

Mitä Hoi Aniin ja majoitukseen tulee, niin meillä oli tosi kiva majoitus aivan pelipaikoilta joen varrelta Long Life Riverside hotellista. Oltiin neljän hengen porukalla täällä, joten otettiin sviitti koska se tuli saman hintaiseksi kuin kaksi hotellihuonetta – mikä parasta, tähän hintaan kuului ihanan rentouttava ja iso poreamme!

Lue lisää meidän käynnistä Long Life Riverside hotellista täältä. 

 

 

3. Minne ootte jättänyt rinkkanne näitten päiväretkien ja parin päivän trekkien ajaksi? 

Sapassa meidän oli tarkoitus aluksi nukkua yksi yö hotellissa siellä, mutta meidän opas suositteli jättämään hotellin kokonaan välistä ja majoittumaan trekkausretken matkan varrella oleviin homestayhin. Hotelli oli yhteistyössä meidän matkanjärjestäjän Ethnic Travelssin kanssa, joten jätettiin meidän isot rinkat lukittuun varastoon kuitenkin hotellille ja pakattiin siellä meidän pikkureput kolmelle päivälle.

Tämä on varmasti normaali käytäntö Pohjois-Vietnamin trekkauksilla, sillä vastaan ei tullut kyllä ketään päiväreppua isommissa repuissa ja olin enemmän itsestäänselvyys, että jätettiin rinkat hotellille.

Lue lisää Sapasta täältä, joka on portti Vietnamin huikeimpaan elämykseen. 

 

Näillä repuilla mentiin kolmen päivän trekkaus Pohjois-Vietnamissa

 

4. Otitko jotain tärkeitä rokotuksia ennen matkaa ja mites hyttyset, onko niitä paljon? Oliko sulla malarialääkitystä vai onko tuo turvallista aluetta sen suhteen? 

Henkilökohtaisesti menin pelkillä perusrokotteilla, jotka kuuluu Suomessa rokotusohjelmaan ja tämän lisäksi minulla on toki hepatiitti A- ja B -rokote. Avopuolisoni otti tämän lisäksi japanin aivotulehdusrokotteen, koska hänen vaihto-ohjelmaan Huessa kuului vierailla myös syrjäisemmillä pikkukylissä ja oleskelu Vietmamissa oli vielä pidempi kuin miulla.

Vaikkei Vietnam varsinaisesti olekaan Malarian luvattu maa, sitä kuitenkin esiintyy maassa ja malariariski on aina olemassa – erityisesti Laosin ja Kambotsan rajoilla voi esiintyä malariaa. Varsinaista malarian pelkoa ei ole turisteille suunnatuissa paikoissa, kuten Saigonissa, Huessa, Hoi Anissa, Nha Trangissa, Da Nangissa tai Hanoissa.

Suosittelen silti suojautumaan auringon laskiessa malarialta ja denguekuumeelta hyttysmyrkyillä ja peittävillä vaatteilla. Varsinaista riesaa ei ainakaan itselleni ole koskaan koitunut hyttysistä verrattuna vaikkapa Thaimaaseen, mutta hyvä niiltä on kuitenkin suojautua.

Kannattaa siis ehkä pohtia ammattilaisen kanssa missä ja miten aiot Vietnamin matkan viettää ja mitä tarvitset. Jos aiot viettää loman suuremmissa kaupungeissa / turistikeskittymissä, niin riski on aika olematon esimerkiksi tuohon japanin aivotulehdukseen tai malariaan.

 

 

5. Jos reissun tarkoituksena on nimenomaan patikointi ja luontoelämykset, niin olisiko tämä Sapan seutu juuri sitä, mitä suosittelisit suunnaksi? Sillä ajatuksella, että olisi reissussa jonkun 10-15 päivää? 

Pohjois-Vietnam on kyllä patikoinnista ja luontoelämyksistä haaveilevan vastaus Vietnamissa – ehdottomasti! Sapasta on hyvä aloittaa patikointi ja kannattaa ehdottomasti mennä oppaan opastuksella, jos en aivan väärässä ole niin patikointi omatoimisesti ei ole oikein mahdollista edes, eikä varmaan kovin turvallistakaan.

Me oltiin huomattavasti lyhyempi aika patikoimassa, mutta helposti olisin voinut olla monta yötä enemmänkin. Me räätälöitiin Ethnic Travelssin kanssa oman näköinen trekkaus + Halong Bay-paketti eikä otettu mitään heidän omista valmiista paketeista. Oli tosi helppoa suunnitella heidän kanssaan meille sopiva setti.

 

 

6. Olitte siis joulun aikaan Halong Baylla? Missä vaiheessa varasitte lennot ja mitä kautta Vietnamiin lensitte?

Me oltiin Halong Baylla joulukuun alusta. Lennot varasin parin kuukauden varotusajalla elokuussa Helsinki-Bangkok-Helsinki ja lensin Finnairin suorilla lennoilla. Bangkokissa tehtiin pieni karkumatka Koh Koodin saarelle ja sitten palattiin takaisin Bangkokiin, josta lennettiin sitten Vietjetillä Saigoniin.

Lennot oli huomattavasti halvemmat Bangkokiin, joten tästä syystä lensin sitä kautta ja otin edullisen halpalentoyhtiön matkan sitten itse Vietnamiin. Vietjet on muutenkin tosi hyvä ja edullinen lentoyhtiö, jos haluaa matkustaa Aasiassa.

 

 

7. Uskaltaako Vietnamissa syödä tuoreita vihanneksia ilman vatsataudin pelkoa?

Voi voi, en tiedä uskaltaako Vietnamissa syödä periaatteessa mitään ilman vatsataudin pelkoa. 😀 Edes minun rautavatsa ei kestänyt Vietnamia, joten suosittelen todellakin kantamaan vatsatautia helpottavia lääkkeitä mukana. Vietnamin hygieniataso on pitkälti aika retuperällään ja nostan sulle hattua, jos pystyt välttymään vatsataudilta.

Yhtälailla voit saada vatsataudin katuruuasta kuin ravintolasta, joten en missään nimessä kannusta jättämään muovisia pikkujakkaroita ja herkullisia paikallisten suosimia paikkoja välistä – ne on Vietnamin ruokasydän! Kannattaa pitää käsihygienista mahdollisimman hyvää huolta.

Vietnamissa käytetään paljon tuoreita kasviksia, joten niiden syömiseltä ei oikein voi (eikä kyllä edes kannata) välttyä. Oon sitä mieltä, että on vain huonoa tuuria jos juuri sie saat vatsataudin.

 

 

8. Jos olisit viisumin salliman ajan vain Vietnamissa niin missä olisit?

Vietnamiin me suomalaiset ei tarvita viisumia, jos matkan kesto on viisitoista päivää sekä edellyttäen ettet käy rajojen ulkopuolella ja palaa takaisin.

Vietnamissa on paljon nähtävää ja itselleni edes useamman kuukauden matka viime kerralla ei pystynyt sammuttamaan janoa maata kohtaan. Toki viisumin antamien ehtojen perusteella saa jo hyvän pintaraapaisun maahan eikä aina tietenkään ole edes mahdollista lomailla pitkiä aikoja kerralla.

Oon aina ollut sellainen kerralla enemmän -matkailija, joten en jäisi missään nimessä aloilleni yhteen paikkaan. Saapuisin varmaan Vietnamiin Saigoniin ja poistuisin maasta Hanoista tai toisinpäin. Reitti olisi varmaan aikalailla tällainen Saigon (josta käsin kävisin päiväretkellä Mekong Deltalla) – Phu Quoc – Hoi An – Hue (jos kanttia, niin ehdottomasti kannattaa matkata Hoi An – Hue väli moottoripyörällä Hai Van Passin kautta tai vaikkapa autolla, maisemat on upeat) – Halong Bay – Sapa – Hanoi.

Iso suositus myös Mui Nen hiekkadyyneille sekä Burger Bros Danangille, jossa kannattaa käydä pysähtymässä ruokatauolla Hoi An – Hue välillä.

 

 

 

9. Onko sulla kokemusta junalla kulkemisesta Vietnamissa? Olisi tarkoitus lähteä kiertämään Vietnamia pariksi viikoksi ja pohdinnassa on että mikä olisi sopivin keino siirtyä kohteesta toiseen.

Junalla ei itseasiassa kuljettu paljoa Vietnamissa, sillä siitä ei kuultu paljoa hyvää. Junalla matkustaminen on hidasta ja epämiellyttävää usein Vietnamissa. Yhden kerran matkustettiin junalla Hanoista Lao Caihin ja silloin me oltiin ykkösluokan nukkumahytissä. Tästä ei ollut kyllä mitään moitittavaa, mutta ilmeisesti ne haukut on tullut nimenomaan perus päiväjunista, jossa pitää istua.

Suosittelen yöbusseja Vietnamissa ellet oo ihan superpitkä. Bussit on edullisia sekä suhteellisen nopea keino liikkua Vietnamissa. On myös tosi suosittua vuokrata tai ostaa moottoripyörä ja ajaa pätkä / koko Vietnam läpi moottoripyörällä. Kannikat saattaa ehkä puutua, mutta maisemista pääsee parhaiten nauttimaan näin.

Lentäminen on myös yksi vaihtoehto – tosin ei se ekologisin. Jos on rajattu aikataulu, niin silloin lentäminen on hyvä vaihtoehto jos haluaa esimerkiksi taittaa matkaa etelästä pohjoiseen nopeammin. Vietnam on lähes kaksi kertaa Suomen pituinen, joten välimatkat on pitkät välillä.

 

 

10. Vaadittiinko Sapan trekkausretkellä erityistä kuntoa vain pärjäiskö tällainen puolittainen sohvaperuna?

Hei olen Veera, myös välillä puolittainen sohvapottu. Eli hyvin pärjää, jos on jonkinlainen peruskunto pohjalla. Pakko myöntää, että paikka paikoin oli kyllä rankkaa ja sykkeet nousi taivaisiin asti vuorten päälle noustessa. Maisemat kuitenkin korvasi sen kaiken kivun, hikoilun ja rakkulat mitä reissun aikana koin.

Yhden vinkin annan kuitenkin, jota en voi tarpeeksi painottaa trekkausretkelle joka tekee trekkauksesta helpompaa: hommaa hyvät kengät, joissa on pintaa pohjassa. Tasaisella pinnalla et ole mitään muuta kuin naamallasi koko ajan. Toinen hyvä vinkki on, että ota lämmintä vaatetta mukaan. Heti kun aurinko laskee, tulee vuorilla erittäin kylmä.

 

 

Heräsikö siulle mieleen jotain muuta Vietnamiin ja siellä reissailuun liittyen?

 

Veera


Psssst! AURINKORASVAA JA ALOE VEERAA-blogiani voit seurata Facebookin, Instagramin (@veerapirita), BloglovininBlogipolun tai Blogit.fi:n kautta – olet lämpimästi tervetullut mukaan! <3

Previous Post Next Post

You Might Also Like

6 Comments

 • Reply Anna | Muuttolintu.com 19.2.2018 at 05:07

  Me varattiin just lennot Vietnamiin jee! Meinattiin kyllä vaan suunnata Phu Quocille, ellei sitten sen jälkeen innostuta jatkaa matkaa muualle. Mehän aikanaan reissattiin Vietnamin halki pelkästään junalla, ja se oli erittäin positiivinen yllätys! Ne oli pääasiassa yöjunia ja tosi viihtyisiä, junan puksuttaessa nukuttaa hyvin. Suosittelen! En tiedä liittyiskö nuo huonot kokemukset sitten johonkin toiseen luokkaan tms.

  • Reply VEERAPIRITA / AURINKORASVAA & ALOE VEERAA 19.2.2018 at 16:40

   Yöjunat onkin mukavia, niistä mullakin on kokemuksia kun matkattiin yksi yö ykkösluokan nukkumahytissä. Niistä päiväjunista ja istumajunista oon kuullut paljon negatiivista ja lisäksi ne on paljon hitaampia kuin autolla / bussilla kulkeminen. Ehkä voisin antaa lyhyen matkan verran mahdollisuutta junalle Vietnamissa. Oioi, teidän Phu Quocista tulee varmaan siistiä – ootteko pitkään?

 • Reply Merja / Matkan tuntua 19.2.2018 at 11:06

  Mistähän tulee tuo junien pelko? Juna oli helppo varata ja ainoa ongelma sen kanssa oli että luvattu ilmastointi meidän vaunussa oli sellainen hento henkäys enemmän kuin perinteinen ilmastointi. Ja koska oli juhlapäivä lähellä, väkeä istui pienillä sinisillä muovituoleilla keskellä käytävää, mutta mitäs se haittaa, jos on oma paikka? Mentiin kyllä vain Da Nangista Hueen. Lentäminen on nopeampaa, jos haluaa matkustaa pitempiä matkoja, mutta juna oli ihan positiivinen yllätys.

  • Reply VEERAPIRITA / AURINKORASVAA & ALOE VEERAA 19.2.2018 at 16:42

   Da Nangista Hueen matka onneksi ei oo pitkä, mutta ainakaan henkilökohtaisesti en haluaisi istua 12 tunnin junamatkaa pikkuisilla muovijakkaroilla. Olisi kaikkea muuta kuin mukavaa. Yöjunat oli kivat, sillä meillä oli ykkösluokan nukkumahytti – se oli tosi mukava paikka nukkua, mutta nimenomaan nuo istumajunat ei kiinnosta Vietnamissa, kun junalla matkustaminen on hitaampaa kuin autolla / junalla monissa paikoin maassa.

 • Reply sari/ matkalla lähelle tai kauas 21.2.2018 at 18:21

  Me haaveilemme joulusta Vietnamista vielä ei ole lentoja varattu. Tuossa katselin hintoja ja huonasin, että lento välillä Hanoi-Hoi An 15 e. Ei paha. Ostitteko Halong bay reissun vasta Hanoista ja mistä sieltä? Katukaupastako vaiko hotellista?

  • Reply VEERAPIRITA / AURINKORASVAA & ALOE VEERAA 21.2.2018 at 18:33

   Vietnamin sisäiset lennot on todella halpoja paitsi Phu Quocin saarelle pikkaisen kalliimpaa, muttei nekään lennot todellakaan pahoja ole. Me ostettiin Halong Bayn reissu etukäteen, sillä meillä oli todella rajatut päivät meidän viisumien umpeutumisen takia sekä räätälöitiin meille yhdistetty Sapa trekkaus + Halong Bay risteily, jossa vielä viides reissaaja tuotiin yksin suoraan Hanoin lentokentältä keskellä Halong Bayta yöllä. Eli oli niin monta muuttujaa, niin piti sopia kaikki nuo etukäteen ja maksettiin myös netin kautta etukäteen, oli tiedossa matkatoimisto joten siihen pystyi luottamaan. Hyvin toimi kaikki Ethnic Travelssin kautta, iso suositus sille! Katukuvassa näkyi Hanoissa paljon matkatoimistoja, jotka myi reissuja Halong Baylle – ei varmasti tuota ongelmaa löytää päivän-parin varoitusajalla reissu sinne.

  Leave a Reply