Suomen suurin matkablogiyhteisö

Makarskan, Albanian, Italian ja Ranskan Rivierat vertailussa

Makarskan Riviera, Italian Riviera, Albanian Riviera ja klassikkojen klassikko Ranskan Riviera. Olin joskus vuosia sitten siinä luulossa, että on olemassa vain Ranskan Riviera ja kuinka väärässä olinkaan. Neljä aurinkoista, upeaa ja erilaista rivieraa on koluttu ja toivottavasti niitä on vielä edessäpäin.

Pari vuotta sitten sain ajatuksen Ranskan Rivieraan, sillä luin alkuvuodesta Mondo-lehteä, jossa oli juttua tästä paikasta. Silloin se iski, haluan tuonne tänä kesänä lomalla – ja sinnehän mentiin.

Kun jostakin paikasta tulee pakkomielle niin minkäs teet. Olin jostain syystä ennen tätä ajatellut Ranskan Rivieran vain ökyrikkaiden paikkana, mutta sinnehän sekaan mahtui oikein hyvin tällainen tavallinen pulliainen. Siitä se ajatus silloin lähti, käydään läpi muitakin rivieroita jos ne kerta näin ihania on.

 

1. Albanian Riviera

Albanian Rivieralta löydät turkoosia rantaviivaa noin 140 kilometrin verran Vloresta aina Ksamiliin saakka. Maisemat ovat todella upeita ja sanotaankin, että Albanian kauneimmat maisemat näkee matkan varrella Vloresta Sarandaan. Huhhuh, ne oli kyllä vaikuttavat. Kannattaa ehdottomasti kulkea autolla Albanian Rivieralla, jotta saat upeista maisemista kaiken mahdollisen irti.

Parhaimmat rannat Albanian Rivieralla omasta mielestäni löytyy Ksamilista, mutta muita hyvin varteenotettavia paikkoja Albanian rannalta on muun muassa Jale, Dhermi, Vlore ja Himara. Saranda on myös hyvin suosittu lomakohde, mutta henkilökohtaisesti en voi suositella paikkaa. En tiedä olenko outo, kun en tykännyt Sarandasta.

 

 

 

Odotuksissa oli Albanian rannoilta rauhaa, mutta pakko myöntää että elokuun kuumimpaan sesonkiin rannat olivat joka puolella täynnä – etenkin italialaisia on joka puolella. Muutamia poikkeuksia oli totta kai, mutta niihin piti osata löytää. Löydettiin esimeriksi Jalen rannan vierestä toinen pikkuranta, jossa oli vain kaksi ihmistä.

Kannattaakin tutustua useampaan kaupunkiin / kylään Albanian Rivieralla, jotta saat monipuolisemman kuvan alueesta ja välimatkat ovat lyhyitä taittaa esimerkiksi vuokra-autolla ja näytti siellä bussejakin kulkevan hyvin. Albanian Rivieralta pääsee myös Kreikan puolelle kätevästi, sillä Sarandasta pääsee lautalla nopeasti Korfun saarelle!

Lue lisää omasta suosikki rantakaupungistani Ksamilista täältä. 

 

 

 

 

2. Makarskan Riviera

Kroatiassa sijaitseva 50 kilometriä pitkä Makarskan Riviera hemmottelee rantalomailijoita takuuvarmasti sekä upeissa maisemissa ei ole valittamista. Tämä on pienin riviera, jossa olen käynyt joten paikka on nopeasti otettu haltuun.

Täältä voit lukea lisää Makarskan Rivierasta viime kesän reissuni perusteella.

Makarskan Rivieralta löytyy useita lomakohteita, mutta Makarska on niistä suurin, suosituin ja kehittynein – ei sillä, että muut kaupungit/kylät olisivat alkeellisia, ei missään nimessä. Makarskassa oli ehkä kuitenkin kaikista eniten palveluja turisteille. Muita varteenotettavia vaihtoehtoja Makarskan Rivieralla on esimerkiksi Podgora, Tucepi, Brela ja Baska Voda.

 

3. Italian Riviera

Mun matka Italian Rivieralle sijoittui Ventimigliaan ja Sanremoon. Meillä oli todella ihana majoitus Sanremossa Villaggio Dei Fiorissa – karavaanialueella, jossa meillä oli tosi kiva mökki, yksityinen ranta ja uima-allas. Haluaisin ehdottomasti tutustua vielä enemmän Italian Rivieraan, sillä niin vähän tuli nähtyä tästä upeasta turkoosista helmestä.

Oon niin innoissani, että ollaan tässä lähitulevaisuudessa matkaamassa pariinkin otteeseen Italiaan, sillä Italian Riviera oli kerrassaan ihana. Ja missä muualla voisi syödä yhtä hyvää pastaa kuin Italiassa?

Voisin jäädä vain tuijottamaan italialaista kulttuuria ja paikallisten elämää. Joskus toivoisin olevani yhtä tempperamenttinen ja teatraalinen kuin italialaiset – mäkin haluun osata käyttää kehonkieltäni keskustelussa yhtä siististi!

Lue lisää meidän Sanremosta, Ventimigliasta ja Monacosta täältä. Oh, vieläkin muistelen rakkaudella tuota pastaa. <3

 

 

 

Italian Riviera on jaoteltu kahteen osaan: Riviera di Ponentesta eli kuninkaallisten ja aristokraattien rivieraan (Genovasta itään)  ja Riviera di Levanteen eli runoilijoiden ja filosofien rivieraan (Genovasta länteen). Käytännössä siis vajaa 400 kilometriä pitkä Italian Riviera ulottuu Ranskan Rivieran tuntumasta Ventimigliasta aina Toscanaan saakka. Suosittuja rantalomakohteita on Alasso, Diano Marina sekä noiden kaupunkien välissä on useampi pienempi rantakaupunki.

 

 

4, Ranskan Riviera

Ranskan Riviera eli Côte d’Azur on varmasti se kuuluisin riviera ja pakko myöntää, samalla myös ehkä ihanin (en tiedä saanko sanoa näin, koska muutkin rivierat on todella ihania) ainakin omasta mielestä. Ranskan Riviera on alunperin tullut tutuksi rikkaiden ja kuuluisien ihmisten lomapaikkana, mutta tänä päivänä siellä näkee kaikenlaista matkailijaa. Toki hinnat ovat suhteellisen korkealla, mutta suhteellisen edullisesti Ranskan Rivieralla pystyy myös matkustamaan.

Rantaviivaa Ranskan Rivieralla on noin 200 kilometriä Toulonista Italian rajalle Mentoniin saakka. Kuuluisimpia kaupunkeja ovat Nizza, Cannes ja St. Tropez (voiko St. Tropezia mainita ilman, että tulee tämä kappale mieleen), mutta Ranskan Rivieralta löytyy myös todella tunnelmallisia pienempiä kyliä kuten Villefranche-sur-Mer, Antibes, Menton ja Eze, joissa kannattaa ehdottomasti vierailla.

 

 

 

Omat suosikkini ovat Antibes tunnelmallaan ja marketeillaan, Cannes vei voiton rannoillaan ja Nizza oli herkkusuun paratiisi. Ranskan Riviera on siis paikka, jossa tulee varmasti nauttimaan auringosta, hyvästä ruuasta ja upeista maisemista. En äkkiseltään keksi täydellisempää paikkaa Euroopasta aurinkolomaa varten – toisaalta alue on varmaan aika kiva myös näin talvella, jolloin on viileämpää.

Ranskan Rivieralla pystyy kätevästi käymään useammassa kaupungissa helposti, sillä siellä on todella hyvä junaliikenne. Junalla pääsee kätevästi ja edullisesti myös Monacoon ja Italiaan! Lisäksi vuokra-autolla on todella kätevää huristella menemään – autoillessa on se hyvä puoli, että voit pysähtyä milloin vain ihastelemaan upeita turkooseja merimaisemia!

Jos muuten kiinnostaa lukea lisää Ranskan Rivieran kokemuksistani, niin niitä löytyy täältä. Olkaa armollisia, tämä on ensimmäisiä blogipostauksiani! :’D

 

 

Cannes

 

 

Mikä on paras riviera?

Siinä on kyllä kysymys, johon en osaa vastata. Tähän ei ole oikeaa vastausta. Kaikissa on omat hyvät puolensa ja luonnollisesti myös huonot.

Ranskan Riviera on suosituin ja tunnetuin – melkein tekisi mieli myös väittää, että kaunein. Sellainen paikka mielestäni, jossa jokaisen pitäisi käydä kerran elämässään.

Italian Riviera vetää puoleensa ruualla ja prosecollaan vaikka ranskalainen keittiö on monen mielestä parempi. Rakastan myös italialaista kulttuuria – lähes aina.

Makarskan Riviera on mielestäni kaikista rauhallisin, josta tulee iso plussa. Rivierat ovat suosittuja matkakohteita, joten välillä olo on kuin olisit muurahaispesässä.

Sitten on vielä Albanian Riviera, nouseva tähti meidän suomalaisten keskuudessa. Albanian naapurimaat ovat löytäneet tämän upean lomapaikan, mutta meillä suomalaisilla on kiinnostus vasta alkanut. Täältä siis sitä eksotiikkaa ja uutuuden viehätystä!

 

 

Mitä mieltä sä oot – mikä on paras riviera?

 

Ps. Kannattaa olla tarkkana kuin porkkana lähiaikoina täällä, sillä mulla on erittäin siisti juttu kehitteillä teille – en meinaa pysyä pöksyissäni! Kerron heti tästä tarkemmin, kun saan kaikki asiat selkeiksi ja lyötyä lukkoon. Stay tuned!

 

Veera


AURINKORASVAA JA ALOE VEERAA -matkablogia voit seurata Facebookin, Instagramin (@veerapirita), TwitterinBloglovinin, Blogipolun, Blogjunglen tai Blogit.fi:n kautta – olet lämpimästi tervetullut mukaan! <3

Previous Post Next Post

You Might Also Like

19 Comments

 • Reply Maija 27.1.2018 at 09:12

  Onko Rivierojen hintatasoissa paljon eroa? 🙂

  • Reply VEERAPIRITA / AURINKORASVAA & ALOE VEERAA 27.1.2018 at 10:47

   Itseasiassa on kyllä, reilusti halvin on Albanian Riviera ja kallein on Ranskan Riviera. Budjettimatkaajana piti vähän aika miettiä Ranskassa miettiä onko joku sen arvoista – esimerkiksi aurinkotuolit maksoi 40€ euroa päivältä ja Albaniassa 2 euroa päivältä.

   Italia ja Makarska on aika samoissa hinnoissa, ehkä pikkuisen edullisempi on Makarskan Riviera.

  • Reply VEERAPIRITA / AURINKORASVAA & ALOE VEERAA 27.1.2018 at 10:48

   .. Unohtui vielä sanoa, että myös Ranskan Rivieralla pystyy helposti matkustamaan myös pienemmällä budjetilla. Majoitus on vähän arvokkaampaa, mutta muuten saa hyvin säästettyä tietyissä jutuissa jos niin haluaa. 🙂

 • Reply Elina Marjaana Travel Blog 28.1.2018 at 11:05

  Kiva, kun olet vertaillut eri paikkoja, saa hyvän kokonaiskuvan eroista ja yhtäläisyyksistä. On ollut tosi mukava lukea sun Albania-juttuja. Kiersin Balkanilla useita vuosia sitten ja silloin Albania oli monelle ehdoton no no. Itsekään en käynyt siellä. Hauska huomata, miten siitä on tullut oikein varteenotettava kohde monelle, eikä edullinen hintataso ole ollenkaan haitaksi. 🙂

  • Reply VEERAPIRITA / AURINKORASVAA & ALOE VEERAA 28.1.2018 at 14:49

   Tätä oli kyllä hauska tehdä, kaikki on niin erilaisia mutta tavallaan hyvin samanlaisia. Vaikea valita omaa lempparia. :’D Vitsit, kiva kuulla Elina Marjaana että Albania-jutuista on ollut iloa, seuraavalla Balkanin reissulla ehdoton go go Albanialle! ;))

 • Reply Jenna / Huge passion for life 28.1.2018 at 12:42

  Olipas kiva vertailu ja paljon tietoa. Näistä olen hankkinut Italiaa ja Ranskaa. Albania olisi kans tosi kiehtova. Ehkä ensiksi Italiaan kuitenkin 🙁

 • Reply Susanna 29.1.2018 at 00:58

  Tykkäsin Ranskan Rivieralla etenkin Mentonista ja Cannesista, olivat siistimpiä ja hiljaisempia kuin Nizza. Mentonissa olisi muuten just helmikuussa sitrusfestivaalit, jolloin näkee paljon appelsiinipuita ja sitruunatuotteita myydään. Se oli aika ihanaa aikaa sielläpäin. Italiassa on muuten myös ”toinen riviera” jota rivieraksi kutsutaan eli Riminin seudut. Riminillä on pieniäkin kohteita joissa on aika lämmin kesällä ja aurinkoista

  • Reply VEERAPIRITA / AURINKORASVAA & ALOE VEERAA 29.1.2018 at 10:39

   Mä tykkäsin kanssa Cannesista, siellä oli kiva fiilis ja rannat oli hyviä. 🙂 Mentonin sitrusfestivaaleista olenkin kuullut useaan otteeseen, ne ois varmaan aikas siistit! 🙂 Pitääpäs tutkailla tuota toista rivieraa.

 • Reply Sofia / Project Forever 29.1.2018 at 11:50

  Lasketaanko Kroatian Split ja sen lähisaaret rivieraan? Jos lasketaan, niin erityisesti Hvar jäi mieleen upeana kohteena, jossa olisin mieluusti viettänyt enemmänkin aikaa kuin vain päivän. Ranskan rivieralla on tullut käytyä Nizzassa ja Ezessä, ja erityisesti tuo Eze sai sydämen läpättämään. Jos aikaa olisi ollut enemmän, niin olisin halunnut tutustua muihinkin rivieran pikkukyliin. Etelä-Ranska vie kyllä omasta mielestäni Kroatiasta voiton. Albaniaan kiinnostaisi myös matkustaa tulevaisuudessa!

  • Reply VEERAPIRITA / AURINKORASVAA & ALOE VEERAA 29.1.2018 at 17:28

   Käsittääkseni Makarskan Riviera on Dubrovnikin ja Splitin välillä oleva osuus vain, tutkailin äsken asiaa enemmän ja en ainakaan löytänyt tietoa että esim Hvar tai Brac kuuluisi Makarskan Rivieraan. Jos joku tietää varmaksi, niin korjatkaa ihmeessä. 🙂 Pidin itse myös Hvaria upeana, siellä olisi voinut viettää pidemmänkin ajan.

   Samaa mieltä, Ranskan Riviera vie voiton Makarskan Rivieralta voiton. Vaikka tosin sielläkin on paljon hyvää. Onhan Ranskan Riviera kuitenkin aikamoinen klassikko! Seuraavaksi testiin Albania. 😉

 • Reply Mika / Lähtöportti 29.1.2018 at 14:32

  Aito ja alkuperäinen Ranskan Riviera on todellinen klassikko ja mullekin Antibes on sen seudun todellinen helmi 🙂 Antibesin torille ja leipomoihin voisin palata koska vaan uudelleen. Italian Riviera on jäänyt toistaiseksi tutkimatta junan ikkunasta nähtyjä maisemia ja Ventimigliassa tehtyä pientä kävelykierrosta lukuunottamatta. Eniten mua kiehtoisi näistä tällä hetkellä Albania, saa nähdä milloin se reissu onnistuisi. Rivieroiksi kutsuttuja paikkoja tuntuu riittävän ympäri maailmaa, onhan Suomessakin oma Riviera eli Hanko 😀

  • Reply VEERAPIRITA / AURINKORASVAA & ALOE VEERAA 29.1.2018 at 17:30

   Jep todellakin Mika! Mä kuvittelin Antibesissa hetken itseni asumassa siellä, paikka oli niiiiiiiin ihana. Albaniaan kannattaa kyllä tutustua, ei se ehkä samalla tavalla ole yhtä upea kuin Ranskan Riviera – persoonallisempi kyllä. Hah, totta – onhan meilläkin Hanko! Olisi pitänyt lisätä se vielä. :’D

 • Reply Anita / My Tiny Travel Journal 30.1.2018 at 12:30

  Aa että alkoi tehdä mieli Ranskaan lukiessani tätä postausta ja kommentteja! Olen käynyt Nizzassa kolme kertaa ja puikahdellut sieltä myös Villefrance-sur-Meriin, Monacoon sekä sisämaahan päin Venceen (jossa asuin viikon), Grasseen ja moniin pikkuruisiin kyliin. En tiedä mikä seudussa vetää, mutta joskus haaveilen jopa muutosta sinne sitten eläkepäivinä :D. Albania kiinnostaisi näistä myös juurikin budjettimatkoja silmälläpitäen. Ja Italiaankin tekisi mieli palata…sytytitpä nyt matkakuumeen!

  • Reply VEERAPIRITA / AURINKORASVAA & ALOE VEERAA 1.2.2018 at 13:15

   Siis tiiäkkö, mulle tuli aivan sama fiilis tätä postausta kijoittaessa! Ois niin kiva päästä käymään Ranskan Rivieralla taas. Sama täällä, voisin niin helposti nähdä itseni viettämässä Antibesin kanltaisessa paikassa eläkevuosiani. Eiköhän Anita lähdetä!

 • Reply Terhi/Fammo matkalla 1.2.2018 at 20:01

  Ranskan Rivieralla voisin käydä vaikka joka kesä, mutta niin voisin kyllä muillakin rivieroilla. Hintataso halpenee itään mentäessä ja Albania on todellakin nouseva tähti. Eihän siitä ole montaakaan vuotta kun sinne ei edes päässyt.

 • Reply Travelloverin Annika 3.2.2018 at 20:40

  Minulle tutuin on ehdottomasti Italian Riviera. Olen viettänyt siellä aika paljon aikaa. Siksi se varmaan on rakkainkin, vaikka kuten Italiaan yleensäkin, minulla on viha-rakkaussuhde tähänkin alueeseen. Kroatiassa olen ajellut oikeastaan vain läpi, mutta sitten Ranskasta ja Albaniasta olen nähnyt ehkä vain huonoimmat puolet. Siksi niistä on jäänyt oikeastaan aika huono fiilis. En innostunut Nizzasta yhtään, ja ainakin vielä ujseita vuosia sitten Saranda oli oikeastaan aika kamala. Eihän siellä ollut kunnostettua kuin yksi talorivivi rannasta ja kaikki muu hyvä ettei romahtanut käsiin. Kaikkialla vain uhkapelipaikkoja. Ehkä se on siitä muuttunut. Silloin jo ajattelin, että maa tarvitsisi kyllä turistien kaikki rahat noustakseen, mutta ei huvittanut silti kovin pitkäksi aikaa jäädä rahoja sinne kuluttamaan. 🙂

  • Reply VEERAPIRITA / AURINKORASVAA & ALOE VEERAA 4.2.2018 at 19:19

   Joo, sulla olikin paljon juttua Italian Rivierasta blogissa. Jäin yksi ilta ihan ahmimaan niitä Italian matkakuumeessa. :’D Mullakaan ei Ranskan Rivieralla niinkään Nizza sytyttänyt, mutta ne kaikki pienemmät paikat kuten Antibes vei sydämen täysin. Se oli kyllä hyvä tukikohta kokea lähiseutuja keskeisen sijainnin puolesta.

   Ihanaa Annika, oot tyyliin ensimmäinen joka on mun kanssa samaa mieltä! Kaikki kehui ennen meidän Albanian matkaa hulluna Sarandaa, että sinne ehdottomasti kannattaa mennä. Me oltiin pari tuntia siellä ja lähdettiin äkkiä autolla pois sieltä. Se oli aivan kamala, mutta Albanian Riviera oli täynnä todella, todella ihania paikkoja ja ai että, niin ystävällisiä ihmisiä ja upeita rantoja! Sarandassa oli varmaan huonoimmat rannat koko Albanian Rivieralta ja mietin useampaan otteeseen, että miten tästä paikasta on voinut tulla Albanian Rivieran matkailun keskus. Milloin olit Sarandassa siis? 🙂

  Leave a Reply