Suomen suurin matkablogiyhteisö

Kalamaja on oma suosikkini Tallinnassa

Tallinnan vanhakaupunki on kaunis ja ihana, eihän siitä yli pääse. Mun sydän sykkii kuitenkin rosoiselle Kalamajan alueelle, joka kehittyy koko ajan palveluiden ja tarjonnan kannalta – säilyttäen kuitenkin omanlaisensa uniikin tunnelman.

Kalamajan aluetta on asuttanut alunperin kalakauppiaat, kalastajat ja veneenrakentajat 1300-luvulta lähtien ja se onkin yksi Tallinnan vanhimmista asuinalueista. Tilanne muuttui merkittävästi vuonna 1870, jolloin valmistui Tallinnan ja Pietarin välinen junarata. Tämän seurauksena Kalamajan alueelle alkoi nousta tehtaita ja junantuomia työläisiä.

Voisin verrata Kalamajan aluetta kotioloissa Kallion ja Puu-Vallilan sekoitukseksi, jossa ehdottomasti upeat puutalot ovat Kalamajan alueen käyntikortti. Noita kaksi- ja kolmikerroksisia puutaloja on jäljellä Tallinna noin viisisataa – kannattaa tutkailla erityisesti puutaloja Salme-, Kungla, Valgevase ja Uus-Kalamaja -kaduilta. Eikun vaan hyvät kengät jalkaan ja puutalo-kierrokselle!

 

 

 

Kalamajasta löytyy nykypäivänä iso kasa tehtaita, joista osa on harmi kyllä rapistunut todella huonoon kuntoon. Kalamaja päästettiin erityisesti 40-luvulla rapistumaan, mutta tässä reilun kymmenen vuoden sisällä paikkaa on alettu kunnostamaan. Musta onkin ilo ollut huomata, miten hyvin osa tehdasrakennuksista on hyödynnetty ja niistä on saatu aikaa todella kivoja designputiikkeja, kirppareita, olutpanimoita, ravintoloita ja kahviloita.

 

Kalamajan trendikäs alue kehittyy hyvää vauhtia

Viime kerrasta Kalamajan (okei, koko Tallinnan) kulmilla oli vierähtänyt puolivahingossa tovi – viime kerta oli viime vuoden puolella. No mutta, siinä ajassa oli tapahtunut yllättävänkin paljon kehitystä alueella!

Kehittymisestä näkyvin ja isoin muutos oli kyllä ehdottomasti keväällä 2017 avattu Balti Jaama Turg, joka oli jyrännyt vanhan Asemantorin alleen. Entinen Asemantori oli vähän kyseenalainen ja ankea venäläinen tori, jossa ei ainakaan turistin näkökulmasta ollut mitään erikoista – paitsi toki paikallisen menon ihmettelyä ja tarkastelua.

Nykyisin Balti Jaam Turgista löytyy vaikka mitä vaativammallekin matkailijalle: laaja kattaus street foodia, tuoreita tilatuotteita, luomuruokaa, antiikkia, käsitöitä ja paikallista desginia. Balti Jaama Turg on myös paikallisten suosima kauppapaikka.

 

 

Mie säikähdin vähän tänne tullessa, että onko kaikki vanha hävinnyt kokonaan entisestä torista. Onneksi sieltä Balti Jaama Turgin ja Telliskiven välistä löytyi vielä ne muutamat harmaat peltihökkelit, jossa paikalliset matamit pitivät yllä omaa kauppatoimintaansa. Tarjolla oli lähinnä jotain venäläistyylisiä päiväpeittoja ja seinäriepuja, turhaa metallikrääsää ja ”tämän päivän” muotivaatteita. Eihän sieltä itselle siis mitään löytynyt, mutta kiva että paikallista tunnelmaa ei ole täysin jyrätty.

Löydät Balti Jaama Turgin Tallinnan juna-aseman ja Telliskiven välistä. Tänne on ihan kävelymatka esimerkiksi vanhastakaupungista, mutta julkisillakin (ratikka 1 ja 2, pysäkit Baltic Station/Balti Jaam tai Telliskivi) pääsee, jos kävely ei jostain syystä nappaa.

Toinen merkittävä kehitys Kalamajassa on DEPOO, joka avattiin viime vuoden maaliskuussa, joka on hyvä naapuri Telliskivi-keskukselle. Täältä löytyy todella kiva kattaus ruokaa sekä useampi ruokapaikka oli hauskasti konteissa ja osa jopa kaksikerroksisia konttiravintoloita.

DEPOO:ssa kannattaa erityisesti käydä Renard Coffee Shopissa, joka on todella kuuluisa kahvila Tallinnassa sekä PEATUS, joka on rakennettu Tallinna-Moskova-junan vauhuihin. Tämä kahvila/yökerho oli harmi kyllä kiinni juuri meidän vierailun aikana, ehdottomasti pitää tänne tulla joku kerta!

 

 

Tiedän minne suuntaan ensi kesänä, nää piha-alueet oikein huokui miten kiva täällä on kesäisin istua iltaa.

 

Telliskivi Loomelinnak on oma suosikkini Kalamasta

Telliskivi Loomelinnak (= luova keskus) on ehdottomasti silti oma suosikkini Kalamajasta vaikka kuhinaa on tullut naapuriin. Telliskivi on boheemi, luova taiteilijaystävällinen kokonaisuus / yrityskylä, joka on yksi Tallinnan suosituimmista ostos- ja ravintolakeskittymistä.

Enkä ihmettele, Telliskivi on hurmaava ja niin mielenkiintoinen. Joka puolella on ihasteltavaa ja toinen toistaan kiinnostavampaa katseenvangitsijaa – apua hassu sana tuo viimeinen, miten tuo kirjoitetaan? 😀 Voin kuvitella miten hankalaa ulkomaalaisilla on opetella suomenkieltä, kun tää on ihan tällaiselle supisuomalaisellekin joskus hyvin hankalaa.

 

 

 

 

Viime viikolla kierreltiin Telliskiven piha-alueella vähän normaalia enemmän ja käytiin ihastelemassa perällä olevia rapistuneita tehdasrakennuksia sekä katutaidetta, joka oli vallannut alueen. En nyt osaa sanoa, miten kauan tuolla on ollut noin värikästä ja kivannäköistä, mutta ensimmäistä kertaa nämä pisti mun silmään kunnolla vasta nyt.

Erilainen vinkki Telliskiveen: varaa itsellesi Telliskivi Urban Walk 7-10 euron hintaan.

On the urban walk we will open doors of buildings, talk about the past of the industrial landscape and large industrial quarters near the city centre, but also look into the future. We ask if Loomelinnak is successful as a real estate model, what are the practices around the world that could be viewed as role models and who are the tenants of Telliskivi. We do all that while wandering on the hallways, rooms, yards and rooftops of the creative campus.

 

 

 

 

 

 

 

Telliskivestä löytyy vaikka mitä – kahviloita, ravintoloita, putiikkeja, lauantaisin kirpputoria, tiistaisin tanssi-iltoja, teatteria, lapsiparkkia, antikvariaattia ja kalustemyymälää. Erityisesti Telliskivi on urbaanin väen suosittu illanviettopaikka sekä täällä järjestetään noin 500 kulttuuritapahtumaa vuodessa, se on jo ihan kivasti vai mitä.

Ravintoloista puheen ollen, käytiin vihdoin ja viimein kokeilemassa kaikkien kehuma F-hoone ja pakko kyllä sanoa, että meidän käynti oli suuri pettymys. Olo oli kuin olisit ollut Suomessa, sillä joka toinen ravintolan asiakas oli suomalainen. Tällä ei nyt ole väliä siihen, miksi F-hoone oli pettymys meille. Vaan ruoka ja palvelu.

Luojalle kiitos, että otettiin alkuruokalautanen, joka pelasti meidän illallisen. Se oli todella hyvä ja maukas.  Lisäksi paikan miljöö ja sisustus oli omaan makuuni, tykkäsin.

Se mistä en tykännyt oli asiakaspalvelu. Palvelu oli aivan olematonta – juuri ja juuri meitä palvellut tarjoilija sanoi sanaakaan ja joka kerta piti tehdä paljon töitä, että sai hänen huomionsa. Lisäksi meidän pääruuaksi valikoituneet hampurilaiset, olivat todella ala-arvoiset. Miekin tekisin paremmat hampurilaiset. Liekkö huono valinta, mutta ei tuollaisia ”hampurilaisia” pitäisi listalla pitää ylipäätään. Olisi pitänyt ottaa se lohi-avokadohässäkkä, joiden välillä arvoin tovin.

 

 

Millaisia kokemuksia teillä on F-hoonesta tai ylipäätään Kalamajan alueen ravintoloista?

 

Veera


AURINKORASVAA JA ALOE VEERAA -matkablogia voit seurata Facebookin, Instagramin (@veerapirita), Bloglovinin, Blogipolun, Blogjunglen tai Blogit.fi:n kautta – olet lämpimästi tervetullut mukaan! <3

 

Previous Post Next Post

You Might Also Like

12 Comments

 • Reply Ohion 14.12.2017 at 17:29

  F-Hooneessa oliskohan vuosi sitten saimme (2 vanhempaa rouvashenkilöä) alkupalat, jonka jälkeen meistä toisen pääruokatilaus hukattiin jonnekin. Asiakaspalvelusta en myös oikein hyvää arvosanaa voi antaa. Ei tee mieli mennä uudelleen. Taisi maine kihahtaa hattuun tai sitten on jo liikaa turisteja.
  Älä loukkaannu, mutta – odotatko vauvaa?

  • Reply VEERAPIRITA / AURINKORASVAA & ALOE VEERAA 14.12.2017 at 17:47

   Voi kurjuus, toi on kyllä ikävää että ruokatilaus hukkuu jonnekin. Hoidettiinko asia kuitenkin hyvin / saitteko mitään korvausta? Voi olla mahdollista, että meitä turisteja on liikaa tai kilahtanut sitten hattuun.

   Hahha, voi ei. Nyt kyllä sain kunnon naurut. :’D Oon kyllä erittäin kaukana vauvaa odottavasta henkilöstä, todennäköisesti mua ei tule koskaan näkemään siinä tilassa. Liekkö mun äidillinen olemus (kaikki sanoo aina, että oon niin äitimäinen hahmo), illalliset ilman alkoholia (en tykkää yhdistää alkoholia ja ruokaa, olen outo) tai ulkoinen olemus (koska pulla) viittaa siihen, että odottaisin – mutta ei, en odota vauvaa. 🙂

 • Reply miraorvokki 15.12.2017 at 08:36

  F-hoone ei ole minulle tuttu, muuta kuin tarinoiden perusteella! Hyvä tietää tämäkin näkökulma, olen kuullut melkein ja aina vain hyvää. Kalamajassa en ole tainnut oikeesti käydä koskaan (vielä)! Mähän siis taisin ensimmäisen kerran käydä Tallinnassa (jos stopovera Pärnun suuntaan ei lasketa), niin vuonna 2015! Näin sen ennen vain viinaralli-mestana. 😀 Pitää suunnata Kalamajaan seuraavaksi!

  • Reply VEERAPIRITA / AURINKORASVAA & ALOE VEERAA 15.12.2017 at 13:13

   Jep sama täällä, aina oikeastaan kuullut vain hyvää. Sen takia ehkä yllätys olikin niin suuri, miten huono kokemus meillä oli F-Hoonesta. Mitää, et oo käyny Kalamajassa! Ens kerralla sinne ehdottomasti pörrää, paljon kivempi seutu ainakin omaan makuun kuin vanhakaupunki tai sataman läheinen viinaralli. 😀

 • Reply Heidi 17.12.2017 at 21:57

  Kävin ekan kerran f-hoonessa 2013, silloin telliskivessä ei ollut mitään muuta, ihan autiota ja ränsistynyttä muuten. Vähän meinasi usko loppua että onko siellä sitä ravintolaa ollenkaan ? niin siloiteltu on siihen verrattuna nykyään. Monien tallinan ravintoloiden fiilsis on kadonnut viime aikoina, esim Elevant ja V, koska suurin osa asiakkaista suomalaisia.. onneksi on löytynyt muutama paikka joissa vielä tarjoilijat ei puhu suomea (kirjottelin blogissa niistä jokin aika sitten). Muuten kyllä kans telliskivi ja kalamaja on ihan ehdottomia suosikkeja!

  • Reply VEERAPIRITA / AURINKORASVAA & ALOE VEERAA 18.12.2017 at 18:03

   On varmaan Telliskiven alue ollut 2013 hyvin erilainen. Eroa on tullut valtavasti jo tässä parissa, kolmessa vuodessa – voin kuvitella mitä se on ollut tuolloin melkein viisi vuotta sitten. Suomalaisia kyllä tuppasi tulemaan vastaan joka puolella Tallinnassa, sitähän se on kun on niin meidän vieressä, helppo mennä ja muutenkin todella kiehtova (lue edullinen) kaupunkilomakohde!

 • Reply Travelloverin Annika 20.12.2017 at 19:35

  Käyn Tallinnassa ihan liian harvoin, koska suurin osa kaikesta kertomastasi oli ihan vierasta. 🙂 F-hooneessa olen käynyt vuosia sitten, kuten joku tuossa aiemmin kommentoi, aikana jolloin kulmilla ei todella ollut muuta. Silloin kokemus oli todella hyvä.

 • Reply Katariina 22.12.2017 at 16:45

  Kalamaja ja Telliskivi ovat ehdottomasti minunkin suosikkialueitani Tallinnassa nykyään. Niin kivalta näyttää nuo seudut taas sinun kuvissasi, että tekisi mieli lähteä käymään taas jossain välissä Tallinnassa. Paitsi, että just lupasin itselleni, että matkustaisin keväällä vähemmän kuin nyt syksyllä…

  • Reply VEERAPIRITA / AURINKORASVAA & ALOE VEERAA 24.12.2017 at 10:41

   Voi kiitos, ihana kuulla jos saan välitettyä matkailu inspistä muillekin! <3 Eiks sellainen sanonta oo Katariina, että lupaukset on tehty rikottaviksi eli suuntaa vain Tallinnaan!

 • Reply Emilia 22.12.2017 at 21:19

  Meillä oli lokakuussa duunin inspiraatiopäivä Telliskivessä ja käytiin syömässä tuossa yhdessä kuvassakin näkyvässä Kivi Paber Käärid -ravintolassa. Se oli tosi hyvä, hyvä kasvisruokavalikoima, kaiken sai gluteenittomana ja hintataso oli kohdallaan. Harmi että F-Hoone tuotti pettymyksen! Sitä on tosiaan paljon hehkutettu mutta ehkäpä taso laskee suurten kävijävirtojen myötä.. 🙁

  • Reply VEERAPIRITA / AURINKORASVAA & ALOE VEERAA 24.12.2017 at 10:42

   Oi, mua harmittaa ihan sikana ettei menty sinne. Mietittiin hetki F-hoonen ja tuon Kivi Paber Kääridin välillä ja päädyttiin sitten tuonne ripuliravintolaan arvosteluiden perusteella. Ensi kerralla ehdottomasti valitaan toisin.

  Leave a Reply