Suomen suurin matkablogiyhteisö

Phở-keitto ja muut vietnamilaisen keittiön klassikot

Vietnamilainen ruoka on hyvää. Siitä ei pääse yli eikä ympäri. Mun mielestä vietnamilainen on ruoka on pikkaisen aliarvostettua, sillä omaan suuhuni se on heittämällä aasialaisten keittiöiden kuningas ja hakkaa mennen tullen esimerkiksi kiinalaiset, thaimaalaiset ja japanilaiset keittiöt. Vietnamilaisen keittiön aseina ovat tuoreus, herkullisuus ja terveellisyys.

Vietnamilainen keittiö on ottanut vaikutteita naapurimaistaan, mutta eroaa selkeästi runsaan kasvisten, salaattien ja yrttien määrällä naapureistaan. Lisäksi Vietnam on yhdistänyt keittiöönsä vaikutteita ranskalaisesta keittiöstä – täytettyjä patonkeja, paahtovanukkaita ja tummapaahtoista kahvia.

Vietnamilainen keittiö on saanut myös vaikutteita buddhalaiselta ja kiinalaiselta filosofialta. Kasvisruoka on hyvin yleistä Vietnamissa, joka juontaa juurensa buddhalaisuudesta.

Sitten on kiinalainen filosofia sekä vastakkaisten jinin ja jangin toisiaan täydentävä käsite. Näistä vietnamilainen on keittiö on ottanut vaikutettaita siten, että ateriakokonaisuuksissa on pyritty ottamaan kaikkien viiden elementin (vesi, puu, tuli, metalli, maa) tasapaino. Kiinalainen jin ja jang on myös osana vietnamilaista keittiötä, sillä useiden mausteiden on uskottu olevan lämmittäviä (jang) ja happamia ainesten ja kalan on uskottu olevan viilentäviä (jin).

Vietnamilaisen keittiön tyypillisiä aineksia ovat nuudeli, riisi, kalakastike, soijakastike, katkaraputahna sekä monenlaiset tuoreet vihannekset – yleisimmät ovat porkkana, kurkku, kevätsipuli, fenkoli, kaali ja retikka, yrtit – yleisemmät ovat minttu, thai-basilika, korianteri, tilli sekä mausteet. Lihoista käytöss on eniten nau nauta, sika ja siipikarja. Myös merenelävät on suosittua ruokaa Vietnamissa pitkän rantaviivan ansiosta.

 

 

 

Ruoka-annoksissa on tyypillistä korostaa raaka-aineiden tuoreutta: vihannekset ja lihat on usein kevyesti paistettu pannulla ja vihannekset tarjoillaan usein raakoinakin. Vietnamilaisessa keittiössä käytetään suhteellisen vähän rasvoja ja öljyjä.

Vietnamilaiseen ateriaan kuuluu tavallisesti suuri astiallinen höyrytettyä riisiä tai nuudeleita, keittoa, kalaliemiä sekä useita pienempiä vihannes- tai liharuokia. On myös hyvin tyypillistä, että ruoka kääräistään ohueen riisipaperiin tai salaatinlehteen, jonka jälkeen sitä kastetaan kala- ja dippikastikkeeeseen.

Vietnamilaisessa keittiössä on myös paljon ruokia, jotka on kääritty banaani- tai kookospalmunlehtiin. Ymmärtääkseni tämä myös auttaa ruokia säilymään paremmin lämmössä.

 

 

Phở-keitto on yksi Vietnamin kuuluisimmasta annoksista

Et ole käynyt Vietnamissa, jos et ole maistanut phở-keittoa. Annos on nuudelikeitto, jossa nuudelien lisäksi on ohuen ohuita lihaviipaleita, tuoreita yrttejä, kasviksia ja maukas liemi. Liemi on phởn ydin, johon tulee inkivääriä, kanelia, kardemummaa, tähtianista, kalakastiketta ja chiliä.

Phở-keitto on suhteellisen helppo ja nopea valmistaa myös kotona, meillä oli tällä viikolla makumatka Vietnamiin phởn merkeissä ja tässä olisi resepti teille:

1. Liemi:
 • 1,5 litraa lihalientä
 • 4 tähtianista
 • 2 kanelitankoa
 • ripaus kardemummaa
 • pieni pala inkivääriä viipaloituna
 • 2 ruokalusikkaa kalakastiketta
 • 1 sipuli
 • 2 valkosipulin kynttä

Laitoin kaikki liemen aihesosat kattilaan ja annoin hautua miedolla lämmöllä kannen alla sillä välin kun touhusin muiden valmisteluiden parissa. Anna kuitenkin hautua vähintään 20 minuuttia. Siivilöi liemi lopuksi, jotta käteen jää vain pelkkä liemi ilman härpäkkeitä.

 

 

2. Phở-keiton ainekset:

 • 300 g naudan paistia tai fileetä
 • 2 punasipulia, olisin käyttänyt kevätsipulia, mutta sitä ei ollut saatavilla
 • 1 punainen chuli
 • 1 lime
 • 1 ruukku (thai)basilikaa ja korianteria
 • 2 dl mungopavun ituja
 • 250 g riisinuudelia
 • schiracha-kastiketta

Sillä välin kun liemi hautuu, valmista loppuosa keitosta. Laita suolavesi kiehumaan, jossa keitä naudanliha ohueksi viipailoidut lihat (muista leikata poikkisyin) mediumiksi – noin minuuttin keittäminen riittää hyvin, ota lihat sivuun.

Tämän jälkeen keitä samassa kattilassa pari-kolme minuuttia mungopavun ituja.

Keitä vielä nuudelit kypsiksi ja huuhtele vähän kylmän veden alla.

3. Tämän jälkeen yhdistä kaikki ainekset keittokulhoon:

Nuudelit ja idut pohjalle, tämän jälkeen annostele raakaa punasipulia/kevätsipulia, chiliä, tuoreita hienonnettuja yrttejä keittokulhoon. Lisää lopuksi siivilöytyä lientä keiton päälle reilusti ja purista limeä sekä laita halutessasi shirachaa päälle.

Ja näin makumatka Vietnamiin on taattu!

 

 

Vietnamilaisen keittiön muut herkut

Phở-keitto ei ole ainoa vietnamilaisen keittiön klassikko – Vietnamista löytyy erilaisia keittoja, kääryleitä, salaatteja ja leivonnaisia. Vietnamin ruokakulttuuri on itseasissa jaettu kolmeen alueeseen: etelä-, keski- ja pohjoisvietnamilaiseen keittiöön.

Curryt, yrtit ja hedelmät on tyypillisiä etelässä, jossa ruuan tulinen elimentti tulee chilistä, kun taas pohjoisessa tulisuus tulee pippurista. Keski-Vietnamisssa käytetään monipuolisesti mausteita, josta myös esimerkiksi bun bo hue (mausteinen nuudelikeitto, joka on lähtöisin Huesta) on hyvä esimerkki.

Vietnam on ollut 70 vuotta Ranskan siirtomaana, joten vaikutteita tästä näkyy monellakin eri tapaa Vietnamissa. Näistä maukkain on ehdottomasti rikollisen herkulliset banh mi -patongit. Kaduilla pörrää patonkimammoja kärrykojuineen – rohkeasti vain tilaamaan omaa patonkia! Banh mi on aika trendikäs ruoka tällä hetkellä ympäri maailmaa, mutta kyllä ne parhaimmat saa silti Vietnamista.

 

 

Vietnamilaiset tuoreet kesärullat eli gỏi cuốn on ohueen riisipaperiin rullattuja tuoreita kasviksia, joita dippaillaan esimerkiksi nuoc chamiin eli kalastikkeeseen, jossa on chiliä ja limeä.

Lisäksi Vietnamista löytyy paljon erilaisia muitakin rullia, jotka on esimeriksi täytetty lihalla ja ne paistetaan vielä pannulla.

 

 

Vietnamilaiset ”pizzat” on myös törkeän hyvin. Pohjaa voisi verrata tortillalättyyn, jotka on täytetty vähän samalla tyylillä kuin pizzat. Nämä kuitenkin paistetaan pienen avotulen päällä grillaamalla ritilän päällä – ja ruokapöydissä on sakset tätä annosta varten.

 

 

Hanoin oma erikoisuus on bún chả, jossa on hiiligrillattua possunlihaa ja pikkuruisia jauhelihapihvejä maustetussa liemessä, joka tarjoillaan tuttuun tapaan nuudelin ja yrttien kanssa.Lisukkeena tarjoillaan riisinuudeleita ja tuoreita yrttejä.

Huelaiset riisi dumplingsit ja täytetyt riisikakut on hyvin olennaisia ruokia myös Vietnamissa, nää ei sinällään ole omaan makuuni, sillä ne on vähän niljakkaita. Hauskaa niitä oli kuitenkin kokkailla paikallisten ystäviemme opastuksella Huessa.

Voit lukea täältä lisää meidän ruuanlaitto illanistujaisista Vietnamissa.

 

 

 

Vietnamilaiset juomat

Ruokajuomana usein Vietnamissa on kylmää vihreää teetä sekä olutta – lämmintä sellaista yleensä. Vietnamista löytyy vielä oikein spesiaaliolut: bia hoi, joka on lagermainen tuoreolut ja se säilyy vain yhden päivän. Mikään viinimaa Vietnam ei niinkään ole, mutta on sillä silti oma viininsä: Dalat.

Olutta tai riisiviiniä juotaessa on hyvin tyypillistä ellei jopa pakollista, että kun yksi on aloittamassa ottamaan huikkaa, kaikkien tulee kilistellä ja sanoa vietnamiksi ”1,2,3 kippis – 2,3 kippis – 2,3 juo” . Tämän jälkeen kaikkien seurueesta tulee juoda. Sama toistuu joka kerta alusta (tai ainakin pikainen kilistely ja juominen), kun alkaa janottaa. Vinkki: ota kunnon huikkia, niin ei tarvitse liikaa kiinnittää huomiota janoisena suomalaisena.

Olen huomannut Vietnamissa, että sokeria tungetaan paljon joka paikkaan – erityisesti juomiin. Nyt on oppinut jo suoraan tilaamaan juomat ilman sokeria – silti sitä välillä tungetaan vaikka kuinka pyytää juoman ilman sokeria. Joka kerta se silti aiheuttaa kummastusta, en tiedä mitään pahempaa kuin esimerkiksi kahvi tai tuorepuristettu appelsiinimehu vuoden sokerimäärällä varustettuna.

 

 

Tiesittekö muuten, että Vietnam on yksi maailman suurimpia kahvin viljelymaita. Vietnamista löytyy useampaa erilaista kahvijuomaa, mutta yleisimmät (ja normaaleimmat, Vietnamista saa esimerkiksi myös jogurttikahvia) ovat musta kahvi ca phe nau sekä maitokahvi ca phe sua. Ilman sokeria kahvia on turha pyytää, sillä vietnamilaiselle kahville on olennaista, että se tarjoillaan erittäin makean kondensoidun maidon kera. Niin sanotulla fresh milkillä ei ole mitään tekemistä vietnamilaisen kahvin kanssa, totta kai kahviloista saa latteja, cappuccinoja ja vastaavia normaalilla maidolla.

Kofeiinitonta kahvia ei Vietnamissa yleisesti hirveästi ole, mutta kahvin voi tilata ekstra-annoksella maitoa – jos se auttaa ollenkaan. Taikasanat tähän ovat: ca phe bac xiu. Vietnamilainen kahvi on ihan must kokeilla, siihen voit tutustua lisää täältä.

 

Ruualla on iso merkitys Vietnamissa

Ruokakulttuuri on iso osa vietnamilaista kulttuuria ja onkin helposti päivän tärkeimpiä hetkiä perheille. Vietnamissa on myös koulujen ja työpäivien aikana parin kolmen tunnin ruokatauot, jolloin suunnataan perheen kanssa syömään ja päikkäreille. Omia annoksia ei niinkään tehdä, vaan jokaiselle annetaan oma pikkukulho ja syömäpuikot. Ruuat sijoitetaan pöydän keskelle isompiin kulhoihin ja kippoihin, josta otetaan omaan pikkukulhoon ruokaa.

On myös hyvin yleistä, että ruoka syödään ulkona. Kannattaakin rohkeasti astua sisään paikallisiin ravintoloihin eikä pelkästään turisteille suunnattuihin ravintoloihin. Suuntaa siis  kadun varrella oleviin katurkeittiöihin, jossa istutaan pienillä matalilla muovijakkaroilla matalissa pöydissä – et tule pettymään, vietnamilainen ruoka vie kielen mennessään!

 

 

 

Mikä on sun suosikki keittiö maailmalta?

 

Veera


AURINKORASVAA JA ALOE VEERAA -matkablogia voit seurata Facebookin, Instagramin (@veerapirita), Bloglovinin, Blogipolun, Blogjunglen tai Blogit.fi:n kautta – olet lämpimästi tervetullut mukaan! <3

 

Previous Post Next Post

You Might Also Like

10 Comments

 • Reply Anna | Tämä matka -blogi 3.12.2017 at 12:37

  Pho-keittoa on tullut keiteltyä kotosalla useastikin. Se on oikeaa lohturuokaa. Kun ulkona on tullee ja on pakkasta, niin mikä sen parempaa, kuin kuuma Pho-keitto ja yrttien tuoksu, joka vie hetkeksi takaisin Aasian lämpöön.

  • Reply VEERAPIRITA / AURINKORASVAA & ALOE VEERAA 7.12.2017 at 19:49

   Tää oli eka kerta mulle, monta kertaa oon haaveillut itsetehdystä phosta. Aina oon ajatellut, että se on niin monimutkaista. Nopeammin tuon onneksi sai loihdittua. Yrttien tuoksu vie kyllä aina Aasiaan, nam!

 • Reply Martina 3.12.2017 at 17:09

  Vietnam kiinnostaa etenkin ruokamatkakohteena, niin moni on maan keittiötä kehunut. Pho-keitto on ollut kotona tehtävien ruokien listallani jo pitkään, mutta jostain syystä olen ajatellut sen olevan liian hankala ja monimutkainen ruoka arkeen. Ehkäpä nyt rohkaistun kuitenkin kokkaamaan sitä. Ehkä jo ensi viikolla! Tämä oli muuten todella kiva postaus. Pitkä ja perinpohjainen. Herätti nälän. 🙂

  • Reply VEERAPIRITA / AURINKORASVAA & ALOE VEERAA 7.12.2017 at 19:53

   Kiitti Martina! Vietnamilainen keittiö on kyllä ihan selkeä iso plussa Vietnamissa. Ehdottomasti kannattaa lähteä ruokamatkalle Vietnamiin! Siis tiiäkkö, mä oon aina miettinyt samaa. Kuitenkin aktiivisista tekemistä oli about 15 minuuttia, joten hyvin vaivatta sai tehtyä. 🙂

 • Reply Johanna | intothemystic.pallontallaajat.net 5.12.2017 at 17:29

  Voi jummi! Vietnamissa on tullut pyörittyä ja kokkaan aika useinkin kotona Vietnamilaista ruokaa, koska munkin mielestä se on ihan parasta. Mutta tosta vietnamilaisesta pitsasta en ole koskaan kuullutkaan, eli kiitos vinkistä! Pitääköhän lähteä Vietnamiin asti testaamaan vai mistäköhän sitä sais…

  • Reply VEERAPIRITA / AURINKORASVAA & ALOE VEERAA 7.12.2017 at 19:55

   Meillä on Johanna hyvä ruokamaku! 😉 Joo, ihan tuntematon käsite oli itsellenikin ennen kuin paikalliset ystävät vinkkas avopuolisolle tuosta paikasta. Pitsa on kyllä lähimpänä kuvaaman sitä, mutta ei kuitenkaan aivan pitsan nälkää ehkä tyydytä. Hyvää ja tosi paljon käytetään yrttejä ja kastikkeita tuossa vietnamilaisessa ”pitsassa”.

 • Reply Anni | Rajatapaukset 7.12.2017 at 09:38

  Vietnam kutsuu tammikuussa, odotan kyllä innolla että pääsen maistelemaan kaikkia herkkuja! Erilaisten ruokakulttuurien kokeminen on mulle yks matkustelun parhaimmista puolista 🙂

  • Reply VEERAPIRITA / AURINKORASVAA & ALOE VEERAA 7.12.2017 at 19:56

   Ooo eikä, oon niin kade Anni! Mäkin haluun taas Vietnamiin! Onko miten pitkä reissu tiedossa ja minne päin suuntaat? Yhdyn samaan mielipiteeseen sun kanssa, ruokakulttuurien kokeminen on ehdottomasti yksi parhaimmista jutuista reissujen päällä.

 • Reply Heli/ Näkymiä vihreältä kukkulalta 9.12.2017 at 15:22

  Kiitos ohjeesta! Vaikutti niin ihanalta, että pitää tehdä sitä hetimiten autenttisia vietnamilaisherkkuja odotellessa. Milloinkahan sinne pääsisin käymään?

 • Leave a Reply