Suomen suurin matkablogiyhteisö

Näin metsästät halvat lennot

Lennot on helposti yksi suurin menoerä matkustamisessa, sen takia kannattaakin käyttää vähän aikaa edullisempien lentojen metsästämiseen. Ainakin itse mielummin kulutan säästetyt eurot lomakohteessa, kuin että se sama raha menisi huomaamatta lentolipun hinnassa.

Oon tutkaillut tässä monena päivänä erityisenkin aktiivisesti lentoja, sillä meillä on suunnitteilla parin-kolmen viikon reissu ensi vuoden alussa. Oon suhaillut miljoonalla eri sivulla, tutkaillut hintoja ja yrittänyt päättää tulevaa matkakohdetta, sillä vaihtoehtoja on monia – lentolippujen hinta on hyvin ratkaiseva tekijä tulevan matkamme suhteen. Kerron teille nyt muutamat vinkit, miten voitte säästää rahaa ja löytää mahdollisimman edulliset lennot.

 

1. Lentojen vertailu kannattaa

Älä osta sikaa säkissä eli vertaile aina edes vähän lipun hintoja. Kannattaa napsauttaa asetuksista istuntosi yksityiseksi ja sen jälkeen aloittaa hintojen vertailu eri sivujen kautta.

Katsastan aina hinnat suoraan lentoyhtiöiden sivuilta sekä erilaisten lentohakukoneiden (omat suosikkini on Skyscanner ja Momondo) kautta. Oon huomannut, että lähes poikkeuksetta tismalleen sama lento on halvempi lentohakukoneiden kautta kuin suoraan lentoyhtiön omilta sivuilta ostettuna.

Jos mulla ei oo mitään lukkoon lyötyä päivämäärää matkalle, niin vertailen myös esimerkiksi kuukauden lentoja eri päiviltä – milloin on esimerkiksi halvinta matkustaa helmikuussa ja teen sitten sen pohjalta suunnitelmat.

 

2. Lennot kannattaa ostaa ajoissa

Lennot ovat heittämällä kalliimpia vaikkapa viikkoa-paria aikaisemmin. Näinpä kannattaakin ostaa lennot mahdollisimman aikaisin. On tutkittu, että lennot on 49 päivää eli seitsemän viikkoa ennen matkaa edullisimmillaan. On myös tutkittu, että juhlapyhinä ja vastaavina kannattaa ostaa lennot jopa neljätoista viikkoa etukäteen. Oon huomannut myös ettei liian aikaisessakaan kannata olla, että jos katsoo lentoja taas liian aikaiseen, on silloin myös lennot hintavammat kuin normaalisti.

Mä oon jotenkin jossain määrin lopettanut uskomisen äkkilähtöihin, enkä enää nykyisin haikaile niiden perään. Etenkään lomasesonkeina vaan ostan suoraan lennot ajoissa esimerkiksi jouluksi, yleisille lomasesongeille ja vastaaville. Ootteko te tehneet hyviä äkkilähtö löytöjä?

Lentojen osto on erään tutkimuksen mukaan parasta tehdä tiistaisin kello kolmen aikaan iltapäivällä. Lentoliput kuulemma päivittyy varausjärjestelmiin ja hakukoneisiin tiistaisin kolmelta. Näihinkään ei tavallaan toinna luottaa ihan sataprosenttisesti, sillä mitäs sitten tapahtuu kun kaikki ostaa lennot tiistaisin?

Metsä vastaa kuin sinne huutaa, eli kyllä ne hinnat lähtee nousuun, jos kaikki ostaisi lennot samoihin aikoihin. Sunnuntai on vastakohta tiistaille, silloin lennot ovat yleensä kalleimmillaan, sillä ihmisillä on yleisesti eniten aikaa tutkailla lentoja.

 

 

3. Matkusta silloin kun muut ei matkusta


Miksi ostaa lennot esimerkiksi talvilomaviikolle, jos voit matkustaa muulloinkin? Meillä lapsettomina vuorotyöläisinä ei ole sidottuja lomapäiviä tai maanantaista perjantaihin töitä, näinpä me voidaan lähteä matkalle vaikka juuri talvilomien jälkeen jolloin lennot omat huomattavasti halvemmat, kun kysyntää ei ole niin paljoa enää.

Lisäksi myös viikonpäivillä on väliä, miltä kuulostaisi ”pidennetty viikonloppu” lauantaista keskiviikkoon? Nimittäin edullisimmat matkustuspäivät ovat tiistai, keskiviikko ja lauantai. Me suositaan yleensä tätä, koska vuorotyöt antaa kivasti vapauden suunnitella matkat muille ajankohdille kuin viikonlopulle.

Lentojen lähdöillä on väliä – yleensä lennot ovat halvimmillaan aikaisin aamusta tai myöhään illasta. Pitkillä lennoilla suosin lähtöjä yöllä, sillä silloin saan unirytmistä pidettyä hyvin kiinni. Mulla on uskomattoman hyvät unentaidot ja yleensä nukahdan koneeseen välittömästi ja heräilen vaan syömään. 😀 Lyhyillä Euroopan sisäisillä lennoilla suosin aikaisia lähtöjä, sillä silloin olen matkakohteessa aikaisin ja näin ikään kuin saan yhden ekstrapäivän matkalleni.

Sekoitetaan vielä pakkaa: myös vuodenaika kannattaa ottaa huomioon. Jotkut paikat ovat toki suosittuja läpi vuoden, mutta on myös tiettyjä sesonkikuukausia, jolloin lennot ovat kalliimpia niinkuin myös itse matkakohde on todennäköisesti kalliimpi kuin hiljaisemmalla sesongilla.

Ota selvää matkakohteesi sesonkiajoista ja pohdi, voitko matkustaa muina kuukausina. Toki ymmärrettävää on, että rantaloma vaikkapa Kroatiassa on huomattavasti miellyttävämpi elokuussa kuin joulukuussa. 😉

 

Kuumimpaan sesonkiin Split oli paljon kivempi kuin aikaisemmalla kerralla, jolloin olin Kroatiassa sesongin ulkopuolella. Oli muuten kylmä rantaloma.

 

4. Välilaskut alentaa lentojen hintaa

Välilaskujen kanssa lennot määränpäähän ovat lähes aina halvemmat kuin suorat lennot, ero voi olla helposti useita satoja euroja. Oon varmaan ainoa ihminen, joka tykkää välilaskuista – etenkin pitkillä lennoilla. Musta on kiva jakaa ennemmin 12 tunnin lento kahteen osaan inhimillisellä vaihtoajalla (pari-kolme tuntia), sillä silloin pääsee jaloittelemaan ja pitämään ”taukoa” lentämisestä.

Toisaalta voin kuvitella, että monta vaihtoa sisältävät lennot eivät ole varmasti lapsiperheiden unelma, joten silloin suorat lennot voivat olla miellyttävämpi vaihtoehto.

Välilaskulliset lennot kuormittaa enemmän tosin luontoa, sillä kasvihuonekaasuja syntyy eniten syntyy nousussa (moottori puskee painavaa konetta ilmaan) sekä nousut syö eniten polttoainetta. Kannattaakin valita sellaisen välilasku, joka vie oikeaan suuntaan.

Finnairin mukaan yli yhdeksän tunnin lennoilla välilaskut itseasiassa pienentää hiilidioksidipäästöjä. Silloin lentokoneen ei tarvitse lentää niin painavan polttoainelastin kera. Esimerkiksi suora lento New Yorkista Delhiin (6600km) kuluttaa polttoainetta 101 tonnia. Vastaavasti sama matka Helsingin välilaskun kautta kuluttaa ”vain” 92 tonnia polttoainetta.

 

5. Sosiaalinen media ja uutiskirjeet haltuun

Välillä somen kautta tulee bongattua sellaisia lentotarjouksia, joita ei muualla ilmoiteta tai se on ollut ainoa paikka, josta tarjous on pistänyt silmään. Kannattaakin ottaa sellaiset lentoyhtiöt seurantaan, joilla yleensä matkustat tai jotka matkustaa sellaisille aluille, jonne on matka suunnitteilla.

.. Ja jos et ole tykännyt Lentodiileistä jo Facebookissa, niin tee se nyt. Nimittäin heidän kauttaan oon ainakin itse bongannut monia halpoja lentoja. Miltä kuulostaa esimerkiksi alle 400 euron lennot Karibialle tai alle 350 euron lennot New Yorkiin? Jep, ei pahalta.

 

6. Onko pakko lähteä aina Helsinki-Vantaalta?

Yleisesti voisi ajatella, että Helsinki-Vantaalta on halvinta lentää kaikkialle. Väärin, ei aina. Esimerkiksi Turusta lentää huomattavasti halvemmalla esimerkiksi Puolaan Gdanskiin – miltä kuulostaa esimerkiksi 45 euron lennot?

Lisäksi kun asuu keskemmällä Suomea, voi Oulu vaikka olla myös lähtöpaikka. Joensuussa asuessani oli ihan sama, matkaako lentokentälle Helsinki-Vantaalle vai Ouluun – puolivälissä ollaan kuitenkin. Esimerkiksi Egyptiin aikoinaan ostettiin sata kertaa halvempi lento Oulusta kuin Helsinki-Vantaalta.

Lisäksi myös Tallinnan tai Tukholman lennot kannattaa ottaa haltuun, oon esimerkiksi lentänyt Balille paaaljon halvemmalla Tukholmasta. Toki matka lentokentälle vaatii omat osuutensa, mutta aika halpaahan tuonne Tallinnaan ja Tukholmaan on ainakin pääkaupunkiseudulta matkustaa.

 

 

7. Matkakohteella ei ole väliä, kunhan on halvat lennot

Mulla on tähän hyvä vinkki, nimittäin Scyscannerin kautta voit hakea lentoja kaikkialle – aseta vain päivmäärät ja budjetti. Voit löytää sellaisia lentoja sellaisiin paikkoihin, joita et olisi itse edes tajunnut katsoa.

Lisää tästä ominaisuudesta voit lukea täältä, kannattaa kokeilla!

 

8. Matkusta kevyesti

Lähes kaikki halpalentoyhtiöt veloittaa erikseen ruumaan menevistä matkatavaroista ja tämä käytäntö on myös levinnyt myös ”normaaleihin” lentoyhtiöihin myös. Pohdi, tarvitsetko esimerkiksi viikonloppulomalla välttämättä niin paljon tavaraa ja pärjäätkö pelkillä käsimatkatavaroilla tai voitko esimerkiksi puolittaa ruumaan menevän matkalaukun matkakaverisi kanssa?

Me suositaan aika usein avopuolisoni kanssa etenkin tuota jälkimmäistä, säästää ainakin toisen lentolipun matkatavarat eli helposti ainakin se 50 euroa.

Oltiin aluksi myös aika pihejä Balkanin road tripin suhteen ja meinattiin oikeasti eka pärjätä tämä reissu pelkästään käsimatkatavaroilla (meidän koko pakkauslistan voit lukea täältä ja voit todeta, että mikä aivopieru meille kävi aluksi). Onneksi kuitenkin lentolippuun voi lisätä edullisesti ruumaan menevän matkalaukun, joka itseasiassa tulee joskus edullisemmaksi jälkeenpäin kuin lennon varaamisen yhteydessä.

 

Käsimatkatavarat Tukholmaan

 

9. Suosi paikallisia sivuja maan sisäisillä lennoilla

Esimerkiksi Vietnamissa huomasin, että maan sisäiset lennot Vietjetin omilta sivuilta oli jopa 90 euroa halvemmat, kuin olisin ostanut lennot esimerkiksi Momondon kautta. Eli kannattaa tutkailla lentoja paikallisten sivujen kautta.

.. Tai sitten kävele suoraan toimistoon reissun päällä, esimerkiksi Myanmarissa oli paaaaaljon halvempaa ostaa lennot lentotoimistosta kuin mitä oltaisiin maksettu niistä lentohakukoneista tai lentoyhtiöiden omilta sivuilta.

Tulipas vielä mieleen, että eroa myös sillä, kun laitettiin itsemme muun muassa Freedomen kautta itsemme Tukholmaan ja sieltä ostettuna Norwegianin lennot Helsinki-Tukholma-Helsinki irtosi 8 euroa halvemmalla. Säästöä se on sekin!

 

Loppupeleissä lentojen varaamiseen kannattaa kuitenkin suhtautua kuin tinkimiseen marokkolaisella torilla: tee kaupat silloin, kun hinta on omasta mielestäsi kohdallaan, sillä mitään lopullista ja ”oikeaa” hintaa ei ole olemassakaan. Oikea lennon hinta on se, mitä itse pitää halpana. Ja kun olet lennon varannut tehnyt, älä katso taaksesi! Murphyn lain mukaan kun lento olisi seuraavana päivänä varattuna ollut vielä halvempi. – Kerran elämässä

 

 

Mitkä on sun keinoja löytää halpoja lentoja?

 

Veera


 AURINKORASVAA JA ALOE VEERAA -matkablogia voit seurata FacebookinInstagramin (@veerapirita)BloglovininBlogipolun, Blogjunglen tai Blogit.fi:n kautta – olet lämpimästi tervetullut mukaan! <3 

 

Previous Post Next Post

You Might Also Like

10 Comments

 • Reply Niina 26.11.2017 at 20:06

  Hyviä vinkkejä! 🙂 Ennen lennettiin paljon välilaskuilla, nykyään vähemmän mikä on ihan kiva 🙂 Myös turhia matkatavaroita ollaan alettu karsimaan ja lyhyillä reissuilla pärjää pienemmällä ja ilmaisella laukulla 😀 Matkustetaan myös usein myös talvella kaupunkeihin kun muut ei sinne halua 🙂

 • Reply Katariina 26.11.2017 at 21:37

  Tosi hyviä vinkkejä kyllä! Moni näistä samoista on minulla käytössä, ja edullisten lentojen etsiminen on mulle melkein harrastus. Hullu määrä aikaa menee Momondon kanssa, ja Lentodiilit on päivittäisessä seurannassa 🙂 Ainut mitä keksin sun listaan täydennyksenä on lentojen ostaminen tietyissä tilanteissa erillisillä lipuilla. Joskus kun katsoo lentoa Suomesta johonkin harvinaisempaan kohteeseen, niin tulee edullisemmaksi ottaa yhdellä lipulla lennot Suomesta tuon maan isoimmalle kentälle ja sieltä erillisellä lipulla maan sisäinen lento lopulliseen kohteeseen.

  • Reply VEERAPIRITA / AURINKORASVAA & ALOE VEERAA 28.11.2017 at 05:35

   Totta, yllättävän paljon saa aikaa kulumaan Momondossa ja vastaavissa. 😀 Nojjoo totta, nyt tajusin että harrastan usein samaa itsekin – erityisesti Aasiassa. Lähes aina lennot Bangkokiin ja eri lennot sitten sieltä eteenpäin, jos ei mennä maateitse.

 • Reply Rosa 27.11.2017 at 11:46

  Paljon hyviä vinkkejä listattuna. Joskus muutama vuosi sitten minulle sanottiin matkatoimistosta, että lennot ovat kalleimmillaan elokuussa ja joulukuussa. En tiedä pitääkö enää paikkaansa. Tiistai tuntuu olevan edelleen maaginen lentoalepäivä ja silloin ostan yleensä lentoni.
  En ole lapseni kanssa vielä lentänyt yhtään pitkää lentoa, mutta mielestäni lapsen kanssa matkustaessa voisi toimia myös pitkän matkan pilkkominen osiin. Vaikeintahan lapselle siellä koneessa on paikallaan pysyminen, joten pieni parin tunnin juoksutuokio lentojen välillä voisi toimia.

  • Reply VEERAPIRITA / AURINKORASVAA & ALOE VEERAA 28.11.2017 at 05:42

   Joulukuun kuulostaa loogiselta – joululahjaksi ja veronpalautukset. Mäkin sopivasti odottelen veronpalautuksia, ajattelin ostaa kaukolennot niillä. 😀 Toikin on kyllä totta, juoksutuokio tekee varmaan hyvää – etenkin sellaisilla vaihdoilla, jossa on vähän aikaa juoksennellakin.

 • Reply Terhi | VAGABONDA 30.11.2017 at 15:19

  Olipas kattava vinkkipaketti! Mä olen vähän huono käyttämään hirveästi aikaa halpojen lentojen etsintään: jos kohde ja suurinpiirteinen ajankohta on selvillä, yleensä vain tsekkaan lentojen hinnat parina päivänä Skyscannerista ennen ostoa.

  Silloin kun kohteella ei ole väliä, on Skyscannerin lentohaku minne vain aivan loistava! Sen ansiosta olen tänä vuonna käynyt esim. Makedoniassa, Lontoossa ja Brysselissä – kohteissa, joihin tuskin olisin muuten ainakaan lähiaikoina mennyt.

  • Reply VEERAPIRITA / AURINKORASVAA & ALOE VEERAA 30.11.2017 at 22:58

   Mulla vaihtelee ihan täysin mielentilasta (ja tilin saldosta). Joskus jaksan paneutua kunnolla ja joskus ostan vain pienen vertailun jälkeen. Makedonia kiehtoisi kyllä täällä päässä myös. Itseasissa niin myös Lontookin. Tuo on kyllä ihan kingi ominaisuus Skyscannerilta!

 • Reply Emilia/Matkan varrella 1.12.2017 at 13:58

  Olipas kattava lista, en keksi mitään lisättävää! Vähän samat fiilikset kuin Terhillä, halpojen lentojen etsintä on ihan vihoviimeistä hommaa. Kyttään Lentodiilejä viikottain ja sieltä onkin tullut bongattua parit lennot alle viidelläkympillä, mutta useaan otteeseen on tullut myös maksettua aivan liikaa lennoista. Rajatut lomat ja ysistä viiteen -duuni ei mahdollista niitä halvimpien lentojen buukkailuja, ja usein lomakin on pidettävä siihen pahimpaan sesonkiaikaan. Nyt ollaan lähdössä vuoden vaihteessa Aasiaan, ja kun kerrankin oltiin suht ajoissa liikkeellä niin Aeroflotin (khöh) lennot irtosi suht halpaan hintaan!

  • Reply VEERAPIRITA / AURINKORASVAA & ALOE VEERAA 1.12.2017 at 20:30

   Lentodiilit on täälläki joka viikko seurannassa, sieltä saa hyvin tiivistettynä kaikki halvat lennot. :’D Tuo ysistä viiteen -duuni varmasti rajoittaa, mutta se on kyllä hyvästäkin. Tiedät paljon aikaisemmin etukäteen, että olet viikonloput, pyhäpäivät ja vastaavat vapaalla. Vuorotyöläisenä itse pystyy reagoimaan noihin paljon myöhemmin, vasta sitten kun saa työvuorolistan käteen ellei toisin ole sovittu etukäteen. Ihanaa Aasian reissua! <3

  Leave a Reply