Suomen suurin matkablogiyhteisö

Kotor kannattaa sisällyttää Montenegron matkaan

Montenegrossa sijaitseva Kotor ja sen lähiseutu on heittämällä suosituimpia matkakohteita Montenegrossa. Enkä kyllä ihmettele tätä, sillä Kotorin välitön meren läheisyys yhdistettynä jylhiin vuoristomaisemiin on upea. Suoraan sanottu olin aluksi hyvinki skeptinen Kotorin suhteen, sillä monelta suunnalta tuli mielipidettä, että Kotor on kauhean turisti ja aivan täynnä risteilymatkailijoita. Toisin kävi, ihastuin Kotoriin.

Kenties meille kävi niin hyvä tuuri ajankohdan suhteen Kotorissa ollessamme, sillä mun mielestä Kotor oli ihan samanlainen kuin mikä tahansa muukin suosittu matkakohde eikä mikään jäätävä turistirysä toisin kuin meitä oltiin peloteltu. Kotorista löydät mukavia ravintoloita, kahviloita ja pubeja sekä sympaattisen vanhankaupungin  ja mikä parasta, kaikki löytyi sopivasti kävelyetäisyyden päästä.

Jostain syystä ne pelotellut jäätävät turistilaumat puuttuivat, sillä saatiin ihan rauhassa käpsytellä Kotorin kauniin vanhankaupungin kujilla. Päiväsaikaan turisteja alkoi tulla enemmän, mutta edelleen oli oikein mainiosti tilaa hengittää. Liekkö se johtui siitä, että satamassa ei ollut kauhean montaa isoa risteilyalusta samaa aikaa – oliko muistaakseni pari parhaimmillaan. Voisin sanoa kyllä, että Dubrovnik (<3) on sata kertaa pahempi turistien paljoudessa.

Kotor on kaunista seutua eikä sitä suotta ole listattu maailman kauneimpiin kaupunkeihin.  Lonely Planet listasi sen myös vuonna 2016 parhaimmaksi kaupungiksi ja suosio onkin noussut tasaisesti – vai voisiko sanoa räjähdysmäisesti? Eikä varmaan suosion loppua näy hetkeen.

Unescon maailmanperintöluettelo on ottanut Kotorin listalleen vuonna 1979, mutta Kotoria on varoitettu – se voi tippua listalta lähi vuosien rakennustoimintojen takia. Saa nähdä, pysyykö Kotor luettelossa vai ei. Toivottavasti.

 

 

 

 

 

Kotor on kompakti paketti, jonka voi kokea lyhyessäkin ajassa

Koska Kotor on suhteellisen pieni, ei siellä ihan hirveästi ole mitään tekemistä – ainakaan moneksi päiväksi ellei juuri kaipaa rentoa oleskelua yhdessä paikassa. Se voi toimia hyvänä tukikohtana, jos haluaa seikkailla lähitienoolla sekä Kotor on myös hyvä pysähdyspaikka pariksi päiväksi. Päivässä, parissa ehtii nähdä varmasti tärkeimmät jutut Kotorissa.

Mitäs ne tärkeimmät jutut sitten on Kotorissa?

Vanhakaupunki totta kai, joka on rakennettu 1100- ja 1300-lukujen välillä. Vanhakaupunki on mun mielestä hyvin perinteinen – oon usein miettinyt milloin tulen kyllästymään vanhoihinkaupunkeihin. En kiellä sitä missään nimessä, etteikö ne olisi kauniita ja mielenkiintoisia. Tässä vuosien varrella ne kuitenkin on alkaneet kovasti muistuttamaan toisiaan: paljon kapeita mukulakivisiä kujia, kirkkoja, upeita rakennuksia, ravintoloita, matkamuistomyymälöitä ja turisteja.

 

 

 

 

 

 

Kotorin vanhakaupunki oli erityisen tunnelmallinen aamulla, sillä saatiin olla käytännössä kahdestaan siellä. Vanhankaupungin läpi pääseekin kenties Kotorin tärkeimpään nähtävyyteen, joka on Kotorin muurit. Tätä suosittelen jokaiselle, jolta vähäsenkään löytyy peruskuntoa. En ehkä suosittele Kotorin muureille kiipeämistä, jos on jotain liikunnallisia rajoitteita – kiipeäminen oli oikeasti yllättävän raskasta.

Kotorin muureilta avautuu varmasti upeimmat maisemat ehkäpä koko Montenegrosta – Durmitor tulee kyllä hyvänä kakkosena. Muureilta ja etenkin huipulta löytyvältä linnoitukselta avautuvat näkymät ovat henkeäsalpaavan upeat – täältä nappaat takuulla matkan parhaat maisemakuvat. Lupaan, ettet tule pettymään maisemiin 1350 rappusen jälkeen.

Mulla on kolme vinkkiä onnistuneeseen kapuamiseen: hyvät lenkkarit, iso vesipullo ja aikainen lähtö. Mitä aikaisemmin lähdet kapuamaan ylös, sitä miellyttävämpi lämpötila on sekä aurinko on vielä vuoren toisella puolen eikä se porota suoraan suhun. Lisäksi muureilla ei ole lähellekään niin paljoa turisteja kuin päivällä. En ymmärrä kuka hullu sinne lähtee päivän kuumimpaan aikaan.

 

 

 

Erikoisempaa nähtävyyttä kaipaaville tarjoaa hylätty hotelli Fjord. Tällaiset hylätyt kohteet on mielenkiintoisia, oma suosikki hylätty kohteeni löytyy Keski-Vietnamista Huesta, jossa on hylätty vesipuisto.

Vaikkei Kotor ole varsinaisesti mikään rantakohde, pääsee siellä silti pulahtamaan meressä. Itse en suosittelisi pulahtamaan ihan Kotorin satamassa uimista, sillä siihen parkkeeraa aika kiitettävästi risteilyaluksia enkä usko, että meri on ihan parhaimmillaan siinä. Suuntaisin uimaan lähikyliin, jossa rantaelämä on heti paljon aktiivisempaa ja puhtaampaa.

 

 

 

Majoittuminen Kotorissa


Kotorista löytyy paljon erilaisia majoitusvaihtoehtoja hienoista hotelleista perustason hostelleihin. Balkanilla on myös kovin suosittua majoittua yksityisten majoittajien asunnoissa ja ne ovatkin hyvin sympaattinen vaihtoehto. Yleisesti majoittuminen on edullista Montenegrossa – Kotor on sieltä hintavimmasta päästä muttei silti aiheuta meille suomalaisille konkurssia.

Kuumimpaan sesonkiin eli kesäkuukausiin majoituksen varaaminen etukäteen olisi varmaan suhteellisen suotavaa, mutta kyllä kadun varrella pisti silmään useampikin kyltti, jossa ilmoitettiin vapaista huoneista. Kannattaa myös katsoa lähikylistä majoitusta, jotka ovat käytännössä kiinni Kotorissa. Rantatien varrella oli todella miellyttävän näköisiä kyliä, ravintoloita ja rantoja, joihin olisin helposti voinut kuvitella itseni lomatunnelmiin.

Me oltiin yksi yö Kotorissa meidän Balkanin road tripin aikana teltassa ja vietettiin yöpymisemme yhteydessä kaksi päivää Kotorissa sekä paluumatkalla Albanian suunnalta pysähdyimme Kotoriin ennen Kroatiaan suuntaamista. Telttailu / karavaanarielämä on suosittua puuhaa Balkanilla ja voinkin suositella sitä hyvänä vaihtoehtona perinteiseen hotellimajoitukseen! Erilainen kokemus varmasti luvassa.

Lue täältä lisää vinkkejä telttailuun Balkanilla sekä samasta postauksesta löydät kaikki meidän käyttämät leirintäalueet Kroatiasta, Montenegrosta, Bosnia-Hertsegovinasta ja Albaniasta.

 

Karavaanari alue Kotorin tuntumassa

 

Matka Kotoriin

Itse Kotorin pystyy helposti kokemaan jalkaisin, mutta pakkohan se on myöntää että oma vuokra-auto on kätevä. Sillä pääsee kätevästi lähiseuduille kätevästi oman aikataulun mukaan.

Jos julkinen liikenne ei nappaa ja haluat vuokrata auton, niin lue täältä mun vinkit onnistuneeseen autonvuokraukseen!

Julkisilla pääsee kätevästi liikkumaan myös, jos ei ole omaa vuokra-autoa. Bussit kulkee kätevästi vaikkaka Kroatiankin puolelta ja bussit ovat suomalaisen rahapussiin hyvinkin edullisia. Eikä taksikaan esimerkiksi Dubrovnikista ole kauhean kallis.

 

 

Kotoriin pääsee Suomesta lentäen esimerkiksi Kroatian puolelle Dubrovnikiin, me tultiin Splitistä asti sillä meidän oli tarkoitus tehdä road trip Balkanilla ja sinne löytyi kaikista halvimmat lennot. Lentäen pääsee myös Montengron puolelle Tivatiin tai Podgoricaan, jonne ei tosin ainakaan toistaiseksi ole suoria lentoja. Tivatin lentokenttä on 10 kilometrin päässä Kotorista, mutta ainakin kun itse tutkailin niin sinne oli reilusti kalleimmat lennot.

Jos haluat vähän erilaista luettavaa Kotorista, niin kurkkaa tämä Syö Matkusta Rakasta -blogin Merin postaus ”Kotor, Montenegron alamaailman näyttämö”.

Oon sitä mieltä, että Kotorille kannattaa antaa mahdollisuus vaikka moni onkin sitä mieltä ettei sinne kannata mennä. Jos vain mahdollista, niin suuntaa sinne silloin kuin satama ei ole täynnä risteilijöitä, niin saat yhtä väljän ja kivan kokemuksen kuin me.

 

 

Kotor on jakanut mielipideita suomalaisten keskuudessa – mitä mieltä sä oot Kotorista?

 

Veera


 AURINKORASVAA JA ALOE VEERAA -matkablogia voit seurata FacebookinInstagramin (@veerapirita)BloglovininBlogipolun, Blogjunglen tai Blogit.fi:n kautta – olet lämpimästi tervetullut mukaan! <3 

 

Previous Post Next Post

You Might Also Like

14 Comments

 • Reply Sofia 11.11.2017 at 13:15

  Minäkin ihastuin Kotoriin käytyäni siellä päiväseltään Dubrovnikista käsin. Ja menisin ehdottomasti uudelleen, mutta ajan kanssa, niin että ehtisin viettää laiskoja päiviä Kotorin lahden pienissä rantakylissä ja käydä myös ajelemassa Durmitorin kansallispuistossa. Joku päivä ehdottomasti lähden sinne suuntaan uudelleen! 🙂

  • Reply VEERAPIRITA / AURINKORASVAA & ALOE VEERAA 12.11.2017 at 09:24

   Laiskat päivät Kotorinlahdella ei voi olla huono ajatus, kelpaisi tännekin! Durmitorin kansallispuisto oli kyllä todella kaunis paikka, se luonto oli jotain todella upeaa ja ihan huikeeta oli kokea se oman auton kanssa, kun sai pysähtyä juuri silloin ja juuri sinne minne haluaa.

 • Reply Suunnaton 12.11.2017 at 11:20

  Kotor, niinkuin koko Montenegro, täytyy vielä päästä näkemään! Kiva, että blogeista löytyy erilaisia mielipiteitä paikoista. Yhden tai kahden eri kirjoittajan perusteella paikasta saattaa saada hyvinkin yksipuolisen mielikuvan, joten mun mielestäni on hyvä, että joukosta löytyy paljon erilaisia kirjoituksia. Huippua siis kuulla, että tykkäsitte Kotorista!

  • Reply VEERAPIRITA / AURINKORASVAA & ALOE VEERAA 12.11.2017 at 12:00

   Jep, samat fiilikset oli täälläkin ennen elokuun reissua. Voin lämpimästi suositella reissua noille suunnille. 🙂 Toi on kyllä niin totta, mullakin oli sellainen yksipuolinen mielikuva ennen omaa matkaani Kotoriin. Sitten Kotor osoittautui positiiviseksi yllätykseksi kun pääsin muodostamaan oman mielipiteen. Toki kaikki ei voi tykätä kaikesta eikä onneksi tarviikkaan. 🙂

 • Reply Katariina 12.11.2017 at 12:19

  Upeita kuvia, kiitos! Montenegroon täytyy ehdottomasti joku kerta mennä, mutta ehkä olisi just hyvä idea vältellä pahinta sesonkiaikaa. Minulla menee matkafiilis aika nopeasti, jos joka paikassa on tungos eikä kohteesta pääse lainkaan nauttimaan ”omissa oloissaan”.

  • Reply VEERAPIRITA / AURINKORASVAA & ALOE VEERAA 12.11.2017 at 20:31

   Oi, ilo on minun puolella Katariina – kiva, jos tykkäsit. 🙂 Se voisi olla hyvä idea, Montenegro on sen verran suosittua seutua etenkin kesäkuukausina. Mäkään en voi sietää sellaista liiallista tungosta, silloin on pakko lähteä karkuun. Varmasti keväällä ja syksyllä jo ihan eri tilanne ja talvisinhan Durmitorissa voi vaikka lasketella. 😉

 • Reply Anna | Tämä matka -blogi 13.11.2017 at 08:45

  Itse vierailimme Kotorissa lokakuussa 2016.

  Kotor tuntuu jakavan mielipiteitä. Toiset hehkuttavat Montenegron tunnetuinta kaupunkia varauksetta, toiset pitävät sitä taas turistihelvettinä. Kallistun mielipiteessäni kompromissiin. Erittäin turistisoitunut, mutta aikaisin aamusta tai myöhään illasta viehättävä. Kun suuret risteilijät alkavat purkaa matkustajiaan kaupunkiin klo 9 aikoihin aamusta, on aika suunnistaa muualle.

  llasta pyörimme kaupungin kujilla ja tutustuimme myös kuuluisiin Kotorin kissoihin. Balkanilla on kissoja kaikkialla, mutta Kotor on tuotteistanut kissimirrinsä erittäin hyvin. Osuimme varsinaiseen kissapuistoon, missä majaili varmasti parikymmentä kattia pentuineen. Ihmiset olivat tuoneet niille pahvilaatikoita makuupaikoiksi ja ruokaa lautasille. Pitkin katuja oli muutenkin kissoille tarkoitettuja vesikippoja ja ruoka-astioita 🙂

  • Reply VEERAPIRITA / AURINKORASVAA & ALOE VEERAA 15.11.2017 at 16:08

   Yhdyn samaan mielipiteeseen kyllä sun kanssa Anna – sen takia varmaan sainkin henkilökohtaisesti niin kivan kuvan Kotorista, kun ei satuttu olemaan samaan aikaan päiväsaikaan ja risteilijöiden kanssa. Voisi olla ihan mielenkiintoista käydä siellä kesän pahimpien turistisesonkien ulkopuolella, voisin tykätä siitäkin kovasti.

   Joo katsottiin samaa Kotorissa, että ei olla vielä käyty missään noin hyvin tuotteistetussa kissapaikassa. Löytyi myös paljon kissa-aiheisia tuliaisia ja putiikkeja. Itse kissoja ei loppujen lopuksi ollut niin paljoa, kuin olisi voinut kuvitella. Ollaankohan me oltu jossain eri kaupungissa kuin Kotorissa kun ei ollut paljoa turisteja eikä kissoja? 😀

 • Reply Anne / Matkahetket 13.11.2017 at 13:53

  Hienoja kuvia! Minulla ei ole mitään kokemusta Montenegrosta, mutta se kiinnostaa kyllä. Naapurimaassa Albaniassa olen kerran käynyt.

  • Reply VEERAPIRITA / AURINKORASVAA & ALOE VEERAA 15.11.2017 at 16:09

   Kiitti Anne! 🙂 Montenegro oli kyllä tosi kiva, kannattaa käydä joskus. Olin myös Albaniassa samaisella reissulla, se oli kanssa oikein kiva. En kyllä osaisi päättää, kumpi oli mielenkiintoisempi. Tavallaan niin erilaiset, Montenegro kehittyneempi ja Albania vuorostaan oli tosi symppis.

 • Reply Pia / Lyhyenä hetkenä 16.11.2017 at 12:00

  Me olimme Montenegrossa purjehtimassa lokakuun alussa. Veneen kotisatama oli Kotorissa, joten siellä tuli vietettyä ensimmäinen ja viimeinen yö. Satamassa oli silloin hiljaista, vain yksi pienehkö risteiljä oli parkkeerannut laituriin, eikä turisteja todellakaan ollut haitaksi asti. Kiipeäminen linnoitukselle kannatti ehdottomasti. Paluumatkalla törmäsimme pieneen kahvilaan, jonka isäntä tarjosi meille lasilliset sukulaisensa tislaamaa grappaa, sekä itse puristettua granaattiomenamehua. Ympärillä määkivät vuohet ja jaloissa kymmenet kissat. Matkaraportti odottaa vielä kirjoittamistaan, oman kokemukseni mukaan suosittelen Kotoria kyllä. Ainakin varsinaisen turistikauden ulkopuolella.

  • Reply VEERAPIRITA / AURINKORASVAA & ALOE VEERAA 17.11.2017 at 13:01

   Lokakuussa varmasti tosi erilainen Kotor kuin kesäkuukausina. Yhdyn samaan mielipiteeseen sun kanssa Pia: linnoitukselle todellakin kannatti kiivetä. Ihanat ne maisemat sieltä! Paikallisten kanssa kohtaamiset on ihan parhautta reissussa.

 • Reply Johanna / Fin Nomads 17.11.2017 at 05:52

  Me ihastuttiin myös Kotoriin ihan täysin, vaikka vietettiinkin siellä vain yksi yö. Tosi suloinen ja pieni kaupunki täynnä historiaa! Löydettiin myös tosi mukava hostelli, joka järjesti pub crawlin illalla. Seuraavana päivänä sitten kivuttiin pikkudarrassa (ja helteessä tietysti…) tuonne mäen päälle, mutta oli kyllä kaiken hikoilun arvoista!

 • Leave a Reply