Suomen suurin matkablogiyhteisö

Päiväretki Kolin kansallispuistoon

Kolin kansallispuisto on mun suosikki matkakohteita kotimaassa ja viime kerrasta Kolille oli vierähtänyt rikollisen pitkä aika – tänä vuonna olin ensimmäistä kertaa Kolilla vasta tänään vaikka normaalisti siellä tulee käytyä useammankin kerran vuodessa. Saan yhdistettyä Kolin näppärästi samaan pakettiin Joensuun visiitin kanssa, sillä se on vain 60 kilometrin päässä Joensuusta.

Hyvin usein ollaan oltu Kolilla yötä, mutta tällä kertaa päädyttiin tekemään pelkkä päiväretki ja vielä hyvin kepeä päiväretki, sillä Jussilla oli viime viikolla leikkaus ja toinen käsi on edelleen paketissa. Kolin matkasta saa helposti hyvinkin fyysisen reissun, mutta myös kevyen nautiskeluloman luonnon keskelle.

Jännäsin vähän aamulla, että näinköhän tullaan näkemään yhtään mitään Ukko-Kolin huipulta, sillä sää ei ollut mitenkään imartelevin. Tiesittekö, että Ukko-Koli on itseasiassa eteläisen Suomen korkein kohta 347 metrillään? Onneksi ei ollut sumua ja sadekin alkoi vasta sitten, kun istahdettiin takaisin autoon. Vaikkei luonto tarjonnut meille parastaan, on Koli aina yhtä hätkähdyttävä paikka.

 

 

Kolin kansallispuisto on yksin Suomen tunneituinpia kansallismaisemia, joka on inspiroinut monia taiteilijoita yli 150 vuotta – kuten esimerkiksi Jean Sibeliusta, Eero Järnefeltiä ja Juhani Ahoa. Jylhät vaaramaisemat Pielisen ylitse ovat todella upeat ja vetää varmasti hiljaiseksi.

Kolin kansallispuiston vaarat ovat Kareldin, muinaisen vuorijonon jäänteitä. Tämä vuorijono on muodostunut lähes 2 miljardia vuotta sitten, kun mannerlaatat työntyivät vastakkain ja tämän seurauksena syntyi kvartsiittikallioita.

Upeiden maisemien lisäksi Kolilla on kattavat palvelut: ruokaa, majoitusta, ohjelmapalveluita (suuri suositus Koli Activille)  sekä siellä pystyy hyvin toimimaan omatoimisesti esimerkiksi vaelluksen, melonnan, hiihdon ja laskettelun parissa.

 

 

Ylätasanteelle pääsee parkkipaikalta kätevästi maisemahissillä.

 

 

Kolilla vois myös rentoutua helposti, sillä Sokos Hotel Koli uudisti muutamia vuosia taaksepäin saunaosastonsa ja tilalle tuli ihanan rentouttava Koli Relax Spa. Oltaisiin tälläkin kertaa muuten ehdottomasti käyty vähän lillumassa, mutta Jussin leikkaushaavojen takia piti jättää saunat ja kylvyt välistä.

Jos ette oo aikaisemmin käyneet tässä maisemakylpylässä, niin suuri suositus paikalle! Pääsylipun hintaan kuuluu oma kylpykiulu ja kaverin kiulun voi vaihtaa juomakiuluksi – vaihtoehtoina on skumppa, punkku tai valkkari. Yksi kylpykiulu riittää hyvin juuri kahdelle hengelle ja se sisältää Lumenen erilaisia hoitotuotteita: suolakide-kuorinta jaloille, uudistava vartalokuorinta, kirkastava kasvonaamio, pehmentävä käsihoito ja kosteuttava vartaloemulsio. Voin sanoa, etten koskaan oo paljuillut skumppalasin kanssa yhtä hienoissa maisemissa, sillä paljusta avautuu upeat maisemat Kolin kansallispuiston huipulta.

 

 

En tiedä, pystyykö mun pienen kaipuun aistimaan Koli Relax Spahan ja olisin kernaasti halunnut sinne tänään. Mutta ei tuo kehnompaa ollut nauttia Ukko-Kolin huipusta, karjalanpiirakoista (oikeista karjalanpiirakoista, koska niitä ei todellakaan Helsingistä saa ja väitellään tästä usein Jussin kanssa 😀 ) ja termarikahveista. Mikähän siinä on, että sama eväs maistuu niin paljon paremmalta luonnossa kuin kotona?

Kolilta löytyy useampi nuotiopaikka, jos haluaa paistella vaikka makkaraa tai keittää pannukahvit. Kannattaa huomioida ettei polttopuita välttämättä oo nuotiopaikoilla vaan ne pitää ottaa mukaan itse. Polttopuita saa myös ostettua Sokos Hotellista tai luontokeskus Ukosta viiden euron hintaan.

 

 

 

 

Käveltiin pelkästään ihan siinä luontokeskus Ukon lähituntumassa, mutta Kolillahan on merkittyjä polkuja kaiken kaikkiaan noin 80 kilometrin edestä, josta löytyy paljon erilaisia luontopolkuja päiväretkelle – Huippujen kierros on oma suosikkini. Kokeilemisen arvoinen on myös Herajärven kierros, johon saa kulutettua useammankin päivän patikoiden.

Oli itseasiassa aika kiva tänään, sillä meitä vastaan ei tullut yhtään ihmistä. Ei siis yhtään. Kai sitä sitten ruskan jälkeen ennen valkoista luontoa torstai-aamut eivät ole mitään suosituinta sesonkia Kolilla. Kolin kansallispuisto on kyllä sellainen paikka mulle, jossa viimeistään aina tajuan miten upea paikka tää meidän kotimaa oikein on. Enkä yhtään ihmettele sitä, miksi Kolin kansallispuistoon matkaillaan muualtakin kuin lähiseuduilta.

 

 

 

 

Tarkempaa tietoa Kolin kansallispuiston reiteistä, palveluista ja vastaavista löydät täältä. 

Millaisia kokemuksia sulla on Kolin kansallispuistosta?

 

Veera


 AURINKORASVAA JA ALOE VEERAA -matkablogia voit seurata FacebookinInstagramin (@veerapirita)BloglovininBlogipolun, Blogjunglen tai Blogit.fi:n kautta – olet lämpimästi tervetullut mukaan! <3 

 

Previous Post Next Post

You Might Also Like

14 Comments

 • Reply Katariina / Lomaluumu 10.11.2017 at 11:57

  En ole koskaan Kolilla käynyt mutta alkoi ihan tosissaan kiinnostaa! Pikku patikka ja kylpylä siihen päälle, ai että. On totta, että luonto ei ole tällä hetkellä parhaimmillaan, mutta pakko nauttia tästäkin vuodenajasta. Voi ainakin hyvällä omatunnolla sitten pötkötellä sohvalla suklaan kanssa 😀

  • Reply VEERAPIRITA / AURINKORASVAA & ALOE VEERAA 11.11.2017 at 09:07

   Eikö kuulostakin hyvältä, rakastan tota yhdistelmää. <3 Parasta se on vielä, jos on mahdollista tehdä se muuna päivinäkin kuin pe-la, sillä kylpylä on aina ollut todella suosittu sillon. Ei tuo suklaan kanssa pötköttelykään kyllä huonommalta kuulosta, se taitaa olla mun agendassa tänään. 😉

 • Reply Travelloverin Annika 12.11.2017 at 19:23

  Olin ensimmäisen kerran Kolilla tänä syksynä, ja voi että tykkäsin. Sää oli todella sumuinen, ja vasta seuraavana aamuna näimme, että tosiaan, järvikin siellä olisi. Sumussa oli kuitenkin oma tunnelmansa. Kylpyläkin oli kiva, mutta lauantai-iltana todella täynnä.

  • Reply VEERAPIRITA / AURINKORASVAA & ALOE VEERAA 12.11.2017 at 20:33

   Joo mie itseasiassa muistankin sen postauksen ja harmittelin kovasti, kun säät eivät olleet parhaimmat. Vaikka sumuisuudessa on se oma ihana utuinen fiiliksensä. 🙂 Maisemakylpylä on tosi ihana, mä oon kerran tehny sen ”virheen”, että menin sinne viikonloppuna. Siitä lähtien oon aina käynyt arkisin ja kerrankin oltiin avopuolison kanssa ainoat koko parin-kolmen tunnin lillumisen ja saunomisen ajan.

 • Reply Kohteena maailma / Rami 13.11.2017 at 10:08

  Koli on upea paikka, kävin siellä kaksi kertaa lopputalvesta tänä vuonna: http://kohteenamaailma.fi/kotimaa/koli-lumikenkailya-kansallismaisemassa/ Olisi kiva käydä siellä kesällä ja nähdä kansallismaisema myös auringonpaisteessa. Varmasti lähivuosina täytyy tehdä Kolille kesäretki, sillä siellä olisi mukavia patikkapolkuja tiedossa.

  Itse kylpystä en niin nauttinut, mutta kävin siellä, kun se oli niin kehuttu. En itse ole niin kylpyläihmisiä, mutta tulipahan retkeilyn jälkeen saunottua 🙂

  • Reply VEERAPIRITA / AURINKORASVAA & ALOE VEERAA 15.11.2017 at 16:15

   Joo muistanin lukeneeni tuon kyseisen postauksen sulta – lumikenkäily Kolilla on kyllä kivaa puuhaa. Joskus olin Koli Activin järkkäämällä lumikenkäretkellä ja se oli tosi siistii, toki voisihan sitä omatoimisestikin helposti mennä. Opeteltiin samaisella reissulla ”laskettelemaan” lumikengillä siellä Ukko – ja Akka-Kolilla. En suoriutunut asiasta kovinkaan mallikkaasti. 😀

   Kesällä Koli on mun mielestä kyllä parempi, kannattaa kokeilla sitä myös. Kylmässä tuo ”eräjormailu” oo mun juttu, etenkään kun siellä huipulla tuulee aika kivasti. Sellainen pidempi reissu meloen olisi omaan makuuni.

 • Reply Anna | Muuttolintu.com 14.11.2017 at 00:00

  Tää on varmaan ykköspaikka Suomessa, minkä haluan nähdä. Meillä on jo aika tiukka aikataulu tulevalle Suomen matkalle, mutta täytyy katsoa, jos siihen saisi vielä Kolin mahdutettua. Mieluummin tosin menisin kesällä, mutta ilmeisesti täällä on talvellakin tekemistä!

 • Reply Ne Tammelat 14.11.2017 at 20:48

  Kolilla on tullut käytyä useita kertoja ja joka kerran ne maisemat jaksavat sykähdyttää uudelleen. On mahtavaa, että ei tarvitse ihan valtavasti ponnistella päästäkseen Ukko-Kolin huipulle suoraan. Joskus ollaan tehty pidempiäkin haikkailuja siellä ja vaikka korkeuserot eivät ole ihan älyttömät, niin kyllä siellä ihan hyvän treenin saa samalla. Olen täysin samaa mieltä tosta karjalanpiirakkajutusta sun kanssa. Sori vaan Jussi 🙂

  • Reply VEERAPIRITA / AURINKORASVAA & ALOE VEERAA 15.11.2017 at 16:24

   Yhdyn samaan kyllä, joka kerta ihastelen sanattomana niitä maisemia. Yllättävän vaivatta sinne kyllä pääsee, talviaikaan ei hirveästi tee mieli lähteä seikkailee paljoa kauemmaksi, mutta kesäisin tehdään aina pieniä päiväpatikointeja.

   Ihanaa, että mun karjalanpiirakka mielipiteeseen yhtyy muutkin! 😀

 • Reply Paula - Viinilaakson viemää 18.11.2017 at 06:57

  Upeat maisemat! Koli on vielä näkemättä ja on ollut kyllä listalla jo useamman vuoden. Hyvä tietää myös tuosta kylpylästä. Kuulostaa houkuttelevalle.

 • Reply Outi 19.11.2017 at 15:22

  Mulla on ikävä kunnon eräilyä ja samoilua. Koli on kyllä varmasti upea ja se pitäisikin nähdä. Aivan luvattoman vähän nähnyt muutenkaan Suomen kansallispuistoja. Aina sitä lupailee että ensi vuonna sitten, ja jotenkin kaikki ulkomaanmatkat vievät kuitenkin aina voiton. Tuleekohan tälle koskaan loppua…

 • Leave a Reply