Suomen suurin matkablogiyhteisö

Bosnialaista kahvia ei pidä sekoittaa turkkilaiseen kahviin

Kahvin suurkuluttajana ja rakastajana pakkohan meidän oli maistaa Bosnia-Hertsegovinassa matkaillessa bosnialaista kahvia, joka on paikallisittain kutsuttu bosanska kafa. Hyvin moni sekoittaa tämän turkkilaiseen kahviin, jotka ovat kieltämättä hyvin samantyylisiä. Eroa niissä kuitenkin on.

Ylipäätään koko Bosnia-Hertsegovina on ottanut vaikutteita turkkilaisesta ruokakulttuurista ja se näkyy hyvin monella tapaa maassa matkustaessa. Paikallisille on kuitenkin hyvin tärkeää, että bosnialaista kahvia ei kutsuta turkkilaiseksi kahviksi. Tavallisen pulliaisen näkökulmasta kahvit näyttävät samanlaisilta, mutta kahveilla on eroavaisuuksia valmistusmenetelmissä. Voit loukata pahasti paikallisia, jos kutsut heidän perinteistä kahviaan turkkilaiseksi kahviksi.

Molemmissa kahveissa paahdetut pavut jauhetaan käsin hyvin hienoksi jauheeksi. Turkkilaisessa versiossa kahvi ja mahdollinen sokeri lisätään kylmään veteen, jonka jälkeen se laitetaan hellalle. Bosnialaisessa kahvissa pelkkä vesi kuumennetaan.

Sen jälkeen kun vesi on kuumennettu, otetaan siitä pieni määrä sivuun hetkeksi. Tämän jälkeen kahvi laitetaan pieneen pitkäkaulaiseen kupariseen pannuun, jota kutsutaan džezvaksi. Vesi, kahvi ja džezva laitetaan hetkeksi vielä hellalle kerran kiehumaan, joka muodostaa paksuhkon vaahdon/creman pintaan. Tämä toimenpide saatetaan toistaa muutaman kertaan, jonka jälkeen alussa sivuun laitettu pieni määrä vettä lisätään vielä sekaan.

Miksi sivuun laitettu vesi laitetaan sivuun hetkeksi ja lisätään myöhemmin? Mietin samaa aluksi, mutta selvisi, että tällä pienellä tempulla saadaan entistäkin paksumpi vaahto/crema päälle sekä saadaan entistä intensiivisempi maku kahviin.

Kahvilla on tärkeä asema Bosnia-Hertsegovinassa ja sillä on hyvinkin tärkeä kulttuurillinen merkitys. Heidän ei ole tarkoitus lennossa napata kahvia mukaan vaan tarkoitus on istua rauhassa alas mieluiten vielä hyvässä seurassa – tunti tai parikin saattaa vierähtää helposti kahvin äärellä.

 

 

Bosnialainen kahvi tarjoillaan pieneltä tarjottimelta, jossa on džezvan lisäksi pieni muki eli fildžan , sokeria, turkkilainen makea suupala rahat lokum ja vesilasi. Maku ja kahvin rakenne on hyvin erilainen meille suomalaisille tyypilliseen kahviin ja se varmasti jakaa mielipiteet. Pelkästään jo bosnialaisen kahvin kattaminen on upeaa, mutta kyllä se silti hyvältä maistuu suussakin. Pienen totuttelun jälkeen tosin.

Kahviloita eli hyvin simppeleitä coffee houseja pystyy helposti bongaamaan ympäri maata – niin isoista kaupungeista kuin pikkukylistäkin. Sarajevossa bongattiin tyylikkäimmät turkkilaisten basaarien keskuudesta. Bosnia-Hertsegovinassa tuli juotua meidän Balkanin matkan parhaimmat kahvit, erityisen lämpimästi mulla jäi mieleen bosnialaisen kahvin nautiskelu Mostarissa sekä aamukahvihetki Blagajssa.

Lue täältä lisää kokemuksia Sarajevosta ja Mostarista.

Kukaan joka matkustaa täällä, ei voi olla huomaamatta että kupariset kahvipannut eli juuri ne džezvat ovat kuumaa kamaa matkamuistoina kaikissa turistipaikoissa. Mullekin alkoi tulla välillä sellainen olo, että pakko saada tuollainen kotiin. Džezva jäi kuitenkin ostamatta, mutta annan yhden vinkin siihen miten tunnistat onko pannu oikeasti käsintehty niinkuin myyjä väittää. Jos pannussa näkyy rengasmaisia jälkiä, se on koneella valmistettu. Jos pannu on on täysin tasainen ilman rengasmaisia jälkiä, se on käsintehty.

 

Perinteinen bosnialainen aamiainen on aika tuhti, rasvainen ja täyttävä.

 

Tykkäätkö bosnialaisesta kahvista? Mistäpäin maailmaa löytyy sulle mieluisin kahviperinne? Mun ääni menee heittämällä vietnamilaiselle kahville.

 

Veera


 AURINKORASVAA JA ALOE VEERAA -matkablogia voit seurata FacebookinInstagramin (@veerapirita)BloglovininBlogipolun, Blogjunglen tai Blogit.fi:n kautta – olet lämpimästi tervetullut mukaan! <3 

 

Previous Post Next Post

You Might Also Like

2 Comments

  • Reply Lotta 6.11.2017 at 20:57

    Oii, näyttää ihanalta! Bosnialaista kahvia en olekaan vielä maistanut, pitää lisätä se listalle (kyllä, mulla on oma bucket list kahville :D)

  • Leave a Reply