Suomen suurin matkablogiyhteisö

Sarajevo yllätti positiivisesti

Sarajevo yllätti minut, sillä se oli lähinnä Jussin toive meidän Balkanin road tripillä – itse olisin alunperin mielellään oikaissut Mostarista suoraan Montenegron puolelle. Onneksi Jussi piti päänsä ja halusi Sarajevoon. Mulla ei ollut oikeastaan minkäänlaista kunnollista ajatusta tai käsitystä kaupungista. Näin jälkeenpäin tuntuukin siltä, että oltaisiin voitu käyttää useampikin päivä meidän matkasta juurikin Sarejevoon.

Sarajevo on Bosnia-Hertsegovinan pääkaupunki ja se on noin 300 000 asukkaan koti. Mut jotenkin yllätti täysin se, miten paljon Sarejevossa oli historiaa, nähtävää sekä kaupunki oli jotenkin aivan jotain muuta mitä osasin odottaa.

Miljacka-joki virtaa kaupungin läpi ja Sarejevon ympärillä on upeita vuoria. Sarejevoa ympäröivät vuoret ovatkin suosittuja hiihto- ja vaelluskohteita, jotka kuuluu itseasiassa Dinaarisiin alppeihin.

Me liikuttiin Sarejevossa pitkälti kävellen, sillä kaupungin keskusta on kätevän kompaktin kokoinen ja helposti saavutettavissa jalkaisin. Julkinen liikenne löytyy toki Sarevosta busseista, ratikat ja vastaavat.

Meillä oli oma vuokra-auto alla, joten kuljettiin sillä vähän pidemmät välimatkat. Autolla Sarajevossa pärjää hyvin, sillä liikenne oli ihan samanlaista kuin missä tahansa isossa kaupungissa. Ruuhka-ajat oli ehkä vähän nihkeitä. Plussaa siitä, että ihan pelipaikoilta löytyi maksullisia (euron tunti) vartioituja autopaikkoja!

Lue täältä lisää vuokra-auton hommaamisesta – vinkit suuntautuu etenkin Balkanille!

 

 

 

 

Baščaršija on matkailijoiden mekka Sarajevossa

Eniten mut hurmasi kuitenkin sellainen rauhallisen seesteinen tunnelma, joka oli aistittavissa. Hassua tuntea näin, sillä Sarejevo kuhisi ihmisiä joka kulmalla. Matkailijan näkökulmasta Old Sarejevo on se place to be.

Sieltä löytyy esimerkiksi kiehtova Baščaršijan turkkilainen basaarialue, joka on Sarejevon historiallinen ja kulttuurillinen keskus. Täältä löytyi paljon turisteille suunnattua kamaa, mutta mun mielestä Baščaršijan tunnelma oli pystytty silti säilyttämään hyvin. Kannattaakin käyttää aikaa kaduilla kuljeskeluun eri putiikeissa, bosnialaisen kahvin nautiskeluun ja kulttuurien sekamelskan ihmettelyyn.

 

 

 

Sarajevossa on myös todella hyvä ruokatarjonta, mä söin täällä taivaallisen salaatin! Päädyin salaattiin ihan vain siksi, että Balkanilainen ruoka on aika tuhtia ja yleisesti Balkanilla on hankalamman puoleista bongata herkullisia ja terveellisiä salaatteja. Jos et ole aikaisemmin maistellut cevapia tai burekia, niin tee se viimeistään Sarejevossa!

Baščaršijan alueelta löytyy paljon ravintoloita, mutta kannattaa tutustua rohkeasti kauemmaksikin makunautintojen perässä. Täältä voit tutustua esimerkiksi paikallisten ja Lonely Planetin ravintolavinkkeihin Sarajevossa.

 

 

Sarejevosta löytyy paljon sotahistoriaa

Mitään maailmankuuluja wow-nähtävyyksiä Sarajevosta et löydä, mutta mielenkiintoisia kyllä. Iso osa Sarejevon nähtävyyksistä liittyy sotahistoriaan. Täältä on esimerkiksi saanut alkunsa tapahtumaketju vuonna 1914, joka johdatti ensimmäiseen maailmansotaan.  Ensimmäisessä maailmansodassa neljän verisen vuoden jälkeen Sarejevosta tuli osa Jugoslaviaa ja toisessa maailmansodassa Sarajevon valtasi sitten Saksa.

Jugoslavian liittotasavallan jouduttua sisällissotaan, serbijoukut piirittivät Sarejvon vuosina 1992-1995. Tämä piiritys aiheutti todella isoa vahinkoa Sarejevolle, joista suurin osa on saatu korjattua nykypäivänä.

Tunnelimuseo lienee mielenkiintoisin ja erikoisin nähtävyys liittyen piirityksiin. Se on pitkä maanalainen tunneli kaupungin laidalla, jonka tarkoituksena oli pitää sarajevolaiset hengissä piiritysten ajan.

Kannattaa käydä myös Gallerija 11/07/95:ssa, mutta täältä et hyvää mieltä saa – en ehkä tulisi esimerkiksi lasten kanssa tänne. Se on pysäyttävä valokuvanäyttely Srbrenican joukkomurhan uhreista, jossa surmansa sai yli 8 000 ihmistä vuonna 1995. Vaikka näyttely onkin muistutus Bosnian sodasta, samalla sen tarkoitus on vastustaa kaikkia väkivallan muotoja.

Sarajevon keskustasta löytyy myös Ikuinen tuli, joka muistomerkki toisen maailmansodan uhreille. Löydät Ikuisen tulen kävelykadun tuntumasta suhteellisen läheltä Baščaršijaa.

 

 

Auringonlasku kukkulalla oli parasta Sarajevossa

Paras muisto mulle jäi auringonlaskun ihastelemisesta kukkulan päältä. Kannattaakin kiivetä kukkulalle katsomaan auringonlasku, se oli todella tunnelmallista ja Sarajevo näytti todella kiehtovalta yläilmoista. Tutkailtiin matkan varrella muun muassa hautausmaita, joissa oli valkoiset pitkulaisen malliset hautakivet.

Löydettiin ravintola / kahvila, jonka tasanteella oli täydellinen paikka nauttia auringonlasku. Tänne oli moni muukin tullut katsomaan auringonlaskua, mutta ei se menoa haitannut mitenkään. Tänne me tultiin autolla, koska sellainen oli käytössä. Hyvin moni kuitenkin myös reippaili kävellen.

 

 

 

Sarajevo sopii oikeastaan kenellä vain

Oon sitä mieltä, että Sarajevo matkakohteena sopii oikeastaan kenelle vain. Sieltä löytyy jokaiseen makuun varmasti jotakin ja se onkin tällä hetkellä yksi Euroopan kiinnostavimmista kohteista. Sarajevo on eksoottinen ja monipuolinen kaupunki, jossa riittää ihmeteltävää moneen makuun.

Sarajevo sopii hyvin yksin matkustaville, perheille, pariskunnille ja kaveriporukoille. Vaikka kaupungilla onkin paikkansa sotahistoriasta kiinnostuneille, tarjoaa Sarajevo roimasti myös kulttuuria sekä yöelämä on hyvinkin vilkas Sarejevossa.

Budjettimatkailijalle Sarajevo tai oikeastaan koko Bosnia-Hertsegovina on loistava valinta, sillä meille suomalaisille maan hintataso on erittäinkin miellyttävä.

Sarajevo soveltuu hyvin päiväretkikohteeksi kuin myös pidemmäksikin aikaa. Me oltiin yksi yö Sarajevossa ja saatiin tavallaan kaikki tarpeellinen irti kaupungista – vaikka mielellään olisin muutaman lisäpäivän näin jälkikäteen viettänyt siellä.

 

 

 

 

 

Sarajevo on ympärivuotinen kohde, mutta sesonki siellä on parhaimmillaan yllätys, yllätys – kesällä. Meidän elokuun vierailun aikaan lämpötilat oli lähes tukalan kuumat, mittari hipoi reilussa kolmessakymmenessä läpi päivän. Talvikaudella Sarajevo on suosittu laskettelukohde.

Oon todella iloinen, että Jussi piti päänsä Sarajevon suhteen. Yllätyin oikeasti todella positiivisesti vaikka saatiin vain pieni pintaraapaisu kaupunkiin. Sarajevo on ehdottomasti sellainen paikka, jota voisin suositella. Tykkäsin Sarajevosta enemmän kuin esimerkiksi Mostarista vaikkei siinäkään paikassa mitään vikaa ollut.

Katso täältä miltä meidän Balkanin road trip näytti kuvina!

 

 

Mitä mieltä sä oot Sarajevosta – jatkoon vai ei?

 

Veera


 AURINKORASVAA JA ALOE VEERAA -matkablogia voit seurata FacebookinInstagramin (@veerapirita)BloglovininBlogipolun, Blogjunglen tai Blogit.fi:n kautta – olet lämpimästi tervetullut mukaan! <3 

 

Previous Post Next Post

You Might Also Like

12 Comments

 • Reply Terhi/Fammo matkalla 1.11.2017 at 11:13

  Sarajevossa on mielenkiintoista nimenomaan sen historia. Aina sodan jaloissa kärsien mutta taas tuhkasta noussen. Minulla jäi Sarajevo kesällä käymättä aikapulan vuoksi, mutta sen epäkohdan pystyy toki korjaamaan

 • Reply Elina Marjaana 1.11.2017 at 15:26

  Jatkoon! Mulle kävi samalla tavalla joitakin vuosia sitten. Tykkäsin kaupungista, vaikka olin ajatellut sen olevan korkeintaan ihan ok. Oli jotenkin hurjaa nähdä luodinreikiä seinissä ja ne valtavat hautausmaat ja valkoiset ristit. Olin kaupungissa ramadanin aikaan, niin iltaisin oli porukkaa ja hyvät bileet. 🙂

  • Reply VEERAPIRITA / AURINKORASVAA & ALOE VEERAA 1.11.2017 at 20:41

   Kiva huomata etten oo ainoa samanlaisilla fiiliksillä. Ajattelin, että mussa on jotain vikaa. 😀 Varmaan aika mielenkiintoista ollut olla ramadanin aikaa Sarajevossa, noi on niin mielenkiintoisia kun sattuu jonkun spessumman jutun aikoihin matkakohteeseen.

 • Reply Suunnaton 1.11.2017 at 17:01

  Ah, Sarajevo on ehkäpä mun lempikaupunkini Balkanilla <3 Sinne jos jonnekin haluaisin palata. Se on jotenkin aito ja helposti lähestyttävä. Sen historia on käsinkosketeltavissa, eikä kaduilla näkyvät "ruusut" suinkaan vähennä historian merkitystä, saatika Sniper Alley -nimiset paikat. Vieläkö muuten noita ruusuja, eli punaisella betonilla merkittyjä sota-ajan kuolinpaikkoja näkyy katukuvassa?

  • Reply VEERAPIRITA / AURINKORASVAA & ALOE VEERAA 2.11.2017 at 17:45

   Sarajevo oli kyllä yksi omia suosikkejani kanssa Balkanilla, ei ehkä välttämättä itselle se parhain mutta kärkipäässä! Toi on kyllä niin totta, historian siellä pystyy aistimaan todella hyvin.

 • Reply Kattivaara 1.11.2017 at 19:35

  jatkoon … vaikkakin Sarajevo sai vain pintaraapaisun meidän Bosnian reissulla niin se kuten koko maa on kokemisen arvoinen – love it <3

 • Reply Sandra / Terveiset päiväntasaajalta 6.11.2017 at 09:45

  Musta oisi ollut ihana päästä käymään Sarajevossa meidän Balkan reissulla, mutta aika ei millään kaikkeen riittänyt. Maistettiin reissulla jokaisesta maasta jotakin ja seuraavalla kerralla suuntaan ehdottomasti takaisin Bosnia Hertsegovinaan 🙂 Kiva kuulla, että tykkäsit siitä noin paljon!

 • Reply Pirkko / Meriharakka 8.11.2017 at 17:48

  Sarajevoa ovat muutkin kehuneet ja kun oma Bosnian matkailu toistaiseksi on rajoittunut Mostariin, niin pitänee käydä vielä tuollakin. Ja kun vasta sen jälkeen kun olimme jo keränneet kaikki Euroopan maat keksimme idean kerätä myös pääkaupungit, niin pitää tuolla suunnalla kylä myös Podgorican ja Zagrebin takia. Taitaa tulla roadtrip 🙂

  • Reply VEERAPIRITA / AURINKORASVAA & ALOE VEERAA 9.11.2017 at 18:48

   Mostarkin on jees, ehkä vielä kivempi on Sarajevo – ei ainakaan tunnu niin täyteen ahdetulta. Hauska idea tuo, että Euroopan valloituksen jälkeen rupesitte valloittamaan Euroopan pääkaupunkeja. Itselläni olisi vielä pitkä matka tuohon. 🙂

  Leave a Reply