Suomen suurin matkablogiyhteisö

Kroatian Split – kannatti antaa toinen mahdollisuus

Olin muutamia vuosia taaksepäin ensimmäistä kertaa Kroatiassa ja silloin pidettiin ystäväni kanssa tukikohtana Splitiä. En tiedä johtuiko silloisesta kevään kylmistä säistä vai mistä, mutta silloin en lämmennyt Splitille paljoa (lue täältä aikaisemmat fiilikseni Splitistä). Kaupunki oli mielestäni tylsä. Nyt elokuun loppupuolella annoin uuden mahdollisuuden Splitille ja pakko myöntää, että mielipiteeni saattoi hiukan muuttua.

Tällä kertaa tämä reilun 200 000 asukkaan kaupunki, joka on muuten Kroatian toiseksi suurin kaupunki – olikin ihan jees. Ennakkoon mietin, että plää en millään jaksaisi ”tuhlata” meidän Balkanin road tripiltä aikaa Splitiin enempää kuin pakollisen – meidän lennot oli hommattu sinne.

Onneksi kuitenkin meillä jäi yksi ylimääräinen päivä ja tultiin yöksi Splitiin. Huomasinkin jotenkin, että Splitissä on melkein kaikkea mitä matkailija voi kaivata: kaupungin sykettä, rantaelämää, hyvää ruokaa, ostosmahdollisuuksia, yöelämää löytyy, liikenneyhteydet on hyvät muualle sekä historiaa ja kulttuuri on paljon. Kaikki yhdessä paketissa.

 

 

Mitä Splitin liikenneyhteyksiin tulee, niin sieltä pääsee todella helposti jatkamaan matkaa vaikkapa lähisaarille Korculaan, Braciin tai Hvariin, Trogiriin, Dubrovnikiin, Makarskan Rivieralle tai niinkuin me tehtiin tällä kertaa, muihin maihin. Myös päiväretkien teko on helppoa kuin heinänteko. Mua harmitti ettei ehditty tehdä retkeä Plitvicen kansallispuistoon, jotka on suorastaan satumaisen upean näköiset – menkää te siis mun puolesta!

 

Nähtävyydet Splitissä

Split on nykyisin hyvinkin suosittu matkailijoiden keskuudessa, mutta se kohosi loistoon jo roomalaisvallan aikana – keisari Diocletianus rakennutti kaupunkiin itselleen kesäpalatsin. Se onkin Splitin tärkeimpiä nähtävyyksiä ja kuuluu myös Unescon suojelukohteisiin. Mitä muihin nähtävyyksiin tulee, niin suurin osa niistä sijaitsee vanhassakaupungissa tai aivan siinä lähettyvillä.

Kannattaa tutustua myös Marjaniin vanhankaupungin nähtävyyksien lisäksi, joka on 178 metriä korkea kukkula ja hyvä ulkoilualue. Maisemat kukkulalta ja sinne mentäessä on todella kauniit.

 

 

Herkuttelua Splitissä

Kiehtovimpia paikkoja Splitissä onkin sen tunnelmallinen vanhakaupunki, josta löytyy iso kasa hyviä ravintoloita. Kaupungista voit löytää helposti parin euron pikaruuista useiden kymppien fine diningiin – valinnavaraa riittää varmasti jokaiseen nälkään.

Myös rantakadulla Rivalla on useampi ravintola – tosin ne ovat enemmän istuskelua varten, mutta kannattaa tutustua silti. Rivalta bongattiin myös herkullisia acai-kulhoja myyvä koju, ai että ne oli hyviä. Pitääpäs muuten kertoa teille mun herkullisen acai bowlin ohje!

 

 

Vietettiin viimeistä kokonaista päivää Balkanilla ja en ollut maistanut kertaakaan hyvää hampurilaista – itseasiassa ei taidettu syödä yhtään koko matkan aikana ennen Splitiä. Siinä missä oon ikuisen rantaparatiisin metsästäjä, oon myös maailman herkullisimman hampurilaisen metsästäjä. Onneksi päätettiin suunnata viimeisenä iltana syömään Toto’s Burger Bariin, jossa oli törkeän suussasulavat ja mehevät bursat. Halleluja.

 

 

Rantaelämää Splitissä

Mainitsinkin aikaisemmin, että Split on hyvä matkakohde myös rantalomaan. Toukokuusta syyskuuhun asti on loistavaa aikaa rantalomailuun, tosin ensimmäisellä kerralla meillä oli kieltämättä vähän kylmä biitsillä toukokuussa eikä me kauheasti uitu silloin. Saarilla jostain syystä silloin oli lämpimämpää. Elokuussa ei tarvinnut valittaa kylmyydestä, sillä välillä saattoi olla jopa tuskallisen kuuma. Koskaan ei ole hyvä. 😀

Unelmarantoja Splitistä et tule löytämään, mutta kyllä ne varmasti tyydyttää auringonpalvojat. Ranta itsessään onneksi on pikkuisten kivien jälkeen hiekkaa, joka ei ole niin normaalia Kroatiassa – siellä on tosi paljon kivisiä rantoja. Pääranta Splitissä lienee Bačvice, joka on pienen kävelymatkan päässä vanhastakaupungista.

 

 

Split on ehkä parhaimmillaan pidennettyyn viikonloppuun ja tällaisiin pikaisiin pyrähdyksiin. Oon onnellinen itseni puolesta, että päätin antaa kaupungille toisen mahdollisuuden. Joskus ne mielipiteet voi näköjään muuttua.

 

Onks sulla muuttunut joskus mielipide jonkun matkakohteen suhteen – tell me!

 

Veera


Psssst! AURINKORASVAA JA ALOE VEERAA-blogiani voit seurata FacebookinInstagramin (@veerapirita)Bloglovinin Blogipolun  tai Blogit.fi:n kautta – olet lämpimästi tervetullut mukaan! <3 

 

 

Previous Post Next Post

You Might Also Like

2 Comments

  • Reply Susanna 15.10.2017 at 23:23

    Hienolta näyttää. Koko Adrianmeren pohja koostuu niistä pienistä kivistä ja siksi Kroatian (kuten myös Italian esim. Cattolica) merenpohjassa näkyy paljon pikkukiviä. Mutta kaipa niihin tottuu

    • Reply VEERAPIRITA / AURINKORASVAA & ALOE VEERAA 16.10.2017 at 14:34

      Kiitos Susanna! Jep totta, kyllähän niihin tottuu mutta ei ne silti ehkä mitään unelmarantoja oo – ainakaan omaan makuuni. Mutta välttää todellakin ja onhan ne rannat kauniita silti! 🙂

    Leave a Reply