Suomen suurin matkablogiyhteisö

Telttailu Balkanilla – jatkoon vai ei?

Elokuussa matkailtiin avopuolison kanssa Balkanilla, meillä oli vuokra-auto alla ja teltta takapenkillä. Tiedossa oli jo etukäteen, että luvassa olisi erittäin erilainen lomamatka tällä kertaa. Ollaan aikaisemmin vuokrattu auto vain yksittäisille päiville, nyt autolla oli tarkoitus tutustua reilun kahden viikon ajan Kroatiaan, Montenegroon, Albaniaan ja Bosnia-Hertsegovinaan. Ei oltu varattu etukäteen yhtään hotellia, sillä mitäs me sellaisella – teltassahan me aiotaan majoittua. Nämä kaksi seikkaa toi meidän Balkanin road tripiin / telttamatkaan uskomattoman vapauden tunteen.

Mun edelliset telttailut ennen tätä on rajoittunut pelkästään Suomen rajojen sisäpuolelle, joten aikamoinen keltanokka eräjorma oli liikenteessä. Punnittiin aluksi, että laitetaanko telttaa sinne minne sattuu vai maksetaanko leirintäalueen telttapaikasta.

Päädyttiin jälkimmäiseen, koska a) vessat ja suihku b) teltan uskalsi helposti jättää vartioimatta leirintäalueille siksi aikaa, kun tutustui lähiseutuihin c) itselläni ainakin olisi turvallisempi olo leirintäalueella kuin keskellä ei mitään luonnonhelmassa.

Esimerkiksi Bosnia-Hertsegovinassa on edelleen hyvin paljon maamiinoja luonnossa, joten mua ei hirveästi houkuttanut lähteä pystyttämään telttaa metsään ja huonolla tuurilla menettää toinen jalka siinä samalla. Kaiken lisäksi joka puolella Balkanilla et edes saa pystyttää telttaa samalla tavalla kuin Suomessa – esimerkiksi Montenegrossa telttaileminen on kiellettyä ellei sitä ole erikseen mainittu.

 

 

Telttailemalla säästää pitkän pennin, sillä meidän majoitus maksoi 334 euroa, joista kaksitoista oltiin teltassa ja kolme hotellissa – jos oltaisiin pelkästään telttailtu niin hintalappu olisi tipahtunut noin 200 euroon. Kyllä luitte oikein, kuitenkin osa meidän telttaöistä ”uhrattiin” hotelleille. Jos kuvitellaan, että oltaisiin koko matka oltukin teltan sijasta hotellissa (huoneessa, joka on noin 50 euroa yö) – olisi majoitus kustannukset nousseet 750 euroon.

Lue täältä lisää kuinka paljon meidän reilu kahden viikon road trip Balkanilla telttailen maksoi!

 

LEIRINTÄALUEET BALKANILLA

Leirintäalueet Balkanilla oli kyllä positiivinen yllätys, sillä suurin osa meidän leirintäalueista oli todella laadukkaita ja siistejä. En kyllä oikein tiedä, voiko oikeastaan enempää kuin paria leirintäpaikkaa oikeasti sanoa leirintäalueeksi. Balkanilla on karavaanit on erittäin tuttu näky, joten hyvin moni leirintäalue oli tarkoitettu enemmän matkailuautoille.

Välillä tunsin pientä alemmuuden tunnetta 90-luvun alkupuolella ostetusta teltassa (lainasin sen isältäni ja muistan kun ollaan kyseisellä teltalla oltu veneretkillä pienenä), kun vieressä saksalainen mies paistoi sisäfilepihvejä grillillä, joka oli isompi kuin meidän teltta. 😀

Saksalaiset karavaanarit on muuten yleinen näky Balkanin leirintäalueilla – uskaltaisin sanoa jopa, että yleisin. Lisäksi myös karavaanareita tulee Italiasta, Itävallasta, Sveitsistä ja muista Balkanin maista.

 

Karavaanari alue Kotorissa

 

Hintataso oli suhteellisen vaihteleva maittan – halvinta oli Montenegrossa ja kalleinta Kroatiassa. Hintaan vaikutti muun muassa henkilömäärä, kulkuväline, teltan koko ja se, että haluatko sähköpistokepaikan. Välillä saattoi olla myös könttäsummia telttailijoille, joka oli tavallaan helpoin ja yksinkertaisin mun mielestä.

Me ei tarvittu sähköä ollenkaan, sillä meillä oli auringolla latautuva matkalaturi puhelimia varten ja kameraa latasin aina ravintoloissa. Lisäksi hommattiin huoltoasemalta vuokra-autoon sellainen laturiadapteri, joten puhelinta pystyi lataamaan ajaessa kätevästi.

Netti muuten kuuluu lähes jokaiseen leirintäalueeseen, voisi oikeastaan sanoa että kaikkiin. Toki osassa yhteys vähän kynti, mutta sillä ei lomalla olekaan väliä. Lisäksi iso plussa siitä, että nykyisin ainakin Soneran eikun siis Telian (opin vielä joku päivä muuttamaan nimen) liittymien nettiä voit käyttää kaikissa EU/ETA-maissa veloituksetta. Todella kätevää oli Kroatiassa – muualla sitä ei sitten voinut käyttääkään.

Balkanilla ei välttämättä edes tarvitse omaa telttaa, sillä ainakin Albanian Rivieralla oli paljon leirintäalueita jossa pystyit vuokraamaan teltan patjoineen. Nää oli ehkä vähän kyseenalaisia mun mielestä, sillä ne näytti vähän sellaisilta kirppukasoilta – en usko, että patjoja putsaillaan useasti. Myös nämä kyseiset vuokrateltat löytyi useasti esimerkiksi Bookingistakin.

 

Albaniassa oli telttoja, joita voit vuokrata

 

Multa pyydettiin meidän Balkanin reissun aikana muutamaankin otteeseen, että listaisin teille ylös leirintäpaikat, jossa ollaan oltu sekä kokemuksia niistä. Tässäpä olisi nyt meidän käyttämät leirintäalueet maittain ja ne on siinä järjestyksessä, jossa ollaan nukuttukin:

 

Bosnia-Hertsegovina


  • River Camp – Half Island, Buna (Mostarin lähellä) 12 euroa/yö – todella ihana omistaja (osasi nimetä enemmän suomalaista raskasta musiikkia kuin minä) ja leirintäalue oli todella kompaktin kokoinen ja todella symppis. Plussaa siitä, että se oli kauniin joen varressa!
  • Camping Sarajevo 17 euroa/yö – siistit vessat, muuten aika mitäänsanomaton paikka. Omistaja ei oikeastaan puhunut ollenkaan englantia, saksaa hän senkin edestä yritti puhua.

 

Bunan leirintäalueelle sisäänkäynti oikealla

 

Jokimaisemat Bunan leirintäalueelta

 

River camp

 

Sarajevo Camping

 

Montenegro


  • Auto-kamp Razvrsje, Zabljak/Durmitorin kansallispuisto 8 euroa/yö – oli muuten reissumme halvimmat yöt täällä! Tää oli vähän ristiriitainen leirintäalue: heittämällä likaisin, sillä vessat ja suihkut oli todella kuvottavat välillä. Toisaalta, sijainti oli ihan huippu: se oli reunassa metsän vieressä ja sen metsän läpi pääsi suoraan kävelemään Black Lakelle ilman jäätäviä turistimassoja. Zabljakin kylään oli toki pieni matka, mutta meillä oli auto alla niin se ei ollut ongelma. Tutustuttiin slovenialaiseen ja itävaltalaiseen pariskuntaan, jonka kanssa istuttiin kahtena iltana peräkkäin nuotiolla. Oli todella tunnelmallista istua metsän keskellä iltanuotiolla!
  • Kotorin keskustasta noin 15 minuutin ajomatkan päässä oli leirintäalue, jonka nimeä en näköjään kirjoittanut ylös enkä löydä sitä netistäkään. Sen muistan, että oli tämän Camp Mimozan vieressä, sillä oltaisiin haluttu tänne, mutta se oli täynnä. Suosittelen kyllä kokeilemaan tota Mimozaa ennemmin, sillä se näytti superkivalta. Yö täällä missä oltiin loppujen lopuksi, maksoi 15 euroa/yö.
  • Bartula My Olive Garden Camp, Bar 16 euroa/yö – heittämällä paras leirintäalue koko reissulta, todella tunnelmallinen leirintäalue, joka on tarkoitettu vain telttailijoille eli ei karavaanarin karavaanaria. Saatiin nukkua yö oliivipuiden alla, olipas kiva! Paikan omistajat oli slovenialaisia ja heistä huokui sellainen välittäminen ja se, että tää leirintäalue oli niiden ”lapsi”. Todella, todella kiva!

 

Durmitorin kansallispuisto

 

Albania


  • Lake Shkodra Resort, Skutarijärvi Albania 15 euroa/yö – me tultiin tänne alunperin clampingin toivossa, mutta luksusteltat oli valitettavasti menneet. Tyydyttiin omaan telttaan eikä sekään ollenkaan huonompi ollut. Tää oli kyllä todella loistava paikka, sillä ravintola oli todella laadukas ja halpa sekä isoin plussa tuli omasta rannasta aurinkotuoleineen ja riippukeinuineen. Tää oli sellainen paikka, jossa olisin nähnyt itseni vaikka koko loman verran ja varmasti nappivalinta etenkin lapsiperheille. Lue täältä lisää clampingista Skutarijärvellä!
  • iCamp Jal, Albania 16 euroa/yö – teltan sai pystytettyä noin 200 metrin päähän rannasta – ei ollenkaa huono! Ranta oli tosi kiva täällä ja aurinkotuolit oli edullisia. Täältä pystyi vuokramaan myös teltan patjan kanssa.
  • Camping Gjirokaster, Albania 10 euroa/yö – Gjirokastran kylä oli todella symppis ja niin oli myös tää leirintäalue. Suuri suositus samassa yhteydessä olevaan ravintolaan, sinne tuli paljon myös muualta ihmisiä syömään. Ruoka oli todella laadukasta ja innovatiivista. Ei olisi uskonut, että tällaisessa paikassa saa näin hyvää ruokaa. Omistajat oli todella ystävällisiä!

 

Clamping-teltta

 

 

Skutarijärvellä oli aika upeat auringonlaskut

 

Kroatia


  • Campsite Kupari Dubrovnik 22 euroa/yö – tää oli vähän aavemainen paikka, sillä se oli yllättävän tyhjillään. Toisaalta paikka oli ihan hullun iso, joten oli lääniä levittäytyä. Lähellä oli myös ranta, mutta me ei käyty siellä ollenkaan sillä tultiin tänne illalla ja seuraavana aamuna lähdettiin teltan ja auton kanssa kohti Dubrovnikin vanhaankaupunkiin.
  • Camp Riviera Makarska 30 euroa/yö – reilusti kallein meidän road tripiltä, mutta samalla myös uusin ja hienoin. Paikasta löytyi tosi huonosti etukäteen tietoa, joka selittyy varmaan sillä että se on suht uusi paikka. Vessat oli todella, todella, todella siistit. Voitte uskoa millaista luksusta oli päästä tuollaisiin paikkoihin suihkuun – voisin sanoa, että siellä oli jopa hienommat suihkut kuin meillä. Ensimmäinen leirintäpaikka, jossa en olisi välttämättä tarvinnut suihkusandaaleja. Täällä siivottiin kaiken lisäksi joka puolella kaiken aikaa ja se näkyi myös. Lisäksi maa oli laitettu täyteen jotain hiekkaa/kiveä/mitä lie, joka helpotti paljon teltan pystyttämistä sekä oli tosi kiva, että maasto oli tasainen. Lisäksi Makarskan ranta oli aivan meidän vieressä, josta iso plussa.

 

 

JATKOON VAI EI – MITÄ TEKISIN TOISIN SEURAAVALLA TELTTAMATKALLA?

Mulla oli tosi ristiriitaiset fiilikset tästä reissusta, yleensä en millään malttaisi lähteä lomalta kotiin ja nyt on pakko myöntää, mä salaa laskin päiviä omaan sänkyyn. En ehkä kuitenkaan loppupeleissä ole niin budjettimatkailija, että haluaisin säästää vielä enemmän majoituksessa mitä jo nyt säästän – suosin hyvin perustason majoitusvaihtoehtoja yleensä.

Telttailut siis ehkä yleisesti saa jäädä taakse elettyyn elämään, MUTTA en pane pahakseni silloin tällöin telttailua tai telttailua paremmin varusteltuna. Enkä myöskään omalla duunatulla minivanilla matkailua, jossa voi nukkua eikä tavaroita varsinaisesti tarvitse purkaa ja pakata aina kun matka jatkuu.

Luulin, että oltiin varustauduttu hyvin meidän telttamatkaan (lue lisää täältä, mitä pakattiin telttamatkalle mukaan) keltanokkien tasolla – toisin kuitenkin kävi.

Ensi kerralla ehdottomasti mukaan lähtee parempi ilmalla täytettävä makuualusta, ei olisi ehkä pitänyt säästää tässä kohtaa. Lisäksi joku muu kuin otsalamppu yövalona on ihan must, jotta esimerkiksi illanistuminen tai lukeminen onnistuu paremmin. Enkä kyllä panisi pahitteeksi jonkinlaista penkkiä (ja pöytää), kyllähän se välillä ketutti kykkiä maassa.

Muutamissa paikoissa oli erittäin ällöttävät suihkut, jossa vähintäänkin tuli käyttää sandaaleita. Ensi kerralla otan omat sandaalit mukaan, joilla voi käydä myös suihkussa. Mulla oli vain nahkaisia mukana, joten lainasin Jussin sandaaleja aina suihkuun.

 

Ei päästy glampingiin, mutta ei tää oma telttakaan nyt huono ollut!

 

Kuitenkin laittaisin telttailun jatkoon, oli se sen verran uutta ja erikoista kuin aikaisemmat matkat. Mun mielestä saatiin ehkä enemmän irti Balkanista telttailen, sillä saatiin täysin mennä omaan tahtiin, koska hotellihuoneiden varaaminen ei pakottanut meitä jatkamaan matkaa tai jäämään paikoilleen, jos joku paikka ei miellyttänyt. Näin kävi esimerkiksi Saranden kanssa, jota olin odottanut Albaniasta eniten. Me viihdyttiin siellä pari tuntia ja lähdettiin livohkaan. Liian turistipaikka meidän makuun.

Ja mikä parasta telttailussa, helpommin pystyt tekemään tuttavuutta muiden matkalaisten kanssa, kun et ole lukittautunut hotellihuoneeseen. Kannattaa siis antaa mahdollisuus telttaretkille, myös te jotka ootte vannoutuneet ilmastointiin, sänkyyn ja omaan kylpyhuoneeseen – niinkuin minä yleensä.

 

Katso täältä, miltä meidän Balkanin road trip näytti kuvina!

Onko teillä kokemuksia telttailusta matkoilla? Jatkoon vai ei sillä puolen ruutua?

 

 

Veera


Psssst! AURINKORASVAA JA ALOE VEERAA-blogiani voit seurata FacebookinInstagramin (@veerapirita)Bloglovinin Blogipolun  tai Blogit.fi:n kautta – olet lämpimästi tervetullut mukaan! <3 

 

 

Previous Post Next Post

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply