7 x miten bloggaaminen näkyy matkoilla

Viime kuussa blogini vietti ensimmäisiä synttäreitään ja samalla pyysin lukijoilta ideoita/aiheita, joista he haluaisivat lukea jatkossa. Sain älyttömän monta hyvää ideaa ja päätinkin tarttua ensimmäisenä Elina Marjaanan ideaan: miten bloggaaminen näkyy matkalla tai vaikuttaa niihin.

Bloggaaminen on ollut lähes joka päivä jollain tapaa mukana elämässäni reilun vuoden verran nyt ja onhan se myönnettävä, että se vaikuttaa matkustamiseeni ainakin pikkaisen. Tai aika paljon. Riippuu vähän mistä kulmasta asiaa katsoo.

Yhtä juttua se ei ole muuttanut hitustakaan: matkustaminen on yhtä ihanaa kuin aina ennenkin ja en osaisi kuvitella elämääni ilman uusia kulttuureja, ihmisiä, ruokia, matkakohteita ja kokemuksia.

 

1. Otan asioista vielä enemmän etukäteen selvää

Oon aina ollut sellainen matkailija, että otan paljon selvää tulevasta matkakohteestani. Verenpaine alkaa nousemaan jo pelkästä ajatuksesta, että nousisin lentokoneeseen ilman tietoja matkakohteesta.

Selvitän nykyisin enemmän vaihtoehtoja siihen, miten voin tehdä enemmän eettisiä valintoja matkoillani. Pakko myöntää, että vaikkapa viisi vuotta taaksepäin on tullut tehtyä useampikin sellainen valinta matkoilla, joista en ole ylpeä.

Tähän vaikuttaa kyllä myös se, että ihmisten tietoisuus on noussut ja kyseenalaistamme helpommin asioita. Ei mulla ollut esimerkiksi mitään tietoa Malesian vaihto-opiskelujeni aikana 2012 vuonna siitä, että elefanteilla ratsastaminen olisi jotenkin epäeettistä. Nykyinen minä toruu pahasti vanhaa minää siitä, että olen osallistunut tuollaiseen hirvitykseen  Thaimaassa – silloin reilu parikymppinen Veera luuli, että tämä on vain kiva lomahuvitus ja elefanteilla ei ole mitään hätää.

Summa summarum: haluan matkustaa mahdollisimman vastuullisesti ja tehdä eettisiä valintoja. Lue täältä postaukseni siitä, miten voit matkustaa vastuullisesti.

 

Huessa osallistuin I love Hue-touriin, joka työllistää pelkästään paikallisia naisia

 

2. Puhelin on vaihtunut kameraan

Ennen kaikki reissukuvat tallentui pitkälti Iphoneen ja johonkin vanhaan kameran retkuun. Aurinkorasvaa ja aloe Veeraa matkablogin myötä puhelimen kamera on vaihtunut Olympus PEN:iin – ihan vain siksi, että kuvat ovat paljon laadukkaampia.

Kuvat on oleellinen asia ainakin omassa blogissani ja olen aina tykännyt valokuvien ottamisesta. Haluaisin kyllä petrata edelleen tällä saralla ja osallistua johonkin valokuvauskurssiin tai vastaavaan, sillä mulla on erittäin paljon opittavaa valokuvaamisesta.

 

 

Nykyisin en pysty julkaisemaan yhtään kuvaa omalta puhelimeltani, sillä musta tuntuu että Iphone 5s (okei, voisi sen kai päivittää uudempaan pikkuhiljaa, mutta kun se toimii täysin moitteetta!) kuvat ovat aivan järkyttäviä ja epätarkkoja. Jos jostain syystä sattuu, että kamera ei ole mukana niin nappaan Jussin puhelimen lainaan kuvien ottoon – esimerkiksi iltamenoihin en koskaan ota kameraa mukaan.

Siitä tuo rakas Olympukseni on hyvä, että siitä saa suoraan vaivattu siirrettyä kuvia suoraan puhelimeen. Iso suositus kyseiselle kameralla, soveltuu todella hyvin matkoille kokonsa puolesta ja silti oikein näppärä peli.

 

3. Syyään eka – nälkänen kissa on kiukkunen, se rentoutuu vasta kun ruokit sen

Matkablogin myötä selvittelen erityisesti etukäteen vinkkejä erilaisiin kahviloihin ja ravintoloihin. Ennen saatoin pikkaisen selvitellä etukäteen ehkä pari paikkaa, jotka voisi olla kiva käydä testaamassa.

Nykyisin etsin paikkoja muiden matkablogien kautta – hyvin usein tuleekin valittua sellainen paikka, jonka annokset ovat hyvinkin kuvauksellisia. Totta kai kuitenkin herkullisuus on kuitenkin se eniten vaikuttava tekijä tai se, että paikassa on joku erikoinen juttu – esimerkiksi kaupungin parhaat aamupalat ja hampparit on hyvin lähellä sydäntäni.

 

Goodion smoothiebowlit – nam!

 

Hanoin kadut täyttyy katuruuasta iltaisin

 

Myanmarilainen aamiainen

 

Haluan antaa mahdollisimman hyviä ruoka- ja juomavinkkejä omilta matkoiltani tänne, joten sen takia selvitän enemmän nykyisin etukäteen paikkoja. Toki jätän tilaa myös sellaisille paikoille, jotka tulevat vain kulkiessa vastaan.

Meille on ihan muodostunut vitsi läheisteni kesken siitä, kun annos tulee pöytään – tarvitsen sen oman hetkeni täydellisen ruokakuvan ottamiseen. Uskallan väittää, että tähän kohtaan pystyy samaistumaan hyvin moni muukin matkabloggaaja.

 

 

4. Vinkkejä ja inspiraatiota muista matkablogeista

Oon aina lukenut blogeja epäsäännöllisen säännöllisesti – nykyisin se on osa melkein jokapäiväistä arkeani. Bloggaamiseen kuitenkin mun mielestä kuuluu vuorovaikutus muiden bloggaajien kanssa ja tämän takia tuleekin aktiivisemmin luettua muita matkablogeja.

Ennen luin blogeja laidasta laitaan, mutta nyt oon pitkälti keskittynyt matkablogeihin tai muihin sellaisiin blogeihin, joissa matkustaminen on suhteellisen isossa asemassa. Näistä blogeista saan paljon inspiraatiota omiin matkoihini ja matkakuumeen lievittämistä.

Mulla on lukuisia blogeja joita seuraan, mutta tässä mainitakseni muutamia (okei niitä tulikin aika paljon) suosikkejani:

 

5. Mitä tein ennen matkoilla, kun en kirjoittanut postauksia?

Pyrin kirjoittamaan jokaisen matkan aikana jotain tänne blogin puolelle – esimerkiksi reissufiiliksiä tai matkapäiväkirjaa, mun mielestä sellaisia tunnelmia on vaikea kuvata jälkeenpäin ja oon niin hajamielinen, joten saatan unohtaa kertoa teille niitä ihania pikkuisia yksityiskohtia jälkeenpäin.

Mä oon monta kertaa miettinyt, että mitä mä oon ennen tehnyt sen aikaa, kun en ole kirjoittanut matkoilta? Itsellä henkilökohtaisesti yhden postauksen tekoon menee helposti useita tunteja – en koskaan saa aikaiseksi/pysty tekemään/halua edes tehdä postausta hutaisten alle tunnissa.

Kuitenkin koen, että matkoilta kirjoittaminen ei ole minulta pois mistään muusta. Yleensä kirjoitan matkoilla joko ihan aamusta tai ihan illasta – päivän olen pyhittänyt seikkailuille.

 

 

6. Poikaystävästäni on tullut Instagram (ja matkablogi) Husband

En oo koskaan tykännyt ottaa itsestäni kuvia, mutta matkablogin myötä on kyllä pakko myöntää, että Jussi on joutunut hyvinkin usein ottamaan musta kuvia matkoilla.

Jos ette oo katsonut tuota alla olevaa videota, suosittelen katsomaan – se on mun mielestä erittäinkin huvittava. 😀 Voisin sanoa, että jossain määrin Jussi pystyy varmaan samaistumaan Instagram Husbandien elämään. Ja pakko kyllä sanoa, että Jussi on kehittynyt huomattavasti tässä vuoden aikana! Se tietää hyvin jo, ettei ruokaan saa välttämättä koskea heti kun se tulee nenän eteen tai että taustalla ja kuvakulmilla on väliä.

 

 

Juttelin yhden tuttavani kanssa valokuvaamisesta matkoilla ja siitä, miten hänen reissukaverinsa teki asioita vain sen takia miten kivan kuvan siitä saa Instaan. Tai osti jotain tiettyjä ruokia tai juomia vain sen takia, miltä se näyttäisi Instassa – vaikkei välttämättä haluaisi syödä tai juoda mitään. Hän saattoi olla poissaolevana pidemmän aikaa muokkaamalla kuvia ja tuttavani istui pöydässä puhuen kuurolle.

Uskallan väittää, että ihan noin pitkälle en ole mennyt. Tuo kuulosti mielestäni jopa surulliselta, mutta sitähän se nykypäivänä oikeasti on joillakin. Halutaan luoda someen itsestään erilainen siloiteltu kuva – vaikka todellisuudessa oot jossain pieruverkkareissa sohvalla, et oo nähnyt hiusharjaa viikkoon etkä oikeasti välttämättä tekisi sellaisia juttuja normaalisti mitä annat muiden olettaa.

Minä kuitenkin nautin ja aion tästä eteenpäinkin nauttia asioista itseni takia – en siksi, miltä se näyttää muille. 

 

 

7. Kirjoitan muistiinpanoja ylös matkoilla

Mainitsinkin jo tuossa aikaisemmin, että oon vähän hajamielinen ja unohtelen juttuja. Tämän takia oon huomannut, että mun pitää kirjoittaa asioita ylös – muuten en muista niitä myöhemmin. Mulla onkin reissuvihko, jota ilman en lähde minnekään matkaan.

Kirjoitan vihkoon ylös ensinnäkin etukäteen ylös paikkojen nimiä, jotka haluaisin nähdä -esimerkiksi paikkoja, joista olen lukenut muista matkablogeista. Lisäksi kirjaan sinne ylös kokemuksia ja fiiliksiä sekä ideoita, joista kirjoittaa tänne.

Vihko toimii myös hyvin kirjanpitoa varten, sillä kirjoitan sinne ylös myös matkakustannuksia – etenkin pidemmiltä reissuilta, sillä sen avulla pystyin esimerkiksi laskemaan suurin piirtein paljon maksoi kahden kuukauden reppureissu Kaakkois-Aasiassa tai kahden viikon Balkanin road trippi telttaillen.

Vihko on ollut todella hyvä silloin, kun oon kattonut valkoista ruutua ja mietin, että mistä hemmetistä sitä kirjoittaisi tänne. Yleensä ideoita pursuaa joka puolelta koko ajan, mutta välillä on niitä päiviä kun en keksi yhtään mitään järkevää aihetta – tai edes vähemmän järkevää aihetta. Silloin on hyvä kaivaa reissuvihko esiin, joka pursuaa ideoita Kaakkois-Aasian reppureissuilta, kaupunkilomilta Euroopasta, Balkanin road tripiltä tai kotimaassa seikkailusta.

Lisäksi mulla on puhelimessa muistiinpanoja, joihin kirjoitan ylös ideoita, jotka pompsahtaa yhtäkkiä mieleen silloin kun reissuvihkoa ei ehdi tai jaksa kaivaa esiin.

 

Muistiinpanoja Myanmarista ja postausideoita blogiin

 

Mites te muut matkabloggaajat – miten bloggaaminen näkyy teidän matkoilla?

 

Veera


Psssst! AURINKORASVAA JA ALOE VEERAA-blogiani voit seurata FacebookinInstagramin (@veerapirita)Bloglovinin Blogipolun  tai Blogit.fi:n kautta – olet lämpimästi tervetullut mukaan! <3 

 

 

Previous Post Next Post

You Might Also Like

8 Comments

 • Reply Elina Marjaana Travel Blog 6.10.2017 at 22:30

  Hei olipa kiva kun kirjoittelit aiheesta! Tosi hyviä pointteja, toi muistikirja näyttää niin tutulta. Mä oon huomannut että otan aiempaa enemmän kuvia. Jotkut reissut on menny hyvin vähillä kuvilla mut nyt tulee mietittyä et otanpa tästä kuvan et saan sen tekstin kaveriksi. ?

  • Reply VEERAPIRITA / AURINKORASVAA & ALOE VEERAA 7.10.2017 at 09:08

   Kiitti ideasta Elina Marjaana, tähän aiheeseen oli hyvä tarttua. 🙂 Välillä on kyllä sellaisia reissuja täälläkin ettei kamera vaan jostain syystä oo esillä paljoa.

 • Reply Salla / We're Not in Kansas Anymore 6.10.2017 at 23:37

  Olipa mielenkiintoinen postaus ja voin kyllä samaistua moneen kohtaan (ja poikaystävä varmaan tuohon Instagram Husbandiin 😀 ). Bloggaminen on musta tuonut tähän matkustamiseen aivan älyttömästi lisää, sitä kun selvittelee kohteen taustoista nykyään paljon enemmän ja taltioi sen koko matkan kuvien, muistiinpanojen ja tietenkin sen blogin muodossa 🙂

 • Reply Suunnaton 7.10.2017 at 14:27

  Hauska päästä kurkkaamaan sun muistivihkoosi! 🙂 Mulla bloggaaminen on tuonut mukanaan myös tuon muistiinpanojen kirjoittamisen. Erona se, että kirjoitan sekä muistiinpanot matkoilta että bloggausideat puhelimeen, joka yleensä on koko ajan saatavilla.
  On muuten todella vaikea kirjoittaa matkoista, joista ei ole kirjoittanut mitään muistiin! Silloin on ihan valokuvien varassa, kun yrittää muistella, mitä minäkin päivänä tehtiin. Minä kun vielä tykkään kirjoittaa matkoista enemmän tai vähemmän matkapäiväkirjamuodossa -> kronologisessa järjestyksessä.

 • Reply traveldreamer17 21.10.2017 at 18:37

  Mielenkiintoinen aihe, kun itse olen juuri vasta aloittanut matkabloggaamisen. Tosi kivoja juttuja sinulla muutenkin!

 • Leave a Reply