Suomen suurin matkablogiyhteisö

Lentämisen varjopuoli – miten niin ihana asia on niin pahasta?

Tässä kuussa Instagram Travel Thursdayssa on aiheena on mieluisin matkustusmuoto. Mulla on näitä kaksi: meriteitse sen takia koska rakastan merta ja lentäen siksi, koska silloin tietää että olet matkaamassa kauas. Keskustelin kerran yhden lukijani kanssa vastuullisesta matkailusta ja siitä, miten pyrin matkustamaan mahdollisimman vastuullisesti. Lisäksi hän pyysi, että kirjoittaisin myös matkailun varjopuolista välillä enkä pelkästään ajatuksella ”elämä on ihanaa-postauksia”. Joten, elämä ei ole pelkkää ihanaa ja nyt paneudutaankin lentämisen varjopuoliin eli sen olemattomaan ympäristöystävällisyyteen. Miten joku niin ihana asia, joka vie sinut kauas on niin pahasta?

Tykkään matkustamisesta. Tykkään uusista kokemuksista. Tykkään uusista maisemista. Tykkään uusista matkakohteista. Tykkään uusista kulttuureista.  Tykkään olla mahdollisimman kaukana. Tykkään kaikesta kivasta ja kauniista. Lentokoneet on asia, jotka ovat mahdollistaneet kokea noita asioita, joista tykkään. Matkustamisella on monia varjopuolia, joista yhtenä esimerkkinä on se, että maailman hiilidioksidipäästöistä jopa viisi (!) prosenttia johtuu siitä, että me matkustetaan. Siitä viidestä prosentista suuri osa on lentämisen aiheuttamaa – matkoista noin neljäkymmentä prosenttia toteutetaan lentäen ja suosio ei ole laskemassa, kiitos muun muassa halpalentoyhtiöiden.

Lentäminen on heittämällä huonoin tapa matkustaa ilmaston kannalta. Kuitenkin voisin väittää, että hyvin harvalla on aikaa matkustaa pitkiä matkoja junalla, bussilla tai laivalla. Saattaisi pieni tovi mennä, jos matkustettaisiin Thaimaaseen junalla. On suositeltavaa, että alle 500 kilometrin matkat taitettaisiin muulla keinoin kuin lentäen. Suosin Suomen sisällä kimppakyytejä – ihan parhaita sekä todella edullisia! Kaiken lisäksi esimerkiksi Helsinki-Joensuu välillä menisi ihan sama aika istua junassa tai autossa, sillä kuitenkin Helsinki-Vantaalle bussilla menee aikaa, turvatarkastuksiin menee aikaa ja koneeseen sulloutumiseen menee aikaa.

 

 

 

Ilmaston kannalta paras vaihtoehto matkustaa on pyörä, jonka jälkeen tulee sähköjuna, bussi, dieseljuna, henkilöauto, autolautta, pika-alus ja viimeisenä se lentokone. Valintoja siis voi – ja kannattaakin tehdä, jos vain mahdollista.

Tunnen tällä hetkellä olevani ministi tekopyhä, sillä juuri varattiin lennot Helsingistä Tukholmaan ja nyt täällä ”julistan lentämisen pahaksi”. Valitettavasti meillä ei ole aikaa olla laivassa, vaan halutaan ehtiä nauttia olemaan meidän Tukholmassa asuvien ystävien kanssa mahdollisimman paljon ja vapaapäivät töistä ovat rajalliset. On kuitenkin keinoja, miten voit ”hyvittää” lentojasi kohteessa!

 

 

 

Jos lentäminen on ainoa vaihtoehto, voi silti pienetkin teot ja valinnat edistää vastuullista matkailua sekä auttaa parempaan omatuntoon

 • Suosi suoria lentoja. Eniten syntyy kasvihuonekaasuja nousussa (moottori puskee painavaa konetta ilmaan) sekä nousut syö eniten polttoainetta.
 • Jos lennot eivät ole suorat, niin kannattaa valita sellaisen välilasku, joka vie oikeaan suuntaan. Lisäksi kannattaa suosia sellaisia kenttiä, jotka eivät ole kauhean ruuhkaisia sillä ne ovat hyvin tehottomia yleensä. Jättimäiset lentokentät ovat tehottomia, sillä 10 prosenttia enemmän polttoainetta kuluu koneiden tehdessä ilmassa ylimääräisiä kierroksia ruuhkan takia.
 • Välilaskukin saattaa olla ihan jees juttu siis: Finnairin mukaan yli yhdeksän tunnin lennoilla välilaskut pienentää hiilidioksidipäästöjä. Silloin lentokoneen ei tarvitse lentää niin painavan polttoainelastin kera. Esimerkiksi suora lento New Yorkista Delhiin (6600km) kuluttaa polttoainetta 101 tonnia. Vastaavasti sama matka Helsingin välilaskun kautta kuluttaa ”vain” 92 tonnia polttoainetta. Täältä löytyy Finnairin vuosikertomus viime vuodelta, josta löytyi paljon mielenkiintoista luettavaa ympäristövastuuseen liittyen.
 • Tämä ei tuota ongelmaa: suosi turistiluokkia, sillä sinne mahtuu enemmän ihmisiä kuin ykkösluokkaan eli mitä täydempi kone on, sitä parempi. Tämän takia kannattaakin käyttää suosittuja reittejä, jotta koneet olisivat mahdollisimman täynnä.
 • Lentämisen kannalta lomalennot ovat tehokkaampia kuin reittilennot, sillä lomalennot on lähes aina täynnä.
 • Suosi lentoyhtiöitä, jolla on mahdollisimman uudet koneet. Vanhat koneet saastuttavat paljon enemmän kuin uudet.
 • Lentoyhtiön valinnassa kannattaa huomioida erityisesti lentoyhtiöt, jotka tekevät ympäristötyötä.
 • Matkusta lentokentälle julkisilla tai kimppakyydeillä.
 • Älä tuijota pelkkää hintaa tai lentoaikaa – voit vertailla myös eri lentoyhtiöiden päästölaskureita. Voit tehdä siis ostopäätöksen lippujen suhteen myös päästöjen kautta!
 • Voit maksaa vapaaehtoisen lentomaksun, jonka avulla voit hyvittää lennosta aiheutuneita päästöjä. Tukea voi esimerkiksi uusiutuvan energian rakentamista ja energian säästämistä edistäviä hankkeita. On paljon erilaisia lentomaksukauppiaita, joista varmasti löytyy jokaista miellyttävä tukemisen kohde. Lisäksi netti on pullollaan erilaisia lentolaskureita, joilla voit laskea lentojesi hiilidioksidipäästöt.
 • Kun lennät, niin lennä ennemmin pitkäksi aikaa ennemmin kuin viikonlopun kestävälle matkalle.

 

 

Tee vastuullisia päätöksiä majoituksen suhteen lomakohteessa:
 • Älä pyydä hotellihuoneen siivousta, jos sitä ei oikeasti tarvitse. Siivootko kotonasi muka joka päivä?
 • Jos kuitenkin päädyit ottamaan huoneen ehostuksen, älä turhaan vaihata pyyhkeitä tai lakanoita. Kun pyyhkeet ovat lattialla, ne vaihdetaan automaattisesti uusiin.
 • Älä turhaan lotraa vedellä – pikainen suihku on aina parempi vaihtoehto kuin kylpy.
 • Juo hanavettä, jos se on juomakelpoista. Matkoilla käytän usein yhtä juomapulloa mukanani, jota täytän isommasta ”kanisterista” – näin ei aina tarvitse ostaa uuttaa muovijätettä.
 • Käytä ilmastointia tai pattereita tarvittaessa.
 • Suosi majoitusta, joilla on ympäristösertifikaatti.
 • Sammuta valot, TV ja muut vempaimet, kun poistut huoneesta
Minimoi jätteet lomakohteessa:
 • Käytä samaa ostospussia/reppua – et tarvitse kaikille uutta muovipussia.
 • Jos hanavesi on juotavaa, käytä sitä. Älä turhaan osta aina uutta muovipulloa.
 • Lajittele jätteet myös ulkomailla – harmiksi olen huomannut kyllä sen, että ainakin hyvin harvoissa Kaakkois-Aasian maissa ainakaan on edes lajitteluun mahdollisuutta. Tee kuitenkin parhaasi.
 • Tämä nyt pitäisi olla itsestäänselvää, mutta älä jätä mitään roskaa luontoon. Oon kiikuttanut myös tupakantumppeja esimerkiksi matkatuhkakupissa pois luonnosta ja tyhjentänyt roskikseen kun sellainen tulee vastaan.
 • Suosi isoja pakkauskokoja ja osta tuotteita, mitkä sisältää mahdollisimman vähän pakkausmateriaaleja.
 • Välttele kertakäyttöastioita.
 • Kierrätä lehdet ja kirjat – hyvin usein hotelleihin voi jättää kirjan ja mikä parasta, hyvin usein saat valita uuden tilalle!
Vastuullinen matkailu on täynnä eettisiä valintoja:
 • Hyvä muistisääntö mun mielestä on se, että maassa maan tavalla. Eli kunnioita paikallista kulttuuria!
 • Paikalliset käytöstavat on hyvä selvittää etukäteen, näin vältyt noloilta tilanteilta.
 • Älä valokuvaa ihmisiä ilman lupaa.
 • Pukeudu tilanteeseen sopivasti – on hyvinkin monia paikkoja, jonne ei ole soveliasta mennä puolialastomana.
 • Paikallisia uskontoja tulee kunnioittaa.
 • Kerjäläisille ei kannata antaa rahaa, sillä se hyvin harvoin jää itse kerjäläiselle. Anna ennemmin vaikka ruokaa tai lahjoita rahaa suoraan johonkin kohteeseen/järjestöön.
 • Suosi eettisesti tuotettua lähiruokaa, luomua ja reilun kaupan tuotteita. Balilla on esimerkiksi sallittua koiranlihan syöminen, mutta suurin osa siitä, miten se on tuotettu (eläinten julma surmaaminen ja lihan saastuttaminen myrkyllä) on kiellettyä. Lue täältä koko Ilta-Sanomien juttu koiranlihasta, turisteista ja Balista, jonka mulle linkkasi yksi lukijani.
 • Suosi enemmän paikallisia yrityksiä kuin ketjupaikkoja.
 • Sama pätee myös muihin paikallisiin palveluihin, näin tuet pienempiä yrityksiä ja tuet työllisyyttä.
 • Ota selvää tippikulttuurista – on hyvin röyhkeää jättää tippaamatta, jos sellainen kuuluu kulttuuriin. Se voi oikeasti olla suuri osa tarjoilijan palkasta.

 

View this post on Instagram

#oraculoproject #berlin #tb

A post shared by V E E R A ?? TRAVEL BLOGGER (@veerapirita) on

 

 

Suihkukoneiden matkustajaa kohti laskettu energiankulutus ja päästöt on saatu vähennettyä lähes puoleen 1970-luvun tasosta. Polttoaineen käyttö on matkustajaa ja matkakilometriä kohden jopa 70 % tehokkaampaa kuin 40 vuotta sitten. Pitkän matkan laajarunkoiset koneet kuluttavat nykyisin noin kolme litraa polttoainetta sataa henkilökilometriä kohti. Lyhyemmällä matkalla suihkumatkustajakone kuluttaa polttoainetta noin 3 – 5 litraa/matkustaja/100 km, kun kone on täynnä. Pitkät lentomatkat ovat energian ja päästöjen kannalta tehokkaampia ja puhtaampia kuin lyhyet matkat. – FINAVIA

Nyt viimeistään pitäisi alkaa hälytyskellot soimaan. Mitä haittaa lentämisestä siis oikein on?

 • Ilmaston kannalta huonoin matkustustapa, sillä se aiheuttaa 2 prosenttia koko maailman hiilidioksidipäästöistä. Noin 70 prosenttia päästöistä on hiilidioksidia.
 • 30 prosenttia päästöistä on vesihöyryä ja siitä muodostuu sopivissa olosuhteissa tiivistymisvanoja, jotka voivat sitoa lämpösäteilyä. Vanoista voi puolestaan syntyä ilmastoa lämmittäviä cirrus-pilviä.
 • Alle prosentti päästöistä on typen oksideja, rikkioksideja ja nokea. Typen oksidit lisäävät ilmastoa lämmittävää otsonia, mutta vähentävät ilmakehän metaania. Rikkioksidien päästöistä syntyvät sulfaattihiukkaset viilentävät maapalloa heijastamalla auringon säteilyä. Noki edistää ilmastonmuutosta imemällä tehokkaasti lämpösäteilyä.
 • Lentoliikenteen päästöistä suurin osa tapahtuu matkalentokorkeudessa eli 10-12 kilometrissä. Korkealla ilmakehässä hiilidioksidin lämmittävä vaikutus on suurempi kuin maan pinnalla.
 • Lentoliikenne pölläyttää ilmoille ja terveydelle haitallisia pienhiukkasia.
 • Lentoliikenne aiheuttaa myös melua.
 • Lentokenttien rakentaminen kuluttaa luonnonvaroja.

Kannattaa kuitenkin muistaa myös se, että matkailu myös antaa paljon. Ei matkailua siis kannata – eikä pidäkään lopettaa, sillä se vie ihaniin ja kauniisiin paikkoihin. Tehdään kuitenkin valintoja, joista on oikeaa apua!

 

Mikä on sun mieluisin matkustumuoto? Onko se jotain ympäristön kannalta ystävällisempää vai ootko samoilla linjoilla mun kanssa?

 

Tämä blogikirjoitus on osa Instagram Travel Thursday -tempausta, jonka järjestäjinä toimivat Travellover ja Vagabonda.

 

Veera


Psssst! AURINKORASVAA JA ALOE VEERAA-blogiani voit seurata FacebookinInstagramin (@veerapirita)Bloglovinin Blogipolun  tai Blogit.fi:n kautta – olet lämpimästi tervetullut mukaan! <3 

 

 

Previous Post Next Post

You Might Also Like

7 Comments

 • Reply ananas2go 7.9.2017 at 20:27

  Hyvää pohdintaa, kiitos! Aprikoin näitä tahollani, vuoteen mahtuu enemmän lentoja kuin pitkiin aikoihin. Ja aikomus on elää niin, että kotipallosta pidetään huolta.

  Arjessani tosin kuljen kävellen tai julkisilla.

  • Reply VEERAPIRITA / AURINKORASVAA & ALOE VEERAA 8.9.2017 at 07:28

   On kyllä hyvä, jos jokaisen ihmisen saisi täällä miettimään omalla tahollaan. Pieneltäkin kuulostavissa teoissa on merkitystä, esimerkiksi juuri noiden julkisten käyttämisessä!

 • Reply Terhi | VAGABONDA 10.9.2017 at 13:30

  Loistavia vinkkejä vastuullisempaan matkailuun! Mä en erityisesti tykkää lentämisestä, koska pelkään toisinaan ja koskaan ei tiedä milloin se pelkokohtaus iskee. Parasta lentämisessä on se, että se on nopea matkustusmuoto (ja yhä useimmin myös edullisin) mutta joskus on kiva matkustaa hitaasti. Olen nyt Bukarestissa ja menossa kohti Budapestia. Lento olisi maksanut 15 euroa, mutta haluan nähdä mitä kaikkea on näiden kahden pääkaupungin välillä, joten valitsin kulkea matkan junilla ja busseilla. Uskon, että lentäen jäisi kokematta paljon 🙂

  • Reply VEERAPIRITA / AURINKORASVAA & ALOE VEERAA 12.9.2017 at 11:36

   Oi, onpas ikävä kuulla. Onneksi se ei kuitenkaan estä sun matkustamista! 🙂 Hankala yrittää samaistua pelon tunteisiin, koska itse aina pompin ja hypin innosta kun kone nousee kentältä. Jep toi on kyllä Terhi niin totta – lentäen pääsee nopeasti, mutta silloin jää kokematta paljon jos verrataan vaikka autolla matkustamiseen. Ihanaa Budapestiä!

 • Reply Noora | Kerran poistuin kotoa 10.9.2017 at 19:09

  Olitpa jaksanut pohtia perusteellisesti hyvin tärkeää aihetta! Lentäminen ei ihan omaksi suosikikseni nouse, mutta toki lennän paljon, koska se on kätevää. Yritän lennoillani suosia juurikin suoria lentoja tai ”oikeaan suuntaan” vievää välilaskua. Lisäksi menen kentälle aina junalla tai bussilla. Ja yritän arjessani kompensoida lentämistä esimerkiksi kierrättämällä, suosimalla julkisia ja kävelemällä sekä kantamalla kangaskassia aina kauppareissuilla. 🙂

  • Reply VEERAPIRITA / AURINKORASVAA & ALOE VEERAA 12.9.2017 at 11:38

   Kiitti Noora! Innostuin vähän tutkimaan asiaa ja lukemaan miljoonaa eri raporttia ja Mondon vastuullisen matkailijan käsikirjaa.

   Toi on kyllä hyvä ja tärkeä asia, että yrittää sitten arjessa kompensoida mahdollisimman paljon omilla valinnoillaan matkustamisesta aiheutuvaa haittaa! Oi kun kaikki vielä tekis samoin.

 • Reply Travelloverin Annika 28.9.2017 at 10:21

  Vastuullisuus matkailussa on tärkeää. Tiedän itse lentäväni ihan liikaa, mutta yritän kompensoida muilla tavoin.

 • Leave a Reply