Suomen suurin matkablogiyhteisö

10 x miten valita matkakohde

Miten valita matkakohde? Jep – ei ole aina helppoa, sillä tää meidän maapallo on täynnä mitä hienompaa ja makeampaa paikkaa, jossa haluaisin käydä. Matkakohdetta valitessa on monia tekijöitä, jotka voivat vaikuttaa päätöksiin ja ajattelinkin kertoa omistani.

Blogissa on ollut paljon juttua nyt meidän viimeisimmästä reissusta Balkanille, joten ajattelin tähän väliin julkaista vähän muutakin. Mielipiteitä matkakohteen valintaan on yhtä monta kuin on meitä matkailijoitakin – tässäpä olisi omat kymmenen seikkaa, jotka vaikuttavat matkakohteen valintaan:

 

1. Pankkitilin saldo määrää paljon

Tottahan se on, sillä pankkitilin saldo määrittelee hyvin paljon matkan luonnetta. Jos matkabudjetti ei ole kuin vaikkapa muutamia satasia, ei sillä kovin kauas pötkitä. Kotimaan matkailu tai vaikkapa Tallinnassa tai Tukholmassa piipahtaminen katkaisee mukavasti arjen. Sitten kun sitä pätäkkää on vähän enemmän saanut sukan varteen, niin mielellään lähtee kaukomaiden lämpöön.

Meillä on varmaan aikalailla joka toinen/kolmas reissu suuremmalla budjetilla ja pari reissua siinä välissä on enemmän tai vähemmän pienemmällä budjetilla toteutettu. Pääasia, että reissuun pääsee!

 

2. Ota huomioon vuodenaika ja sesongit

Suomen kesä on ihanaa aikaa, joten harvoin silloin tulee reissailtua minnekään kovin kauas. Suosin ennemmin joko alku- tai loppukesästä reissuja Suomen ulkopuolelle – silloin yleensä olen päätynyt muualle Eurooppaan. Muuten kesät onkin kiva viettää kotimaan matkailua harjoittaen.

Vastakohtana sitten talvipakkasilla on ihanaa suunnata oikein kunnolla lämpimään ja kerätä varastoon auringonsäteitä, jotta jaksaa lopputalven ennen kevättä.

Vuodenajat kannattaa huomioida myös matkakohteessa – mitkä ovat parhaimmat ajat matkustaa. Rankimmat sadekauden kuukaudet eivät välttämättä ole kaikille se mieluisin ajankohta matkustaa vaikkapa Malesiaan ja osa paikoista saattaa olla esimerkiksi pois turistien saatavilta. Esimerkiksi sadekauden aikaan me ei päästy Tiomanin saarille Malesiassa.

Hyvin monissa Euroopan matkakohteissa kuumimmat sesongit on kesä-elokuussa sekä esimerkiksi yleisinä loma-aikoina, jolloin myös hinnat ovat sen mukaiset. Kannattaakin suosia esimerkiksi touko- tai syyskuussa matkustamista. Ero voi olla huikea: pari vuotta sitten Splitissä toukokuussa saatiin olla ihan omassa rauhassa muutaman ihmisen kanssa rannalla, viime viikolla elokuun loppupuolella samaiselle rannalle oli löytänyt varmaan tuhat ihmistä.

 

 

3. Älä toista aina samaa kaavaa – mitä uutta voisit kokea

Vaikka se mun rakas ihana Bali on ihana ja voisin periaatteessa matkustaa sinne vaikka jokaisella lomallani, en anna itseni toimia niin. Tämä on toki vain mun mielipide, mutta musta on vähän hölmöä matkustaa joka kerta samaan paikkaan, olla siinä samassa hotellissa ja käydä niissä samoissa ravintoloissa. Mun mielestä lomat alkaisi liikaa toistaa itseään.

Jos matkustan samaan paikkaan uudelleen, niin olen pyrkinyt tekemään jokaisesta kerrasta hyvin erilaisen. Esimerkiksi mun kaikki Balin matkat ovat olleet hyvin erilaisia ja välissä on ollut monia muita matkakohteita.

Yleisesti pyrin joka kerta valitsemaan sellaisen matkakohteen, jossa en ole ollut aikaisemmin ja matkakohteella olisi tarjota jotain sellaista, mitä en ole kokenut tai nähnyt vielä. Lisäksi oon aloittanut tässä maiden ”valloittamisen”, joten oon pyrkinyt matkustamaan sellaiseen maahan, jossa en ole käynyt vielä.

 

Balin riisipeltoja

 

4. Matkailun trendit

Nyt on suuri trendi menossa maailmalla, jonka varmasti moni muukin minun lisäksi voi allekirjoittaa: matkailijat haluavat nähdä aitoa ja paikallista kulttuuria, joita turistirysissä et pääse kokemaan.

Ekologisuus ja mahdollisimman pieni hiilijalanjälki on entistä tärkeämpää monille matkailijoille. Lisäksi myös hiljaisuus ja rauha on tällä hetkellä kuumaa kamaa matkailu trendeissä.

On aina tiettyä aikajaksoja, kun jotkut tietyt kohteet on kovassa nousussa. Nyt ainakin omaan korvaan on tuntunut siltä, että muun muassa Kanada, Balkan, Sri Lanka, Vietnam, Myanmar, Kolumbia ja Kuuba on kuumaa kamaa.

 

 

5. Sosiaalisen median (Instagramin) kautta voi löytää inspiraatiota matkakohteen valintaan

Kuinkahan monta ihanaa ”tuonne on päästävä-kuvaa” oon tallentanut Instassa? Varmaan sata ja onneksi osaan oonkin päässyt jo. Näistä esimerkkinä Albanian Blue Eye Spring, johon törmäsin Instaa selaamalla. Kannattaakin tutkailla erilasia hashtageja, jotka sopivat sinun matkailuun tai matkakohteisiin, jonne haluaisit. Niiden kautta voit löytää vaikka minkälaisia helmiä.

Lisäksi Instassa on miljoona ellei jopa tsiljoona mielenkiintoista ja inspiroivaa käyttäjää, joita yhdistää sama intohimo: matkailu. Näitä kannattaakin ottaa seurantaan, voit olla varma uusista matkakohde pakkomielteistä.

 

6. Ota matkakaveri huomioon

Yksin matkustavaa musta ei saa vaikka voissa paistaisi, joten on vähän pakkokin keskustella ja pohtia yhdessä matkakaverin eli Jussin kanssa siitä, minne haluttaisiin molemmat. Eikä tää siis mitään pakkopullaa tai vastenmielistä oo – mukavahan se on lyödä viisaat päät yhteen ja löytää molempia miellyttävä matkakohde.

Yleensä ollaan suosittu sellaisia kohteita, jotka ovat molemmille uusia. Onneksi meillä oli jo tutustuessa hyvinkin samanlainen näkemys siitä, minkä tyylisissä matkakohteissa käydään ja mitä matkoiltamme halutaan.

 

Baganin auringonnousu

Baganin auringonnousut on jotain sellaista mikä pitää kokea ainakin kerran elämässä.

 

7. Suomesta löytyy paljon inspiroivia blogeja

Meillä on ihan järkyttävän hyviä matkablogeja, joista oon saanut todella hyviä vinkkejä ja oon lukenut sellaisista paikoista, joista en aikaisemmin ole kuullutkaan. Näiden vinkkien avulla on toteutettu monta hyvää matkaa ja monta hyvää matkaa on suunnitteilla.

Erityismaininta pitää kyllä antaa Veera Biancan blogille, jonka kautta oon bongannut monen monta hyvää ruokavinkkiä. Ei ole tarvinnut pettyä yhtenäkään kertana!

 

8. Matkan pituus vaikuttaa siihen, miten kauas on ”järkeä” lähteä

Henkilökohtaisesti en koe järkeä lähteä kaukomaille vain viikoksi vaan tutustun silloin mielummin lähempänä oleviin matkakohteisiin. Sitten kun työt joustavat sen verran, että vähintään on se pari viikkoa aikaa nauttia lomasta – suuntaan kauemmaksi.

Pidemmälle matkustaessa lähes aina valitsen lennot hinnan perusteella, joten yleensä lentoni eivät ole suoria. Tämän takia jos matkoihin menee reilu vuorokausi yhteensä meno-paluuna, ei siihen halua kuluttaa niin paljon aikaa viikon mittaiselta lomalta.

 

 

9. Matkailuun liittyvät tapahtumat antaa uusia ideoita

Tästä hyvänä esimerkkinä Matkamessut, jotka kuuluu joka vuonna mun ohjelmaan! Ihan parasta lähteä sinne hakemaan uusia vinkkejä ja näkökulmia. Sekä käydä sellaisilla pisteillä, jonka maalle olet menettänyt sydämesi.

 

10. Inspiroitua voi missä vain – mistä vain

Kyllä, inspiroitua voi missä vain ja mistä vain – ihan jostain hyvinkin yksinkertaisista asioista. Kunhan vain avaat silmäsi maailmalle ja älä ole niin ennakkoluuloinen.

Meillä oli tosi paljon ennakkoluuloja Albaniaa ja Myanmaria kohtaan, mutta jouduttiin kyllä monta kertaa perumaan ne sekä ajateltiin, että oltiimpa hölmöjä kun meinattiin uskoo muiden mielipiteitä. Eli anna mennä vain!

 

 

Veera


Psssst! AURINKORASVAA JA ALOE VEERAA-blogiani voit seurata Facebookin, Instagramin (@veerapirita), Bloglovinin Blogipolun tai Blogit.fi:n kautta – olet lämpimästi tervetullut mukaan! <3

 

Previous Post Next Post

You Might Also Like

6 Comments

 • Reply Suunnaton 4.9.2017 at 00:11

  Hyviä ajatuksia! Voin allekirjoittaa niistä lähes kaikki – pitkälti samat asiat vaikuttaa myös mulla matkakohteen valintaan. Instaa mun pitäisi alkaa hyödyntää enemmän inspiraation lähteenä. Sinne siis -> Kiitos tästä inspiraatiosta! 🙂

  • Reply VEERAPIRITA / AURINKORASVAA & ALOE VEERAA 4.9.2017 at 16:40

   Kannattaa kyllä, mä oon tyyliin tässä alle kahden vuoden sisään tajunnu kunnolla instan potentiaalin – sieltä kannattaa etsiä kyllä, löytyy paljon sellaisia mitä ei välttis nii helposti muualta löytyisi.

 • Reply Suvi / suvinmatkassa 4.9.2017 at 16:55

  Hyvä postaus Veera!
  Mä käytän kanssa Instagramia tosi paljon matkustaessa ha nimenomaan tiedon hankintaan. Heti kun on joku reissu tiedossa, suuntaan Instaan kattoo mitä inspiroivia paikkoja ja tekemisiä kyseisestä kohteesta löytyy hasthtagien takaa. Tottahan se nimittäin on, että itsekkin jakaa kaiken vähänkään kauniin, hienon ja makeen heti Instaan 🙂 Toinen hyvä on YouTube, matkavloggaajien videoilta löytää kanssa tosi hyviä kohdevinkkejä.

  Matkamessut munkin ohjelmassa vuosittain, siellä nähdään 🙂

  • Reply VEERAPIRITA / AURINKORASVAA & ALOE VEERAA 4.9.2017 at 18:47

   Kiitti Suvi! 🙂 YouTubea en oo ajatellutkaan, se on muutenkin tosi vieras paikka mulle josta on vaan nuorena käyty kattelee kaikkia pikavideoita niin miellän sen edelleen sellaiseksi paikaksi, josta en saa oikeeta tietoa. Vaikkei se todellakaan niin menee – onks sulla Suvi suositella jotain tiettyä vloggaajaa? Ehkä voisin antaa mahdollisuuden!

   • Reply SUVI / suvinmatkassa 4.9.2017 at 23:16

    Toki on! Mutta varoituksen sana, kun löydät lempivlogin YouTubesta, se muuttuu yhtä koukuttavaksi kun joku tv-sarja voi olla:)

    Ja kyllä mun mielestä YouTube toimii nykyään loistavana tiedonhakukanavana, kirjoittaa vaan hakukenttään vaikka seuraavan kaupunkikohteen nimen johon on matkustamassa, niin jo rupeaa löytymään travel vlogeja kyseisestä paikasta.

    Ite tykkään seurata tällä hetkellä eniten sellasta Amerikkalaista pariskuntaa kun Kara and Nate, jotka kiertää jo toista vuotta melkeen pelkillä lentopisteillä ympäri maailmaa. Lisäksi Kanadalaisen Lost LeBlancin vlogit on kivoja. Kovassa huudossa on myös Ruotsalainen Jon Olsson, joka tällä hetkellä taitaa olla Balilla.

    Tosiaan, vlogeja on yhtä paljon ja erilaisia kun niiden tekijöitäkin ja vaan kattelemalla niitä rupee joukosta löytymään omia suosikkeja 🙂

    • Reply VEERAPIRITA / AURINKORASVAA & ALOE VEERAA 5.9.2017 at 08:16

     Hei hyviä vinkkejä Suvi, pitääpäs ajatuksen kanssa tutkailla muutamat vlogit. Joskus niille yritin antaa mahdollisuuden, mutta tykkään enemmän lukea. Toisaalta sillon en kattonu matkailuaiheisia vlogeja, niin noi sun vinkit vois iskee minuun paremmin. 🙂

  Leave a Reply