Suomen suurin matkablogiyhteisö

5x suurimmat odotukset Balkanin road tripille

Vielä viikko. Koita jaksaa. Kohta pääsee. Viikon päästä tähän aikaan huristellaan meidän pikkuisella Toyotalla Balkanilla! Kauan odotettu road trippi saatiin vihdoinkin aikaiseksi toteutettua ja eilen lyötiin lukkoon muun muassa tarkempi reittisuunnitelma. Voin kertoa, että on muuten upeita paikkoja luvassa Kroatiassa, Montenegrossa, Bosnia-Hertsegovinassa ja Albaniassa!

En oikein osaa päättää, mitä odotan eniten sillä Balkan vaikuttaa todella mielenkiintoiselta ja monipuoliselta matkakohteelta. Luvassa on niin luontoa, rantoja kuin kaupunkeja eli ei varmasti ehdi käydä aika pitkäksi.

Valmistelut on vielä puolivälissä, sillä haalitaan kasaan loppuja retkeilyvarusteita – tarkoitus olisi olla lähes kaikki yöt teltassa leirintäalueilla tai jossain puskan juuressa, mihin nyt sit ikinä päädytäänkään.

Meidän Balkanin reitti tulee olemaan aikalailla tällainen: Splitin lentokenttä, Kroatia – Kravicen vesiputoukset, Bosnia-Hertsegovina – Buna, Bosnia-Hertsegovina – Mostar, Bosnia-Hertsegovina – Sarajevo, Bosnia-Hertsrgovina – Durmitorin kansallispuisto, Montenegro – Kotor, Montenegro – Budva, Montenegro – Shköder, Albania – Vlore, Albania – Sarande, Albania – Dubrovnik, Kroatia – Split, Kroatia. Kilometrejä GoogleMapsin mukaan näyttäisi kertyvän alle 2000km.

 

Road tripin reittisuunnitelma

 

Odotukset on korkealla, sillä tällä kertaa matkustusmuoto tai oikeastaan koko reissun luonne on meille (tai ainakin mulle) suhteellisen tuntematon – uudet kokemukset ovat erittäin tervetulleita!

 

1. Albanian rantalomakohteet

 

Pakko laittaa Albania tähän ykköseksi, sillä oon useamman vuoden hamustellut matkaa Albaniaan ja VIHDOINKIN se toteutuu! Albania on vielä suhteellisen koskematon turismin suhteen, joten nyt on korkea aika mennä sinne ennen kuin turismi on saanut vallan maassa.

Etenkin odotan innolla Albanian rantoja, jotka vaikuttaa hyvin lupaavilta. Tarkoitus olisi suunnata Albanian Rivieralle ja tutustua siellä useampaan rantakohteeseen. Turkoosi Adrianmeri – nähdään ensi viikolla!

 

Adrianmeri ei näytä ollenkaan huonommalta

 

2. Vuokra-auton tuoma vapaus

 

Ollaan vuokrattu Enterprisen kautta pikkuruinen Toyota (tai vastaava), joka tarkoittaa sitä ettei olla riippuvaisia mistään aikatauluista. Saadaan olla ja mennä sitä tahtia mitä halutaan. Saadaan olla juuri siellä missä halutaan.

Jos jossakin on yber nättiä, voidaan jäädä ihastelemaan (lue: valokuvaamaan) maisemia ja jonkun paikan fiilis tuntuukin mälsältä, voidaan jatkaa matkaa välittömästi sen suurempia suunnitelmia.

Ootan myös innolla sitä, että pääsen huristelemaan itsekin pikkuruisilla vuoristoteillä, sillä viimeksi Ranskan Rivieran autoreissulla Gorges du Verdoniin oltiin ilmoitettu vain yksi kuski. Nyt on sen verran kilometrejä tulossa, joten on ehkä ihan hyvä että ollaan molemmat auton ratissa.

 

 

 

3. Durmitorin kansallispuisto Montenegrossa

 

Törmäsin tuossa Balkanin matkailun ideoinnissa RIMMA+LAURA–blogin postaukseen Durmitorin kansallispuistosta ja Montenegron upeimmista maisemista. Tällä postauksella olin myyty ja pakkomielle oli syntynyt – pakko päästä. Haluan pystyttää telttani tuonne lampaiden sekaan ja herätä uuteen aamuun tuolta.

Durmitorin kansallispuisto muodustuu järvistä, jäätiköistä ja noin viisikymmennestä yli 2000-metrisestä vuorenhuipusta.

Mua kovasti kiehtoo koskenlasku Tara-kanjonissa, joka on 82 kilometriä pitkä ja se kulkee Montenegron ja Bosnia-Hertsegovinan rajoilla. Tiesittekös, että Tara-kanjoni on yksi maailman syvimpiä?

 

Viime kesän Gorges du Verdonin kanjonit

 

4. Kaksi viikkoa telttailua sekä hippunen luksusta

 

Niinkun totesin jo aikaisemmin, tarkoitus olisi yöpyä teltassa lähes kaikki yöt. Tää on ehkä tämän reissun villi kortti mulle, sillä en oo koskaan ollut paria yötä pidempää yhtäjaksoisesti teltassa – tästä voi siis tulla mielenkiintoinen kokemus. Tai sitten saatan todeta, että telttailu ei ookkaan mun juttu ja kadun tätä päätöstä. Haluan kuitenkin uskoa kovasti, että on.

Ajatus siitä, että voin reilu kaksi viikkoa olla lähes huoletta ulkonäön suhteen – ihan kun siihen muutenkaan jaksaisin niin panostaa, mutta ei tarvitse niin paljoa miettiä vuorten keskellä omaa ulkoista olemusta.

Lisäksi ootan sitä telttailusta, että päästään nauttimaan hiljaisuudesta ihan kahdestaan keskellä luontoa. Jussi on monta kertaa yrittänyt houkutella mua Suomessa eräjormailee, niin nyt sitä saa mitä tilaa. Eikä yhtään hullumalta kuulosta sekään, että pääsen herämään luonnon keskeltä ja voin katsella aamua teltassa pötkötellen.

Oon niin innoissani tästä matkasta ja kävin tänään antikvariaatissa ostamassa muutamat matkailuaiheiset kirjat telttaan lukemiseksi. Mistähän noista sitten aloittaisi – tahdon lukea kaikki!

 

Matkalukemiset telttaan check!

 

Ajateltiin välissä vähän hemmotella meitä, sillä Albaniassa Skutarijärvellä pääsee testaamaan luksustelttailua eli glambingia. Ei olla varattu tuolta mitään, sillä tilaa näytti olevan ainakin vielä. Kahden hengen luksusteltta näytti irtoavan Lake Shkodra Resortin omien sivujen mukaan 26 eurolla – not bad.

 

5. Mostar ja Kravicen vesiputous Bosnia-Hertsegovinassa

 

No kai se Mostarin kuuluisa Stari Most -silta on mentävä katsomaan paikan päältä – ei kait tässä sen enempää selittelyjä kaivata, sillä mun Insta on saanut mulle aikaan taas yhden pakko-päästä-tuonne pakkomielteen.

40 kilometrin päästä Mostarista sijaitsee upeat Kravicen vesiputoukset, jotka saavat olla korvike Plitvicen kansallispuistolle, joka päätettiin jättää välistä ”turhien” kilometrien takia. Ensi kerralla sinne sitten!

 

Onko sulla matkakokemuksia Kroatiasta, Montenegrosta, Bosnia-Hertsegovinasta tai Albaniasta? Tell me – haluan kuulla teidän kokemuksia ja vinkkejä! <3

 

Veera


Psssst! AURINKORASVAA JA ALOE VEERAA-blogiani voit seurata Facebookin, Instagramin (@veerapirita), Bloglovinin Blogipolun tai Blogit.fi:n kautta – olet lämpimästi tervetullut mukaan! <3

 

Previous Post Next Post

You Might Also Like

8 Comments

 • Reply Suunnaton 8.8.2017 at 20:04

  Ihana matka teillä on luvassa! Bosnia on mun suuri rakkaus Euroopassa ja Albania oli vaan niin magee.

  Bosniassa Sarajevo oli mun lemppari – Mostar oli turhan turistinen, vaikka pitihän se silta nähdä omin silmin. Bosniaan on pakko päästä vielä joskus takaisin ❤

  Albaniassa oltiin enemmän sisämaassa ja itäosissa, joten noista rantakohteista en osaa sanoa. On varmasti tosi kiva päästä ajamaan siellä omaan tahtiinsa – me matkustettiin busseilla, joten omia mutkia ei niin helposti tehty.

  Kroatiasta en niinkään tykännyt, mutta ehkä oon vain outolintu, kun monet muut tuntuvat siitä tykkäävän.

  Montenegro on mulla vielä bucket listillä, joten kiva päästä lukemaan siitä juttuja 🙂 Ja kiva kuulla, miten road trip onnistuu tuolla. Ehkä mekin voitaisiin ottaa se harkintaan, kun joskus käydään loput Balkanin maat (Montenegro, Kosovo + Bosnia uudestaan) tsekkaamassa.

  Toivottavasti teillä tulee huippuonnistunut reissu!

  • Reply VEERAPIRITA / AURINKORASVAA & ALOE VEERAA 9.8.2017 at 12:31

   Niin on! Oon niin into piukeana täällä jo odottamassa reissua, joka meinaa jäädä väliin avopuolison kertausharjoitusten takia. Tänään tuli onneksi uusi päätös, että hänen ei tarvitsekaan osallistua niin ei jää meidän Balkan välistä! 🙂 Mä oon pohtinut tota, että se Mostar on varmaan munkin makuun liian turisti mutt pakko käydä silti muodostamassa mielipide paikan päällä. :’D Onks sulla suositella jotain paikkaa Albanian sisämaassa?

   Hei mulla sama, mäkään en niinkään Kroatiasta vältä – ollaan yhessä outolintuja! Me ollaan siellä tyyliin yksi yö paluumatkalla, sillä lennot oli huomattavasti halvimmat Splitiin mitä tutkailtiin eri maiden vaihtoehtoja.

   Montenegroon siis mentävä sun ens kerralla! 😉

   • Reply Suunnaton 9.8.2017 at 13:59

    Me käytiin Beratissa, Tiranassa ja Makedonian puolella Ohridissa. Tirana on pääkaupunkina ihan kiva nähdä. Siellä on kaikkia kummallisuuksia, mitä Albanian suljettuina aikoina on sinne toteutettu. Toki se kehittyy kovaa vauhtia, joten saattaa jo osin olla erilainen kuin n. 5v sitten. Tiranassa on myös kansallismuseo (tjsp), jossa sai aika hyvän käsityksen maan historiasta.
    Beratissa puolestaan on vanha linnoitus (unescon kohde). Ihan kiva myös, muttei mitenkään äärimmäisen erikoinen.

 • Reply Aino 8.8.2017 at 20:26

  Miulla ei ole kokemusta Balkanin maista ollenkaan, mutta ai että jään seuramaan teidän reissua! Kuulostaa täydelliseltä. Road trip ja telttailu ei myöskään kuulosta yhtään hassummalta 🙂

  • Reply VEERAPIRITA / AURINKORASVAA & ALOE VEERAA 9.8.2017 at 12:33

   Mullakin entuudestaan vaan Kroatiasta – toivottavasti Aino matkakärpänen sinne puree sua. 😉 Odotukset ovat korkealla niin maiden, telttailuun kun road tripin suhteen.

 • Reply Sonja | FIFTYFIFTY 9.8.2017 at 19:09

  Mullakaan ei ole pahemmin kokemusta muuta kuin päiväreissuilta Mostarista ja Montenegrosta, mutta mahtavalta kuulostaa teidän reissu! Balkanin road trip on omalla toivelistalla! 🙂 Mostar on tosiaan aika turisti, mutta kaunis. Aika lähellä Mostaria sijaitsee Pocitelj-niminen rauniokaupunki, jossa kannattaa pysähtyä ja kiivetä huipulle ihailemaan maisemia!

 • Leave a Reply