Suomen suurin matkablogiyhteisö

Balkanin automatkan suunnittelua

Aikalailla kuukausi siihen, kun meidän Balkanin roadtrip kutsuu ja suunnittelut on aivan levällään vielä. Normaalisti olisin tehnyt varmaan tähän mennessä tarkat suunnitelmat jo, mutta nyt on tähän mennessä kesä ollut aikamoista huisketta. Tämä on näkynyt vähän myös blogin päivitystahdissa, mutta tokkopa tuolla niin suurta merkitystä – kesä on kuitenkin parasta aikaa nauttia Suomesta.

Sen verran ollaan aikaiseksi saatu, että ostettiin lennot Splitiin elokuussa. Alkuperäisen suunnitelman mukaan meidän piti ostaa lennot Dubrovnikiin, mutta lentojen hintaerot oli useita satoja euroja, joten päätettiin ajaa noin 250 kilometriä enemmän Kroatiassa. Meidän molempien lennot maksoi vajaa neljäsataa euroa yhteensä. Onhan Kroatiakin oikein ihana maa, joten voidaan nauttia siitä muutaman ekstrakilometrin verran vai mitä?

Saavuin mökille viikonloppuna ja näiden tulevien päivien agendana olisi varata se hemmetin vuokra-auto Balkanille. Ollaan oltu jotenkin tosi aikaansaamattomia sen suhteen ja tätä menoa meillä on Balkanilla alla ihan liian hintava auto meidän budjettiin. Eli lupaan itselleni: vuokra-auto on hoidettu pois tällä viikolla ja nautin mökkeilystä sen jälkeen ilman stressailua autonvuokrauksesta. Suunnitelmissa meidän on vuokrata mahdollisimman ekologinen ja halpa pikkupurkki.

 

 

 

Mitä nyt nopealla tsekkauksella katsoin, niin joku perus auto pitäisi irrota noin viidelläsadalla eurolla vakuutuksineen ja vastaavineen reiluksi kahdeksi viikoksi. Toki tähän päälle pitää laskea vielä sitten itse bensat ja maksut, joita pitää maksaa rajoja ylittäessä.

Balkanin niemimaa sijaitsee Euroopan kaakkoisosassa ja se on alunperin saanut nimensä Balkanvuorista. Balkaniin kuuluu Albania, Bosnia-Hertsegovina, Kosovo, Bulgaria, Kreikka, Makedonia, Bulgaria, Kreikka, Montenegro, Serbia sekä osittain Balkaniin kuuluu myös Turkki, Kroatia, Slovenia ja Romania.

Lähdetään suhteellisen kunnianhimoisella tavoitteella liikenteeseen, sillä meidän olisi tarkoitus käydä neljä maata vajaassa kolmessa viikossa. Eli Kroatia, Montenegro, Bosnia-Hertsegovina ja Albania olisi tarkoitus automatkailla. Jos aikaa riittää, niin tekisi mieli käydä vielä Kreikan puolella Korfussa, jonne pääsee kätevästi lautalla Albanian puolelta.

Varmaan aikalailla tullaan ajelemaan rannikkoa pitkin, mitä nyt Bosnia-Hertsegovinassa ollaan merestä kauempana. Reittisuunnitelmat Balkanin automatkaan on suhteellisen avoinna vielä, sillä en älyttömästi oo ehtinyt vielä tutustua maiden tarjontaan, mutta ajatuksen tasolla meidän matka voisi koostua näistä:

 • Split
 • Makarska
 • Dubrovnik
 • Mostar
 • Sarajevo
 • Kotor
 • Budva
 • Ulcinj
 • Tirane
 • Durres
 • Sarande

Splitistä Sarandeen matkaa tulee noin 750km suuntaansa, jos ajettaisiin rannikkoa pitkin, mutta koska ei mennä suorinta reittiä, kilometrejä tulee varmaan reilusti enemmän. Sarandekin on vähän kysymysmerkkinä, sillä se on niin toisessa päässä Albaniaa meidän tulosuunnasta katsottuna, joten jos löydetään kaikki mitä halutaan alkupäästä, niin silloin Saranden voi jättää pois laskuista.

Kroatiaan ei varmaan mitenkään erityisemmin jakseta tutustua tällä kertaa, mitä nyt käydä Dubrovnikissa ainakin päivän verran ja majoittua palatessa yhden yön verran Splitissä ennen paluulentoa Helsinkiin. Erityisesti luonto- ja rantakohteet kiinnostaa Montenegron, Bosnia-Hertsegovinan ja Albanian puolelta. Eli teidän kokemukset Balkanin maista on erittäin tervetulleita.

Oon lueskellut useampaa matkablogia Balkanin matkailuun liittyen ja ideoita tulee koko ajan vain enemmän ja enemmän – miten sitä oikein osaa päättää itselle ne ”oikeat” paikat? Eniten ootan ehkä Albaniaa, sillä sitä on niin paljon hehkutettu joka puolelta. Täältä löytyy muutamia hyviä ja tarpeellisia blogipostauksia Balkanin automatkailuun liittyen:

Mielenkiintoinen ja kiehtova Balkan – Kaikki maanosat

Automatkailu Balkanilla – Rimma+Laura

Uskaltaako Balkanilla ajaa? – Archie gone Lebanon

Rajanylitykset Balkanilla – Archie gone Lebanon

Vuokra-autolla Balkanilla – Lähdetään taas

Hurahdin jotenkin viime vuoden Ranskan Rivieran vuokra-auto retkeen Gorges du Verdonille, joten en malta odottaa miten mahti reissu tästä tulee, kun meillä on koko ajan vuokra-auton tuoma vapaus! Vielä kirsikkana kakun päälle otetaan mukaan teltta ja suurimmilta osin tarkoitus olisi nukkua teltassa. Toivottavasti mun sisäinen kermaperse ei kuoriudu kauheasti matkalla esiin ja oikeasti myös yövytään teltassa suurimmilta osin. 😀 Pitäkää siis peukkuja mulle!

Onko Balkanin automatkailu entuudestaan tuttua tai onko sullakin suunnitteilla vastaavanlainen? Missä ehdottomasti kannattaa käydä Kroatiassa, Albaniassa, Montenegrossa tai Bosnia-Hertsegovinassa? Missä on parhaimmat rannat? Kauneimmat kansallispuistot? Mielenkiintoisin kulttuuri?

Nyt jatkuu taas mökkeilyyn keskittyminen, kyllä tää on vaan niin luksusta. En oo piiiitkään aikaan saanut olla mökillä kokonaista viikkoa yhtä soittoa. Kyllä täällä on vaan niin kaunista ja säät olleet mitä parhaimmat – ei valittamista!

 

 

 

Veera


Psssst! AURINKORASVAA JA ALOE VEERAA-blogiani voit seurata Facebookin, Instagramin (@veerapirita), Bloglovinin Blogipolun tai Blogit.fi:n kautta – olet lämpimästi tervetullut mukaan! <3

 

Previous Post Next Post

You Might Also Like

4 Comments

 • Reply Jasmin 10.7.2017 at 22:39

  Kuulostaa että teillä on huippureissu tulossa! Mä reissasin pari vuotta sitten noilla kulmilla enkä tykännyt Kroatiasta yhtään niin paljon kuin mitä olisin etukäteen kuvitellut (ihmiset töykeitä muuhun Balkaniin nähden, hinnat pilvissä ja odotuksetkin oli sit ehkä vähän liian korkealla), mutta Bosnia löi kyllä ihan ällikällä! Mostarin kulmilta löytyy ihan huikeita paikkoja ja Sarajevosta tuli yks mun lempikaupungeista Euroopassa 🙂 Kirjottelin itse asiassa just Mostarista ja parista sen lähikohteesta blogiin jos kiinnostaa!

  • Reply VEERAPIRITA / AURINKORASVAA & ALOE VEERAA 11.7.2017 at 15:10

   Toivottavasti, odotukset on aika korkealla! Joo mäkään en niin syttynyt Kroatiaan viime kerralla niin sen takia ajellaankin Kroatiassa ihan minimiaika. Bosnia-Hertsegovina ja Albania on sellaiset mitä ootan eniten. Mostar vaikuttaa upealta. Sarajevo on vähän kysymysmerkillä, että lähdetäänkö ”sinne asti. Mikä Sarajevosta teki yhden sun lempikaupungeista? Pitääpäs käyä kurkkaa nuo Mostariin liittyvät postaukset, kiitti vinkistä.

   • Reply Jasmin 11.7.2017 at 18:00

    Musta Sarajevossa oli vaan ihan mahtava tunnelma. Sehän on aika karu kaupunki, mutta mun mielestä vaan hyvällä tavalla. Siellä on hurjasti historiaa, vanha kaupunki on ihan älyttömän kaunis ja niinkun muuallakin Bosniassa itää ja länttä on yhdistelty tosi kivasti kaupunkikuvassa. Sen lisäksi tuntui että Sarajevosta löytyi joka nurkan takaa jotain uutta ja ihmeellistä! Tulipas myyntipuhe, mutta siis jos tykkää vähän rujommista, mutta kuitenkin tunnelmallisista paikoista niin suosittelen kyllä Sarajevoa 😀

  Leave a Reply