Suomen suurin matkablogiyhteisö

Olutmuseo Prahassa oli uudenlainen museokokemus

Kun varattiin matkoja Prahaan, mulle tuli ensimmäisenä mieleen olut. Tsekki komeilee sijalla yksi koko maailmassa, mitä oluen nauttimiseen tulee. Juodut litrat vuodessa ovat aivan jäätäviä: 159 litraa henkeä kohden ja vertailun vuoksi me suomalaiset juodaan olutta 87 litraa per henkilö vuodessa. Tsekissä on pitkät perinteet oluen valmistuksessa ja tsekkiläisiä oluita pidetäänkin maailman parhaimpina. Kyllähän niitä sitten passaakin nauttia! 

Prahassa ollessamme emme voineet olla törmäämättä tsekkiläiseen olueen, sillä sitä myydään joka paikassa ja se on erittäin halpaa – oluttuopin sai omakseen paikasta riippuen 1-2 euron hintahaarukkaan. Itselleni ei kuitenkaan olut aivan joka tilanteessa maistunut ja musta oli hyvin hassua, että jopa vesikin oli kalliimpaa kuin olut. Välillä oli hankalia valintoja edessä, kun olut oli se kaikista edullisin vaihtoehto.

Tutustuttiin useampaan oluttupaan ja viimeisenä päivänä innostuttiin käymään myös Prahan olutmuseossa! Normaalisti meidän matkoihin ei ole kuulunut pahemmin museot, mutta tämä museo oli meidän makuun. Meillä oli kuitenkin sopivasti aikaa lähtöpäivänä, joten ajateltiin poiketa täällä ja olutmuseo oli erittäin positiivinen yllätys! Ulkopuolella mietittiin hetki, että mennäänkö sittenkään ja onneksi päädyttiin ostamaan pääsyliput (280 CZK, opiskelijat 200 CZK – hintaan sisältyi neljä olutta).

 

 

Suunnattiin ensimmäisenä museon puolelle, jossa selvisi kaikki tsekkiläisestä oluesta ja sen historiasta. Oluella on pitkät perinteet Tsekeissä – jo vuodesta 993 alkaen löytyy ensimmäisiä panimoja Tsekeistä.  Suosituin olut Tsekeissä on vaalea lager. Miehet juovat harvoin tummaa olutta, sillä se mielletään naiselliseksi juomaksi. Heillä onkin sananlasku, jonka mukaan vaalea olut kasvattaa vatsaa ja tumma olut kasvattaa rintoja.

Vuoteen 1842 maailmalle tehtiin vain oluita, jotka olivat tummia ja sakeita kunnes sitten Josef Groll Pilsenissä loi ensimmäinen kultaisen oluen eli Pilsner Urquellin ja täältä onkin saanut nimensä kaikki pilsner-oluet.

Maailmalla tunnetuimmat olutmerkit ovat Pilsner Urquell, Staropramen, Radegast, Budvar eli Budweis, Gambrinus,  Krusovice ja Velkopopovicky Kozel. Maasta löytyy myös paljon erittäin  pienpanimoita ja nykyään maassa on noin 250 panimoa kaiken kaikkiaan. Mun yksi suosikeista tässä museossa oli hylly, jossa oli esillä tsekkiläisiä oluita.

 

Tsekkiläisiä oluita

 

 

Tsekin panimot

 

Oluen juontia maittain – Suomi myös edustettuna!

 

Museosta löytyi paljon tietoa tsekkiläisen oluen valmistukseen ja sen erilaisiin välineisiin eri vuosisadoilta. Näitä välineitä oli hauska tutkailla, sillä ajat on kyllä kovasti muuttuneet alkumetreiltä nykypäivään. Erityiset pisteet multa sai se, että museossa oli esillä maltaita ja humalia, joita Tsekeissä käytetään – ja mikä parasta, niitä sai maistella ja haistella!

 

 

 

 

 

 

 

Kun kaikki mahdollinen tieto oluesta oli imetty itseemme, suuntasimme alakerran hämyisiin pubi tunnelmiin, jossa pubin työntekijä laski hanasta meille oluet, toi ne pöytään meille sekä kertoi samalla pikkaisen oluista meille. Maistelimme erilaisia lagereita, sillä ne ovat suosituimpia Tsekeissä. Meidän vatsaan päätyi Vevódan vaalea lager, Rychtář Naturin suodattamaton lager, Demónin semidark lager sekä Granátin tumma lager. 

 

 

 

Ensimmäinen olut eli Vevódan vaalea lager on kuulemma tsekkiläisten suosituin olut ja sitä juodaankin erittäin paljon noin litra päivässä per tsekkiläinen. Samainen olut oli myös oma suosikkini, sillä se oli erittäin miedon makuinen eli hyvinkin helposti juotava. Siinä innostuttiin sitten Jussin kanssa laskemaan, paljon olutta oikein juodaan vuosikulutuksella ja määrät ovat aivan jäätäviä.

 

Näin monta litraa juodaan Vevódan vaaleaa lageria vuodessa Tsekeissä.

 

Siinä sitten maisteltiin olusia tovi ja todettiin yhdessä, että tää oli kyllä meille mieluisin museo missä ollaan koskaan käyty. Suosittelen kyllä kokeilemaan ja varmasti on mielenkiintoinen paikka myös minunlaiselleni, joka ei ole oluiden suurin fani – koin kuitenkin koko museon hyvin mielenkiintoiseksi ja näin päästiin sisään vielä paremmin tsekkiläiseen kulttuurin, jossa oluella on suurikin merkitys.

Navigoi itsesi siis osoitteeseen Husova 7, Prague 1 ja koe vähän erilaisempi kokemus museossa! Museo on avoinna joka päivä 11-20 ja jos olet valmis maksamaan vähän enemmän, voit pullottaa myös oman oluen vaikkapa matkamuistoksi kotiin.

Mites, lähtisitkö sä tällaiseen museoon tutustumaan? Tuleeko teillä yleensä kierreltyä matkoilla museoissa? Pakko myöntää, ettei ne oo koskaan oikein olleet mun juttu, mutta tämä todellakin oli!

 

Veera


Psssst! AURINKORASVAA JA ALOE VEERAA-blogiani voit seurata Facebookin, Instagramin (@veerapirita), Bloglovinin Blogipolun tai Blogit.fi:n kautta – olet lämpimästi tervetullut mukaan! <3

 

Previous Post Next Post

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply