Suomen suurin matkablogiyhteisö

Matkavinkit Prahaan!

Hyvin moni suomalainen matkustaa tänä päivänä Prahaan muun muassa kaupungin edullisen hintatason ja lyhyiden lentotuntien takia. Praha on kuitenkin paljon muutakin! Tämä Keski-Euroopan upea kaupunki tarjoaa myös mielenkiintoista historiaa ja nähtävyyksiä, hienoa kulttuuria ja herkullista ruokaa. Ja no, olutta totta kai. Törmättiin hyvin useaan otteeseen suomalaisiin julkisissa ja nähtävyyksissä – nytpä päätin sitten koota meille suomalaisille matkavinkit Prahaan, näköjään niille on tarvetta kun meitä niin paljon sinne kuitenkin matkustaa!

Praha on Tšekin pääkaupunki, joka sijaitsee Vltava-joen varrella ja siellä asuu reilu miljoona asukasta. Toiselta puolen jokea löytyy turisteja kiinnostava Malá Strana ja Hradčany. Enemmän kuitenkin turisteille löytyy nähtävää ja puuhaa toiselta puolelta jokea vanhankaupungin, uudenkaupungin, Vinohradyn , Žižkovin ja Smíchovin alueilta.

Praha on ympärivuotinen matkakohde, mutta toki hyvin iso osa turisteista löytää itsensä sieltä kesäkuukausina, jolloin turistimassat ovat isoimmillaan. Myös pääsiäinen ja joulu on isohkoa sesonkia Prahassa. Me oltiin itse Prahassa tässä maaliskuun aikana eikä säät silloinkaan ollut mitenkään hullummat, mitä nyt välillä satoi vettä.

 

Vltava-joki

LENNOT JA JULKINEN LIIKENNE PRAHASSA


Lentoaika Prahaan on noin pari tuntia Helsingistä ja suosittelen lämpimästi Czech Airlinesia! Edulliset lennot ja hyvä palvelu. Meidän lennot kahdelta hengeltä yhden matkalaukun kanssa maksoi noin kolmesataa euroa. Olen myös bonganut mukavasti alle sadankin euron lentoja Prahaan.

Lentokentältä Prahan keskustastaan pääsee helposti bussilla numero 119, joka pysähtyy Nadrazi Vakeslavinilla, josta voit hypätä sitten metroon ja suunnistaa kohti omaa määränpäätäsi. 90 minuutin lippu maksaa 32 CZK, mutta kannattaa jo lentokentällä miettiä ostatko suoraan esimerkiksi koko päivänlipun / kolmen päivän lipun – mikä nyt ikinä vastaakaan omaa tarvettasi.

Julkinen liikenne on tosi hyvä, laaja ja helppo Prahassa. Kaupungissa on kolme metrolinjaa (A, B, C) sekä lukematon määrä busseja ja ratikoita. Eikä ollenkaan haittaa ole siitäkään, että hyvin moni paikka on kävelyetäisyyden päässä toisistaan. Kannattaa hypätä ratikkaan numero 22, joka ajaa hyvin monen eri nähtävyyden ohi Prahan Linnalle saakka – matkan varrella on monia mielenkiintoisia pysähdyspaikkoja.

 

praha-metro

Kuva: Flickr

 

Taksit ei nauti mitenkään maailman parasta mainetta Prahassa, sillä paikalliset taksikuskit tuppaavaat huijaamaan turistia erittäinkin helposti. Kannattaa olla tarkkana kuin porkkana mittarien kanssa, sillä niitä on yleensä säädelty. Julkinen liikenne on kuitenkin Prahassa niin hyvä, joten ainakaan meillä ei ollut kertaakaan tarvetta käyttää taksia.

 

YLEISIÄ VINKKEJÄ PRAHAAN


Yksi euro on noin 25 korunaa (CZK) ja rahanvaihtopaikkoja löytyy joka kulmalta. Kannattaa kuitenkin muistaa se, että niissä hyvin usein johdetaan turistia harhaan: mainostetaan korkeampaa kurssia mitä se todellisuudessa on – kurssi on heidän mainostava vain silloin kuin vaihdat ison summan. Me ei vaihdettu matkalla ollenkaan rahaa vaan nostettiin automaatista käteistä sekä maksettiin hyvin monessa paikassa kortilla, esimerkiksi ostoskeskuksissa.

Hanavettä on turvallista juoda Prahassa, me ei ostettu kertaakaan pullotettua vettä eikä mitään jälkimaininkeja tullut. Eli hyvin turvallisin mielin voit juoda hanavettä yhtälailla kuin täällä Suomessakin.

Juomarahan jättäminen ravintoloissa on kohteliasta – yleensä laskun pyöristämisem tasasummaan on ookoo. Juomarahan jättäminen pöydälle lähtiessä on kuulemma tökeröä eli kannattaa sanoa rahoja antaessaan tarjoilijalle pyöristämäsi summa.

Tšekeissä poltetaan tupakkaa paljon – kannattaa muistaa tämä ravintolassa, etenkin jos et polta tupakkaa. Hyvin usein ravintolassa on erikseen tupakoimattomien ja tupakoitsijoiden puoli, jota kannattaa pyytää pöytä savuttomalle puolelle ellet halua nauttia passiivisesta tupakoinnista.

 

PRAHAN NÄHTÄVYYDET x 5


1. Vanhankaupungin aukio

Aukio on varmaankin Prahan sydän, varsinkin jos katsotaan matkailun näkökulmasta. Aukiolta löytyy hyvin monet nähtävyydet, kuten Raatihuone, Astronominen kello, Tynin Mariankirkko ja Jan Husin patsas. Lisäksi täältä löydät varmaan myös Prahan kalleimmat ravintolat, jotka ei kuitenkaan välttämättä ole ihan niitä parhaimpia. Kannattaa kävellä edes pari korttelia pois aukiolta, niin hinnat alenee huomattavasti.

 

vanhankaupungin aukio

 

2. Astronominen kello

Kenties Prahan suosituin nähtävyys on Astronominen kello, jonka ympärillä parveilee laumoittain turisteja koko ajan.  Kannattaa tulla paikalle tasatunnein, sillä kello pitää pienen ”esityksen” lyödessään. Tai katsoa se vaikkapa viereiseltä terassilta paikallista olutta nautiskellessaan.

 

astronominen kello

 

3. Raatihuone

Täältä löydät varmaan Prahain parhammain näköalapaikan, sillä Raatihuoneen tornin huipulta avautuu upeat maisemat Prahan kattojen ylle ja mikä parasta, maisemia pääset katsomaan 360-asteisesti. Raatihuone on rakennettu 1300-luvulla ja se sijaitsee aivan vanhankaupungin ytimessä.

Torniin pääseminen oli helppoa, sillä siellä oli myös hissi rappuesten lisäksi. Tää oli mielestäni tosi hyvä juttu, sillä näin myös vanhemmat ihmiset ja fyysisesti rajoittuneet pääsevät ihastelemaan upeita maisemia.

 

raatihuoneen torni

 

4. Kaarlensilta

Tämä silta lukeutuu ehdottomasti Prahan suosituimpiin nähtävyyksiin ja täällä on turha toivoa rauhallista hetkeä ilman muita turisteja. Silta on erittäin kaunis ja sieltä voit ihastella kauniita maisemia ilman moottoreiden ääniä, sillä silta on vain jalankulkijoille.

 

kaarlensilta

 

praha

 

Vinkki: Kävellessä Kaarlensillalla vanhastakaupungista päin kohti Mala Stranaa kannattaa kääntyä oikealle, sillä sieltä löytyy muun muassa Kafkan museo sekä meistä hyvin hauska kuja, joka on yksi maailman kapeimpia (49,8cm). Kuja on siis niin kapea, ettei siinä mahdu kahta ihmistä rinnakkain. Tämän takia kujalle on laitettu liikennevalot kävelijöille. Kannattaa käydä myös tällä kujalla, sen päässä oli ihan kivannäköinen ravintola / olutpaikka, josta aukesi kivat näkymät Vltavalle ja Kaarlensillalle.

 

Kapean kujan jälkeen löytyi myös tälläinen kastelukannujen rivi

Kapean kujan jälkeen löytyi myös tälläinen kastelukannujen rivi

 

5. Prahan linna / Pyhän Vituksen katedraali

Linna-alue on Prahan vanhinta asutettua aluetta ja alue sijaitsee Mala Strana-kaupunginosan yläpuolella kukkulalla. Prahan linna ei ihan varsinaisesti ole sellainen, mikä itselle tulee mieleen linnoista. Kuitenkin ehdottomasti käymisen arvoinen paikka sekä Prahan linnan yhteydessä on myös vaikuttavan näköinen Pyhän Vituksen (heh heh) katedraali.

Tänne voit suunnistaa joko kävellen tai ratikalla numero 22 – tai esimerkiksi nousta ylös julkisilla ja lasketua kävellen alas nauttien samalla maisemista ilman että sykkeet nousevat kattoon saakka.

 

prahan linna

 

prahan linna

 

OSTOKSET PRAHASSA


Prahassa on oikein mainiot ostosmahdollisuudet ja valinnanvaraa riittää. Itselleni tuli pienimuotoinen pettymys, sillä olin jotenkin ajatellut Prahan tarjoavan jotain samanlaista kuin Berliini. Tai sitten ei jotenkin löydetty niin erikoisia kauppoja, kuka tietää?

Tässäpä muutama vinkki Prahaan:
   • Palladium-ostoskeskus
   • Kotva-ostoskeskus, joka on vähän Sokos / Stockmann tyylinen
   • Václavské náměstí -pääaukio ja sen ohi kulkeva Na příkopě -kävelykatu yhdessä muodostaa Prahan tärkeimmän ostoskadun, josta löytyy paljon erilaisia liikkeitä ja ostoskeskuksia.
   • Pařížská-kadulta löydät Cuccit, Vuittonit ja Pradat. Eli meillä ei ollut mitään asiaa tänne.
   • Dlouhán varrelta löytyy useita mielenkiintoisia putiikkeja, kuten esimerkiksi piparikauppa!
   • Vinohradyn alueelta löytyy vähän pienempiä ja erikoisempia putiikkeja siellä täällä ripoteltuna.
   • Arkády Pankrác-ostoskeskus
   • Dyzajn marketit matkan varrella Prahan linnaan. Hypättiin 22 ratikkaan ja tehtiinkin yllätyspysähdys matkan varrella hieman ennen kuin mentiin sillan toiselle puolelle. Mulle on siis edelleenkin vähän epäselkeää, että oliko nämä joka päiväinen, viikonloppuinen vai sillon tällöinen asia. Täällä oli paljon mielenkiintoisia paikallisia suunnittelijoita myymässä omia luomuksiaan. Jos osaat yhtään enemmän kieliä, niin heidän kielellään löytyy sivut täältä.

 

 


pipari praha

 

RUOKA JA JUOMA PRAHASSA


Ruoka ja juoma on törkeän halpaa Prahassa. Me käytiin oikeastaan ainoastaan vain vähän paremmissa paikoissa tai ainakin kulutettiin vähän aikaa niiden metsästämiseen. Instagramista löytyy paljon hyviä vinkkejä #tasteofprague. Kaupunki tarjoaa paljon ihania kahviloita, pubeja ja ravintoloita.

 

avokadoleipä

 

tsekkiläinen ruoka

 

praha

 

smoothie bowl

 

coffee room praha

 

Kirjoitin aikaisemmin jo oman postauksen omista suosituksista Prahan ruokiin, joka kannattaa ehdottomasti käydä kurkkaamassa täältä!

Onks sillä puolen ruutua ihmisiä matkaamassa Prahaan? Jos herää jotain kysyttävää niin autan mielelläni sen minkä kykenen! 🙂 Mikä on ollut teidän suosikkiasia Prahassa? Mut hurmasi kyllä kahvila-kulttuuri ja kaikki erilaiset aamupalavaihtoehdot. NAM.

Ainiin, jos osallistuit mun blogin synttäriarvontaan, voittaja on julkaistu sinne! Kiitos kaikille arvontaan osallistuneille, ootte ihania. <3

Veera


Psssst! AURINKORASVAA JA ALOE VEERAA-blogiani voit seurata Facebookin, Instagramin (@veerapirita), Bloglovinin Blogipolun tai Blogit.fi:n kautta – olet lämpimästi tervetullut mukaan! <3

 

Previous Post Next Post

You Might Also Like

2 Comments

 • Reply Riikka 28.3.2017 at 11:45

  Praha on niin ihana <3 Ikävä tulee takaisin kun kuvia katselee ja nuo sun ruokakuvat näyttää niin hyviltä!
  Itse tykkäsin Prahassa eniten varmaan siitä että se vaan on niin kaunis kaupunki. Kuljettiin ympäriinsä korealaiseni kanssa ihan ihastuksissa kun mihin vaan katsoi niin siellä kyllä näki toinen toistaan kauniimpia rakennuksia. Ei tuu mieleen kyllä mitään valitettavaa meidän vajaan viikon matkalta! Tsekeissä riittäisi nähtävää varmaan muuallakin. 🙂

  • Reply VEERAPIRITA / AURINKORASVAA & ALOE VEERAA 28.3.2017 at 14:35

   Sitä se on kyllä, i h a n a ! Joo Praha oli kyllä ihan hullun kaunis, monta kertaa mietin miten siistiä olisi jotenki teleportata itsensä ajassa taaksepäin ja nähdä millaista Prahassa on ollut satoja vuosia sitten. 🙂

  Leave a Reply