Suomen suurin matkablogiyhteisö

Kalamiehenä Myanmarissa ja Islannissa – kumpaan sinä lähtisit?

Oon useampaan otteeseen kertonut teille, miten rakastan merta ja hyvin usealla matkalla olenkin päätynyt meren äärelle. Yleensä merestä nauttiminen painottuu rantatuolilla tai viltillä löhöämiseen appelsiinimehun kanssa. Aika ajoin sitä tulee tehtyä erilaisia aktiviteetteja ja tällä kertaa ajattelinkin kertoa teille mun kalastusreissuista Myanmarin Ngapali Beachilla ja Islannissa, jotka olivat hyvin erilaisia toisistaan. 

Vaikken olekaan mikään kalamies enkä siitä hirveästi kyllä mitään ymmärrä – saati sitten uskalla / osaa itse edes laittaa matoa koukkuun. Oon kuitenkin huomannut, että tällaiset kalareissut on oikein hauskoja matkoilla ja samalla pääsee nauttimaan ulkoilmasta. Islannissa oli kevyt pikkupakkanen (tai ainakin tuuli sai tuntumaan sen pakkaselta) ja meillä oli lämpimät pilkkihaalarit päällä. Myanmarissa tuntui siltä, että bikinitkin olivat liikaa ja aurinkorasvaa kului kunnolla päivän aikana.

Molemmilla matkoillani seurassani on ollut miespuolisia ja etenki he ovat näyttäneet nauttivan kalastamisesta! Eli tällaiset kalareissut on täydellinen aktiviteettivalinta matkaseurueen miespuolisille. Varmaan hyvin monen miehen mielestä kalareissu ainutlaatuisissa puitteissa vie voiton vaikkapa ostoskeskuksiin tai spa-hoitoloihin verrattuna.

 

ngapali-beach

Kalastusveneeseen nousemassa

 

Ngapali Beachilla meidän upean majatalon Päivi järjesti meille kalastusreissun ja se maksoi 20 dollaria yhteensä meiltä neljältä hengeltä. Ngapali Beachilla kalastaminen on erittäin tärkeä tulonlähde ja koko alue on täynnä seafood-ravintoloita, oikeastaan mitään muuta ei kunnolla ole edes tarjolla. Saatiin koko meidän kalasaalis mukaan, jonka sitten yksi Päivin työntekijöistä kokkasi meille. Oli ainakin tuoretta kalaa, sitä ei voinut kieltää!

Huomattiin hyvin useasti erittäin pahanhajuisia kalankuivatuspaikkoja: hiekalle, nurmikolle tai tielle oli levitetty iso pressu ja sen päälle oli ripoteltu tuhansia pikkukaloja kuivumaan aurinkoon. Voitte vain kuvitella miten paha haju tuosta lähti ja noin sata metriä ennen kuivauspaikkoja sen kyllä haistoi, että jotain on tulossa vastaan pian.

 

ngapali-beach-ranta

Pikkukalon kuivausalue

 

Ngapali Beachilla on kova pula ruuasta rajun sadekauden aikana, joten esimerkiksi juuri nämä kuivatut pikkukalat on loistavaa ruokaa sadekaudella. Paikalliset eivät pääse kalastamaan tai viljelemään sadekauden aikana ja silloin kuulemma alkaa houkuttaa myös kaduilla vapaana kulkevat katukoirat.

Aamulla suunnattiin veneen nokka kohti salaisia kalapaikkoja kahden myanmarilaisen kalastajan kanssa. Heillä oli mun mielestä hyvin hassu kalastustyyli, sillä me käytettiin kuvanmukaisia ”hyrriä” kalastamiseen. Ideana oli rullata siimaa niin kauan, kuin se osui pohjaan saakka ja tämän jälkeen kelata metri pari siimaa pois pohjasta. Ja niin niitä kaloja sitten tulikin!

 

onki-myanmar

Myanmarilainen onki

 

Ai että sitä ihminen osaa olla hehkeänä.

Ai että sitä ihminen osaa olla hehkeänä.

 

ea50657a-196d-4440-80d6-3121ce1ceca7.jpg

 

kalareissu-myanmar

 

Mites siellä Islannissa tuo kalastaminen hoituu sitten? Islannin matkan merikalastaminen oli kyllä sellainen kokemus, jota suosittelen kaikille Islantiin matkustaville! Merikalastaminen isohkolla kalastusveneellä Atlantilla oli upea kokemus ja on jäänyt mieleen yhtenä Islannin reissuni kohokohdista.

Niinkuin Ngapali Beachilla kalastaminen on yksi tärkeimmistä elinkeinoista, niin on myös Islannissa. Tosin kalasaaliit ovat hitusen erilaisempia. Islannissa ongittiin jättimäisillä ongilla, joissa oli kolme koukkua – parhaimmillaan nostin vedestä kolme isoa painavaa kalaa. Välillä tarvitsin jopa kelaukseen apua, sillä ne olivat niiiiin painavia!

 

merikalastus-islanti2

 

reykjavik

 

Meidän merikalastus Islannissa oli Eldingin järjestämä ja en keksi kyllä mitään pahaa sanottavaa heistä. Iso plussa tuli kyllä noista lämpimistä punaisista pilkkihaalareista, jonka läpi ei tullut hyytävän kylmä tuuli kertaakaan. Oltaisiin niin jäädytty pystyyn meidän omilla ”lämpimillä” vaatteilla.

 

Islanti 1

 

Kumpaan sä lähtisit enemmin: aurinkorasvojen ja bikinien kanssa kalastamaan Ngapali Beachille vai imartelevaan pilkkihaalariin pukeutuneena Atlantille? Vai jäisitkö mielummin ”rannalle ruikuttamaan” eli löhöämään aurinkotuoliin? Toi hyvä oli kyllä tuolla Ngapalilla, että jos halusi pienen tauon kalastamisesta, niin parin askelta veneen keulaan ja olit täydellisellä auringonotto paikalla!

 

Veera


Psssst! AURINKORASVAA JA ALOE VEERAA-blogiani voit seurata FacebookinInstagramin (@veerapirita)Bloglovinin Blogipolun  tai Blogit.fi:n kautta – olet lämpimästi tervetullut mukaan! <3 

 

Previous Post Next Post

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply