Suomen suurin matkablogiyhteisö

Malta – maa, josta kaikki alkoi. Missä teitä puri matkakärpänen?

Innostuin tässä katselemaan vanhoja matkakuvia arkistojen aarteista ja sieltähän löytyi iso kasa kuvia mun ensimmäisestä oikeasta ulkomaan matkasta, Maltasta. En ollut koskaan aikaisemmin käytännössä käynyt ulkomailla kunnolla, mitä nyt tyyliin Tallinnan risteilyllä. Eli kuusi vuotta sitten keltanokka päätti lähteä ulkomaille restonomi-opintojen innoittamana ja lähdettiin mun rakkaan ystävän, koulukaverin, entisen kämppiksen ja luottomatkakaverin Stiinan kanssa Maltalle työharjoitteluun.

Miten me sitten päädyttiin Maltalle? Muistan, että laitettiin hitosti hakemuksia erilaisiin hotelleihin ympäri maailmaa ja ainoana ehtona oli, että lämmintä pitää olla. Vihdoin sitten tärppäsi ja Grand Hotel Excelsior päätti ottaa meidät hellään huomaansa koko kesäksi. Ainoat mielikuvat Maltasta oli sellaiset mulla, että mun entisen koulukaverin isovanhemmat asui siellä eläkepäivinään – eli voisi kuvitella, että oikein kiva ja rauhallinen maa olisi kyseessä? Nojoo, mielikuvat murtui ensimmäisen viikon aikana täysin, sillä selvisi, että Maltan Paceville oli jäätävä bileh*lvetti. Kaukana eläkeläisten rauhallisesta kohteesta. Voin siis paljastaa, että meidän rauhalliseksi ajateltu eläkeläiskesä Maltalle muuttuikin aika kosteaksi kesäksi.

Grand Hotel Excelsior on viiden tähden luksushotelli Valletassa ja jos vaan rahapussi kestää, suosittelen kyllä tätä hotellia! Oma iso uima-allas ja ranta. Mun lempparityö oli itseasissa olla juuri tuolla altaalla ja rannalla, sillä siellä oli mukavan rentoo ja pystyi juttelemaan kavereiden kanssa. Oltiin siis food&beverage puolella harjoittelussa ja työnkuvaan kuului muun muassa aamupala, aulabaari, a’la carte, bankettitarjoilu erilaisissa tilaisuuksissa – häät oli ihan jäätävän hienoja ja erikoisia Suomeen verrattuna. Ne oli enemmän sellaisia cocktailtilaisuuksia.

Löysin itseasissa YouTubesta videoita hotellista, niin saatte enemmän käsitystä videolta, missä oltiin toukokuusta elokuuhun. Maltalla järjestetään joka vuosi Isle of MTV aivan hotellin lähettyvillä ja sieltä majoittuu joka vuosi artistit meidän hotellissa. Päästiin tapamaan muun muassa Snoop Dogg ja LMFAO sinä vuonna, kun me oltiin tuolla.

 

 

Grand Hotel Excelsior

Grand Hotel Excelsior

 

Me asuttiin hotellin kellarikerroksessa about viidentoista muun tytön kanssa sellaisessa kaksiossa, jossa makuuhuoneessa oli kerrossänkyjä. Seinän toisella puolella oli sitten poikien asunto. Koska asuttiin tuolla noin tiiviisti, meistä tuli osan kanssä läheisiä ystäviä. On kyllä ikimuistoisia kokemuksia tuollaiset – kannustan kyllä kaikkia teitä lähtemään ulkomaille vaihtoon, harjoitteluun, töihin tms., jos sellaiseen on kerta mahdollisuus! Ikimuistoisia kokemuksia aivan varmasti. Oon ollut myös vaihdossa Malesiassa, mutta siitä ei tullut näin isoa tunnesidettä verrattuna Maltaan. Oisko se sitten sen ensimmäisen matkan taikaa?

Kesän 2011 harjoittelijoita

Kesän 2011 harjoittelijoita

 

Mutta anyway, Malta vei mun sydämen aivan totaalisesti ja siellä muhun iski tää matkailuinnostus ja halu matkustaa koko ajan uudestaan ja uudestaan. Ollaan monesti puhuttu Stiinan kanssa, että olis aivan mahtavaa lähteä joku kerta uudestaan sinne ja katsoa, miten olisi paikat muuttunut. Olisiko Malta enää yhtä ihana kuin mitä se oli ennen? Olin viime viikonloppuna Matkamessuilla ja siellä olikin pakko käydä pyörähtämässä Maltan pisteellä vähän hypistelemässä ja nappasin muutaman esitteenkin mukaan.

 

malta1

Tästä lähti mun matkaoppaiden keräily – ostan nimittäin jokaista reissua varten matkaoppaan vähän niinkuin muistoksi itselleni.

 

Matkamessuilta sainkin myös osittain kimmokkeen kirjoittaa tämän postauksen, kun Malta oli siellä esillä ja inspiroiduin uusista matkoista. Mietin samalla siellä, että miksi ei voisi inspiroitua myös vanhoista matkoista? Kommentoikaa ja kertokaa – mikä oli teidän ensimmäinen matka tai sitten matka, jossa matkakärpänen puraisi kunnolla? Olis huippuu kuulla tarinoita teiän reissuista – tai hei! Mikä vielä parempaa, kirjoittakaa tekin aiheesta oma postaus! 🙂

Kauhistelin noita mun kuvia, sillä oon ollut aivan jäätävän huono valokuvaaja vuonna 2011. Siis aivan jäätävä. Ei sillä, että olisin nytkään mikään mestari, mutta kelvollinen valokuvaaja. Mulla teki ihan pahaa katsoa osaa valokuvista, sillä ne oli niin hirveitä ja niin epätarkkoja / tärähtäneitä ja SILTI oon lisäilly niitä tyyliin Facebookiin. Toinen mikä oli hirveä, niin minä. Sanokaa mitä mun päässä on liikkunut, kun oon tollaisen tukan leikannut? Aivan jäätävä tuokin. Osa kuvista oli jopa niin jäätäviä, etten yksinkertaisesti pystynyt niitä laittamaan edes tänne. Hyvät naurut varmaan olisitte ainakin saaneet, toivottavasti nämä viihdyttää edes vähän teitä!

 

Saanko esitellä: pool girl Veera palveluksessanne!

Saanko esitellä: pool girl Veera palveluksessanne!

 

hyvää-ruokahalua

 

valletta3

 

grillaus1

 

malta3

 

Maltan saaret eli Malta, Gozo ja Comino sijaitsee alle sadan kilometrin päässä Sisiliasta ja sijaitsee keskellä Välimerta.  Malta on yksi sellaisista maista, joissa on eniten historiallisia ja kulttuuriperinnön kannalta tärkeitä kohteita neliökilometriä kohti koko maailmassa. Malta on aika pieni saari – se on yksi maailman pienimmistä ja tiheämmin asutuista valtioista, joten sen ehtii helposti koluta läpi loman aikana.  Maltalla puhutaan maltaa, mutta lähes kaikki paikalliset puhuu myös englantia. Malta on kuulunut vuoteen 1964 saakka Iso-Britannialle, jonka jälkeen maa itsenäistyi. Tämä vaikuttaa muun muassa siihen, miksi siellä puhutaan niin laajalti hyvää englantia. Malta onkin loistava maa myös esimeriksi työharjoitteluita, opiskeluja ja vastaavia varten juuri englanninkielen takia.

Malta on suosittu matkakohde, sillä maalla on tarjota monenlaista monenlaiselle ihmiselle: historiaa, kulttuuria, vesiurheilua, auringonpaistetta, luontoa, tapahtumia sekä yöelämä on myös Maltan vetonauloja. Maltalle matkoja myy moni matkatoimisto, mutta maa on erittäin helposti saavutettavissa omatoimisesti.

Saari on niin pieni, että kaupungit ovat kasvaneet lähes kiinni toisiinsa. Välillä voikin olla hankala eroittaa, mistä alkaa mikäkin kaupunki. Me käveltiin paljon Maltalla, sillä välimatkat oli suhteellisen pieniä. Bussiliikenne on laaja Maltalla ja matkustaminen julkisilla on edullista. Meidän oloaikana siellä oli vielä söpöt vanhat bussit, jotka uusittiin sitten nykyaikaisiksi. Risteyskohta Maltan liikenteessä on sen pääkaupungissa Valletasta, josta lähtee laajalti ympäri maata busseja. Cominoon ja Gozoon pääsee lautoilla.

Maltalta löytyy tosi paljon kulttuuria ja sieltä löytyykin jopa kolme Unescon maailmanperintökohdetta: Vallettan kaupunki, Maltan megaliittitemppelit sekä Hal Saflienin hypogeum. Näiden lisäksi löytyy myös monia muita historiallisia kohteita.

 

valletta-3

 

valletta2

 

Toinen Maltan valttikortti on turkoosi meri, josta pystyy nauttimaan laajasti – sukellusta, snorklausta, purjehdusta ja rannalla löhöämistä. Hiekkarantoja on on suhteellisen vähän Maltalla, sillä suurin osa rannoista on kallio -tai korallirantoja. Tämä ei kuitenkaan ole ongelma minunlaisten rantalomailijoiden kannalta, sillä hiekkarantoja on tarpeeksi. Lisäksi suurimpaan osaan kallio-ja korallirannoista on rakennettu tikapuut veteen, joten pääsy turkoosin mereen on silti helppoa.

 

valletta

 

TRAVEL TIPSIT MALTALLE:


1. Eksy Valletan pikkukujille ja ihastele vanhoja kivitaloja. Valletasta löytyy paljon suloisia ravintoloita, kahviloita, jäätelökojuja ja tori-aukioita, missä on hyvä nauttia tästä Unescon maailmanperintökohteen tunnelmasta. Vallettan kirkot, linnoitukset ja muut barokkiarkkitehtuurin taidonnäytteet tekevät kaupungista yhden maailman merkittävimmistä historiallisista keskittymistä. Valletan pääkadulla ja sen sivukujilla on myös paljon erilaisia ostosmahdollisuuksia, joihin kannattaa tutustua.

 

valletta6

 

2. Kävelyetäisyyden päässä on myös Sliema ja Saint Julians, jotka ovat myös tutustumisen arvoisia paikkoja. Rantaviivaa pitkin on mukava kävellä, kaupasta voi käydä ostamassa pullon viiniä ja nauttia auringonlaskusta kallioilla. Lisäksi ostosmahdollisuudet on Sliemassa myös oikein mainiot.

 

malta

 

3. Lautalla puolessa tunnissa Gozon saarelle – täältä löytyy paljon pikkukyliä, kauniita maisemia ja luonnonrauhaa. Helpointa kulkea omalla vuokra-autolla tai sightseeing-busseilla. Käy ainakin näissä: kalliosta muodostunut Sininen ikkuna, Citadelin linnoituskaupunki ja Calypso Cave -näköalapaikka.

 

Sininen ikkuna

Sininen ikkuna

 

4. Maltalla tehdään paljon veneretkiä Cominon saarelle, Blue Lagoonille – suosittelen lämpimästi, meidän parasta vapaapäivien ajanvietettä oli ottaa päiväristeily saarelle!

 

blue-lagoon1

 

5. Varsinkin jos on lapsia tai lapsenmielisiä mukana, Popeye Village -teemapuisto eli Kippari-Kallen kylä on myös käymisen arvoinen.

6. Paceville on oikea bilekeskus, jos tanssijalkaa vipattaa. Itseasissa vaikkei vipattaisikaan, kannattaa Pacevillen bilekadulla käydä vaikka parilla katselemassa tätä eläimellistä menoa. Yöelämää löytyy myös muun muassa Valletasta vähän tyylikkäämmällä maulla.

 

Tälläiset shottitarjottimet oli arkipäivää ja irtosi noin viidellä eurolla. Huhuh, ei pystyis Veera enää tyhjentää tälläistä kahteen pekkaan.

Tälläiset shottitarjottimet oli arkipäivää ja irtosi noin viidellä eurolla. Huhuh, ei pystyis Veera enää tyhjentää tälläistä kahteen pekkaan.

 

7. Kauneimmat hiekkarannat löytyvät Maltan pohjois- ja luoteisosasta. Rantaloman tunnelmaan pääsee hyvin esimerkiksi Mellieha Baylla, joka oli meidän luottoranta lähes jokainen vapaapäivä. Ranta on Maltan pisin (800m) ja samalla myös suosituin. Golden Bay, Ghajn Tuffieha, Paradise Bay ja Armier Bay on myös erittäin hyviä vaihtoehtoja, kun hiekkarantoja kaivataan. Uimaan pääsee myös Valletassa, Pacevillessa, Sliemassa ja Saint Julianssissa, mutta ne ovat kovin kivisiä ja kalliosia pitkälti.

 

blue-lagoon

 

8. Historiasta kiinnostuneille Maltalta löytyy paljon erilaisia temppeleitä, suosituimmat ovat Tarxien, Ggantija, Gozolla, Hagar Qim ja Mnajdra. Gozosta löytyy myös Ggantijan megaliittinen temppelikompleksi, joka kuuluu Unescon maailmanperintökohteisiin. Erikoisin temppeli / pyhättö Maltalla on heittämällä Hal Saflienin Hypogeum, joka ulottuu jopa kaksitoista metriä maan alle ja se kuuluu myös Unescon maailmanperintökohteisiin.

9. Maltan entinen pääkaupunki, vanha kaupunki Mdina on käymisen arvoinen. Se on yksi parhaiten säilyneistä keskiaikaisista kaupungeista maailmassa. Muurien ympäriltä alkaa Rabat, joka on ennen kaikkea kuuluisa St. Paulin ja St. Agathan katakombeista. Mdina ja Rabat kannattaa yhdistää samalle reissulle.

 

mdina

 

10. Jos Maltalla on pidemmänkin aikaa, pääsee sieltä helposti vaikka pariksi päiväksi Sisialiaan, joka sijatisee vain 93 kilomertin päässä.

11. Maltalla on myös vesipuisto, joka on hauskaa ajanvietettä lapsenmielisille.

12. Retki värikkääseen kalastajakylään Marsaxlokkiin. Kannattaa ehdottomasti suunnata tänne sunnuntaisin, jolloin on kuuluisat kala-markkinat. Ja ei hätää, vaikket pääsisi sunnuntaina – on kalastajakylä muinakin päivinä oikein sympaattinen ja tämä on oiva paikka syödä seafoodia, yllätys yllätys.

 

marsaxlokk3

 

marsaxlokk4

 

miekkakala

 

marsaxlokk2

 

Siinäpä tuli esiteltyä mun syypää tähän, miksi matkailusta on tullut mulle intohimo. Kärpänen kun puree, niin sitten se puree! Ja hei olisin tosi iloinen, jos kerrotte teidän kokemuksia myös niinkuin tuossa aikaisemminkin jo pyysin. Olis huippua kuulla kaikkien teidän matkatarinoita.

Ps. Mikä oli teidän mielestä mun hirvein kuva Maltalta? Itse äänestään kyllä tota grillailun antia, missä folion sisällä on tuo ihmemössö. Ja siis tässä postauksessa ei ollut oikeasti ees niitä hirveimpiä kuvia. Oiskohan niitä pitäny sittenkin kaivaa tähän esiin?

Veera


AURINKORASVAA JA ALOE VEERAA-blogiani voit seurata Facebookin, Bloglovinin, Instagramin, Blogipolun  tai Blogit.fi:n kautta – olet lämpimästi tervetullut mukaan! <3

 

 

Previous Post Next Post

You Might Also Like

10 Comments

 • Reply Maarit Johanna 25.1.2017 at 19:53

  Kyllä sen ensimmäisen kipinän muistaa! Olispa hauskaa olla töissä luksushotellissa, mutta tuo teidän asumisjärjestely saa kyllä vähän niskavillat pystyy 😀 En tiiä olisinko kestänyt asia noin tiiviisti. Maltalla ei ole tullut käytyä, mutta kiinnostais superpaljon!
  Mulla puras matkakärpänen ihan kunnolla lukiossa, kun päästiin kansainvälisyyskurssin puitteissa Itävaltaan viikoksi ja meille tuli sieltä myös yhteistyökoulun kautta porukkaa. Sen projektin kautta oli pakko opetella ymmärrettävää englantia. Eka kertaa kun matkusti ilman vanhempia, niin kliksahtihan se sitten! Ekan reissun jälkeen palasin kolme kertaa Itävaltaan host-siskon luo ja ollaan nähty myöhemminkin muualla Euroopassa. 🙂 Ilman niitä kokemuksia en välttämättä olisi uskaltanut matkailla myöhemmin niin paljon!

  • Reply VEERAPIRITA / AURINKORASVAA & ALOE VEERAA 25.1.2017 at 20:36

   Jep todellakin, sen kyllä muistaa! Siellä oli kyllä oikein hauskaa ja mielenkiintoista olla töissä vaikka välillä jouduttiinkin tekemään ei-niin-siistejä juttuja. 😀 Oisin itseasissa voinut kirjoittaa vähän enemmän tuosta meidän asumisjärjestelyistä, sillä meille tuli yllätyksenä tuo, että oltiin noin ahtaasti pienessä tilassa. Meille annettiin aluksi ymmärtää, että ollaan omassa hotellihuoneessa. No sitten kun harjoittelijoita alkoi kesän myötä tulla enemmän ja kaikki ei enää mahtunut tohon asuntoon niin meille vanhimmille eli pidimpään olleille tarjottiin hotellihuoneita. Me ei silti otettu Stiinan kanssa tätä tarjousta vastaan edes, sillä tossa asunnossa oli oikein kiva olla ja juuri ne illanvietot ja hengailut toisten asukkaiden kanssa oli parasta. Ja voin kertoa, että englanti kehittyi tosi paljon – ennen tota olin aivan surkea puhumaan englantia, mutta siinä sitä kuin vain puhui ja puhui niin kehittyi. 🙂 Mutta ymmärrän kyllä, että kaikille toi ei todellakaan sopisi – eihän siellä minkäänlaista yksityisyyttä ollut ollenkaan tai omaa rauhaa.

   Oi Itävalta kyllä kuulostaa aivan mahtavalle, siellä on niin kaunista! Ja miten ihanaa kuulla, että ollu edelleenkin yhteyksissä. Huippua, että tuota kautta löytyi ystäviä, joiden kanssa on yhteyksissä edelleenki ja on vielä nähnyt heitä uudelleen. 🙂 Mua kyllä välillä harmittaa, että yhteydenpito joihinkin Maltan ihmisiin on jäänyt vähemmälle. Pitäis tehdä muutos ja ottaa yhteyttä!

 • Reply Anna | Muuttolintu.com 25.1.2017 at 22:28

  Ihana Malta <3 Matkakärpänen puri jo sitä ennen, mutta Malta oli itselleni se eka kohde ilman vanhempia. Lähdin kaverin kanssa kielimatkalle teininä. Hirvittää vähän ajatella, miten kauan siitä on. Niin kauan, että digitaalisena kuvia siitä matkasta ei ole. 🙂 Enemmän kuin kielen opiskelua, se reissu oli kyllä bilettämistä, St Juliansin baarit tuli tutuksi vaikka liian nuoria oltiinkin. Malta kyllä ihastutti ja siitä asti olen halunnut lähteä takaisin, mutta vieläkään ei ole tullut lähdettyä.

  • Reply VEERAPIRITA / AURINKORASVAA & ALOE VEERAA 26.1.2017 at 07:38

   Niinpä, ihana Malta! <3 Hah voin vaan kuvitella teidän kielimatkan ja sen bilettämisen määrän. Me monta kertaa hymyissä suin ajateltiin juuri noita kielimatkalaisia, joiden vanhemmat luulee että lapset tulee ahkerasti opiskelemaan ja todellisuudessa ne onkin jossain vaahtobileissä tanssimassa tangolla aivan tohkeissaan. 😀 Pitäsköhän meidän tehdä yhteinen isku Maltalle muistelemaan vanhoja?

 • Reply neldasofia 26.1.2017 at 04:54

  Olin itekkin Maltalla 2013 ja sitte 2014 muutin tänne ja siitä asti tääl asustellu. Nyt kuitenki kuukauden pääst muuttamassa pois ja itekki just selailin haikeena vanhoja kuvia. En oo aiemmin mitää sen ihmeempii muutoksii tääl huomannu paits nyt kun niitä vanhoja kuvia katteli. Vertasin 2013 ja 2016 kuvii esim sielt Gozon Azure Windowsilta ja ainaki turistimäärä on kyllä triplaantunu! Ja pakko myöntää että Pacevillestä pidin kyllä enemmän sillon 2013.. 😀 Jos sä oot kerta 6 vuotta sitte viimeks ollu nii voi olla että hitusen erilaiselta näyttää nykyään.. Sillon tais olla ne ikivanhat bussit kai? Ne nyt ainakin päässy jo ihan nykymaailman muottiin!! 😀

  • Reply VEERAPIRITA / AURINKORASVAA & ALOE VEERAA 26.1.2017 at 07:42

   Ei kuulosta ollenkaan hullummalta Maltalla asuminen – ootko töissä vai opiskeletko siellä? Joo voin kyllä kuvitella vaan, että turistimäärät on triplaantunu ku tuntuu että se on tosi usein pompannu silmään monissa matkailujutuissa.

   Joo sillon oli vielä ne vanhat sympaattiset bussit, ne ehti vaihtuu kyllä niihin uusiin moderneihin meidän oloaikana. Päästiin nauttimaan niistä tyyliin pari viikkoa – ne vanhat rämät oli kyllä niin paljon söpömmät mutta kyllähän elokuun helteellä mukavasti oli viileä istua uusissa ilmastoiduissa busseissa. :’D Ois kyllä niin hauska joku kaunis päivä tehdä loma Maltalla niin vois juuri vertailla, miten ne ajat ovat muuttaneet saarta.

 • Reply neldasofia 27.1.2017 at 06:15

  Oon töissä pelifirmassa. 🙂 Joo oon nähny vaan kuvii niistä vanhoista busseista, näyttää niin söpöiltä! Haha nojoo toi ilmastointi kyllä pelittää paremmin, mutta kaikki kuskit ei oo vielä ihan ymmärtäny kuinka niitä käyttää kun välillä talvellaki laittanu jääkylmälle ne että sitte täriset siellä kyydissä! 😀 Mut joo suosittelen uutta trippiä kyllä Maltalle ehdottomasti!!

  • Reply VEERAPIRITA / AURINKORASVAA & ALOE VEERAA 27.1.2017 at 11:18

   Aa okei 🙂 Joo, ne oli kyllä ihan ylisöpöjä! Harmitti ihan sikana, koska en näköjään ollut ottanut kuvan kuvaakaan näistä busseista. Haha voi ei, pitääpäs ottaa talvitakki mukaan ilmastoitua busseja varten jos/kun eksyn uudestaan Maltalle! 😀

 • Reply Sonja | FIFTYFIFTY 27.1.2017 at 16:48

  Mulla tää sama matkakipinä heräsi Madeiralla 15-vuotiaana. Oon kirjoittanut siitä postauksen https://www.rantapallo.fi/fiftyfifty/2016/04/08/se-matka-muutti-minut/

  Sillon olin niin otettu Madeirasta, että unelmoin sinne muuttamisesta. Kävin vakoilemassa jopa paikallisia koululaisia, kun niin kiinnostunut olin. Sen jälkeen rakkaus vaan kasvoi matkustamiseen Turkissa, Thaimaassa ja lopulta 17-vuotiaana lähdin kielikurssille Ranskaan, joka oli eka matka ilman vanhempia tai kavereita. Voin kyllä kuvitella, kuinka teijän kesä Maltalla on ollut kaikkea muuta kun rauhallinen. 😀 Me yritettiin kaverin kanssa Maltalla kans bailata, mutta ainakin St. Juliansin juottoloissa volat oli niin kaakossa että me ei oikein pystytty olemaan siellä… 😀

  • Reply VEERAPIRITA / AURINKORASVAA & ALOE VEERAA 28.1.2017 at 12:39

   Toi sun postaus oli kyllä aivan mainio ja oli ihan yli nerokasta ottaa lainauksia omasta päiväkirjasta! Ja kyllähän ne portugalilaiset on hottiksia, oikeassa olet ollut. :’D On oikeesti tosi siistii lukee näitä ihmisten tarinoita, mistä kaikilta on lähtenyt matkailuinnostus.

   Joo meidän kesä Maltalla oli kyllä kaikkea muuta kuin rauhallinen, sinä kesänä tuli nautittua enemmän alkoholia kuin mitä oon nauttinut nyt yhteensä sen jälkeen – tai varmaan mitä tulee nautittua koko loppuelämän aikana. En ymmärrä, miten sitä on fyysisesti edes pystynyt sellaisiin suorituksiin.

  Leave a Reply