Suomen suurin matkablogiyhteisö
Valamon luostari

Valamon luostari – pitkästä aikaa kotimaanmatkailua

En näköjään kauaa malttanut olla aloillani, sillä toissapäivänä otin junan Helsingistä Joensuuhun kotikulmille. Koko junamatkan soi päässä ”minä lähden Pohjois-Karjalaan, vaihdan farkut verkkarihousuun” ja niinhän ne vaihtui heti äidin kynnykselle astuttaessa! Aateltiin äidin kanssa, että tehdään jotain erikoista – päätettiin suunnata eilen ortodoksiseen munkkiluostariin Heinävedelle, Valamon luostariin.

Olin siis viimeksi käynyt Valamon luostarissa tarhaikäisenä, joten muistikuvat paikasta oli vähän hataralla pohjalla. Ainoana kirkkaana asiana mielessä oli Valamon luostarin herkulliset nekkutikut, jotka oli käyntimme kohokohtia luostarissa pienenä. Luostariin pääsee helposti myös veneellä, joten paikka on myös hyvä hetken levähtämiseen ja veneen tankkaamiseen. Me veneiltiin lapsuudessa paljon ja Valamon luostari oli yksi meidän vakio pysähdyspaikkoja.

Valamon luostari on selkeästi kesäkohde turistien keskuudessa, mutta oli se ihan hauska kohde näin talviseenkin aikaan. Voin kertoa, että Valamon luostari ei ilmeisesti ole nuorten keskuudessa kova sana maanantaina puolen päivän aikaan – lähinnä nähtiin siellä eläkeikäistä mummoa ja pappaa. Tämän kyllä ehkä selitti samana päivänä alkanut kirjasidonta-kurssi. Kyllä, Valamon luostari on myös kurssikeskus – ikonimaalausta, hopeatöitä, kirkkoleipäkurssi sekä tarjolla oli iso kasa hengellisiä kursseja.

Luostarista löytyy ravintola Trapesa, joka on saanut nimensä kreikankielen pöytää tai luostarin ruokasalia tarkoittavasta sanasta. Tarjolla on aamupalaa, lounasta ja iltaisin heiltä löytyy myös teepöytä. Meidän suurin syy tulla Valamon luostariin oli ne nekkutikut sekä täällä saa maailman parasta mallasleipää! Ammattilaiset näköjään tilaa etukäteen, sillä leipää ostaessa meiltä tiedusteltiin leipien varausnumeroa. Varausten jälkeen mallasleipää oli vain kaksi kappaletta ja pakkohan ne oli kotiuttaa.

 

Valamon luostarin ravintola

Valamon luostarin ravintola

 

Kotiruokabuffee

Kotiruokabuffee

 

img_8836-1.jpg

 

Valamon luostari

 

Valamon luostari

 

Koko Valamon luostari oli mun silmään yllättävänkin monipuolinen, sillä odotukset ei ollut kovinkaan korkealla. Paitsi niiden nekkutikkujen suhteen! Pakkohan niitä oli kotiuttaa matkamuistomyymälästä kotiin. Lähinnä kaupasta löytyi ortodoksiseen elämäntapaan liittyviä juttuja – heillä on muun muassa yksi Suomen laajimmista ortodoksisen kirjallisuuden valikoimista. Löysin kuitenkin kotiinviemisiksi jalkakylpytuotteita, teetä, mallasleipää, mausteita ja niitä nekkutikkuja.

 

Valamon luostari

 

Valamon luostari

 

Valamon luostari

 

Valamon luostarissa on yksi Suomen laajin ortodoksisen kirjallisuuden valikoima

Valamon luostarissa on yksi Suomen laajin ortodoksisen kirjallisuuden valikoima

 


Valamon luostari valmistaa ja myy myös luostariviinejä. Valamon Viinihermannin valikoimasta löytyy jälkiruoka-, kuohu-, puna- ja valkoviiniä sekä likööriä. Moni muu seurakunta Suomessa käyttää Valamon Kirkkoviiniä ehtoollisissaan, joka kypsytetään ja valmistetaan Valamon Luostarissa.

Tutkailin myös sitä, että Valamon luostari on alkanut valmistamaan vuonna 2014 luostariviskiä – myyntiin tulevaa erää kypsytetään tällä hetkellä tammitynnyreissä, joten myynnissä viskiä ei vielä ollut. Arvioilta viski tulee Alkon valikoimaan keväällä 2018. Ennakkovaraaminen on mahdollista nyt jo, jos kiinnostaa. Ravintolan puolella viskiä oli kyllä myynnnissä lasettain, mutta maanantaipäivän kunniaksi ei lähdetty sen erikoisemmin maistelemaan viskiä.

 

Luostarin viinit

 

Valamon luostari löytyy myös esimerkiksi Booking.comista, sillä heillä on myös luostarin alueella toimiva hotelli. Keskimäärin kahden hengen huoneen hinta on 40-50 euroa talvikaudella ja kesäkaudelle hinnat on korkeammat. Luostarihotellin ja opistohotellin huonevalikoimaa täydentävät askeettiset vierasmajat, joista toinen on palvellut aiemmin munkkien asuinrakennuksena ja toinen kartanon kärryliiterinä. Lisäksi majoittua voi myös vanhan munkkilan huoneissa. Kaikki huoneet on suhteellisen pelkistettyä, joissa ei ole esimerkiksi telkkariakaan. Valamon luostariin myydään myös hiljentymiseen ja rauhoittumiseen liittyviä majoituspaketteja, muistan ystäväni äidin kerran käyneen täällä ja hän kehui silloin kovasti. Pitääpä tuumailla, jos sitä kesällä lähtis etsimään itseään vaikkapa Valamon luostariin.

 

Valamon luostarin hotelli

Valamon luostarin hotelli

 

 

Kuulostellen lähestytty hiljaisuus ei ole äänetön vaan avaa ympärille maailman, joka on parhaimmillaan täynnä yllätyksiä. Voit antaa itsellesi luvan asettua ja antautua. Valamon rauhallisessa ympäristössä pääset hiljaisuuden maisemien lähteille ja sisäisten ääntesi äärelle. Hiljainen ympäristö on monisärmäinen, tehty tartuttavaksi – yksin tai yhdessä.

 

Kiva oli nähdä, että Valamon luostari on oikeasti käytössä monipuolisesti matkailun näkökulmasta sekä siellä asuu paljon munkkeja. Vähän erilainen munkkiluostari, mihin esimerkiksi Kaakkois-Aasian reissulla törmäsi. En oikein osaa sanoa, minkälaiselle matkailijalle Valamon luostari olisi parhaimmillaan. Ehkä toimii parhaiten kesälomamatkailijan matkan varrella pysähdyspaikaksi (sijaitsee Varkauden ja Joensuun välisellä tiellä). Lapsiperheet, eläkeläiset ja pariskunnat – heille lähtisin suosittelemaan paikkaa. Luostari ei ehkä ole unelmakohde teini-ikäiselle, joten he jättäisin suosiolla kotiin. Tuleeko sulla mieleen jotain lapsuudenpaikkaa, minne olisi kiva palata uusin silmin näin aikuisiällä?

 

Veera


AURINKORASVAA JA ALOE VEERAA-blogiani voit seurata Facebookin, Bloglovinin, Instagramin, Blogipolun  tai Blogit.fi:n kautta – olet lämpimästi tervetullut mukaan! <3

 

 

Previous Post Next Post

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply