Suomen suurin matkablogiyhteisö

Thanaka ja peteli – Myanmarin luonnontuotteista on joka lähtöön

Katsoit minne katsoit, näet Myanmarissa oikeastaan kaikilla naisilla ja lapsilla on poskissa beigen väriset maalaukset. Myös osa miehistä käyttää tätä luonnontuotetta. Aine, mitä he hierovat naamaansa on thanaka. Paikalliset käyttävät paljon erilaisia luonnontuotteita Myanmarissa ja otan tarkasteluun tänään petelin ja thanakan.

Thanakalla on pitkät perinteet Myanmarissa ja sillä on monta erilaista käyttötarkoitusta. Osa käyttää sitä pelkästään ihan vaan kauneuden takia, mutta thanakan käytölle on myös oikeita käytännöllisiäkin syitä. Luonnontuote on hyvä hyttysten puremiin, auringonsuojaksi sekä erityisesti se estää erittäin hyvin hikoilun. Taustalla ei kuitenkaan ole mitään uskonnollista perustaa.

Myanmarissa voit huomata hyvin erilaisia kasvomaalauksia, jotkut laittavat thanakaa hyvin vähän ja jotkut laittavat runsaalla kädellä lähes niin, että kasvot peittyvät aineesta. Yleensä ihmiset laittavat thankaa poskiin, nenänpäähän ja otsaan. Jotkut tekevät erittäinkin hienojakin taideteoksia ja kasvoista huomaa, että niihin on käytetty aamulla pikkaisen enemmän kuin minuutti. Kuitenkin lähes kaikilla on suhteellisen nopean näköisesti ja huolettomasti sutaistu ainetta kasvoihin.

Mistäs thanaka on sitten tehty? Sitä saadaan puunvarresta, jota sitten hinkataan kiveä vasten pienemmäksi minimaalisen vesimäärän kera, jolloin siitä tulee nestemäistä ja vähän tahmeahkoa. Ja tadaa – thanaka on valmis kasvoihin levitettäväksi! Jussikin pääsi kokeilemaan thanakaa meidän ihanan Päivin guesthousen paikallisten työntekijöiden ohjeistuksella ja eikö meekkin aika hyvin melkein paikallisesta? Se on pakko todeta thanakasta, että vedenkestävää se ei ole, joten biitsipäivän juttu thanaka ei ole.

 

Thanakan valmistusta

Thanakan valmistusta

 

540aff19-31d1-49ec-8e4b-c92414f1ce34.jpg

 

Toinen luonnontuote Myanmarissa on peteli, joka on joka päiväisessä käytössä – aine, joka pilaa kaikkien hampaat aivan kauhean näköisiksi. Peteli vuorostaan on enemmän miesten käytössä täällä. Peteli on eräänlainen piriste, jota pureskellaan ja imeskellään suussa kiitettävän ajan ja tämän jälkeen punainen ällöttävä neste sylkäistään pois. Esimerkiksi bussikuskit käyttävät täällä paljon peteliä, sillä ajomatkat on niin pitkiä ja hereillä on pysyttävä. Täällä tiet on täynnä sellaisia punaisia läiskiä, koska petelin käyttäjät sylkee isoja määriä punaista nestettä suustaan koristamaan tietä.

Mulle tulee tavallaan mieleen meidän nuuska tästä, mutta uskon, että petelin terveyshaitat on paljon suuremmat. Ainakin ulkonäöllisesti, sillä se kirjaimellisesti tuhoaa käyttäjän suun. Aasiassa näkee useasti kaikenlaista hammaskalustoa ja tuntuu, että hammasharjasta ei ole tietoakaan. Selvisi, että peteli on levinnyt pitkälti ympäri Kaakkois-Aasiaa ja on usein syyllisenä huonoihin hampaisiin. Hampaat (jos niitä edes enää on) ovat yleensä aivan mustia sekä lisäksi peteli värjää suuta punaiseksi. Mielenkiintoinen sekamelska on siis syntynyt. Onneksi peteli on hitusen vähentymässä täällä, sillä nuoret ovat enemmän tietoisempia sen terveyshaitoista.

Aikaisemmin jo tuossa totesin, että peteli on myös luonnontuote ja se valmistetaan araganpalmusta. Mieleeni juolahti, että valmistetaanko samasta araganpalmusta kaikki noi aragan hiusjututkin vai onko se ihan joku eri juttu? Osaatteko sanoa? Pitää varmaan sitten tutkailla omia purkkeja kotona mielenkiinnosta.

Araganpalmuja kasvaa myös ihmisten omilla pihoilla, josta tippuu sitten maahan noita palleroisia, joista peteli valmistetaan. Peteli on suhteellisen kallista, koska sen valmistaminen on niin hidasta, vaivalloista ja pallerosta menee hyvin pieni osa vain käyttöön. Palleroita kuivataan auringossa useita päiviä, jonka jälkeen se halkaistaan ja sisällä olevasta kivestä jauhetaan peteliä. Täällä Ngapali Beachilla ollaan huomattu tosi monien pihalla esimerkiksi koreissa tai katoilla oransseja palleroisia kuivumassa auringossa.

 

de703227-d967-41d4-9d20-2626ad406aa2.jpg

Näistä palleroista valmistetaan peteliä

 

Tälläisiä luonnontuotteita Myanmarilla olisi tällä kertaa tarjota, kaksi aika erilaista tuotetta. Itselläni ei ole minkäänlaista mielenkiintoa kyllä kokeilla tätä jälkimmäistä, mutta on kuitenkin mielenkiintoista kuulla heidän kulttuuristaan ja tavoistaan. Pakko kyllä todeta, että kaikenlaista sitä luonnosta saa tehtyä, kun vain osaa ja jaksaa. Taitaa olla turha kysymys, mutta kumpaan itse kallistuisitte: peteliin vai thanakaan?

 

Veera


AURINKORASVAA JA ALOE VEERAA-blogiani voit seurata Facebookin, Bloglovinin, Instagramin, Blogipolun  tai Blogit.fi:n kautta – olet lämpimästi tervetullut mukaan! <3

 

 

Previous Post Next Post

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply