Myanmariin! Burmaan!

Yksi sivu on kohta taputeltu Kaakkois-Aasian reppureissulta, nimittäin nyt viedään viimeisiä viikkoja Vietnamissa. Meidän pitää viimeistään poistua Vietnamissa 11. joulukuuta, sillä Jussin viisumi umpeutuu silloin. Itselleni jäisi vielä pari päivää, mutta ehkä me kuitenkin lähdetään täältä Jussin kanssa yhdessä. Suunnitelmissa olis näillä näkymin suunnata Laosin kautta Myanmariin.

Myanmar sijaitsee Kaakkois-Aasiassa – Thaimaan yläpuolella. Rajanaapureina on myös Laos, Intia, Bangladesh ja Kiina. Pinta-alaltaan maa on Kaakkois-Aasian suurimpia. Myanmarista käytetään lisäksi nimitystä Burma – eräät valtiot kuten Yhdysvallat, Kanada ja Iso-Britannia käyttävät valtiosta edelleen jälkimmäistä nimeä vastalauseena sotilashallinnon määräämälle nimenmuutokselle.

Myanmar on erittäin köyhä valtio sekä myös yksi maailman korruptoituneimmista valtioista ja harmaan talouden arvellaan olevan jopa valtiontaloutta suurempi. Suurin osa eli noin kaksi kolmasosaa väestöstä työskentelee maanviljelyksen parissa ja riisi on heidän tärkein viljelystuotteensa. Myanmarissa viljellään paljon oopiumiunikkoa ja on ollut maailman toiseksi suurin oopiumin tuottaja. Maa kuuluukin niin sanottuun ”Kultaiseen kolmioon”, nimi sai alkunsa 70-luvun alussa, kun yhdysvaltalainen virkamies manasi lehdistötilaisuudessa, kuinka ”Kultaisen kolmion” huumeparonit takoivat valtaisia voittoja heroiinikaupalla ja ylläpitivät hampaisiin asti aseistautuneita yksityisarmeijoita. Huumeparonit väittivät rahoittavansa huumerahoilla kansojensa itsenäisyystaistelua Myanmarin sotilasjunttaa vastaan. Kultaiseen kolmioon kuuluu Myanmarin lisäksi Laos ja Thaimaa.

 

Myanmar Lippu

 

Myanmar on pitkään ollut suljettu turisteilta, mutta on alkanut pikku hiljaa aukaisemaan itseään ja kulttuuriaan meille – suuret turistimassat puuttuvat (ainakin vielä) Myanmarista, joka sopii mulle loistavasti! Tämän takia maa on pysynyt myös hyvin koskemattomana ja aitona. Myanmar on sopiva kohde seikkailuja kaipaavalle matkailijalle, jolla on tarjota kulttuuria, luontoa ja rantaelämää. Maa on loistava vaihtoehto eksoottiselle patikoimiselle, tähän me ei varmaan kuitenkaan ryhdytä, sillä meillä on Vientamissa Sapassa edessä vaellusretki.

Maahan tarvitaan viisumi etukäteen, jota voi hakea matkatoimistosta tai Myanmarin konsulaateista – esimerkiksi Bangkokista. Lisäksi viisumin voi nykyisin saada verkosta käsin täältä, joka on myös helpoin tapa matkailijalle. Viisumi on voimassa 28 päivää siitä, kun Myanmariin on saavuttu. E-visat käyvät vain tietyissä kaupungeissa saavuttaessa, jotka on hyvä tarkastaa etukäteen matkaireittiä suunnitellessa.

Mitä rahapolitiikkaan tulee, Myanmarissa ei ilmeisesti ole pankkiautomaatteja, joista turistit voisi nostaa rahaa. Ainakaan niitä ei löydy joka nurkalta. Näinpä ollen meidän tulee varata iso kasa dollareita mukaan, jotka vaihdetaan paikalliseen valuuttaan Myanmarissa sitten. Vain murto-osaan paikoista käy pankkikortti, joten pitää nostaa ennemmin liian paljon rahaa, kuin liian vähän.

Ostettiin lennot Hanoista Vientianeen, sillä Hanoi-Vientiane bussimatkasta ei olla kuultu mitään muuta, kuin huonoa sanottavaa. Ajateltiin säästää hermojamme ja aikaa sillä pahimmillaan bussimatkat ovat näyttäneet kestävän kahta päivääkin. Jussille tää varsinkin olis epämiellyttävää, sillä se ei saa nukuttua busseissa. Itelleni ei niinkään tuo tuota ongelmaa, mutta turhat odottelut ja noin monen tunnin matkustaminen ei houkuttele – meillä on kuitenkin suhteellisen lyhyt aika nähdä Laos sekä Myanmar. Lennot maksoi rinkkoineen noin 100 euroa per naama, vähän hintava, mutta toivottavasti sen arvoinen.

Kun Laos on koluttu läpi, olisi tarkoitus suunnata Myanmariin. Meillä meni reittisuunnitelmat uusiksi, sillä eilen tajusin, ettei Laosilla ja Myanmarilla näköjään ole rajanylityspaikkaa turisteille. Ilmeisesti maateitse Myanmariin matkustaessa pitää poiketa Thaimaan kautta Mae Saista, jonne myös e-visa käy. Korjatkaa ihmeessä, jos oon väärässä! Lonely Planetit ja Tripadvisorit on pullollaan keskusteluja aiheesta ja tämän vuoden elokuussa viimeksi on kerrottu, että rajanylitys on rakenteille turisteja varten Laosin ja Myanmarin välillä. Mistään ei kuitenkaan ilmennyt, että se olisi käytössä vielä. Pitää tuumailla sitten Laosissa tarkemmin, miten Myanmariin päästään matkatoimistojen kautta ja mikä meidän lopullinen reitti tulee olemaan. Näillä näkymin ylitämme rajan Tachileikissä, ellei jotain parempaa osu eteen. Tuumailujen jälkeen meidän Myanmarin reitti näyttäisi tältä:

Inle-järvi

Inle-järvi sijaitsee vuorten ympäröimässä laaksossa ja on yks Myanmarin suosituimpia matkakohteita. Järvi on noin 900 metriä korkealla merenpinnasta ja välillä öisin lämpöasteet laskevat jopa nollaan asti. Inle-järven ja sen lähialueen matkailuvaltit ovat kaunis Inle-järvi ja sen komeat auringonlaskut,- ja nousut, raikas vuoristoilma, vaatimattomasti elävät ja värikkäästi pukeutuvat vuoristoheimot sekä kaunis luonto. Luvassa on siis henkeäsalpaavia maisemia, sen voin vannoa. Omat veneajelut Inle-järvellä on must-juttu. Järven lisäksi alueelta löytyy myös erilaisia luonto,- kulttuuri,- ja historiakohteita. Ympäröiville vuorille järjestetään myös usean päivän vaelluksia, joilla voi tutustua vuoristoheimojen kulttuuriin ja yöpyä vaikkapa paikallisten kotona.

Inle-järven kalastajat kuuluvat Intha-heimoon, jotka ovat saapuneet järvelle maan eteläosista 1800-luvulla. Lisäksi tällä heimolla on kelluvia puutarhoja, jossa viljellään esimerkiksi tomaatteja. Kaiken kaikkiaan noin kolmekymmentä vuoristolaisheimoa asuu järveä ympäröivillä vuorilla. Inle-järvi on erittäin tunnettu soutajistaan, jotka seisoo puuveneen takaosassa yhdellä jalalla samalla kun hän soutaa toisella jalalla airolla. Tälläistä tyyliä ei esiinny muualla maailmassa.

 

Inle Lake Flickr

Paikallinen kirkkovene? Kuva: Flickr

Kuva: Wikimedia

Kuva: Wikimedia

 

Bagan

Tämä kohde tulee kuulua jokaisen Myanmarin matkaajan listalle! Matkakohteiden kuningas – numero ykkönen on koettava paikan päällä konkreettisesti itse. Bagan oli aikoinaan yksi maailman mahtavimmista kuningaskunnista. Temppelien rakentaminen alkoi 1000-luvun alussa ja temppeleitä, monumentteja ja stupia nousi kaiken kaikkiaan noin 10 000 alueelle. Rakentamistyyli oli niin kestävää, jotta siitä on säilynyt 2000-4000 temppeliä / rauniota meidän sukupolvelle.

Temppeleiden historia on suhteellisen ikävä vaikka kauniita ne ovatkin: sukupolvet toisen jälkeen Baganin kuninkaallisista surmasivat sukulaisiaan vallanhimossaan, ja syntejään sovitellakseen he rakennuttivat yhä uusia temppeleitä. Alunperin temppelit rakennettiin Buddhan kunniaksi.

Bagan on myös tunnettu kuumailmapalloistaan: taivaalla leijuu useita kuumailmapalloja, mieleeni tuli minikokoinen Kappadokia. Katselin kuumailmapallojen hintaa – noin 300 dollaria, taitaa jäädä meiltä välistä siis.

 

Bagan Flickr

Kuva: Flickr

 

 

Ngwe Saung Beach

Turkoosia vettä, vehreitä palmuja ja valkoista hiekkaa? Kyllä kiitos! Koska rakastan rantoja, rannalle on päästävä. Meidän aika menee varmaan aika pitkälti näissä tunnelmissa. Luvassa siis snorklausta, kajakkiretkiä, rannalla löhöämistä hyvän kirjan kanssa. Voisiko täydellisemmältä enää kuulostaa, ei. Nqwe Saung Beachin lähellä on myös pieniä saaria, jonne voi tehdä esimerkiksi päiväretkiä – miksei yöpyä, jos sellaista on tarjolla saarilla.

Ngapali Beach

Kyseinen ranta sijaitsee sijalla 8. Tripadvisorissa koko maailman kauneimmissa rannoissa, joten odotukset ovat kovat! Mun mielestä tämä kohde ei tarvitse yhtään tämän enempää selittelyitä, miksi matkustaa tänne. Piste.

(Hauska tavallaan asiaan liittymätön juttu, joka tuli tästä mieleen: The Guardian on listannut Suomen Yyterin rannat sijalle 16. ”The 50 best beaches in the world”)

 

Kuva: Flickr

Kuva: Flickr

 

Yangon

Kaupunki, josta lähdetään takaisin Bangkokiin. Yangon on Myanmarin entinen pääkaupunki ja näin ollen myös suurin sekä samalla myös kaupankäynnin keskus. Kaupunki on mielenkiintoinen yhdistelmä vanhaa ja uutta, joka kehittyy ja kasvaa koko ajan.

Yangonin päänähtävyys on kultaa kimaltava Shwedagon Paya, joka on samalla Myanmarin tärkein temppeli. Oikeastaan muuta ”The Nähtävyyksiä” temppelin lisäksi ei ole. Yangonissa on paljon siirtomaa-ajalta taloja, jotka on valitettavasti päästetty rapistumaan.

 

Kuva: Wikimedia

Kuva: Wikimedia

 

Meidän oli tarkoitus yllämainittujen kohteiden lisäksi käydä myös Mergui-saaristossa, mutta nyt kun oon laskeskellut päiviä, kilometrejä ja matkustusaikoja, on pakko todeta, ettei se ole mahdollista. Ilman Merguita meillä on jo noin 3000km edessä, joka on aivan tarpeeksi kahdessa maassa, jossa on Kaakkois-Aasian huonoimpia tieverkostoja. Mergui-saaristo sijaitsee niin kaukana kaikista muista kohteistamme ja saariston takia tulisi aivan jäätävä kierto. Asiaa vaikeutti myös se, että meidän oli tarkoitus aluksi poistua Myanmarista Kawthoungin kautta Thaimaaseen ja sieltä lentää Ranongista Bangkokiin. Lennot oli kuitenkin sen verran suolaisen hintaiset (vajaa 200 euroa per naama), joten tässä oli yksi syy lisää jättää Mergui-saaristo pois listalta. Kirsikkana kakun päälle vielä, että meidän olisi pitänyt lentää uudenvuodenpäivänä aamulla kahdeksalta Bangokiin, jotta ehdittäisiin meidän lennolle takaisin Suomeen kolmas päivä. Olisi saattanut jäädä vuodenvaihteen juhlimiset sitten vähemmälle, näinpä ollen uusivuosi vietellään näillä näkymin Bangkokin sykkeessä, jonne lennetään Yangonista noin 50 eurolla. Ellen nyt sitten vielä keksi suunnitelma c:tä tähän väliin. Ideoita?

Mikä parasta, saan yliviivata yhden kohteen mun travel bucket lististä! Ootteko te maailmanmatkaajat käyneet Myanmarissa? Kertokaa reissuvinkkejä, paikkoja missä käydä, parhaimpia ja huonoimpia paloja Myanmarista. Haluaisin erittäin mielelläni kuulla niistä! 🙂

 

Veera

Previous Post Next Post

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply