Vietnamilaisten markettien väriloistoa

Eilen aamusta suuntasin paikallisittain ”supermarkettiin” eli marketeille toiselle puolelle jokea. Vietnamilaiset ei niinkään välitä kaupoissa ruokaostoksien teosta vaan käyvät marketeilla. Lisäksi marketit ovat heille paljon edullisempia kuin ruokakaupat – marketeilta saat takuuvarmasti tuoretta tavaraa.  Pohdiskelin sitä paljon eilen, miten tuotteet pysyy heillä syötävinä eli ei pilaannu. Tähän mulle kerrottiin, että marketeilla on aina, siis aina niin tuoretta tavaraa, että se ei ehdi pilaantua. Marketit kuhisee aamuisin vietnamilaisista, jolloin tehdään ruokaostokset kyseiseksi päiväksi ja puolenpäivän / iltapäivän puitteissa tuotteet alkaa olla myyty pois lämpimästä. Eli täällä ei vissiin niinkään harrasteta sitä mitä meillä, että käydään tyyliin viikon ruokaostokset kerralla Prismasta. Marketeilta löytyi kyllä kaikenlaista syötävää: kasviksia, hedelmiä, mitä ihmeellisempiä liha-asioita, mausteita, nuudeleita ja  A I V O J A. Hyi hemmetti, ne aivot oli kuvottavia.

Keskustelin pidemmän pätkän vietnamilaisen tytön Thun kanssa siitä, miten suomalainen ja vietnamilainen kulttuuri eroaa. Eihän meillä Suomessa edes oo samalla tavalla tuollaisia marketteja, mitä nyt Hakaniemen torilla saat vihannekset, leivät, marjat ja muut – ihan eri mittakaavassa kuitenkin. Kerroin hänelle meidän kauppahalleistakin ja hän kysyi, kummassa suomalaiset käy enemmän. Harmi kyllä oli todeta, että käydään ruokakaupoissa reippaasti enemmän sekä ettei me niin paljoa käytetä torien ja kauppahalleja herkkuja. Me pyritään Jussin kanssa osa meidän ruokaostoksista, etenkin kesäisin hommata torilta ja kauppahalleista. Pakko se on kuitenkin myöntää, että kyllä se ympyrätalon ässä silti vie voiton 80 prosenttisesti. Meidän suomalaisten kyllä pitäis enemmän tukea paikallisia pienyrittäjiä ja ostaa tuotteita torilta sekä kauppahalleista, vaikka ne nyt vähän hinnakkaampia onkin – mutta on myös laadukkaampiakin!

Oon käynyt monissa maissa erilaisilla marketeilla ja tykkäsin kyllä kovasti näistä. Toinen mun suosikkimarketti on ollut Ranskassa Antibeksessä, mikä oli myös hyvin sympaattinen paikka. Eilen oli jotenkin tosi aito paikallinen meininki ja mikä jännintä: ei nähty yhtään länsimaalaista turistia! Tää marketti sijaitsee kyllä vähän sivummassa turistialueelta, joten en usko turistien edes löytävän tänne yks kaks. Meille oltiin ihanan hymyileviä ja vastaanottavaisia, lukuunottamatta aivoja myyvää naista, joka hätisteli meidät pois kameroineen. 😀 No mutta nyt sanoista kuviin ja sukelletaan Huen Local Markettien väriloistoon ja paikalliseen elämään:

!VAROITUS – NYT TULEE KUVIA!

img_7831.jpg

img_7892.jpg

Marketit sijaitsee Parfyymi-joen varrella

img_7876.jpg

 

.. Tälläiseksi mä sain tallennettua Huen lokkaalit marketit – aika kivat vai mitä? Tänään onkin suuntana Da Nang, lähetään sinne pidennetylle viikonlopulle moottoripyörällä. Kyllä, moottoripyörällä. Oli ilo tuntea teidät, jos kuollaan matkalla.

 

Veera

Seuraa blogiani Bloglovinin avulla

Previous Post Next Post

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply