Mitä valmisteluja tehdä pidemmälle reppureissulle

Nonni, oon aika varma että oon hoitanut kaikki oleelliset esivalmistelut lähtöä varten ja nyt ei pitäis olla mitään. Paitsi no se itse pakkaaminen, jonka oon käytännössä tehnyt kolme-neljä viikkoa sitten, kun jouduin lähtemään omasta asunnostani.      Asuin tässä viimeiset kolme viikkoa vuokranantajani kotona Kampissa ja nytten oon sitten ollut Joensuussa. Saatiin asunto jälleenvuokrattua lähes ilman tappiotta, joten oli melkeinpä ”pakko” lähteä kotoa. Millaisia esivalmisteluja pidempiä reissua varten tulisi tehdä sitten? Vinkatkaa mulle ihmeessä, jos näyttää siltä, että minä tampio en oo kaikkea tajunnut tehdä!

 • minimoi kustannukset Suomessa (irtisano/tauota kaikki mahdollinen: Netflixit, HBO:t, Elisa Viihteet, kuntosalijäsenyydet, puhelinlaskut – mitä näitä nyt kaikilla on).
 • tarkista passin voimassaolo – riittääkö tarvittavan ajan, eri maissa on eri vaatimukset passin voimassaolosta. Itse jouduin uusimaan passin, joka kävikin tosi kätevästi nykyisin verkosta! Trivial Pursuitiin nippelitietoa: suomalainen passi on yksi maailman parhaimpia, sillä passilla pääsee matkustamaan jopa 175 eri maahan. Saksan ja Ruotsin passit taitaa olla vain meidän suomalaista passia parempia. ”Huonoin” passi on Afganistanilla, jolla pääsee vain 25 maahan ilman viisumia.
 • aiheellista on myös tarkastaa kohdemaihin mahdolliset tarvittavat viisumit – itse hankin Vietnamiin Suomesta käsin jo viisumin Kulosaaresta, Vietnamin suurlähetystöstä. Tapoja hankkia viisumi on toki monia, mutta halusin hoitaa tämän jo etukäteen ”pois alta”.
 • asumiskustannuksien minimointi – jälleenvuokraa asuntosi. Me etsittiin mahdollisimman luotettavan oloinen vuokralainen, koska vuokraamme asuntomme lähes täysin kalustettuna. Ei haluttu tähän ketään täysin tuntematonta, joten vuokralaisemme on tutun kautta. Kannattaa varata myös aikaa kodin pakkaamiselle, sillä siinä oli oma projektinsa kaiken kiireen keskellä.
 • jos jälleenvuokraat asuntosi, tee jälleenvuokraussopimus. Muista myös, että jälleenvuokralaisen tulee hommata oma kotivakuutus!

Pelkistetty keittiö

 

Vaihdoin myös mattoja meiltä, sillä meillä on muutama arvokkaampi ja käsintehty matto. En halunnut ottaa mitään riskiä, että ne menisivät vahingossakaan pilalle.

 

Vaatehuone toimii meidän varastona, jonne on sullottu kaikki – siis aivan kaikki.

 

 • mieti, kuka hoitaa sun huonekasvit. Itse vein lähes kaikki mun hyvälle ystävälle naapuriin hoitoon. Aiheutettiin hieman hämmennystä vanhemmalle rouvalle, kun sateessa kannettiin kainaloissa ystäväni ja hänen poikaystävänsä kanssa huonekasveja, jota rouva sitten ihmetteli ääneen. Tähän kaverini poikaystävä kommentoi, että ollaan ulkoiluttamassa kasvejamme sekä sadesäällä saa hyvin hoideltua kastelut. Jäi mummo katsomaan meidän perään.
 • postin siirto ja jos oleskelet pidempään kuin 3kk, tulee myös muuttoilmoitus tehdä maistraatille – nämä molemmat käy helposti verkossa.
 • huolehdi, että sinulla on matkavakuutus voimassa koko matkasi ajan – näin säästyt ikäviltä yllätyksiltä sekä isoilta laskuilta. Mulla on jatkuva matkavakuutus ja en ole katunut tätä hetkeäkään, vaikka se vähän enemmän kustantaakin.
 • huolehdi, että rinkka on kunnossa ja valmiina uuteen reissuun!
 • osta lentoliput: päätä haluatko säästää rahaa ja matkustaa vaihtojen kautta vai maksaa hitusen enemmän ja nauttia suorista lennoista.
 • koska mun reissu osuu myös joululle, yltiömäisenä jouluihmisenä mun oli pakko suunnata myös joululahjaostoksille. Vähän mieltä kirpaisi ostaa niin ”vaatimattomat” lahjat, mutta koska en ole joulunvietossa fyysisesti kotona sekä kaikki ylimääräinen pitää säästää, niin päädyin tälläiseen ratkaisuun. Ajatus on tärkein!
 • säästä kaikki mahdollinen ylimääräinen raha, älä pidä käteistä rahapussissa. Mulla ainakin käteinen on niinsanotusti ”menetettyä” rahaa, jota voi huoletta käyttää. Näin ollen laitan aina meidän eteiseen säästöpurkkiin kaiken käteisen ja pari päivää sitten vein ne panoautomaattiin, josta kilahti tilille lähes 300 euroa  täysin ”ylimääräistä” rahaa – jee! Lisäksi mulla on reissusäästötili erikseen, jonne laitan joka palkasta siivun säästöön ASP-säästötilin lisäksi. Näin tulee samalla säästettyä tulevaisuuden kotia sekä tulevaisuuden matkoja varten.
 • hoida pois alta mahdolliset lääkärikäynnit – itse kävin huollattamassa hampaat Oralilla viime kuussa, ettei vahingossakaan tarvitse Aasiassa lähteä hammaslääkäriin.
 • hanki reseptilääkkeitä tarpeeksi reissuasi varten ja muista tulostaa paperinen e-resepti niistä, oon muutaman kerran joutunut todistelemaan lääkkeideni alkuperää ja käyttötarkoituksia.
 • tarkista matkakohteeseen tarvittavat rokotteet sekä tietyt rokotteet, kuten hepatiitti A ja B olisi hyvä olla aina reissussa maasta riippumatta.
  • Vietnamiin olisi osittain suotavaa hankkia Japanin aivokuumeeseen rokote: tulehdus on hyttysen levittämä vakava virusinfektio. Tartuntaa levittävät hyttyset ovat aktiivisimmillaan yöllä. Infektion riskiä voi vähentää suojautumalla hyttysiltä tartunta-alueella muunmuassa hyttyskarkotteilla, peittävillä vaatteilla ja permetriinillä käsitellyllä vuodeverkolla makuutiloissa. Erityisesti tulee huolehtia lasten suojauksesta. Useimmilla sairastuneista oireet ovat lieviä (kuumetta ja päänsärkyä), mutta osalla tauti etenee aivokalvontulehdukseen tai aivotulehdukseen. Vain pieni osa infektioista johtaa sairastumiseen, mutta sairastuneiden kuolleisuus on WHO:n mukaan jopa 30%. Tauti voi myös aiheuttaa pysyviä neurologisia vammoja.
  • Lisäksi malariaa esiintyy osassa Vietnamia, joten malarian estolääkitys olisi myös paikallaan, jos tulee liikuttua riskialueilla. Malariaa vastaan ei ole olemassa rokotetta. Malaria on alkueläimen aiheuttama vakava ja jopa hengenvaarallinen kuumetauti, joka leviää hyttysten välityksellä. Yhdestä ainoasta malarialoista kantavan hyttysen pistosta voi seurata sairastuminen. Tyypillisiä oireita ovat kuume, vapina, vilunväristykset, hikoilupäänsärky, vatsakivut ja pahoinvointi.vietnam malaria

Siinäpä taisi olla kaikki mun kokoamat vinkit, jotka ovat toimineet hyvin vuosina 2011 Maltan työharjoittelun sekä 2012-2013 Malesian vaihto-opiskelun ajan! Kokoan vielä postauksen tarkemmin siitä, mitä pakata sinne itse rinkkaan – sen verran voin paljastaa, että mun isän vaimon tekemät villasukat on aina mukana! Satoi tai paistoi.  Näihin tunnelmiin, näihin fiiliksiin!

 

Veera

Seuraa blogiani Bloglovinin avulla

Previous Post Next Post

You Might Also Like

2 Comments

 • Reply Jenni 27.10.2016 at 13:35

  Tosi hyvä postaus ja itselleni ajankohtainen, kun lähden alkuvuodesta kolmeksi kuukaudeksi reissuun. Itse oon pähkäillyt juurikin tuota rokotusasiaa. Kovasti mietityttää, ottaako japanin aivokuume-rokotus vai ei. Pitänee kysyä lääkärin mielipidettä 🙂

  • Reply VEERAPIRITA / AURINKORASVAA & ALOE VEERAA 27.10.2016 at 20:52

   Mukavaa kuulla Jenni, toivottavasti tästä on vinkkiä sullekkin! 🙂 Joo pohdin kovasti itsekin tuota rokotusasiaa ja päädyin olemaan ottamatta japanin aivokuume-rokotusta, koska a) vältän osittain riskialueita b) en oo pahimpaan sadeaikaan riskialueella c) rokote on aika hintava – päätin suojautua vaatetuksella ja rukoilla jumalaa, ettei päästä mun lähelle itikoita, jotka kantaa tautia. Kannattaa kyllä jutella lääkärin kanssa, osaa varmaan hitusen paremmin arvioida kohdemaan ja riskit!

  Leave a Reply