Suomen suurin matkablogiyhteisö

Suuntana Vietnam – minne mennä, mitä nähdä?

Tasan kuukausi siihen, että rinkka nousee Finnairin ruumassa kohti Kaakkois-Aasiaa ja tarkemmin Vietnamia. Kävin tällä viikolla reippaana pyöräilemässä Vietnamin konsulaatissa Kulosaaressa ja nyt voin ruksia mun ”need to do”-listalta viisumin hoidetuksi.

Sain tänään ihan huippuja uutisia meidän vuokranantajalta, joka soitteli mulle tänään – hän oli matkalla Kallioon parturiin ja tulin hänen mieleensä. Niimpä tovin rupateltua niitä näitä vuokranantajan kanssa tuli puheeksi, että olen kodittomana Helsingissä ensi kuussa. Hän ehdotti, että voisin muuttaa hänen asuntoonsa siksi aikaa, sillä hän on purjehtimassa Euroopassa. Eli ensi viikosta alkaen saan pienen maistiaisen siitä, miltä tuntuu asua Kampissa – jäiks! Pitää ottaa ilo irti uusista kotikulmista ja työmatka lyhenee reippaasti: mulla tulee olemaan noin 300 metriä töihin viimeisten viikkojen ajaksi.

No mutta nyt itse asiaan: Vietnamiin. Mitä siellä voi tehdä? Minne siellä kannattaa mennä? Ja mikä tärkeintä, missä on ne PARATIISIRANNAT? Jos teillä on heittää jotain vinkkiä mulle, otan ne enemmän kuin mielelläni vastaan! Oon aikaisemmin ollutkin Saigonissa ja Phan Tietissä, joten ne haluan kiertää tällä kertaa. Huessa ja sen ympäristössä tulen viettämään varmasti aikaani suhteellisen paljon, sillä Jussin opiskelut/työharjoittelut on siellä.  Saa nähdä, tuleeko tästä mun lomareissusta sittenkin jonkunlainen työmatka sillä Jussi on reippaana tutustunut paikalliseen matkailualan yrittäjään ja on hieronu siellä jo suhteita mua varten. Tälläistä pientä mututuntumaa mulla on, missä haluaisin käydä Vietnamissa:

HALONG BAY  ”laskeutuvan lohikäärmeen lahti”

Yksi Vietnamin suosituimpia nähtävyyksiä sen luonnonihmeiden takia, eikä sinänsä ihme: aika vakuuttavan näköistä näyttäisi olevan. Halong Bay sijaitsee noin kolmen tunnin automatkan päässä Hanoista eli periaatteessa päiväreissunakin tämän ehtii toteuttaa Hanoista käsin, mutta Cat Ba saari vaikuttaisi mukavalta paikalta yöpyä ja sijaitsee Halong Bayalla eli ihan pelipaikoilla. Kanootit – täältä tullaan!

Oltiin tossa viime kuussa Ranskassa Gorges du Verdon– kanjonissa ja voin sanoa, että vedessä oli välillä kuin sillit purkissa olo muiden turistien seassa – veikkaan, että Halong Bay valitettavasti on myös osittain tälläinen. Eiköhän tänne moni muukin halua tulla meidän lisäksi, sen kanssa on vain elettävä.

 

SAPA – vaellusretki Pohjois-Vietnamissa

Reissussa on kiva tehdä muutakin välillä, kuin maata rannalla ja nauttia merestä. Näinpä joku tälläinen vaellusretki olisi hyvä vaihtoehto auringonpalvonnalle. Kuoppaisia pieniä kinttupolkuja, riisipeltoja, vuoria ja pikkukyliä = kauniita maisemia, joko lähdetään? Ymmärtääkseni 2-3 päivän vaellusretki on oikein riittävä ja yleensä turistit palkkaa itselleen paikallisen hmong-kansaan

kuuluvan oppaan ja reissun varrella yövytään erilaisissa kotimajoituksissa. Sapa tarjoaa myös etnistä turismia, sillä tuolla alueella asuu Vietnamin ”vähemmistökansaa”, hmongeja, jotka itsessään näyttäisi olevan jo turistinähtävyys länsimaalaisille. Valtaosa vietnamilaisista eivät arvosta heidän tapojaan, sillä juuri esimerkiksi hmongejen perinteet ovat osasyy heidän mielestään syrjäkylien köyhyyteen.

Vuoristomaisemia olisi kiva kokea myös skootterin kyydissä, joten Jussi saa ajaa ja mä istun takana nauttien maisemista. Kuulostaa hyvälle diilille vai mitä? Mä oon aikaisemmin kaks kertaa vuokrannu skootterin ja hyvin vahvasti meni molemmilla kerroilla: Langkawilla Malesissa tein jotain, enkä vieläkään tiedä tarkalleen mitä, ja lensin supersankari-asennossa useita metrejä skootterini kanssa ja tupsahdin kyljelleni sekä samalla jyräsin alleni matkaseuruettani.

Toisella kertaa olin Vietnamissa Phan Tietissä ja ajeltiin mun kaverin kanssa skootterilla – menopelimme alkoi jossain vaiheessa nykimään tosi oudosti ja aateltiin, että bensa on loppu: no käytiin tankkaa ja nykiminen eikun jatkuu vaan. Vietnamilainen herrasmies sitten vinkkasi meille liikennevaloissa, että meillä on kumi puhki. Whaaaat – arvatkaa tuliko idioottimainen olo, kun oot useita kilometrejä ajanut skootterilla ja kumi on puhki, etkä sitä tajua.

Kaverini hyppäsi miehen kyytiin ja minä tulin tärisevällä skootterilla liikennekaaoksen keskellä perässä (välillä silmät kiinni miettien kuolemaani), yritä sitten pysyä paikallisen vauhdissa! Hän ohjasi meidät pyörähuoltoon (ja maksoi sen – loukkaantui kun yritettiin hyvittää tätä hänelle) ja ajoi skootterillaan pois. Joten mitä tästä opimme? Ei kiitos,  Veera ei enää aja skootterilla. Tai ainakin pyytää kunnon opetusta Jussilta, sillä olen ollut sen verran tee-se-itse-tyyppiä ja opettelin itse ajamaan skootteria.

 

Phan Thiet ja elämäni toinen kosketus kaksipyöräiseen moottoriajoneuvoon + jos satutte ihmettelemään, että yritänkö olla cool ton ranteessa olevan pyyheviritelmän kaa, vastaus on ei. Olin just ottanut uuden tatuoinnin, joka ei oo ihan parantunu vielä ja yritin suojata pahimmalta auringolta.

Me ei päästy yli tästä mun kypärän kuvionnista, olin katu-uskottava badass tän kaa!

Me ei päästy yli tästä mun kypärän kuvionnista, olin katu-uskottava badasss tän kaa! Oivoi, saimpa taas hyvät naurut arkistojen kätköistä!

Skootteri- ja vaellusretken lisäksi haluaisin Pohjois-Vietnamissa käydä Bac Hanin sunnuntaimarketeilla, jotka ovat itsessään jo nähtävyys, vaikkei sieltä mitään mukaan tarttuisikaan. Erilaiset ihmiset, karjamarkkina-alue (joka kuulostaa hirvittävälle jo näin etukäteen: hmm, ottaisin tuon söpön pienen elävän possun ja eikun teurastukseen) ja ruoka – phokeitto, täältä tullaan!

Söin ehkä elämäni parasta ruokaa viime kerralla meidän hotellissa Vietnamissa, mutta en kuollaksenikaan muista mitä se oli. Nyt tällä kertaa aion löytää tämän saman herkun! Vietnam – aion maistaa kaikkia teidän keittoja, missä on niitä vihreitä lehtiä/heiniä! 😀

PHU QUOC – oletko sinä minun Vietnamin paratiisini?

Oon monta kertaa nyt jo kertonut täällä, että olen rantamatkailija henkeen ja vereen: mun loman numero yksi on aina lämpö ja ranta, ne kuuluu reissuun. Aina sitä välillä miettii, että miks mä en oo syntyny johonkin lämpimään maahan. Takaisin aiheeseen, Phu Quoc. Kuulostat lupaavalta, odotan meidän lähempää tutustumista innolla. Valkoista autiota hiekkaarantaa ja turkoosia vettä, kuulostaa rakkaudelta ensisilmäyksellä minun makuuni!

Vaikka saari on noin 50 kilometriä pitkä ja siellä on toi 100 000 asukasta, ei kuulemma omaa yksityistä spottia rannalta ole vaikea löytää. Saarta ei ole pilattu vielä (huomio sanalle vielä) massaturismilla, joten nyt on vielä hyvä aika käydä saarella! Saari sijaitsee lähes Kampotsan rajalla Siaminlahdella, joten tästähän helposti eksyy samoilla lämpimillä sinne myös! 😉

Duong Dongin vilkas tuoretori, Cao Dai-uskontoon kuuluvat temppelit, rento meininki, snorklaaminen turkoosissa meressä ja Bai Saon ranta (jota on kutsuttu myös Vietnamin kauneimmaksi rannaksi, aikamoinen titteli) saa mut haluamaan tänne entistä enemmän. Lisäksi tällä saarella on myös tarjota pala historiaa, sillä Vietnamin sodan aikainen vankileiri löytyy myös saarelta.

 

HOI AN – kenties Vietnamin kaunein kaupunki

Jussi onkin jo ehtinyt käydä täällä, mutta kehui Hoi Ania paljon ja sanoi, että haluaa ehdottomasti viedät mut tänne. Hoi Anissa on hyvät ostosmahdollisuudet, joten täältä saattaa tarttua mukaan helpostikin jotain kivaa kotiin ja minulle! Ravintolat, temppelit, perinnetalot ja mahdollisesti myös kokkikurssi tulee koettua täällä.

Olisi hauskaa oppia vietnamilaisen keittiön tavoille ihan omin käsin. Hoi Anissa on myös rantaa: jopa 40 kilometriä Danangiin asti, joten luulisi että sieltä löytyy myös itselle oma palanen rantaa. Lähellä sijaitsee myös Cham Islands, joten tämän voisi pitää mielessä myös. Jotenkin saarilla on aina niin omanlaisensa tunnelma mantereeseen verrattuna.

 

DA NANG – palanen kaupunkilomaa, palanen rantalomaa

Noin miljoonan asukkaan kaupunki on Vietnamin kuudenneksi suurin kaupunki ja näin ollen myös suosittu matkailukohde. Täällä saa sopivan sekoituksen rantaa, palmuja, luksusta sekä kaupunkielämää – voisko tää olla niinkun Vietnamin Dubai? 😀 Lisäksi täällä on huvipuisto, joka voisi olla aika mielenkiintoinen kokemus Aasiassa. Da Nang on alle sadan kilometrin päässä mun tukikohteesta – Hoi Anista, joten päiväreissu riittänee tänne hyvin ellei tule innostuttua yöreissulle!

 

CON DAO – ennen vanhaan tunnettiin myös nimellä ”helvetti maan päällä

Tässä on mun Vietnamin reissun potentiaalinen paratiisisaari numero kaksi ja tätä saarta on myös nimitetty Vietnamin salaisuudeksi – kuulostaa hyvälle vai mitä. Mistäs tuo toinen lempinimi, helvetti maan päällä tulee? Ranskalaiset siirtomaaherrat tuomitsivat vietnamilaisia vallankumouksellisia kaukaiselle saarelle pakkotyöhön, ja Vietnamin sodan aikaan amerikkalaiset ottivat saaren vankilat omaan käyttöönsä.

 

HANOI – itsestäänselvyys reissuni aikana

Kaupunkiloma Vietnamin pääkaupungissa kutsuu! Kaaottinen liikenne, vietnamilainen kulttuuri, historia, nähtävyyksien kirjo ja se tärkein: ruokaa. Tästä varmaan koostuu mun visiitti Hanoissa. Tähän reissuun yhdistäisi helposti yllämainitut asiat Pohjois-Vietnamissa – laitetaan ne vielä hautumaan!

 

Saigonin pikkukujilla

Peruspäivä

Peruspäivä Mekong-joen varrella

Phan Thiet hiekka

Phan Thiet on tunnettu sen isoista hiekkadyyneistä

Mekong-joki ja ruokalepo

Saigon

Hautajaiset Saigonissa

 

Ohhoh, siinä tuli jo seitsemän kohdetta Vietnamissa ja läjä vanhoja kuvia aikaisemmalta reissulta Vietnamista. En jaksa kyllä millään uskoa, että aika käy mitenkään pitkäksi siellä! Nyt voisin kääriytyä viltin ääreen ja katsoa HBO:n Six Feet Underia sateisen kotipäivän takia. Voin kertoa, on niiiin hyvä sarja. Katoin kyseistä sarjaa silloin noin kymmenisen vuotta sitten, kun tää tuli telkkarista ja on kyllä vielä parempi nyt kun on ikää tullut lisää. Näihin tunnelmiin tältä erää ja jos herää pakottava tarve antaa mulle Vietnam-vinkkejä – otan ne mielelläni vastaan! 🙂

Veera

Seuraa blogiani Bloglovinin avulla

Previous Post Next Post

You Might Also Like

3 Comments

 • Reply Inari 30.9.2016 at 19:17

  Vietnam on ihana! <3 En halua kuitenkaan latistaa tunnelmaa, mutta Phu Quoc on minun mielestäni paratiisista aika kaukana. Olin saarella viime tammikuussa Kaakkois-Aasian kiertoreissun yhteydessä vajaan viikon… jonka jälkeen toivoin, että en olisi niin paljon aikaa saarella edes tuhlannut. 🙁 Mitä minulla jäi mieleen Phu Quocista, on sen autiotakin autiommat valtatiet ja pikkurannat, valtavat kaikkialla siintävät metsänpolttoalueet (resortien tieltä, oletan) sekä rakennustyömaat, pitkät välimatkat ja mitään sanomattoman vähäiset ellei jopa olemattomat mielenkiintoiset tekemiset saarella. Me punkkasimme lähellä Duong Dongia ja se alue oli ainut mielenkiintoinen paikka saarella minun mielestäni, lähinnä sen liikenteen ja meiningin vuoksi (mutta ei sekään mikään kovin mielenkiintoinen ole :D). Turisteja saarella näki erillisissä "turistikeskittymissä" ihan perinteiseen tapaan oikein kunnolla (esim. Ruotsista ja Suomesta tehdään Phu Quocille pakettimatkoja), mutta niiden ulkopuolella turisteihin ei meinannut törmätä kyllä oikein missään. Rannat eivät ole kummoisia verrattuna muuhun Kaakkois-Aasiaan. Ja Sai Baosta minullakin oli kovat toivomukset, mutta se paljastui ÄÄRIMMÄISEN likaiseksi rannaksi – siis niin roskaa täynnä olevaksi, että oikein sydäntä alkoi puristaa. Skootterilla ajellessa ei ollut oikein muuta katseltavaa kuin tyhjät valtatiet (löytyy todella hyviä teitä, mikä on yllättävää), vihreät metsät ja pienet kukkulat ja siinä se olikin.. Siis tuntitolkulla ajettavaksi. Johonkin "vesiputoukselle" me kiipesimme, mutta se oli niin säälittävä lätäkkö ja kovan kiipeämisen takana, että ihan ärsytti. 😀 Perse tuli skootteroinnista kipeäksi eikä mieleen tallentunut mitään kovin kummoisia maisemia. Saaresta ei jäänyt ollenkaan sellainen fiilis, että sinne haluaisi koskaan palata (toisin kuin esim. Kambodzan Koh Rong Samloemista jäi).

  Ho chi minhistä tykkäsin ja Hoi an on myös kiva, tosin järjettömän täynnä turisteja. Silti minusta siellä oli upeita rakennuksia ja pientä tutkittavaa paljon, ja ruoka, voi että, se oli käsittämättömän hyvää ja halpaa Hoi anissa. Muistan, että syötiin oikein hienohkossa ravintolassa terassilla varmaankin muutamat alkupalat, kaksi pääruokaa, kaksi jälkiruokaa sekä ainakin muutama olut ja hedelmäsmoothie – hintaa tuli muistaakseni noin 14 euroa.

  • Reply VEERAPIRITA / AURINKORASVAA & ALOE VEERAA 3.10.2016 at 07:51

   Inari, kiitos kommentista ja mielipiteestä! Jännää kuulla tälläinen versio, sillä niin moni on kehunut ja netti on täynnä vaikka minkälaisia ihanuuksia! Pitääpä vielä kerran mietiskellä, tuumailla ja katsoa, että onko menemisen arvoinen ollenkaan! ? Ja pitää pistää korvan taakse Koh Rong Samloem!

 • Reply Inari 30.9.2016 at 19:22

  Hups siis Bai Sao 😀

 • Leave a Reply