Suomalainen sukellusresort -Sanctum Una Una

Olin tavannut muutamaa vuotta aiemmin reissullani suomalaisen Emmin, joka silloin pyöritti sukelluskeskusta Indonesian Sulawesissa, Togean -saarilla. Vaihdoimme facebookit ja viime syksynä olimme taas yhteyksissä. Kuulin hänen perustavan oman sukellusresortin samoille seuduille ja kysyin heti mahdollisuutta mennä suorittamaan Dive Master -kurssini ja jäädä hänelle töihin. Sehän passasi.

Vietin siis joulu-helmikuun saarella, jossa ei ole yhtään ainutta autoa, lehmät paskovat nurmikot täyteen, kyläläiset uskovat metsänhenkiin Allahin sijaan, ja jossa oma pesuvesi nostetaan ämpärillä kaivosta. Tällainen paikka on Emmin uusi paratiisisaari Una Una.

Una Una on itse asiassa tulivuori, jonka purkautuminen vuonna 1983 pakotti saaren asukkaat jättämään kotinsa. Kauniita siirtomaa-aikaisia rakennuksia tuhoutui tai raunioitui. Vuosien saatossa asukkaita on palannut takaisin ja nyt heitä on noin tuhat. Tarkkaa lukua ei kukaan osaa sanoa ja paikallisilta kysyttäessä vastaus on ”200 miestä” -naisia ja lapsia ei lasketa. Una Unan pääuskonto on islam, mutta paikalliset tuntuvat uskovan sieluihin ja henkiin enemmän kuin Koraaniin. Ketään ei jaksa kiinnostaa, miten kukakin pukeutuu ja huivikin pistetään päähän vasta, kun on asiaa kylille. Kotona kirmataan juuri niinkuin huvittaa.

Saavuin saarelle vietettyäni ensin muutaman viikon Australiassa uuden ihastukseni luona. Ajoitus ei ollut loistavin lupautua töihin keskelle ei-mitään, kun sydän olisi halunnut olla jossain aivan muualla. Olin kuitenkin niin innoissani, että olisin heti halunnut asettua taloksi vaikka loppuelämäkseni! Emmin ja hänen indonesialaisen miehensä Andrin resort ei ollut vielä lähellekään valmis, ja pääsinkin kunnolla töihin heti alkukättelyssä. Suunnitelmassa oli rakentaa kymmenen bungalowia, ravintola ja sukelluskeskus, joista yhdestä ainoasta rakennuksesta oli perustukset tehty. Muista ei näkynyt vielä jälkeäkään. Tehtävää siis riitti aina kantojen kaivamisesta kylttien maalaamiseen ja lakanoiden ompelusta kukkien istutukseen.

Asuimme noin kilometrin päässä tulevasta resortista eräässä ihanassa indonesialaisessa perheessä. Minulla oli oma huone aivan rannassa ja pystyimme majoittamaan kerrallaan neljästä kuuteen asiakasta, jotka saapuivat saarelle joko seikkailumielessä tai maailmanluokan sukelluksen perässä. Vaikka sukelluskeskus ei virallisesti ollutkaan auki, niin pystyimme silti viemään asiakkaita pinnan alle. Se vaati joustoasekä meiltä että asiakkailta, avointa mieltä ja valmiutta erikoisiin tilanteisiin.

Emmille iski väsy sukellusten jälkeen. Tankkien päällä on pehmeä ottaa nokoset.

Monet voivat vain haaveilla tutkimussukelluksista tuntemattomaan, mutta me pääsimme sitä tekemään. Hyppäsimme veneeseen ja suunnistimme kohti uusia vedenalaisia kaikkeuksia, joissa kukaan ei ollut ennen sukeltanut. Kyselimme apua kalastajilta paikan valinnassa jakatsastimme kohteen, jossa kala nappaa parhaiten. Sain itse nimetä tämän kohteen ja annoin sille nimeksi Hong Kong. Syynä yksinkertaisesti se, että kalaa oli niin paljon, ettei eteensä nähnyt. Löysimme aivan mielettömiä korallipuutarhoja, joita moni on nähnyt vain telkkarissa.

 

Saarella voi myös tehdä erilaisia retkiä. Vein muutamaan otteeseen asiakkaitamme keskelle viidakkoa pieneen hökkeliin, jossa paikallinen metsiensankari valmistaa sokeria. Lisäksi trekkasimme yhtenä päivänä saaren keskelle, jossa maan uumenista tupruttaa edelleen vaarallista rikkikaasua. Kaiken tohinan ja asiakkaiden tyytyväisinä pitämisen keskellä oli aikaa myös rentoutua. Eräs asiakkaistamme piti pienen joogatuokion, johon intopiukeana osallistuin. Ja aina kun ilta koitti, eikä pää kolahtanut sekunnin sadasosassa tyynyyn, luin teoriaa sukelluksesta ja ikävöin ihanaa aussiani.

Valmistuin Dive Masteriksi kahdessa kuukaudessa ja jouduin jättämään Una Unan ennen kuin resort tuli valmiiksi, koska viisumini meni umpeen. Rakastuin täysillä kyseiseen saareen ja aion varmasti mennä takaisin, jos en töihin niin asiakkaaksi. Tiedän, että paikalla menee nyt todella hyvin ja asiakkaita riittää. Una Unan sukellusta ylistetään pitkin sosiaalista mediaa ja netin ihmeellistä maailmaa. Kaikkea hyvää Emmille ja Andrille! Pus!

Uinti- ja kelluntestin jälkeen olo oli voimakas.Dive Masterin on helppo hymyillä!

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *