Aavekaupunki Muang Khoun

Joskus ennen muinoin Xieng Khouangin provinssin entinen pääkaupunki oli tärkeä kuningaskunta, joka oli tunnettu lukuisista temppeleistään ja 62 stupastaan (mitä ne noitahatun näköiset uskonnolliset rakennelmat ikinä onkaan suomeksi). Nyt Muang Khounin nähtävyydet on laskettavissa yhden käden sormin, koska kaupunki tuhoutui täysin jenkkien pommituksien takia 60-luvun lopulla. Pääkaupunki siirrettiin 30 km pohjoisemmas Phonsavaniin ja Muang Khounista jäi jäljelle vain kasa tiiliä ja tuhkaa. Kuten niin monen muunkin kaupungin nimiä on vaihdettu sodan päättymisen jälkeen, myös tämä kaupunki, joka läpi historian on tunnettu nimellä Xieng Khouang vaihtoi nimensä Muang Khouniksi ja nykyään Xieng Khouang käsittää koko provinssin.

Phonsavanin suunnasta kun saapuu Muang Khouniin ensimmäistä stupaa ei tarvitse todellakaan etsimällä etsiä. Siellä se kököttää korkeammalla kuin muu kaupunki, mutta silti aivan ytimessä. Monet stupat ympäri kaakkois-Aasian ovat uudelleenmaalattuja ja hyvin ylläpidettyjä. Ei tämä. That Foun on verhoiltu kasvillisuudella ja sen sisällä kulkevien puunjuurien voimasta tiiliskiviä voi irrottaa puhaltamalla. That Foun on rakennettu vuonna 1576 eli samana vuonna kuin kultainen That Luang Vientianessa, joka löytyy tästä postauksesta. Ulkomuoto vain on kovin erilainen.

That Founin takaa hieman korkeammalta löytyy toinen samohin aikoihin rakennettu stupa, mutta joka sai päällensä muutaman kilon räjähteitä. Ihmettelimme Juhan kanssa pitkään stupan pihamaata. Se oli täynnä hiljattain kaivettuja kuoppia. UXO:ja? Oliko tosiaan niin, että maasta oli kaivettu ylös räjähtämättömiä pommeja? Kysyin asiasta eräältä paikalliselta ja keskustelu meni kutakuinkin näin:

-”UXOs?” kysyn näyttäen maata. Mies katsoo minuun ja nyökkää.

-”How many?”

-”Oh, cannot say. Many. Everywhere.” hän toteaa haikealla äänellä ja heilauttaa kättään yli pihamaan.

Muang Khoun on nyttemmin rakennettu uudelleen, mutta muutama jälki on edelleen muistuttamassa vuosikymmenten takaisista tapahtumista. Kaupungin ehkä tunnetuin maamerkki on temppelin raunioiden keskellä kököttävä mustunut Buddha. Patsaan vierestä voi tihrustaen nähdä ”ennen”-kuvan. Jäljellä on enää pala seinää ja muutama pilari. Läheltä löytyy myös vanhan ranskalaisen sairaalan rauniot.

Jotta jokainen postaus ei menisi pelkäksi sotasynkistelyksi niin loppuhuipennuksena laolainen lihatiski. Bon apetit!

3 vastausta artikkeliin ”Aavekaupunki Muang Khoun

  1. Hei!

    Halusin vaan ilmaista mun tykästymisen tähän blogiin, nimenomaan syystä että tässä pääasiassa on nyt ollut juurikin näiden paikkojen historia ja tutustuminen matkakohteisiin syvällisemmin ja juurikin niin miten nämä asiat on vaikuttanut esim. paikallisiin, Näiden ihanien maiden ja ihmisten takaa löytyy tosi hurja ja kurja määrä kaikkea pahaa, että ne laittaa ittelleenkin asiat uuteen näkökulmaan.
    Sehän tuossa matkustelussa on hienoa, eikä se missä baarissa Danny on keikalla 😉 Hyvää matkan jatkoa teille, jatkakaa samaa mallia ja nauttikaa!

    • Kiitos kommentista! Haha! Joo, ei Juhan kanssa kuuluta ihan siihen perinteiseen kanariansaari-juntti-turisti-luokitukseen. Olen kyllä itsekin yllättynyt blogini suunnanmuutoksesta. Tavoite kun oli karkeasti sanottuna lähteä Aasiaan sukeltelemaan ja surffaamaan. Näköjään on käynyt hieman toisin. Mutta toisaalta, tämä on antanut enemmän kuin olisin voinut ikinä kuvitella.

      • Sehän tossa ei-junttilomailussa onkin parasta, kulkea ilman suunnitelmia, ja vaikka niitä olisi, niin niitä voi muuttaa 😉 Loistavaa uuttavuotta!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *