The Secret War by CIA

Lukiossa puhuttiin Vietnamin sodasta. Ho Chi Minh. Jenkit suuressa roolissa kitkemässä kommunismia. Full Metal Jacket ja Forrest Gump. Mutta kukaan ei ikinä maininnut Laosia missään historiassa -etenkään sodan yhteydessä. Ihan kuin sitä ei olisi ollut olemassakaan.

Koska itse olen näköjään sivistymätön paskiainen enkä tiennyt Laosin pommituksista, aion nyt valaista hieman taustaa sillä ajatuksella, että tuskin kovin monet muutkaan ovat minua fiksumpia. Jotain mainitsinkin jo Laosin itsenäistymisestä, sisällissodasta ja ranskalaisten osallisuudesta tähän kaikkeen, mutta mistä en ole puhunut, onkin salaisuus -sotahistorian kannalta suuri salaisuus.

Pohjois- ja Etelä-Vietnam sotivat liittolaistensa tuella vuosina 1959-1975; jenkit Etelä-Vietnamin puolella taistelemassa pohjoisen kommunisteja vastaan, jotka puolestaan saivat tukea Kiinalta ja Neuvostoliitolta. Kylmä sota siis jatkui ja jatkui. Laos julistettiin puolueettomaksi, mutta USA päätti oman käden oikeudella rikkoa Genevessä solmittua sopimusta. Sota levisi myös Laosiin. Pääasiassa sijaintinsa vuoksi Laos joutui maailman suurimman ilmasodan näyttämöksi. CIA rakensi median ja jopa USA:n kongressin tietämättä Laosiin tukikohdan, josta käsin pääsivät kuljettamaan ooppiumia Jenkkeihin ja pommittamaan Pohjois-Vietnamia. USA pudotti pommeja Laosiin yhdeksän vuoden ajan joka kahdeksas minuutti 24/7, jonka seurauksena Laosista tuli maailman eniten pommitettu maa. Media vaikeni tapauksesta. 2,1 miljoonaa tonnia pommeja eli enemmän kuin toisen maailmansodan aikaiseen Eurooppaan ja Tyyneenmereen yhteensä. 2000 pommia jokaista laolaista kohtaan. Laosista tuli CIA:n historian laajin ja parhaiten salassa pysynyt operaatio. Se pysyi jopa niin salassa, että jenkit myönsivät osallisuutensa vasta 1997.

Se, että Laosiin pudotettiin pommeja yli 2 miljoonaa tonnia on jo itsessään käsittämätöntä ja anteeksiantamatonta, mutta että kolmasosa pommeista ei räjähtänytkään pudotessaan vaan ovat edelleen aktiivisia, vaikuttavat laolaisten jokapäiväiseen elämään. Paikalliset joutuvat elämään miljoonien räjähtämättömien pommien, UXO:jen (unexploded ordnance) keskellä. Jotkut kylät voivat kasvattavaa riisiä vain seitsemäksi kuukaudeksi vuodesta, mutta uusien peltojen kaivaminen on kokemuksen perusteella hengenvaarallista. Sodan jäkeen on ollut yli 50 000 rypälepommionnettomuutta, joista lähes puolet tappavia. Vielä vuosina 2008-2011 180 ihmistä on menettänyt henkensä, suuri osa lapsia.

Xieng Khouangin provinssi, jonka nykyinen pääkaupunki Phonsavan on, sai päällensä eniten pommeja Laosissa ja sodan arvet ovat näkyvissä joka puolella. Joka puolella on tonneittain metalliromua, joita on uudelleenkäytetty kukkaruukuiksi, lehmän syöttökaukaloiksi, piha-aidoiksi, grilleiksi… Kävimme Juhan kanssa tutustumassa sodan jälkiin sekä maaseudulla että kaupungissa. Nappasimme mopedin alle ja otimme suunnaksi pommikraaterit Phonsavanista pohjoiseen. Paikkaa oli todella vaikea löytää pelkällä piirretyllä kartalla, mutta pääsimme perille saksalaispariskunnan opastuksella. Pellot näyttivät enemmänkin kuun pinnalta kuin maaseudulta. Suuria kraatereita toinen toisensa vieressä. Ja vaikka sodan loppumisesta on kulunut jo 40 vuotta, kuopat olivat kuin viime viikolla syntyneitä. Kovin kummallista. Ja samalla pelottavaa.

Toiseksi omatoimikohteeksi arvoimme ”elefanttiluolat”, Tham Xang Caves, joita Pohjois-Vietnamin ja Laosin sotilaat käyttivät asuinpaikkana ja sairaalana. Luolia on yhteensä kolme, mutta löysimme niistä vain kaksi: asuinluolan ja lääkevaraston, jotka molemmat jatkuivat ja jatkuivat. Toisen kompuroimme niin pitkälle, että pääsimme luolan toisesta päästä ulos. Kerrassaan hieno kokemus. Luolat olivat jo pääasiassa tyhjiä, muita joitain pieniä asioita oli edelleen muistuttamassa Vietnamin sodasta. Löysin vanhoja kenkiä, peltipurkkeja, satoja lääkepulloja, vanhoja sideharsoja ja hylsyjä. Myös lepakot ja yöperhoset olivat seuranamme. Siinä niitä viuhui tasaisin väliajoin ohi. Phonsavanin alueella on myös toinen luola, Tham Piu, jolla on vieläkin surullisempi tarina kuin Tham Xangilla. Nimittäin nelisensataa laolaista oli hakenut luolasta suojaa ilmapommituksilta, kun jenkit lähettivät luolaan neljä pommia. Ensimmäiset kolme menivät ohi, mutta neljäs osui kohteeseen. Luolasta voi kuulemma edelleen löytää ihmisluita.

Anteeksi antamatonta. Oma ”jenkkivihani” ei ainakaan helpottunut tämän CIA:n operaation johdosta. Miksi niiden pitää tunkea nokkansa jokaiseen maailman asiaan ja epäkohtaan ja näyttää olevansa se suurin ja mahtavin?? Moni (kuten minäkin) pitää amerikkalaisten tekosia ilman muuta sotarikoksina.  Jenkit tuhosivat kokonaisen yhteiskunnan. Ja mitä lopulta tapahtui? He hävisivät.

Ei tietoa montako ihmistä menetti henkensä. Ei ole ainuttakaan laskuria tai tietokantaa. Ei tietoa montako ihmistä tulee vielä kuolemaan pommien takia. Laos pysyy yhtenä maailman köyhimpänä maana niin kauan, että pommit on saatu tuhottua maaperästä ja uusia peltoja voidaan viljellä ja teitä ja kaivoja rakentaa. Ironisesti amerikkalainen MAG (Mines Advisory Group) korjaa jälkiään ja auttaa paikallisia tuhotessaan UXO:ja kylistä ja riisipelloilta. Vuoden 2004 jälkeen MAG on tuhonnut käsittämättömät yli 160 000 UXO:a. Pommeja tosin on jäljellä vielä sellaiset 80 miljoonaa, että työmaata riittää vielä sellaiseksi tuhanneksi vuodeksi. Ei paha.

 

 

5 vastausta artikkeliin ”The Secret War by CIA

 1. Kiitos tosi paljon tästä postauksesta! Enpä minäkään tiennyt mitään tällaista Laosissa tapahtunutta. Oon ihan samaa mieltä kun sinä.
  Tosi kiva blogi muutenkin, aloin vasta lukemaan, mutta luinkin kerralla postaukset muutamalta kuukaudelta! 😀

 2. ””Kylmä sota siis jatkui ja jatkui. Laos julistettiin puolueettomaksi, mutta USA päätti oman käden oikeudella rikkoa Genevessä solmittua sopimusta. Sota levisi myös Laosiin. Pääasiassa sijaintinsa vuoksi Laos joutui maailman suurimman ilmasodan näyttämöksi. CIA rakensi median ja jopa USA:n kongressin tietämättä Laosiin tukikohdan, josta käsin pääsivät kuljettamaan ooppiumia Jenkkeihin ja pommittamaan Pohjois-Vietnamia”

  Viet Cong itse alkoi käyttää Laosin aluetta huoltaakseen Etelä-Vietnamin alueella toimivia sissejä. Ei USA ja Etelä-Vietnam voineet muuta kuin vastata tähän. Tuota pommitettua osaa Laosista hallitsi Pateth Lao-niminen kommunistinen sissiliike.

  http://en.wikipedia.org/wiki/Ho_Chi_Minh_trail

  Pohjois-Vietnamia itsessään ei oikeastaan paljoakaan pommitettu lukuunottamatta joulun 1972 seutua, jolloin Pohjois-Vietnam katkaisi Pariisin rauhanneuvottelut, mutta pommituksilla pakotettiin heidät takaisin neuvottelupöytään. Eikä Laosissa ollut mitään jenkkien tukikohtia, kyllä ne lentotukikohdat olivat ihan Etelä-Vietnamissa ja osin operoitiin myös Thaimaasta ja Guamilta.

  Mitä itse Vietnamin sotaan tulee, niin sen syy oli kommunismin leviämisen estäminen Kaakkois-Aasiassa ja ranskalaisten lähdön jälkeen USA oli ainoa valtio maailmassa joka pystyi tähän. USA ei olisi sotaa ”hävinnyt” jos se olisi kokonaisuudessaan annettu sotilaille, lopputulos olisi ollut jotakuinkin sama kuin millaisena tunnemme Korean niemimaan.

 3. Hyvin on siis pysynyt salassa sinultakin, ystäväiseni. Long Tieng on CIA:n lentotukikohdan nimi. Siitä muodostui 60-luvulla yksi maailman vilkkaimmistä lentokentistä ja 40 000 asukkaallaan Laosin toiseksi suurin kaupunki. Sitä ei vain sattunut löytymään yhdeltäkään kartalta. Edelleen Phonsavanista linnuntietä Vientianeen löytyy tämä kyseinen alue, jonne ei ole ulkopuolisilla asiaa. Löydät lisätietoa googlettamalla.
  Ho Chi Minh Trail on kyllä pääsyy etelä-Laosin pommituksiin, mutta pohjoisempana suurin syy on se, että lentokoneet eivät voineet laskeutua Long Tiengiin täyteenladattuina, joten papatit oli tiputettava ennen sitä. Tottakaihan siellä pohjoisen viidakoissa oleli kommarivietnamilaisia ja -laolaisia, mutta 2,1 miljoonaa tonnia räjähteitä saattaa olla hitusen liikaa. Ja mïtä itse pommeihin tulee, niistä suuri osa oli rypälepommeja, joita tiputettiin armotta maaseudulle ja kyliin. Ne ovat suunniteltu tappamaan ihmisiä, ei tuhoamaan panssarivaunuja ja sotilastukikohtia.
  Oma henk. koht. mielipiteeni on, että kommunismin estäminen ei ole tarpeeksi pätevä syy tuhota kokonaista yhteiskuntaa. Laos ja Vietnam ovat molemmat kommunistivaltioita ja molemmissa vierailleena en koe niiden olevan uhka maailmalle.

 4. ”Laos ja Vietnam ovat molemmat kommunistivaltioita ja molemmissa vierailleena en koe niiden olevan uhka maailmalle”

  Ei ehkä nyt, mutta pitää muistaa miten asia oli 40 vuotta sitten. Eikä menneisyyden tapahtumia voi arvioida nykymoraalia vasten.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *