2nd day: Christiania

Turhautuminen. Tulimme Köpikseen asti katsomaan, kun ulkona sataa räntää. Juhan nuha senkun yltyi ja itsellänikin oli vähän päänsärkyä. Sängyn pohjalta ei ollut mikään kiire nousta. Puolilta päivin taisin kääntää kylkeä ja pierasta.

Jossain kohtaa havahduin todellisuuteen; aikaa ei ollut rajattomasti. Jotain oli tehtävä. Zykkelit alle ja menoksi. Ohjaustanko kohti Christianiaa.

Christianian vapaakaupunki on ollut outo utopia Kööpenhaminan sydämessä jo vuodesta 1971, jolloin joukko talonvaltaajia ja hippejä ottivat haltuunsa vanhan kasarmialueen ja asettuivat taloksi. Tämä pilveä pössytelevä kommuuni on jotain aivan omaa luokkaansa. Alue ei ole mikään jätti, mutta sinne mahtuu monen moista tallaajaa. Toiset viljelevät omaa pientä puutarhaplänttiään, meditoivat, syövät ituja ja halailevat puita, mutta kolikolla on myös toinen puoli. Keskellä kommuunia, Pusher Streetillä, on avoimesti myytävänä erilaisia mietoja huumeita katukojuissa. Avoin huumekauppa Christianiassa on vähentynyt, mutta kaupunginosaa pidetään edelleen Kööpenhaminan huumekaupan keskuksena. Tanskassa mitkään huumeet eivät ole laillisia, mutta poliisi on jättänyt Christianian vähälle huomiolle. Kaikki tiedostavat ongelman, mutta siihen ei juurikaan puututa. Hippikommuunia on jatkuvasti yritetty ajaa alas, toistaiseksi tuloksetta. Suurimmat syyt purkuhaluun lienevät mittaamattoman arvokas tontti ja huumekauppa. Tulevaisuus on epävarmaa, joten sinne kannattaa suunnata nyt.

On vaikea kuvitella, että Christiania on mukana World Heritage -ohjelmassa. Talot ovat kyllä vanhoja ja niissä on paljon historiaa, mutta maalilla töhrityt ja repaleisiin julisteisiin vuoratut kiviseinät eivät kovin arvokkailta näytä. Onneksi joukossa on myös monen monta henkeä salpaavan loistokasta seinämaalausta.

Alueella ei saa kuvata (enkä kyllä olisi uskaltanutkaan), joten jätin suosiolla kameran laukkuun. Hieman syrjemmällä uskaltauduin räpsimään muutaman otoksen.

Gate to a totally other world

Kahvila ja museo

Christianiaan tutustuminen koki pienen takapakin, kun alkoi sataa. Onneksi läheltä löytyi montaa sorttia huikomestaa. Valitsimme yhden lukuisista turkkilaisten pitämistä kebabravintoloista. Tanskalaisittain “shawarma” on muuten tuhat kertaa parempaa kuin Suomesta saatava jäteliha.

Ulkona ei juurikaan tehnyt mieli olla, joten päivä jäi kohtalaisen lyhyeen. Lämmittelimme syväjäästä kärsiviä ruhojamme peittojen alla ja joimme punkkua loppuillan.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *