hero taustakuva

Näin majoitut vastuullisesti – kolme vinkkiä

iStockphoto artikkelin kuva
Vastuullinen matkailu
Majapaikan valinta on yksi kestävän matkailun tärkeimmistä päätöksistä.
Teksti: Reilun matkailun yhdistys
Päivitetty: 02.09.2015
facebook   whatsapp

Valitse millaiseen hotelliin sijoitat matkarahasi

Kestävän matkailun ajatellaan usein liittyvän lähinnä lentomatkailuun ja erityisesti sen vähentämiseen. Matkailu on kuitenkin paljon muutakin kuin lentämistä.

Myös perillä kohteessa on tärkeää ottaa huomioon kestävän matkailun periaatteet ja valita paikallista ympäristöä, taloutta ja kulttuuria kunnioittavia vaihtoehtoja. Yksi matkailijan ensimmäisistä valinnoista on majoitus.

Majoituspaikassa vietetään suuri osa matka-ajasta, ja se on yleensä myös yksi matkan suurimmista kustannuksista – ellei jopa suurin. Onkin tärkeää selvittää, millaiseen kohteeseen matkarahansa sijoittaa. Tässä muutama vinkki vastuullisen majoituksen valintaan.

1. Etsi ympäristömerkkejä

Monilla matkailualan yrityksillä on verkkosivuillaan maininta niille myönnetyistä ympäristösertifikaateista, mutta näissä kannattaa olla tarkkana. Matkailualalla on käytössä noin 500 erilaista sertifikaattia, joista osalla on hyvin tiukat kriteerit kun taas osalla myöntämiseen riittää rahatukku sekä lupaus kestävään toimintaan pyrkimisestä. Viherpesun huomaaminen voikin olla haastavaa.

Nyrkkisääntönä voidaan yleensä pitää tähtien määrää; mitä useampi tähti, sitä suurempi niiden veden- ja energiankulutus. Tämä johtuu useimmiten neljän ja viiden tähden hotelleihin kuuluvista uima-altaista ja golf-kentistä sekä ilmastointiin ja lämmitykseen kuluvasta energiasta. Luksushotellit käyttävät myös usein yksittäispakattuja saippua- ja shampoo -pulloja sekä vaihtavat pyyhkeet ja lakanat päivittäin.

Aina tähtien määrä ei tietenkään korreloi ympäristötyön tekemisen tai tekemättä jättämisen kanssa. Monet isot hotelliketjut kiinnittävät erityistä huomiota veden- ja energiankulutukseensa sekä jätehuoltoonsa. Voit kuitenkin miettiä, onko lomasi onnistumisen kannalta olennaista, että hotellissasi on oma uima-allas. Riittäisikö lähiranta? Tai löytyisikö läheltä julkinen uimahalli tai -allas? Entä tarvitsetko ehdottomasti minibaaria tai ilmastointia?

2. Suosi paikallista, vältä all-inclusive -hotelleja

Vastuullinen matkailu on paljon muutakin kuin ympäristöasioiden huomioimista. Vähintään yhtä tärkeää on varmistaa, että mahdollisimman suuri osa matkailijoiden käyttämästä rahasta jää kohteeseen eikä valu ulkomaille ylikansallisten suuryritysten johtajien ja sijoittajien taskuihin. Vaikka kansainväliset hotelliketjut ovat merkittäviä työllistäjiä toimialueillaan, suurin osa niiden tuottamasta voitosta menee kuitenkin muualle kuin kohteeseen.

Erityisesti täysihoidon sisältävät all-inclusive -hotellit ovat huono valinta paikallistalouden kannalta. Niissä tapahtuu paljon työntekijöiden oikeuksien rikkomuksia, ne luovat voimakkaita riippuvuussuhteita ulkomaisten omistajien ja paikallisten toimijoiden välille, ja niitä suosivat matkailijat käyttävät muita vähemmän rahaa muualla kohteessa. Kun turisti ei poistu hotellistaan, menetetään myös mahdollisuus aitoihin kulttuurien kohtaamisiin.

Suosi siis paikallisten omistamia ja pyörittämiä majataloja, leirintäalueita tai aamiaismajoitusliikkeitä. Tuet paikallista yritystoimintaa ja saat vastineeksi aidomman matkaelämyksen paikallisen perheen parissa. Usein nämä ovat myös niitä paikkoja, jotka käyttävät toiminnassaan erityisen paljon paikallisia tuotteita ja palveluita.

Pienyritysten haasteeksi muodostuu usein järjestelmällinen ympäristötyö, ja etenkin jätehuolto on monessa kohteessa heikosti organisoitu. Myös paikallisyhteisön tukeminen raha- tai muilla lahjoituksilla voi olla näille yrityksille vaikeaa verrattuna joihinkin suuriin hotelliketjuihin. Matkailijan onkin hyvä antaa palautetta näkemistään epäkohdista, jotta niihin alettaisiin kiinnittää huomiota myös pienyrityksissä.

3. Valitse vastuunsa kantava majoitusliike

Hotellien ja muiden majoitusliikkeiden henkilökunnalla on eturivin paikka lasten hyväksikäytön ja ihmiskaupan havaitsemisessa ja raportoimisessa. Lapsiseksiturismi on matkailun pimein puoli, ja sen pysäyttämiseksi vaaditaan laajaa yhteistyötä matkailijoiden, majoitusliikkeiden, liikenneyhtiöiden, lainsäätäjien ja järjestöjen välillä.

The Code -järjestö kouluttaa matkailualan yrityksiä tekemään tätä tärkeää työtä. Valitse majoitusliike, jolla on lupa käyttää The Coden logoa – siten tiedät, että paikassa on sitouduttu suojelemaan kaikkein haavoittuvaisimpia.

>> Kiinnostuitko? Lue lisää Reilun matkailun yhdistyksen verkkosivuilta

Tytti McVeigh

Lue kommentit (0) Jätä kommentti

    Jätä kommentti

    Kommentoi nimimerkillä tai tai kirjaudu sisään. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.